Motul WSBK 2019 Portimao: Τρεις αγώνες γεμάτοι θέαμα

Όπως πρέπει να είναι
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

9/9/2019

Το πρώτο αγωνιστικό τριήμερο του Motul WSBK στο Portimao, δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα αποχής απ’ τη δράση. Τα πρώτα ψήγματα για το τι θα ακολουθούσε μας τα είχαν δώσει τα ελεύθερα δοκιμαστικά και η αναμονή άξιζε.

Πρώτο σκέλος

Η δράση του πρώτου αγώνα ξεκίνησε με το που έσβησαν τα φώτα. Ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing WorldSBK Team) κατάφερε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της pole position, την ώρα που πίσω του έγινε ένας μικρός χαμός. Ο Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati), ενώ είχε όλα τα φόντα να βρεθεί στην κορυφαία θέση του βάθρου, είδε τις ελπίδες του να εξαλείφονται στην πρώτη στροφή, την ώρα που ο ομόσταβλός του, ο Chaz Davies, αποφάσισε να τον περάσει απ’ την εσωτερική. Οι δύο αναβάτες της Ducati μπορεί να μην ήρθαν σε επαφή, όμως ο Bautista άνοιξε τη γραμμή του ρισκάροντας να χτυπήσει τον Lowes κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα από έκτος να βρεθεί 18ος. Ο Davies από την άλλη κέρδισε τέσσερις θέσεις και από 12ος πέρασε στην όγδοη θέση. Μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, ο Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) ήταν στην ουρά της μοτοσυκλέταw του Rea, έχοντας πίσω του στην τρίτη θέση τον Leon Haslam (Kawasaki Racing WorldSBK Team), ενώ ο Davies είχε προσπεράσει άλλους τρεις αναβάτες και ήταν τέταρτος, με τον Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) να κλείνει την πεντάδα.

Τρεις γύρους αργότερα τόσο ο Davies όσο και ο van der Mark προσπέρασαν τον Haslam και βρέθηκαν πιο κοντά στην “κατάκτηση” μιας θέσης του βάθρου. Το ίδιο έγινε και στον πέμπτο γύρο με τον Davies να προσπερνά πρώτος τον Tom Sykes στην πρώτη στροφή της πίστας, ενώ δύο στροφές πιο κάτω το ίδιο έκανε και ο van der Mark, αφήνοντας τον Sykes στην τέταρτη θέση. Επίσης, ο Loris Baz (Ten Kate Racing – Yamaha) έπεσε στον πέμπτο γύρο, όμως κατάφερε να συνεχίσει και από τελευταίος που ήταν τερμάτισε 16ος. Δυο γύρους αργότερα, είχαμε και την πτώση του Sykes στη 13η στροφή της πίστας, αλλά αντίστοιχα όπως και ο Baz έτσι και αυτός σηκώθηκε και συνέχισε τον αγώνα του τερματίζοντας όμως εκτός δεκάδας στην 13η θέση.

Μέχρι τα μισά του αγώνα, ο Bautista είχε βάλει το κεφάλι κάτω και απομονώνοντας παράλληλα τον πόνο στον ώμο του, ανέκτησε αρκετές θέσεις και ήταν έβδομος. Ο Ισπανός αναβάτης της Ducati συνέχισε να ανεβάζει το ρυθμό του και έφτασε στο σημείο να είναι ο γρηγορότερος αναβάτης μέσα στην πίστα και πλησίαζε τον Alex Lowes, που ήταν έκτος. Έξι γύρους πριν το τέλος ο Bautista άδραξε την ευκαιρία από το λάθος του Lowes στην πέμπτη στροφή και τον προσπέρασε, βάζοντας στο στόχαστρό του τους Haslam και Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing). Την ίδια στιγμή, ο Rea παρά το γεγονός ότι ηγούνταν του αγώνα με διαφορά πέντε δευτερολέπτων απ’ τον δεύτερο άρχισε να αγχώνεται. Ωστόσο, διατήρησε την ψυχραιμία του και ακολούθησε τις οδηγίες της ομάδας χωρίς να κάνει λάθη και κατάφερε να τερματίσει πρώτος, συνεχίζοντας την κυριαρχία του στο Portimao.

Ο Davies πέρασε τη γραμμή τερματισμού δεύτερος, κάνοντας έναν ήπιο σχετικά αγώνα καθώς ούτε απείλησε ούτε απειλήθηκε από τον Van der Mark που ολοκλήρωσε τις θέσεις του βάθρου. Ο Bautista μετά από έναν πολύ δυνατό αγώνα κατάφερε να ανακάμψει από την 18η θέση και να τερματίσει τέταρτος. Στις δηλώσεις του, δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στο αγωνιστικό συμβάν με τον ομόσταβλό του και ήταν ιδιαίτερα δεικτικός, λέγοντας πως με τέτοιους φίλους τι να τους κάνει τους εχθρούς. Πέμπτος βρέθηκε ο Leon Haslam μετά από πολλές μάχες που είχε με τον Razgatlioglu, ο οποίος τερμάτισε έκτος. Έβδομος πέρασε τη γραμμή τερματισμού ο Alex Lowes, ενώ την όγδοη και ένατη θέση κατέλαβαν οι αναβάτες της GRT Yamaha WorldSBK με τον Cortese να επικρατεί του Melandri. Τη δεκάδα έκλεισε ο Michael Ruben Rinadli (BARNI Racing Team).

Tissot Superpole Race

Ο αγώνας μισής διάρκειας της Κυριακής όπως είναι γνωστόν δίνει την ευκαιρία στους 10 πρώτους αναβάτες να ξεκινήσουν από μια καλύτερη θέση στο grid στον τελευταίο αγώνα του διημέρου, το δεύτερο σκέλος. Η εκκίνηση ήταν λιγότερο δραματική και για άλλη μια φορά ο Rea κατάφερε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της pole, έχοντας τον Sykes πίσω του και τον Haslam να τους ακολουθεί κατά πόδας. Ο Cortese είχε μια καλύτερη εκκίνηση και βρέθηκε τέταρτος, με τον Lowes να είναι πίσω του και τον van der Mark έκτος.

Παρότι ο Bautista διατήρησε την έβδομη θέση απ’ την οποία ξεκίνησε, μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου ήταν ένατος και πάλευε με τον ομόσταβλό του Davies. Παράλληλα, ο Rea δεν είχε καταφέρει να “ξεκολλήσει” απ’ τον Sykes και ο Lowes είχε καλύτερο ρυθμό απ’ ότι στο πρώτο σκέλος και κυνηγούσε τη δεύτερη θέση. Μέχρι τον τέταρτο γύρο, που ο Lowes προσπέρασε τον Sykes αφήνοντάς τον τρίτο, ο Bautista είχε κερδίσει μπόλικες θέσεις και ήταν πέμπτος. Η τράπουλα συνέχισε να ανακατεύεται και δύο γύρους πριν το τέλος ο Bautista ήταν στην ούρα της R1 του Lowes και εκμεταλλευόμενος την επιτάχυνσης της V4 R προσπέρασε τον Lowes όπως είχε κάνει προηγουμένως με τους υπόλοιπους αναβάτες στην μεγάλη ευθεία της πίστας. Ωστόσο, ήταν πολύ αργά για τον Bautista να προλάβει τον Rea και να τον προκαλέσει σε μια μονομαχία. Ο Rea πήρε την ένατη νίκη του στο Portimao, ενώ ο Bautista κατάφερε να κερδίσει ένα “εισιτήριο” εκκίνησης απ’ την δεύτερη θέση του grid, καθώς τερμάτισε δεύτερος.

Ο Alex Lowes τερμάτισε τρίτος, με τον Toprak Razgatlioglu να καταφέρνει να επικρατεί ενάντια του Leon Haslam, που τερμάτισε πέμπτος. Ο van der Mark τερμάτισε έκτος, με τον Tom Sykes να ολοκληρώνει τον αγώνα στην έβδομη θέση. Ο Cortese και ο Baz περάσαν τη γραμμή τερματισμού όγδοος και ένατος αντίστοιχα. Οι επιδόσεις του Davies ήταν διαμετρικά αντίθετες απ’ το πρώτο σκέλος, καθώς οι ρυθμίσεις που άλλαξαν στην V4 R του πριν τον spint race της Κυριακής δεν ήταν καθόλου ωφέλιμες και τελικά βρέθηκε να κλείνει τη δεκάδα, ενώ στο δεύτερο σκέλος ήταν αρκετά άτυχος καθώς χάλασε το quick shifter της V4 R καθιστόντας μη ανταγωνιστικό.

Δεύτερο Σκέλος

Ο τελευταίος αγώνας στο Portimao για φέτος επιφύλασσε κι άλλες εκπλήξεις με μπόλικη δράση, μάχες και ένταση. Όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένας αγώνας παγκοσμίου επιπέδου. Ο Bautista παρότι κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση της σχάρας είχε μια πολύ άσχημη εκκίνηση και από δεύτερος έφτασε να στρίβει έκτος. Ωστόσο, η ακόρεστη δίψα που είχε για τη νίκη όλο το σαββατοκύριακο ήταν η κινητήριος δύναμή του για να μην το βάλει κάτω. Μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου είχε προσπεράσει τον van der Mark και ήταν μέσα στη πεντάδα. Δύο γύρους αργότερα “εκτέλεσε” και τον teammate του van der mark, Alex Lowes, ενώ στο πέμπτο γύρο προσπέρασε και τον Leon Haslam στη πρώτη στροφή της πίστας. Στον έκτο γύρο τόσο ο Toprak Razgatlioglu, που ήταν δεύτερος, όσο και ο Bautista κατάφεραν να προσπεράσουν τον Rea που ηγούνταν τον αγώνα, στη μεγάλη ευθεία της πίστας. Μάλιστα, ο Τούρκος βρέθηκε στη κορυφαία θέση και ηγήθηκε του αγώνα για σχεδόν ένα γύρο, αφού μόλις ξαναβρέθηκαν στην ευθεία η V4 R του Bautista, που είχε σαφή πλεονέκτημα στην επιτάχυνση του έδωσε τη δυνατότητα να ηγηθεί του αγώνα.

Για άλλη μια φορά είχαμε τη μάχη μεταξύ του Razgatlioglu και του Rea και ο Τούρκος αναβάτης της Turkish Puccetti Racing -παρά τις ικανότητές του- δεν κατάφερε να επικρατήσει ενάντια του Rea κι έτσι βρέθηκε πίσω απ' τον Rea στη τρίτη θέση. Παράλληλα, ο Bautista έφτασε τη διαφορά του με τον Rea στο ένα δευτερόλεπτο. Ωστόσο, στους τελευταίους γύρους του αγώνα ο Rea εξαπέλυσε την επίθεσή του και ανέβασε το ρυθμό του, περιορίζοντας το κενό που τον χώριζε με το Bautista. Ο τερματισμός ήταν άκρως δραματικός και γεμάτος ένταση, με τον Bautista να βγαίνει στη μεγάλη ευθεία, έχοντας στην ουρά της μοτοσυκλέτας του τον Rea και την ZX-10RR να ουρλιάζει. Ο Bautista, παρά την εξάντληση  και τον πόνο στον ώμο του να είναι εντονότερος απ’ την καταπόνηση του τριημέρου κατάφερε να στεφθεί νικητής και να σταματήσει τη κυριαρχία του Rea στο Portimao. “Στους δύο τελευταίους γύρους ένιωσα τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν, όπως και τα ελαστικά απ’ την φθορά τους” είπε ο Bautista. "Ήμουν τυχερός που ήταν ο τελευταίος γύρος καθώς δεν είχα άλλη δύναμη και είμαι πολύ χαρούμενος.

Μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα του πρωταθλήματος δεν θα σταματήσω να παλεύω.” Ο Rea από την άλλη, παρότι τερμάτισε δεύτερος ήταν ευχαριστημένος με τις επιδόσεις του, καθώς κατάφερε να διατηρήσει έναν γρηγορότερο ρυθμό συγκριτικά με το πρώτο σκέλος, αφού όπως είπε βελτίωσε τη μοτοσυκλέτα του όσον αφορά την φθορά των ελαστικών. Ο Razgatlioglu ανέβηκε για άλλη μια φορά στο βάθρο, τερματίζοντας τρίτος, ενώ ο Lowes και ο Haslam τερμάτισαν τέταρτος και πέμπτος αντίστοιχα. Ο Loris Baz έδωσε έναν εξαιρετικό αγώνα και κατάφερε να βρεθεί στην έκτη θέση, αφήνοντας τους van der Mark και Melandri να τερματίζουν έβδομος και όγδοος αντίστοιχα. Ο Tom Sykes πέρασε τη γραμμή τερματισμού ένατος και την δεκάδα έκλεισε ο Sandro Cortese.

Ο Rea κατάφερε με τις επιδόσεις του στο Portimao να επεκτείνει την κυριαρχία του Motul WSBK και να αυξήσει τη βαθμολογική διαφορά που τον χωρίζει απ’ τον Bautista στους 91 βαθμούς. Απομένουν τρεις αγώνες μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος και πιθανότατα στον επόμενο θα αναδειχτεί ο φετινός πρωταθλητής. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός για την τρίτη θέση του πρωταθλήματος κινεί το ενδιαφέρον με τον Alex Lowes να έχει ένα πλεονέκτημα πέντε βαθμών απ’ τον Michael van der Mark, ενώ ο Haslam και ο Razgatlioglu έχουν να λύσουν τη δική τους “βεντέτα”.

Τέλος, το συμβάν που έγινε μεταξύ του Davies και του Bautista δημιούργησε εντάσεις στην ομάδα. Μάλιστα, ο Davies ανέφερε πως το σχόλιο του teammate του ήταν υπερβολικό και πως στο παρελθόν, ο Ισπανός έχει κάνει σοβαρότερα λάθη. Ο Davies κατανοεί το λόγο που ο Bautista μπορεί να ενοχλήθηκε από το συμβάν, καθώς έχασε την ευκαιρία να παλέψει για μια θέση στο βάθρο. Ωστόσο, απ’ τη στιγμή που δεν είχαν επαφή θεωρεί πως η αντίδραση του Bautista ήταν υπερβολική. Όπως και να ‘χει το πράγματα δείχνουν ιδιαίτερα τεταμένα μέσα στο paddock της Ducati παρά το γεγονός ότι ο Bautista δεν θα αγωνίζεται του χρόνου με την ιταλική ομάδα.

Ετικέτες

WSBK-WSSP300: Η Kove κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τον Benat Fernandez

Το πρωτάθλημα κρίθηκε κυριολεκτικά στην τελευταία στροφή
Kove
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/10/2025

Η Kove με αναβάτη τον 18χρονο rookie Benat Fernandez κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία WorldSSP300 που καταργείται από την επόμενη σεζόν και θα αντικατασταθεί από την κατηγορία World Sportbike.

Η Kove μπήκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport 300 μόλις το 2023, με το πρώτο της βάθρο να έρχεται την επόμενη χρονιά. Φέτος, η Κινέζικη εταιρεία αποχώρησε από το πρωτάθλημα στην αρχή της σεζόν, όμως η Kove 321 RR-S παρέμεινε στην ιρλανδική ομάδα Team #109 Retro Traffic Kove, η οποία είχε προσλάβει τον Benat Fernandez ως αναβάτη.

Ο Benat Fernandez ήταν ένας από τους τέσσερις αναβάτες που είχαν μαθηματική πιθανότητα να κερδίσουν το φετινό πρωτάθλημα στον τελευταίο γύρο της σεζόν.

Ο Benat Fernandez ήταν τέταρτος στον δεύτερο και τελευταίο αγώνα και στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου της σεζόν προσπέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, παίρνοντας την καρό σημαία και το πρωτάθλημα, στην πρώτη του μόλις σεζόν.

Fernandez

Ο πρωταθλητής δήλωσε: “Είμαι πανευτυχής, γιατί δούλεψα σκληρά για αυτό. Αφού ο Kove αποχώρησε από το πρωτάθλημα στις αρχές του έτους, η ομάδα μου έκανε εξαιρετική δουλειά. Τότε πήραμε τη μοτοσυκλέτα Kove – και ήταν τρελό. Οδηγήσαμε στον πρώτο αγώνα και κερδίσαμε αμέσως στο ντεμπούτο μου, ήταν εντελώς τρελό. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα τα καταφέρω. Ο στόχος ήταν να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να προσπαθήσω να είμαι πάντα μπροστά. Και τα κατάφερα. Πρέπει να ευχαριστήσω την ομάδα και όλους τους ανθρώπους γύρω μου. Ήξερα ότι η μοτοσυκλέτα λειτουργεί και ότι η ομάδα δίνει το 100% για μένα. Και εδώ είμαστε τώρα, όχι μόνο εγώ, αλλά και η ομάδα και η μάρκα: είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές!”.

Την επόμενη σεζόν η κατηγορία αυτή θα αντικατασταθεί από την World Sportbike. Ας δούμε παρακάτω την γενική κατάταξη των δέκα πρώτων αναβατών.

 

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Benat Fernandez (E)

Kove

230

2

Carter Thompson (AUS)

Kawasaki

213

3

David Salvador (E)

Kawasaki

203

4

Matteo Vannucci (I)

Yamaha

191

5

Jeffrey Buis (NL)

KTM

166

6

Julio Garcia (E)

Kawasaki

140

7

Antonio Torres (E)

Kawasaki

140

8

Humberto Maier (BR)

Yamaha

139

9

Daniel Mogeda (E)

Kawasaki

134

10

Jose Osuna (E)

Kawasaki

92