MOTUL WSBK Magny Cours: Δύο νίκες ο Razgatlioglu, μία ο Bautista και το πρωτάθλημα παίρνει ξανά φωτιά

Πτώσεις, συγκρούσεις και κόκκινη σημαία
WSBK Magny Cours: Δύο νίκες ο Razgatlioglu, μία ο Bautista και το πρωτάθλημα παίρνει ξανά φωτιά
​​​​​​​Η διαφορά στην κούρσα του πρωταθλήματος μειώθηκε με τον Bautista να έχει πλέον 57 βαθμούς διαφορά από τον Razgatlioglu
Από το

motomag

11/9/2023

 

Στον ένατο αγώνα της χρονιάς στο Magny Cours, ο Razgatlioglu με τις δύο νίκες που πέτυχε κατάφερε να μειώσει τη βαθμολογική διαφορά που τον χωρίζει από τον πρωτοπόρο Bautista, με τον Ισπανό να απαντά στην επίθεση του αναβάτη της Yamaha με μία νίκη στον γαλλικό αγώνα.

1ος αγώνας με Toprak

Ο πρώτος αγώνας του ένατου γύρου του WSBK ο οποίος διεξαγόταν επί γαλλικού εδάφους και συγκεκριμένα στο Magny Cours μας πρόσφερε έντονες συγκινήσεις και μπόλικο θέαμα. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alvaro Bautista (Aruba.it RacingDucati), με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα ξεκίνησε καλύτερα όλων και βρέθηκε στην πρώτη θέση έχοντας πίσω του τον teammate του Michael Ruben Rinaldi, το 1-2 για την ιταλική ομάδα δεν θα κρατούσε για πολύ καθώς ο Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) στον δεύτερο γύρο του αγώνα έκανε την επίθεση του περνώντας με τη σειρά του εκείνος στην πρώτη θέση, με τον Bautista να σταματά στην έξοδο της στροφής 5 καθώς η Panigale V4 R αντιμετώπισε πρόβλημα με τον κινητήρα της (σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος μετά το τέλος του αγώνα ο κινητήρας δεν είχε δύναμη στους πρώτους γύρους ενώ κάποια στιγμή όταν άνοιξε το γκάζι αυτός σταμάτησε να λειτουργεί). Το πρόβλημα του Bautista το εκμεταλλεύτηκε φυσικά ο Razgatlioglu, με τον αναβάτη της Yamaha να προσπαθεί με τη σειρά του να αντέξει στις επιθέσεις του δεύτερου αναβάτη της Aruba.it Racing – Ducati, Rinaldi. Με την μάχη για την πρώτη θέση να μαίνεται ο Bautista κατάφερε να ξαναμπεί στον αγώνα στην τελευταία θέση έχοντας λύσει με την βοήθεια των μηχανικών του από τα pits το θέμα του κινητήρα της Panigale V4 R, ώστε να κερδίσει έστω κάποιους βαθμούς οι οποίοι μπορεί εν τέλει να αποδειχθούν πολύτιμοι στην συνέχεια του πρωταθλήματος.

Στην μάχη της κορυφής, ο Rinaldi πίεζε τον Razgatlioglu για την πρώτη θέση με τον Ιταλό εν τέλει να το καταφέρνει και να οδηγεί την κούρσα στον πρώτο αγώνα στο Magny Cours. Το συγκεκριμένο δίδυμο όπως όλα έδειχναν θα έδινε δυνατή μάχη για την νίκη, ενώ αρκετά πιο πίσω ο αναβάτης της Kawasaki Racing Team WorldSBK, Jonathan Rea είχε καταφέρει “αθόρυβα” να ανέβει στην τρίτη θέση έχοντας περάσει τον poleman Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW), χωρίς ωστόσο να έχει τον ρυθμό για να πιάσει τους δύο αναβάτες οι οποίοι βρίσκονταν μπροστά του. Στην μάχη της κορυφής στον δωδέκατο γύρο ο Razgatlioglu έκανε την κίνηση του στην στροφή 5, καταφέρνοντας να βρεθεί στην πρώτη θέση, ωστόσο η απάντηση τoυ Rinaldi ήταν άμεση με τον Ιταλό να περνά στην επόμενη στροφή εκ νέου μπροστά. Με τον Razgatlioglu να θέλει εναγωνίως να περάσει στην κορυφή και με τον Bautista συνεχώς να κερδίζει θέσεις μειώνοντας τις βαθμολογικές απώλειες του μετά από το μηχανικό πρόβλημα που αντιμετώπισε στους πρώτους γύρους, τα χρονικά περιθώρια στένευαν για τον Τούρκο αναβάτη. Ως εκ τούτου αποφάσισε στον δέκατο τέταρτο γύρο να κάνει την επίθεση του. Ο Razgatlioglu στην στροφή 11 πέρασε μπροστά με τους δύο τους σχεδόν να ακουμπούν! Μετά από αυτό ο Razgatlioglu κατάφερε να ανοίξει τη διαφορά του από τον Rinaldi και στη συνέχεια πέρασε την γραμμή του τερματισμού σχεδόν 3 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Rinaldi, με τον Ιταλό να αρκείται στο αποτέλεσμα της δεύτερης θέσης. Το τρίτο σκαλί του βάθρου συμπλήρωσε ο Rea, -ο οποίος του χρόνου μετακομίζει στην Yamaha-, με τον Βρετανό να κάνει έναν μοναχικό αγώνα ανεβαίνοντας ταυτόχρονα για 257η φορά στο βάθρο στο WSBK.

WSBK Magny Cours: Δύο νίκες ο Razgatlioglu, μία ο Bautista και το πρωτάθλημα παίρνει ξανά φωτιά

Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο poleman Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) που πάλεψε αρκετούς γύρους με τον Danilo Petrucci, με τον Αμερικανό της ΒMW να κερδίζει στον τέλος τον Ιταλό της Ducati και τον Petrucci να μένει στην πέμπτη θέση. Στην έκτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK). Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alvaro Bautista κατάφερε να τερματίσει στην δέκατη θέση περιορίζοντας τις βαθμολογικές απώλειες με τον Ισπανό πλέον να έχει 55 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Razgatlioglu.

 

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 1ου αγώνα του Magny Cours

1. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK)

2. Michael Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) + 2.656

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) + 4.773

4. Garret Gerloff (Bonovo Action BMW) + 6.266

5. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) + 8.987

Superpole Race - Aruba.it συγκρουόμενα

Ο αγώνας Superpole Race στο Magny Cours ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να μας κρατήσει στις “μύτες των ποδιών μας”. O Bautista για ακόμη μία φορά έκανε την καλύτερη εκκίνηση, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση. Η πρωτοπορία του δεν κράτησε για πολύ καθώς ο Razgatlioglu κατάφερε στον δεύτερο γύρο στην στροφή 5 να περάσει και τους δύο αναβάτες της Aruba.it Racing – Ducati, οδηγώντας με τη σειρά του τον αγώνα Superpole Race. Ο Rinaldi ο οποίος είχε ανταγωνιστικό ρυθμό όλες τις ημέρες στην γαλλική πίστα, κατάφερε στον τρίτο γύρο να πάρει την πρωτοπορία. Ο Ιταλός ο οποίος οδηγούσε τον αγώνα, δεχόταν την πίεση του αναβάτη της Yamaha, με τον Razgatlioglu να καταφέρνει να περνά εκ νέου στην πρώτη θέση στον πέμπτο γύρο. Ο Toprak κατάφερε να ξεφύγει μετά την προσπέραση του, καθώς οι Rinaldi και Bautista συγκρούστηκαν μεταξύ τους με τον Ιταλό να πέφτει και να μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο για εξετάσεις χωρίς ωστόσο να έχει κάποιον τραυματισμό.

WSBK Magny Cours: Δύο νίκες ο Razgatlioglu, μία ο Bautista και το πρωτάθλημα παίρνει ξανά φωτιά

Το περιστατικό μεταξύ των αναβατών της Aruba.it RacingDucati ελέγχθηκε από τους αγωνοδίκες με τους αρμόδιους να κρίνουν πως πρόκειται περί αγωνιστικού συμβάντος. Ένα ξεκάθαρο σφάλμα του Bautista που για να τον κατηγορήσεις θα πρέπει να του αποδώσεις πρόφαση η οποία όμως δεν γίνεται να αποδειχτεί από την συγκριμένη πράξη και άρα σωστή η απόφαση των αγωνοδικών. Μετά από αυτό ο Bautista εστίασε στον Jonathan Rea, καθώς ο Βρετανός έδειχνε πως είχε τον ρυθμό για να τον απειλήσει. Η μάχη των δύο πρωταθλητών διήρκησε για δύο γύρους με τελικό νικητή τον Bautista.

Από την άλλη ο Razgatlioglu κατάφερε να κερδίσει και τον Superpole Race στο Magny Cours, με τον αναβάτη της Yamaha να γίνεται ο πρώτος που κερδίζει για τέσσερις συνεχόμενους αγώνες στην εν λόγω πίστα. Ακόμη ένα κέρδος για τον Razgatlioglu ήταν το γεγονός πως μείωσε και άλλο την βαθμολογική του διαφορά από τον Bautista. Ο Ισπανός με τη σειρά του ολοκλήρωσε τον Superpole Race στη δεύτερη θέση με τον Jonathan Rea να τερματίζει και πάλι στην τρίτη θέση χωρίς να μπορεί ωστόσο να ακολουθήσει τον ρυθμό του Bautista στα τελευταία στάδια του αγώνα. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), με τον Danilo Petrucci να τερματίζει και πάλι ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team).

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του αγώνα Superpole στo Magny Cours

1. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK)

2. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) + 0.970

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) + 2.503

4. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) + 2.747

5. Danilo Petrucci (Barni Spark Ducati Racing Team) + 3.376

2ος αγώνας με Bautista

Ο δεύτερος αγώνας στο Magny Cours τα είχε όλα, μάχες, πτώσεις, διακοπή του αγώνα αλλά και διαφορετικό νικητή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για ακόμη μία φορά ο Bautista με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα ξεκίνησε καλύτερα όλων και πέρασε στην πρώτη θέση, με τους Razgatlioglu και Rea να τον κυνηγούν. Ο Ισπανός είχε καταφέρει να κρατηθεί μπροστά από τους διώκτες του, ενώ όπως όλα έδειχναν ο ίδιος είχε βρει το κάτι που έλειπε στην Panigale V4 R. Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά για τον Ισπανό, η πτώση των Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) και Scott Redding (Bonovo Action BMW) στον πέμπτο γύρο, έφερε την κόκκινη σημαία και την διακοπή του αγώνα ώστε να καθαριστεί η πίστα.

WSBK Magny Cours: Δύο νίκες ο Razgatlioglu, μία ο Bautista και το πρωτάθλημα παίρνει ξανά φωτιά

Με τις εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί, είχαμε εκ νέου την επανεκκίνηση του αγώνα. Στο ίδιο έργο θεατές για τέταρτη φορά (!) στο Magny Cours, o Bautista έφυγε μπροστά και δεν κοίταξε κυριολεκτικά ποτέ πίσω του. Ο Ισπανός έχοντας καταιγιστικό ρυθμό πέρασε την γραμμή του τερματισμού στην πρώτη θέση έχοντας διαφορά από τον δεύτερο σχεδόν 6 δευτερόλεπτα. Συγκλονιστική μάχη είχαμε όμως για τη δεύτερη θέση. Οι Rea και Razgatlioglu από την στιγμή που είχαμε την επανεκκίνηση του αγώνα πάλεψαν για τις δύο εναπομείναντες θέσεις του βάθρου μέχρι το τέλος. Οι δύο αναβάτες προσπέρασαν πολλές φορές ο ένας τον άλλον, ενώ μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τον τελικό νικητή της συγκεκριμένης μονομαχίας. Τελικά σε αυτή τη μάχη νικητής βγήκε ο Razgatlioglu, με τον αναβάτη της Yamaha να περνά στο τέλος τον Rea της Kawasaki. Τερματίζοντας στη δεύτερη θέση στον δεύτερο αγώνα στο Magny Cours, o Razgatlioglu κατάφερε να μην χάσει με τη σειρά του πολύτιμους βαθμούς στο κυνήγι του τίτλου. Από την άλλη ο Rea μπορεί να τερμάτισε για ακόμη μία φορά στην τρίτη θέση, έδειξε ωστόσο πως είναι εδώ και πως θα παλέψει για κάθε βαθμό μέχρι το τέλος της σεζόν όπου και θα μετακομίσει στο ιαπωνικό στρατόπεδο. Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε την εμφάνιση του στην Γαλλία ο Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), με τον Ιταλό να αφήνει πίσω του τον εκπληκτικό σε αυτόν τον αγώνα Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW). Ο Αμερικανός αναβάτης της BMW με την πέμπτη θέση που πέτυχε έδωσε πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του, ενώ κατάφερε να μείνει αρκετές φορές κοντά στον ρυθμό των πρώτων.

WSBK Magny Cours: Δύο νίκες ο Razgatlioglu, μία ο Bautista και το πρωτάθλημα παίρνει ξανά φωτιά

Το WSBK συνεχίζει το ταξίδι του στην Αραγονία στις 22 – 24 Σεπτεμβρίου, όπου θα διεξαχθεί ο δέκατος γύρος της χρονιάς με το βαθμολογικό πλεονέκτημα του Bautista έναντι του Razgatlioglu στην μάχη του τίτλου να έχει μειωθεί στους 57 βαθμούς με τρεις αγώνες να απομένουν.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 2ου αγώνα του Magny Cours

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) + 5.893

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) + 6.779

4. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) + 10.978

5. Garret Gerloff (Bonovo Action BMW) + 11.482

Ακολουθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών μετά τον αγώνα στo Magny Cours

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 467 βαθμούς

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 410 βαθμούς

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 290 βαθμούς

4. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 256 βαθμούς

5. Axel Bassani (Motocorsa Racing) 219 βαθμούς

6. Danilo Petrucci Michael Ruben Rinaldi (Barni Spark Racing Team) 180 βαθμούς

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες