Motul WSBK-Phillip Island

Σάρωσαν Rea και Kawasaki
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

28/2/2017

Τα παγκόσμια πρωταθλήματα ξεκίνησαν το περασμένο σαββατοκύριακο σε ασφάλτινες και χωμάτινες πίστες και στην άσφαλτο το ποδαρικό έγινε με τον αγώνα των superbikes στο Phillip Island. Ένα ξεκίνημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ονειρικό για την Kawasaki και τον Jonathan Rea, καθώς ξεκίνησε με διπλή νίκη για την "πράσινη" ομάδα η προσπάθεια για την υπεράσπιση του περσινού τίτλου.

Η είδηση όμως δεν είναι αυτή, καθώς πολλοί έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν λόγο για μονόλογο της Kawasaki και φέτος, αλλά το ότι καμία από τις δύο νίκες δεν ήταν εύκολη υπόθεση για το Βρετανό –κι αυτό μόνο καλό νέο μπορεί να είναι για το πρωτάθλημα. Σ' αυτόν τον πρώτο αγώνα είδαμε κάτι που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στα superbikes σε τέτοια έκταση, με μια εξάδα αναβατών να σφάζονται κυριολεκτικά σε κάθε στροφή και οι εναλλαγές των θέσεων να γίνονται διαρκώς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Είδαμε τα δύο εργοστασιακά Kawasaki να συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν πέρσι, εκμεταλλευόμενοι και τη φόρα από τα καλά αποτελέσματα των δοκιμών, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις Ducati, που ειδικά προς το τέλος της περασμένης σεζόν επέδειξαν εκπληκτικές επιδόσεις κερδίζοντας αγώνες και εντυπώσεις με τον Chaz Davies, αλλά τότε τα χρονικά περιθώρια ήταν ανύπαρκτα. Τώρα όμως, διατηρώντας αυτό το momentum μπήκαν δυναμικά από την αρχή της σεζόν έχοντας ακόμη έναν άσσο στο μανίκι τους: τον Marco Melandri. Η επιστροφή του Ιταλού έκανε αίσθηση με το "καλημέρα", ανεβαίνοντας μάλιστα στο βάθρο του δεύτερου σκέλους της Κυριακής, καθώς στο πρώτο σκέλος είχε μια πτώση στον έβδομο γύρο που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει λίγο αργότερα, παρά το ότι κατάφερε να ξαναμπεί στον αγώνα μετά την πτώση του. Η πείρα και το ταλέντο του, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη δυναμική του Panigale, θα δυσκολέψουν πολύ το έργο της Kawasaki, κάτι που φάνηκε άλλωστε από την αρχή.

Κι εδώ έρχεται να προστεθεί άλλη μια παράμετρος του φετινού πρωταθλήματος προς όφελος του θεάματος και του συναγωνισμού, με τα Yamaha R1 των Lowes και Van der Mark. Φέτος, όπως είχαμε διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι από την παρουσίαση των αγωνιστικών ομάδων της Yamaha Racing, η εταιρεία έχει επενδύσει πολλά στην εργοστασιακή ομάδα των superbikes, τόσο σε χρήμα, όσο σε χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό. Την αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας την είδαμε αυτό το σαββατοκύριακο, με τον Lowes όχι μόνο να είναι μόνιμος θαμώνας του γκρουπ των πρωτοπόρων και στα δύο σκέλη, αλλά να μπαίνει και επικεφαλής σε σημαντικό μέρος του αγώνα, επιβεβαιώνοντας πως η Yamaha γεφύρωσε μεγάλο κομμάτι του χάσματος που την χώριζε πέρσι από τις Kawasaki και Ducati. Ο Ολλανδός team mate του έδειξε ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο προσαρμογής πάνω στην καινούργια μοτοσυκλέτα, μένοντας όμως εντός της πρώτης δεκάδας.

Αντιθέτως, απογοητευτική ήταν η εμφάνιση της ομάδας της Honda, όπου αμφότεροι οι Hayden και Bradl αντιμετώπισαν προβλήματα στο να είναι ανταγωνιστικοί πάνω στα καινούργια CBR. Μάλιστα ο Hayden είχε και μια πτώση με εγκατάλειψη στο δεύτερο σκέλος της Κυριακής, προσθέτοντας έντονο προβληματισμό για την συνέχεια, καθώς όπως δήλωσε προέχει το να βρεθεί τρόπος ώστε η μοτοσυκλέτας να αποκτήσει σταθερότητα στην απόδοσή της. Σε καλύτερη μοίρα ήταν τα δύο Aprilia των Eugene Laverty και Lorenzo Savadori της Milwaukee Aprilia, με τους δύο αναβάτες μάλιστα να τερματίζουν μέσα στην πρώτη δεκάδα στον αγώνα του Σαββάτου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ήταν και ο πρώτος αγώνας που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα κατάταξης για την εκκίνηση του δεύτερου σκέλους της Κυριακής, με τον Lowes να ξεκινά από την pole position και τον νικητή του πρώτους σκέλους, Jonathan Rea, να ξεκινά από την ένατη θέση!

Αποτελέσματα Σαββάτου

1. Jonathan Rea Kawasaki Racing Team / ZX-10R
2. Chaz Davies Aruba.it Racing-Ducati / Panigale R
3. Tom Sykes Kawasaki Racing Team / ZX-10R
4. Alex Lowes Pata Yamaha Official WorldSBK Team / YZF-R1
5. Leon Camier MV Agusta Reparto Corse / F4 1000

Αποτελέσματα Κυριακής

1. Jonathan Rea Kawasaki Racing Team / ZX-10R
2. Chaz Davies Aruba.it Racing-Ducati / Panigale R
3. Marco Melandri Aruba.it Racing-Ducati / Panigale R
4. Alex Lowes Pata Yamaha Official WorldSBK Team / YZF-R1
5. Xavi Fores Barni Racing Team / Panigale R

Βαθμολογία

1. Jonathan Rea 50
2. Chaz Davies 40
3. Tom Sykes 26
4. Alex Lowes 26
5. Xavi Fores 21

WSBK 2025, 6ος γύρος, Misano FP2 - Nicolo Bulega και Ducati ταχύτεροι την Παρασκευή

Τον καλύτερο χρόνο της ημέρας έκανε ο Ιταλός - Μπροστά από τον Razgatlioglu
Nicolo Bulega Ducati WSBK 2025 Misano FP
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/6/2025

Τελικά ήταν ο Nicolo Bulega εκείνος που έκλεισε τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής με τον ταχύτερο χρόνο στο Misano "απαντώντας" έτσι στην πρωινή επικράτηση του Toprak Razgatlioglu.

Στο δεύτερο session ο εργοστασιακός αναβάτης της Aruba.it Racing - Ducati ανέβασε ρυθμό και έκλεισε την ημέρα σχεδόν δύο δέκατα του δευτερολέπτου μπροστά από την BMW M 1000 RR του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, περίπου δέκα λεπτά πριν από τη λήξη του FP2.

Bulega και Razgatlioglu ήταν και οι μοναδικοί που κατάφεραν να γυρίσουν κάτω από το 1'33 με τον Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) να ακολουθεί στην τρίτη θέση έχοντας όμως διαφορά άνω των έξι δεκάτων από τον team mate του στην ιταλική ομάδα.

 

Εκτός από την προσπάθεια των δύο διεκδικητών του φετινού τίτλου, τα βλέμματα τράβηξε και εκείνη του 25χρονου Yari Montella (Barni Spark Racing Team), ο οποίος, με την δική του Panigale V4 R βρέθηκε πίσω από την εργοστασιακή του Bautista, απέχοντας ωστόσο σχεδόν ένα δευτερόλεπτο από τον χρόνο του πρωτοπόρου στη βαθμολογία Bulega. Ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) ήταν ο πρώτος αναβάτης με ιαπωνική μοτοσυκλέτα και ο ταχύτερος αναβάτης με Yamaha τρία εκατοστά πίσω από τον Montella, ενώ ακριβώς ένα δευτερόλεπτο πίσω από την κορυφή βρέθηκε ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team).

Η πρώτη Honda ήταν εκείνη του Iker Lecuona (Honda HRC) ο οποίος βρέθηκε εκτός Top 10 και με διαφορά άνω του 1,1 δευτερολέπτου από τον χρόνο του Bulega ήταν ένας από τους έξι μόλις αναβάτες που δεν βελτίωσε τον χρόνο του στο FP2, σε σχέση με το πρωινό session, για να κάνει τον 12ο ταχύτερο γύρο της ημέρας.

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

Διαφορά

1

N. Bulega

Aruba.it Racing - Ducati

Ducati Panigale V4R

1'32.722

 

2

T. Razgatlioglu

ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

BMW M1000RR

1'32.912

0.190

3

A. Bautista

Aruba.it Racing - Ducati

Ducati Panigale V4R

1'33.372

0.650

4

Y. Montella

Barni Spark Racing Team

Ducati Panigale V4R

1'33.640

0.918

5

R. Gardner

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'33.669

0.947

6

D. Petrucci

Barni Spark Racing Team

Ducati Panigale V4R

1'33.722

1.000

7

A. Locatelli

Pata Maxus Yamaha

Yamaha YZF R1 

1'33.748

1.026

8

A. Lowes

bimota by Kawasaki Racing Team

bimota KB998 Rimini

1'33.810

1.088

9

D. Aegerter

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'33.836

1.114

10

A. Iannone

Team Pata Go Eleven

Ducati Panigale V4R

1'33.847

1.125

11

A. Bassani

bimota by Kawasaki Racing Team

bimota KB998 Rimini

1'33.880

1.158

12

I. Lecuona

Honda HRC

Honda CBR1000 RR-R

1'33.890

1.168

13

S. Lowes

ELF Marc VDS Racing Team

Ducati Panigale V4R

1'33.910

1.188

14

S. Redding

MGM BONOVO Racing

Ducati Panigale V4R

1'33.996

1.274

15

R. Vickers

Motocorsa Racing

Ducati Panigale V4R

1'34.149

1.427

16

M. Van Der Mark 

ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

BMW M1000RR

1'34.199

1.477

17

G. Gerloff

Kawasaki WorldSBK Team

Kawasaki ZX-10RR

1'34.294

1.572

18

J. Rea

Pata Maxus Yamaha

Yamaha YZF R1

1'34.437

1.715

19

X. Vierge

Honda HRC

Honda CBR1000 RR-R

1'34.593

1.871

20

M. Rinaldi

Yamaha Motoxracing WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'34.649

1.927

21

T. Mackenzie

PETRONAS MIE Honda Racing Team

Honda CBR1000 RR-R

1'35.084

2.362

22

B. Sofuoglu

Yamaha Motoxracing WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'35.149

2.427

23

Z. Zaidi

PETRONAS MIE Honda Racing Team

Honda CBR1000 RR-R

1'37.631

4.909