Motul WSBK: Tο πρόγραμμα του 2024 - Μόνο ένας αγώνας εκτός Ευρώπης!

Ωστόσο θα δούμε δύο νέες πίστες να κάνουν την είσοδο τους στον θεσμό - Και φέτος συνολικά 12 οι αγώνες
WSBK 2024 Πρόγραμμα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/1/2024

Η Dorna ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Motul WSBK για την επόμενη χρονιά, με τους 11 από τους 12 γύρους να διεξάγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ για το 2024 στο αγωνιστικό καλεντάρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike θα ενταχθούν δύο νέες πίστες, το Balaton Park Circuit της Ουγγαρίας και η Cremona Circuit της Ιταλίας.

Η φετινή χρονιά στο Motul WSBK το 2024 αναμένεται να μας χαρίσει έντονες αγωνιστικές συγκινήσεις καθώς θα υπάρχουν αλλαγές και νέοι κανονισμοί σε όλες τις κατηγορίες του θεσμού, ενώ όλοι περιμένουμε να δούμε πώς θα αποδώσουν οι κορυφαίοι Rea και Toprak με τις νέες τους μοτοσυκλέτες, ενάντια στον κυρίαρχο Alvaro Bautista που φυσικά παραμένει στην Ducati. Για τις αλλαγές κανονισμών διαβάσατε στο MOTO σε προγενέστερο άρθρο ενώ πλέον έγινε γνωστό και το πρόγραμμα του 2024. Το Motul WSBK θα ξεκινήσει όπως και πέρυσι από την Αυστραλία και την πίστα Philip Island στις 25 Φεβρουαρίου ενώ ένα μήνα αργότερα στις 24 Μαρτίου θα κάνει την πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Καταλονία της Ισπανίας. Ο θεσμός από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά θα παραμείνει μόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς οι 10 υπόλοιποι αγώνες θα διεξαχθούν στις εξής χώρες: Ολλανδία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ουγγαρία και Ισπανία. Το πρώτο τρίμηνο της σεζόν θα ολοκληρωθεί με τον αγώνα της Ολλανδίας στο Assen στις 21 Απριλίου.

Motul WSBK – Tο πρόγραμμα του 2024, θα έχουμε μόνο έναν αγώνα εκτός Ευρώπης!

Τo Motul WSBK θα κάνει το απαραίτητο διάλειμμα τον Μάϊο, με αναβάτες και ομάδες να επιστρέφουν στη δράση στις 16 Ιουνίου στην πίστα του Misano. Ο πέμπτος γύρος θα διεξαχθεί στις 14 Ιουλίου στο Donington Park της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ μία εβδομάδα αργότερα η αγωνιστική δράση συνεχίζεται στην Τσεχία στην πίστα Autodrom Most. Αν αναρωτιέστε που θα κάνουν διακοπές οι εμπλεκόμενοι στο Motul WSBK, η απάντηση είναι στις ευρωπαϊκές πίστες. Στις 11 Αυγούστου στο Autodromo Internacional do Algarve της Πορτογαλίας θα διεξαχθεί ο έβδομος γύρος της χρονιάς, ενώ στις 25 Αυγούστου η πίστα Balaton Park Circuit της Ουγγαρίας θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τους αναβάτες του πρωταθλήματος. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας σκληρής δουλειάς για τους ανθρώπους του Motul WSBK, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα διεξαχθούν τρεις αγώνες, αρχής γενομένης με το Γαλλικό GP στις 8 Σεπτεμβρίου. Στις 22 Σεπτεμβρίου η δεύτερη νέα πίστα του πρωταθλήματος, αυτή της Cremona της Ιταλίας, θα φιλοξενήσει τον 10 γύρο του πρωταθλήματος, με το GP της Αραγονίας στις 29 Σεπτεμβρίου να ολοκληρώνει τον γεμάτο μήνα για τις ομάδας και τους αναβάτες. Η αγωνιστική αυλαία του Motul WSBK για το 2024 θα πέσει στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην πίστα της Jerez στις 13 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα των αγώνων του Motul WSBK 2024

  • 1ος γύρος: 23 – 25 Φεβρουαρίου - Phillip Island, Αυστραλία
  • 2ος γύρος: 22 – 24 Μαρτίου – Circuit de Barcelona-Catalunya, Ισπανία
  • 3ος γύρος: 19 – 21 Απριλίου – Assen, Ολλανδία
  • 4ος γύρος: 14 – 16 Ιουνίου – Misano World Circuit “Marco Simoncelli”, Ιταλία
  • 5ος γύρος: 12 – 14 Ιουλίου  – Donington Park, Μεγάλη Βρετανία
  • 6ος γύρος: 19 – 21 Ιουλίου  – Autodrom Most, Τσεχία
  • 7ος γύρος: 9 – 11 Αυγούστου – Autodromo Internacional do Algarve, Πορτογαλία
  • 8ος γύρος: 23 – 25 Αυγούστου – Balaton Park Circuit, Ουγγαρία
  • 9ος γύρος: 6 – 8 Σεπτεμβρίου – Circuit de Nevers Magny-Cours, Γαλλία
  • 10ος γύρος: 20  – 22 Σεπτεμβρίου – Cremona Circuit, Ιταλία
  • 11ος γύρος: 27 – 29 Σεπτεμβρίου – MotorLand Aragon, Ισπανία
  • 12ος γύρος: 18 – 20 Οτωβρίου – Circuito de Jerez – Angel Nieto, Ισπανία
Ετικέτες

WSBK: Jonathan Rea- "Φλερτάρω με την ιδέα του motocross, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα κλείσω το γκάζι"

Ο εξάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSBK Jonathan Rea λέει ότι πάντα φλερτάρει με την ιδέα να αγωνιστεί στο motocross
Rea MX
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/8/2025

Ο επίσης αναβάτης της Yamaha, Jack Miller, που αγωνίζεται στην ομάδα Pramac Yamaha στο MotoGP, είχε πάρει μέρος σε έναν γύρο του πρωταθλήματος Aus Pro MX στο Toowoomba το 2024, όταν ακόμη οδηγούσε για την KTM. Όμως, για τον Rea, που πριν λίγους μήνες βρέθηκε στο Desertmartin οδηγώντας μια Yamaha YZ250, ένας επίσημος αγώνας στο χώμα δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο World Superbike

Ο Βορειοϊρλανδός αναβάτης, που μεγάλωσε κάνοντας motocross πριν στραφεί στους ασφάλτινους αγώνες ταχύτητας, εξηγεί ότι, παρόλο που φλερτάρει με την ιδέα να τρέξει σε κάποιον αγώνα motocross για μια φορά, γνωρίζει ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό από την ομάδα του.

"Πάντα φλερτάρω με την ιδέα", δήλωσε ο Rea . "Αλλά, με βάση το συμβόλαιό μου και με σεβασμό προς αυτό, είναι πάντα κακή ιδέα, γιατί έχω εκείνο το κακό που όταν ο άγγελος λέει “Έχεις αγώνα την επόμενη εβδομάδα”, ο διάβολος λέει “Μπορείς να περάσεις αυτόν τον τύπο στην επόμενη στροφή...”, και θα το προσπαθήσω.

"Είναι το δεύτερο αγαπημένο μου άθλημα αλλά νομίζω ότι θα ήταν ένα δύσκολο τηλεφώνημα για να δηλώσω πως έχω τραυματιστεί”.

"Άλλο η προπόνηση, όπου μπορείς να ελέγξεις το περιβάλλον, και άλλο ο αγώνας, αν υπάρχει μια προσπέραση στον τελευταίο γύρο για τη 10η θέση, θα την κάνω!

"Πέρυσι έκανα έναν μικρό διασκεδαστικό αγώνα με τον γιο μου στο Donegal. Υπήρχαν τρεις αγώνες εκείνη τη μέρα, έτρεξα στους δύο, κέρδισα και τους δύο, και ήμουν πολύ χαρούμενος που τερμάτισα και δεν έτρεξα στον τελευταίο, ώστε να πάμε στην τοπική πιτσαρία με την οικογένεια."

Ο Rea πρόσθεσε ότι τελευταία έχει βάλει στο μάτι το Σκωτσέζικο Πρωτάθλημα Motocross.
"Το Σκωτσέζικο Πρωτάθλημα Motocross έχει χτίσει πραγματική δυναμική – εξαιρετικές πίστες, καλά προετοιμασμένες, οπότε ίσως στο μέλλον", είπε.
"Πλησιάζω στην κατηγορία των βετεράνων, οπότε ίσως στην Vets +40. Θα πρέπει να περιμένω μέχρι τότε για να το κάνω!"