Motul WSBK - Αλλαγές και νέοι κανονισμοί σε όλες τις κατηγορίες για το 2024

Περιλαμβάνει αλλαγές στο πρόγραμμα κάθε γύρου, τις θέσεις του grid, μία νέα εφαρμογή και πολλά ακόμα, σε μία χρονιά που το ποσοστό χρήσης συνθετικών καυσίμων αυξάνεται στο 40%
motomagMotul WSBK – Αλλαγές και νέοι κανονισμοί σε όλες τις κατηγορίες για το 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/1/2024

Η Επιτροπή Superbike, που αποτελείται από τους Gregorio Lavilla (Dorna, Εκτελεστικός Διευθυντής WSBK), Paul King (Διευθυντής της Αγωνιστικής Επιτροπής της FIM για τις Πίστες), Biense Bierma (Γενικός Γραμματέας του MSMA), με συντονιστή τον Paul Duparc (Manager της Αγωνιστικής Επιτροπής της FIM για τις Πίστες & Γραμματέας της Επιτροπής SBK), παρουσία των Jorge Viegas (Πρόεδρος της FIM), Ludovic Reignier (Τεχνικός Διευθυντής FIM WorldSBK), Dominique Hebrard (Τεχνικός Διευθυντής FIM CTI) και Svetlana Nazarova (Συντονίστρια της FIM CCR) βρέθηκε στην πίστα Circuito de Jerez – Angel Nieto κατά την διάρκεια του τελευταίου γύρου του Πρωταθλήματος, στις 28 Οκτωβρίου 2023, αποφασίζοντας τις αλλαγές των κανονισμών που θα ισχύσουν από την σεζόν του 2024 και έπειτα.

Για την σύνταξη της τελικής απόφασης διεξήχθησαν πολυάριθμες εξ αποστάσεως συναντήσεις μέσω διαδικτύου, προκειμένου όλοι οι φορείς (FIM-DORNA-MSMA) να συμφωνήσουν ομόφωνα. Οι αλλαγές δεν περιορίστηκαν μόνο στη μεγάλη κατηγορία, αλλά αφορούν και τις WSSP και WSS300, με τις πιο σημαντικές να είναι οι παρακάτω.

Motul WSBK – Αλλαγές και νέοι κανονισμοί σε όλες τις κατηγορίες για το 2024

Νέο Πρόγραμμα: Οι αγώνες Superpole για τις WSSP, WSSP300 και WWCR μεταφέρονται την Παρασκευή

Για το 2024 αποφασίστηκε ένα νέο χρονικό πλαίσιο, το οποίο αφορά τους αγώνες Superpole για τις τρεις κατηγορίες, οι οποίοι μετατίθενται για την Παρασκευή. Τα παραπάνω πρωταθλήματα, θα έχουν μόνο ένα Ελεύθερο Δοκιμαστικό το πρωί, με τον Superpole να έχει αντίστοιχη διάρκεια.

Οι τρεις κατηγορίες θα έχουν επίσης ένα Warm Up διάρκειας 10 λεπτών, πριν από κάθε αγώνα, το Σάββατο και την Κυριακή.

Όσον αφορά τώρα τη μεγάλη κατηγορία WSBK, υπάρχουν δύο αλλαγές που αφορούν το πρόγραμμα, σε σχέση με το 2023. Το 3ο Ελεύθερο Δοκιμαστικό θα έχει διάρκεια 20 λεπτών (από 30 που ήταν προηγουμενος), ενώ το Warm Up της Κυριακής μειώνεται κατά πέντε λεπτά, από τα 15 στα 10. Οι αγώνες και ο Superpole παραμένουν ως είχαν, χωρίς αλλαγή στο πρόγραμμα.

Αλλαγές στο grid: Νέα μορφή για τον Race 2

Με στόχο την ανάδειξη της καλύτερης επίδοσης, η Επιτροπή SBK αποφάσισε ότι οι 9 πρώτες θέσεις της σχάρας εκκίνησης για τον Race 2 θα δίνονται στους ταχύτερους αναβάτες, ανάλογα με τον χρόνο που σημείωσαν στον 1ο Αγώνα. Αυτό θα ισχύσει για τις κατηγορίες WSSP, WSSP300 και WWCR.

Motul WSBK – Αλλαγές και νέοι κανονισμοί σε όλες τις κατηγορίες για το 2024

Εξαιρέσεις στα ηλικιακά όρια: μία ευκαιρία για τους κορυφαίους αναβάτες κάτω των 18 ετών

Η εξαίρεση στους κανονισμούς για το κατώτατο ηλικιακό συμμετοχής που αποφασίστηκε, αφορά τους 3 πρώτους των Πρωταθλημάτων FIM Supersport 300 World Championship, FIM European Moto2 Championship και FIM European Stock Championship, οι οποίοι θα μπορούν να αγωνιστούν στο FIM Supersport World Championship 2024. Τα αποτελέσματα που προσμετρώνται αφορούν μόνο την τελευταία χρονιά των παραπάνω πρωταθλημάτων, που σημαίνει ότι μιλάμε μόνο για αυτούς που τερμάτισαν στις τρεις πρώτες θέσεις γενικής το 2023. Σύμφωνα με την Επιτροπή που πήρε την απόφαση, οι αναβάτες αυτοί έχουν ήδη επιδείξει τις ικανότητές τους και το επίπεδο εμπειρίας τους. Έτσι, η εξαίρεση αυτή θα έχει όφελος για τους συγκεκριμένους αγωνιζόμενους.

Παραβιάσεις που αφορούν την αλλαγή κινητήρα: Εκκίνηση από την τελευταία θέση του grid, αντί για τη λωρίδα των pit

Στην περίπτωση που κάποια ομάδα προβεί σε αλλαγή κινητήρα (πριν τον αγώνα), τότε ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας στην οποία έχει γίνει η αλλαγή, θα ξεκινήσει τους δύο αγώνες (Superbike Race 1 και 2, εξαιρείται ο Superpole) από την τελευταία θέση της σχάρας εκκίνησης, ενώ θα λαμβάνει και δύο ποινές long lap. Αυτό που ίσχυε μέχρι και το 2023 ήταν οι αναβάτες να ξεκινάνε από την έξοδο της λωρίδας των pits, αφού είχε ανάψει η πράσινη ένδειξη, που τους έδινε σήμα. Ο λόγος που αποφασίστηκε η αλλαγή της συγκεκριμένης ποινής βρίσκεται στο διαφορετικό μήκος που έχει η λωρίδα των pit, σε κάθε διαφορετική πίστα.

Motul WSBK – Αλλαγές και νέοι κανονισμοί σε όλες τις κατηγορίες για το 2024

Πλαίσιο: αλλαγές σε εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην WSSP

Η WSSP θα δει ορισμένες αλλαγές στους κανονισμούς για το 2024, που αφορούν ορισμένα από τα εξαρτήματα που συνεργάζονται με το πλαίσιο. Όλοι οι κατασκευαστές οφείλουν να διαθέτουν μόνο 1 ομολογκαρισμένο αγωνιστικό κιτ για κάθε σεζόν. Το πακέτο αυτό, μπορεί να κατασκευαστεί είτε από OEM εξαρτήματα, είτε από συγκεκριμένα υλικά αποκλειστικά γι’ αυτό, ανάλογα με το τι θέλει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Το όριο τιμής για όλα τα εξαρτήματα μαζί είναι φιξ, στα 1.000€. Τα εξαρτήματα που αφορά είναι τα παρακάτω:

  • τις δύο τιμονόπλακες που δένουν πάνω στα καλάμια της μπροστινής ανάρτησης
  • το στέλεχος του τιμονιού (συμπεριλαμβανομένων των ρουλεμάν και των σχετικών εδράσεων που χρειάζονται)
  • το μοχλικό της πίσω ανάρτησης, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ψαλίδι

Ακόμη, απαγορεύεται οποιαδήποτε αλλαγή στα σημεία έδρασης της πίσω ανάρτησης σε πλαίσιο και ψαλίδι.

Έλεγχος ροής καυσίμου: σε δοκιμαστικό επίπεδο το 2024, πριν την οριστική εφαρμογή το 2025

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οδηγίες και με στόχο να προσφέρει δεδομένα στους κατασκευαστές, προκειμένου να εντείνουν την εξέλιξη τέτοιων κατασκευών στο μέλλον, το 2024 φέρνει την πειραματική εφαρμογή ενός συστήματος ελέγχου ροής καυσίμου. Αυτό, αφορά την κατηγορία WSBK και έρχεται σε συνάρτηση με το νέο κανονισμό για την μέγιστη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ στα 21 λίτρα, μία απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Superbike στις 11 Οκτωβρίου 2023. Από το 2025 και έπειτα, το σύστημα ελέγχου ροής καυσίμων θα είναι προαπαιτούμενο για την συμμετοχή στην κατηγορία.

Για την φετινή σεζόν, αυτή του 2024, κάθε κατασκευαστής υποχρεούται να εξοπλίσει δύο από τις μοτοσυκλέτες του με έναν καταμετρητή ροής καυσίμου. Από αυτές θα καταγράφει τα δεδομένα τόσο από τα δοκιμαστικά, όσο και από τους αγώνες προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα της εν λόγω ιδέας και το κατά πόσο αξίζει να εφαρμοστεί καθολικά το 2025. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα εισαχθούν από την FIM στο κατάλογό της για τα Επιτρεπόμενα εξαρτήματα στους αγώνες για το 2024.

Motul WSBK – Αλλαγές και νέοι κανονισμοί σε όλες τις κατηγορίες για το 2024

Βιώσιμα καύσιμα: Τουλάχιστον σε ποσοστό 40% για τις WSBK και WSSP

Η Επιτροπή Superbike επιβεβαίωσε την εισαγωγή βιώσιμων (συνθετικών) καυσίμων για τις WSBK και WSSP. Ξεκινώντας από το 2024, τα ρεζερβουάρ των μοτοσυκλετών θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 40% συνθετικά καύσιμα. Οι κανονισμοί του “Ε40” είναι αντίστοιχοι με αυτούς που ισχύουν και στα MotoGP.

Πρωτάθλημα Ομάδων: με αντίστοιχη άδεια συμμετοχής, από το 2024 και έπειτα

Από τη νέα σεζόν, δίπλα στο Πρωτάθλημα Αναβατών θα υπάρχει και ένα αντίστοιχο Ομάδων. Προκειμένου οι ομάδες να μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτό, δημιουργήθηκε μία άδεια, την οποία και θα πρέπει να εκδόσουν οι ενδιαφερόμενοι. Στην περίπτωση που κάποια ομάδα αποφασίσει να μην προβεί στην έκδοση της συγκεκριμενης άδειας, τότε αποκλείεται αυτόματα από το Πρωτάθλημα Ομάδων και δεν παίρνει βαθμούς. Μπορεί, ωστόσο, να συνεχίσει να αγωνίζεται κανονικά στο Πρωτάθλημα Αναβατών.

Κοινοποίηση αποφάσεων: μία νέα εφαρμογή κάνει την εμφάνισή της

Η εφαρμογή αυτή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την FIM σε διάφορα Πρωταθλήματα (συμπεριλαμβανομένου του MotoGP), ενώ από το 2024 θα την δούμε και στο Motul WSBK. Στόχος της χρήσης της δεν είναι μόνο η κοινοποίηση της απόφασης σε όλους τους ενδιαφερόμενους, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και η δημοσιοποίησή της. Έτσι, η απόφαση λαμβάνει νομική αξία, στα πλαίσια που αφορούν τις κοινοποιήσεις και των συνακόλουθων προθεσμιών για έφεση.

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες