Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

MotoGP: Με ημί-συνθετικά καύσιμα από το 2024!

Συμφωνία Dorna και κατασκευαστών για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση έκανε πριν από λίγες ώρες η Dorna, που αφορά την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από το 2024. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση λέει πως το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε μαζί με τους κατασκευαστές μοτοσυκλετών και τους προμηθευτές καυσίμων της κατηγορίας των MotoGP ξεκινά με καύσιμα που θα περιέχουν το λιγότερο 40% μη-ορυκτά συστατικά και έως το 2027 θα είναι 100% μη-ορυκτά.

Τα συνθετικά καύσιμα των MotoGP θα μπορούν να είναι εργαστηριακά κατασκευασμένα από “μη-διατροφική” βιομάζα, (δηλαδή δεν θα έχουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της μονοκαλλιέργειας στην αγροτική παραγωγή που προκάλεσε η χρήση αιθανόλης στη βενζίνη…) είτε από άλλες πηγές που δεν αποδεσμεύουν άνθρακα κατά την παραγωγή τους και φυσικά την καύση τους. Μάλιστα οι εταιρείες παραγωγής αυτών των καυσίμων θα είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν το ποσοστό της ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποίησαν κατά την διαδικασία παραγωγής τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι βγάζει έξω από την πόρτα των αγώνων τους “ψευτο-οικολόγους”…    

Το ίδιο χρονοδιάγραμμα θα ισχύσει και για την Moto2 και Moto3 (έχουν αυστηρά έναν προμηθευτή καυσίμων) μόνο που δεν καθορίζεται το ποσοστό μη-ορυκτών καυσίμων που θα έχουν έως το 2027, όπου και αυτές οι κατηγορίες θα έχουν 100% συνθετικά καύσιμα.