Toprak Razgatlıoglu - Θα δοκιμάσει τη Yamaha YZR-M1 στο MotoGP Test της Jerez
Μετά και την εκδήλωση της επιθυμίας του για μεταγραφή στο MotoGP το 2024
Από τον
Κώστα Γκαζή
10/4/2023
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Superbike 2021, Toprak Razgatlioglu θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να δοκιμάσει την YZR-M1, όταν θα την οδηγήσει στις 10-11 Απριλίου στο MotoGP Test της Jerez. Και αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που θα τον παρακολουθεί από κοντά και ο Lin Jarvis, μετά από τις δηλώσεις του Τούρκου πως θέλει να μεταβεί στο MotoGP από του χρόνου.
Ο Razgatlioglu θα οδηγήσει δίπλα στον επίσημο δοκιμαστή της Yamaha, Cal Crutchlow, στη δεύτερη επαφή του με την M1, μετά από την πρώτη τον Ιούνιο του 2021, η οποία είχε διακοπεί νωρίς λόγω καιρού. Μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος της Yamaha, Lin Jarvis δήλωσε τα εξής: “Πρώτα, θέλω να δηλώσω πως είναι ευχαρίστηση μας να δώσουμε στον Toprak μια ακόμη ευκαιρία να οδηγήσει την YZR-M1. Δεν τα κατάφερα να είμαι παρών στο προηγούμενο τεστ, αλλά αυτή τη φορά θα είμαι στη Jerez, για να παρακολουθήσω το τεστ, και θα αναχωρήσω κατόπιν απευθείας για το Austin, για το επόμενο GP της χρονιάς. Ο Toprak είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος αγωνιζόμενος, και είμαι πολύ περίεργος να δω πόσο ταχύς θα είναι καβάλα στην εργοστασιακή MotoGP μοτοσυκλέτα μας. Θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει δίπλα στον Cal που φροντίζει για τη συνεχιζόμενη εξέλιξη της YZR-M1 του 2023.
Ο Προμηθέας της Bimota - Χαρίζοντάς τη φωτιά των Θεών στους κοινούς θνητούς [VIDEO]
Απολαυστικό ντοκιμαντέρ 45 λεπτών για την επιστροφή των Ιταλών στους αγώνες WorldSBK
Από τον
Κώστα Γκαζή
11/2/2026
Στη συναρπαστική ιστορία που αφηγείται το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, εμπλέκονται μια εταιρεία 15 μόλις ατόμων, στο Ρίμινι με μοναδική τεχνογνωσία πλαισίων, ένας ιαπωνικός κολοσσός μοτοσυκλετών και όχι μόνο, μια αγωνιστική ομάδα δυο Καταλανών αδελφών (Guim & Biel Roda) και δυο αγωνιζόμενοι -Βρετανός και Ιταλός- με τα ίδια 4 γράμματα στο πρώτο τους όνομα.
Το εξαιρετικά καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ της Bimota, αφορά στην επιστροφή του μικρού αλλά εμβληματικού κατασκευαστή πλαισίων στους αγώνες WorldSBK με τη βοήθεια της μητρικής εταιρείας Kawasaki που την αγόρασε το 2019, και στην κατάκτηση των πρώτων της βάθρων εδώ και 20 χρόνια!
Υπέροχα πλάνα, παραλειπόμενα, εντυπωσιακές ιστορίες, και αφήγηση από κορυφαίους πρωταγωνιστές του νέου κεφαλαίου της εταιρείας, όπως από τον Διευθυντή της Bimota, Pierluigi Marconi, τον Team Manager της αγωνιστικής ομάδας της bbkrt (Bimota by Kawasaki Racing TEAM) Guim Roda, και τους αγωνιζόμενους του WorldSBK Alex Lowes και Axel Bassani συνθέτουν ένα 45λεπτο διαμάντι, πάνω στην αγωνιστική αναγέννηση της εμβληματικής φίρμας των Valerino BIanchi, Giuseppe MOrri και Massimo TAmburini.
Η Bimota ιδρύθηκε το 1973 στο Ρίμινι, και ειδικεύτηκε στην παρουσίαση μοντέλων που χρησιμοποιούσαν κινητήρες άλλων εταιρειών, με πλαίσια Bimota. Ανάλογα ήταν και τα ονόματα των μοτοσυκλετών της: DB3, DB5, κλπ. αναφερόταν σε μοτοσυκλέτες με κινητήρα Ducati και πλαίσια της Bimota, YB με κινητήρες Yamaha, κ.ο.κ.
Οι αγωνιστικές επιτυχίες της Bimota ξεκινούν το 1980, όταν ο Jon Ekerold κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 350 με μια YB μοτοσυκλέτα, ενώ ο Virginio Ferrari κέρδισε τον τίτλο του 1987 στη Formula TT και ο Davide Tardozzi κέρδισε τον παρθενικό αγώνα του WorldSBK με Bimota, ενώ κατετάγη 3ος στη σεζόν!
Το 2000 ο Anthony Gobert κέρδισε με Bimota σε βροχερές συνθήκες στο Phillip Island, ενώ η προσπάθεια της εταιρεία να λάβει μέρος στο WorldSBK του 2014 με τους Ayrton Badovini και Christian Iddon έπεσε στο κενό όταν η Bimota δεν κατάφερε να παράγει αρκετές BB3 ώστε να πάρει έγκριση τύπου για τη συμμετοχή της.
Θυμίζουμε πως το 2000 η Bimota χρεοκόπησε, ενώ κατοπινές προσπάθειες για αναβίωσή της δεν κατάφεραν να την αναστήσουν, μέχρι που το 2019 η Kawasaki αγόρασε το 49,9% της ιταλικής εταιρείας, και έκανε αυτό που δεν μπόρεσαν όλοι οι άλλοι.
Η Bimota ξεκίνησε το νέο κεφάλαιό της αρχικά με την παρουσίαση της φρέσκιας Tesi H2 που χρησιμοποιεί τον H2 κινητήρα των 231 hp της Kawasaki, συνδυάζοντάς τον με Hub-steering μπροστά, ενώ συνέχισε με την Tesi H2 Tera στην Adventure κατηγορία, την KB4 στα νέο-ρετρό Superbikes, την BX450 στα Enduro και τέλος με την KB998 Rimini η οποία ξεκίνησε ως Prometeo project – project Προμηθέας, και αποτελεί και το κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ μας. Οι Ιταλοί έδωσαν το όνομα του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας στο project τους, θέλοντας να δείξουν πως η Bimota χαρίζει τις επιδόσεις του WorldSBK στους θνητούς, με την Rimini παραγωγής που μπορεί να αγοράσουν οι “κοινοί θνητοί”. Εντάξει, το διορθώνουμε, οι κοινοί θνητοί με χοντρά πορτοφόλια.
Στην πρώτη σεζόν της επιστροφή της στο WorldSBK η Bimota κατάφερε να δείξει ανταγωνιστική με το καλημέρα, παίρνοντας βάθρα, την 6η θέση γενικής του Πρωταθλήματος με τον Lowes (10ος ήταν ο Basani), και την 5η θέση στις εταιρείες, μία θέση πάνω από το HRC!