Toprak Razgatlıoglu - Θα δοκιμάσει τη Yamaha YZR-M1 στο MotoGP Test της Jerez
Μετά και την εκδήλωση της επιθυμίας του για μεταγραφή στο MotoGP το 2024
Από τον
Κώστα Γκαζή
10/4/2023
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Superbike 2021, Toprak Razgatlioglu θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να δοκιμάσει την YZR-M1, όταν θα την οδηγήσει στις 10-11 Απριλίου στο MotoGP Test της Jerez. Και αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που θα τον παρακολουθεί από κοντά και ο Lin Jarvis, μετά από τις δηλώσεις του Τούρκου πως θέλει να μεταβεί στο MotoGP από του χρόνου.
Ο Razgatlioglu θα οδηγήσει δίπλα στον επίσημο δοκιμαστή της Yamaha, Cal Crutchlow, στη δεύτερη επαφή του με την M1, μετά από την πρώτη τον Ιούνιο του 2021, η οποία είχε διακοπεί νωρίς λόγω καιρού. Μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος της Yamaha, Lin Jarvis δήλωσε τα εξής: “Πρώτα, θέλω να δηλώσω πως είναι ευχαρίστηση μας να δώσουμε στον Toprak μια ακόμη ευκαιρία να οδηγήσει την YZR-M1. Δεν τα κατάφερα να είμαι παρών στο προηγούμενο τεστ, αλλά αυτή τη φορά θα είμαι στη Jerez, για να παρακολουθήσω το τεστ, και θα αναχωρήσω κατόπιν απευθείας για το Austin, για το επόμενο GP της χρονιάς. Ο Toprak είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος αγωνιζόμενος, και είμαι πολύ περίεργος να δω πόσο ταχύς θα είναι καβάλα στην εργοστασιακή MotoGP μοτοσυκλέτα μας. Θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει δίπλα στον Cal που φροντίζει για τη συνεχιζόμενη εξέλιξη της YZR-M1 του 2023.
Honda HRC WorldSBK Team 2026 - Chantra, Dixon και CBR1000RR-R [VIDEO]
Δύσκολη σεζόν προσαρμογής για τους δυο νέους αναβάτες της Honda, νέος και ο Team Manager
Από τον
Κώστα Γκαζή
16/2/2026
Μετά από την πρώτη παρουσίαση της CBR1000RR-R που έγινε στις 5/2 χωρίς τους αναβάτες, το HRC μας δείχνει τώρα την πλήρη σύνθεση ομάδας-μοτοσυκλετών, ενώ στο τεστ που ξεκίνησε σήμερα 16/2 στο Phillip Island συμμετέχει μόνο ο Dixon, καθώς ο Chantra αναρρώνει ακόμα από τραυματισμό, και στην Αυστραλία τον αντικαθιστά ο δοκιμαστής της ομάδας, Tetsuta Nagashima.
Στην προσπάθειά της για να ξαναβρεθεί κοντά στην κορυφή στο Πρωτάθλημα, η Honda ποντάρει για φέτος σε ολοκαίνουργια σύνθεση ομάδας, με αναβάτες που μπορεί να έχουν δείξει ελπιδοφόροι σε κατηγορίες μικρότερης εμβέλειας, όμως μένει ακόμα να δείξουν αν μπορούν να σταθούν σε πιο δύσκολα Πρωταθλήματα όπως το WorldSBK.
Από τη μία βρίσκεται ο Ταϊλανδός Somkiat Chantra, που πέρυσι έκανε ένα καταστροφικό ντεμπούτο στο MotoGP, τερματίζοντας τελευταίος πριν τους δοκιμαστές, ενώ στην προετοιμασία του για τα Superbike είχε τραυματισμό με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί και στα δύο χέρια, χάνοντας τον πρώτο γύρο του 2026, στην Αυστραλία.
Η τελευταία ενημέρωση από τη Honda είναι πως αφαιρέθηκαν τα ράμματα από τα χέρια του Chantra, με τον Ταϊλανδό να έχει ήδη ξεκινήσει φυσιοθεραπεία.
Στο Phillip Island ο Ιάπωνας αναβάτης εξέλιξης Tetsuta Nagashima αντικαθιστά τον Chantra, έχοντας γράψει τον 17ο ταχύτερο γύρο την πρώτη ημέρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η δουλειά που θα κάνει ο Jonathan Rea ως δοκιμαστής κατά τη διάρκεια του 2026.
Ο Βρετανός Jake Dixon έχει περάσει από το BSB όπου είχε ως καλύτερο τερματισμό μια 2η θέση στο Πρωτάθλημα πίσω από τον Leon Haslam, ενώ τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto2 όπου το 2025 τερμάτισε στην 5η θέση. Την πρώτη ημέρα του τεστ της Αυστραλίας, ο Dixon ήταν με μεγάλη διαφορά ο ταχύτερος αναβάτης με Honda, σημειώνοντας τον 9ο χρόνο.
Πέρα από τους δυο νέους αναβάτες, η ομάδα του HRC για το 2026 έχει και νέο Team Manager, τον Yuji Mori. Ο Ιάπωνας έχει δουλέψει προηγουμένως στην ομάδα της Honda WorldSBK, σε τεχνικό ρόλο, ενώ τώρα αναλαμβάνει τα ηνία του project. Πέρα από το WorldSBK ο Mori έχει εμπειρία τόσο από MotoGP όσο και από τις 8 ώρες της Suzuka.
Η προετοιμασία τελειώνει, και στις 20-22 Φεβρουαρίου το Πρωτάθλημα ξεκινά, με τη Honda να βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη σεζόν, με νέα σύνθεση ομάδας και αναβάτες που ακόμα δεν έχουν λάμψει, προσπαθώντας να ανταγωνιστούν την παντοδύναμη Ducati, αλλά και την Bimota, την BMW, την Kawasaki και την Yamaha.
Βαθμός δυσκολίας 10 στα 10, και η σκυτάλη πλέον στους Dixon και Chantra.