WSBK Γαλλία FP1 - Toprak Razgatlioglu στην κορυφή

Κυριαρχία BMW - Τρεις M 1000 RR στην κορυφή στο Magny-Cours
WSBK 2024 Magny-Cours, FP1 Toprak
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/9/2024

Το καλοκαιρινό διάλειμμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike τελείωσε, και ο Toprak Razgatlioglu επέστρεψε με το καλημέρα στις δυνατές εμφανίσεις, γράφοντας τον ταχύτερο γύρο στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά του γαλλικού γύρου.

Για μία ακόμη φορά ο Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα στη σέλα της εργοστασιακής M 1000 RR, με την ίδια τη μοτοσυκλέτα να παρουσιάζεται παράλληλα ικανότερη των Ducati Panigale V4R και στην πίστα του Magny-Cours των 4,4 χιλιομέτρων.

Ο συνδυασμός του Τούρκου με τη μοτοσυκλέτα των Βαυαρών δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του αφού αποδείχθηκε άμεσα γρήγορος και κρατήθηκε στην κορυφή του σχετικού πίνακα από την αρχή έως και το τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών.

WSBK 2024 Magny-Cours, FP1 Toprak

Ως ο πρώτος που κατέβηκε κάτω από το 1'37 στο 45λεπτο session για να φτάσει τελικά στο 1'36.347, ο Razgatlioglu δεν ήταν ο μόνος αναβάτης με BMW που έδειξε πρόθεση να κυριαρχήσει επί των αντιπάλων. Με μικρή διαφορά στη δεύτερη και τρίτη θέση ακολούθησαν τον εργοστασιακό αναβάτη της BMW ο Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) και ο ομόσταυλός του, Michael van der Mark, με 1'36.700 και 1'37.016 αντίστοιχα.

Στις επόμενες δύο θέσεις ακολούθησαν οι εργοστασιακές Panigale (Aruba.it Racing - Ducati) των Nicolo Bulega και  Alvaro Bautista κλείνοντας την πρώτη πεντάδα με διαφορά πάνω από έξι και επτά δέκατα από τον χρόνο του Razgatlioglu.

WSBK 2024 Magny-Cours, FP1 Toprak

Τον έκτο ταχύτερο χρόνο με 1'37.285 είχε ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) έχοντας στο κατόπι τον Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) με 1'37.424. Επόμενος στον πίνακα ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) με την Panigale του, με τον Scott Redding να φέρνει την M 1000 RR της Bonovo Action BMW στην ένατη θέση και τον Michael Ruben Rinaldi να κλείνει τη δεκάδα με την Panigale της Team Motocorsa Racing.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2012 που τρεις BMW παίρνουν τις αντίστοιχες θέσεις στην κορυφή των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών αγώνα του WSBK και η συνέχεια στη γαλλική πίστα αναμένεται ενδιαφέρουσα.

Motul WSBK: Συζητήθηκε νέο όριο κυβισμού 1100cc για να μπει η Aprilia και απορρίφθηκε

Οι διοργανωτές του WSBK ψάχνουν τρόπους να προσελκύσουν κι άλλους κατασκευαστές
Aprilia-RSV4-Factory
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/7/2026

Μετά τον αγώνα του Misano στα μέσα Ιουνίου, έγινε μια συνάντηση των μελών της Ένωσης Κατασκευαστών (MSMA) προκειμένου να συζητηθούν τρόποι να αναπτυχθεί το πρωτάθλημα και να προσελκύσει νέες εταιρείες που αυτή τη στιγμή απέχουν.

Ένα θέμα που πρωταγωνίστησε σε αυτές τις συζητήσεις ήταν η αύξηση του ανώτατου ορίου χωρητικότητας των κινητήρων σε 1.100 κυβικά εκατοστά αντηχώντας στην πραγματικότητα μια πολύ συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα: την Aprilia RSV4.

Η πρόταση αυτή δεν προχώρησε καθόλου και ο λόγος είναι αρκετά προφανής. Η superbike της Ducati, Panigale V4, μετρά 1.103 κυβικά εκατοστά, ωστόσο η ομολογκαρισμένη έκδοση του WSBK, Panigale V4 R, έχει άλλον κινητήρα με 998 cc για συμμόρφωση με τους τρέχοντες κανονισμούς. Πρόκειται δε για μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα, οπότε πολύ δύσκολα θα συναινούσε η Ducati σε μια πρόταση που απειλεί τη μεγάλη επένδυση που έκανε για την εξέλιξη του νέου μοντέλου για ομολογκασιόν.

Ομοίως οι BMW και Bimota έχουν ομολογκάρει νέες μοτοσυκλέτες φέτος, γεγονός που εύλογα τις βρίσκει εντελώς αντίθετες με την προτεινόμενη αύξηση κυβισμού της κατηγορίας.

Κατά συνέπεια η πρόταση αυτή δεν πάει πουθενά για φέτος και πιθανότατα ούτε του χρόνου. Αν πρόκειται να παίξει αυτό το σενάριο, λογικά θα αφορά το πρωτάθλημα από το 2028 και μετά, εφόσον φυσικά υπάρχουν μοτοσυκλέτες που να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία κυβισμού.

Tο Aprilia RSV4 τα έχει πια τα χρονάκια του και η επένδυση του MotoGP έχει τραβήξει πολύ μεγάλο μέρος του αγωνιστικού προϋπολογισμού για να ανοίξουν στο Noale και δεύτερο μέτωπο με το WSBK. Κατά μια άποψη, η απόσυρση της Aprilia από το πρωτάθλημα που της χάρισε τρεις τίτλους Αναβατών (Max Biaggi το 2010 και το 2012, Sylvain Guintoli το 2014) και τέσσερεις Κατασκευαστών (2010, 2012, 2013, 2014) είχε ως απώτερο σκοπό την ανακατεύθυνση πόρων προς το MotoGP.

Έπειτα, πρόβλημα για το WSBK είναι και η ελλιπής παρουσία των Ιαπώνων, με τη Suzuki εκτός και την Kawasaki να έχει περιορίσει τη συμμετοχή της σε μια μοτοσυκλέτα μόνο, αφήνοντας τη Bimota να κάνει παιχνίδι για λογαριασμό της. Ωστόσο καμιά εκ των δύο εταιρειών δεν έχει λόγο να συγκινηθεί από ενδεχόμενη αύξηση στα 1.100 κυβικά.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως την επόμενη φορά που θα συζητηθεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται να έχουμε νέους παίκτες προ των πυλών και δεν θα είναι απαραιτήτως Ιάπωνες ή Ευρωπαίοι, αλλά πιθανότατα Κινέζοι: Η CFMOTO έχει V4 1200, η QJMOTOR ετοιμάζει μεγάλα τετρακύλινδρα και επίσης η ΖΧΜΟΤΟ έχει στα σκαριά μια τετρακύλινδρη χιλιάρα.

Ετικέτες