Κυριαρχία BMW - Τρεις M 1000 RR στην κορυφή στο Magny-Cours
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
6/9/2024
Το καλοκαιρινό διάλειμμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike τελείωσε, και ο Toprak Razgatlioglu επέστρεψε με το καλημέρα στις δυνατές εμφανίσεις, γράφοντας τον ταχύτερο γύρο στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά του γαλλικού γύρου.
Για μία ακόμη φορά ο Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα στη σέλα της εργοστασιακής M 1000 RR, με την ίδια τη μοτοσυκλέτα να παρουσιάζεται παράλληλα ικανότερη των Ducati Panigale V4R και στην πίστα του Magny-Cours των 4,4 χιλιομέτρων.
Ο συνδυασμός του Τούρκου με τη μοτοσυκλέτα των Βαυαρών δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του αφού αποδείχθηκε άμεσα γρήγορος και κρατήθηκε στην κορυφή του σχετικού πίνακα από την αρχή έως και το τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών.
Ως ο πρώτος που κατέβηκε κάτω από το 1'37 στο 45λεπτο session για να φτάσει τελικά στο 1'36.347, ο Razgatlioglu δεν ήταν ο μόνος αναβάτης με BMW που έδειξε πρόθεση να κυριαρχήσει επί των αντιπάλων. Με μικρή διαφορά στη δεύτερη και τρίτη θέση ακολούθησαν τον εργοστασιακό αναβάτη της BMW ο Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) και ο ομόσταυλός του, Michael van der Mark, με 1'36.700 και 1'37.016 αντίστοιχα.
Στις επόμενες δύο θέσεις ακολούθησαν οι εργοστασιακές Panigale (Aruba.it Racing - Ducati) των Nicolo Bulega και Alvaro Bautista κλείνοντας την πρώτη πεντάδα με διαφορά πάνω από έξι και επτά δέκατα από τον χρόνο του Razgatlioglu.
Τον έκτο ταχύτερο χρόνο με 1'37.285 είχε ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) έχοντας στο κατόπι τον Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) με 1'37.424. Επόμενος στον πίνακα ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) με την Panigale του, με τον Scott Redding να φέρνει την M 1000 RR της Bonovo Action BMW στην ένατη θέση και τον Michael Ruben Rinaldi να κλείνει τη δεκάδα με την Panigale της Team Motocorsa Racing.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2012 που τρεις BMW παίρνουν τις αντίστοιχες θέσεις στην κορυφή των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών αγώνα του WSBK και η συνέχεια στη γαλλική πίστα αναμένεται ενδιαφέρουσα.
MOTUL WSBK 2026, Phillip Island Test, 2η ημέρα: Στην κορυφή Bulega και Ducati [Χρόνοι]
Τέσσερα στα τέσσερα για τον Ιταλό - Κυρίαρχος και την Τρίτη στο Phillip Island
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
17/2/2026
Ασταμάτητος ο Nicolo Bulega της Ducati στην Αυστραλία, κλείνοντας τις επίσημες δοκιμές στην κορυφή των χρονομετρήσεων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα
Ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) θα μπει στον Αυστραλιανό Γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MOTUL FIM Superbike ως το απόλυτο φαβορί, αφού ολοκλήρωσε και τις τέσσερις περιόδους ελεύθερων δοκιμών των δύο ημερών στην κορυφή των χρονομετρήσεων, στο Circuit του Phillip Island όπου θα διεξαχθεί και ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος στις 20 με 22 Φεβρουαρίου. Ο #11 ήταν ο μοναδικός αναβάτης που κατέβηκε στο 1’28 την Τρίτη 17/2, γράφοντας 1’28.630, επίδοση που του χάρισε την πρωτιά στη γενική κατάταξη με το πέρας του τεστ.
Ο Bulega επιβεβαίωσε την απόλυτη κυριαρχία του στο τέλος του FP2 το απόγευμα της Τρίτης, όταν σημείωσε μια σειρά ταχύτατων γύρων στο 1’28, κλείνοντας με το 1’28.630, περίπου ένα δέκατο μακριά από το ρεκόρ γύρου αγώνα του Phillip Island. Πίσω του βρέθηκε ο Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team), ο οποίος υστέρησε κατά 0.666 δευτερόλεπτα από τον ομόσταυλό του με Ducati, ενώ άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση ήρθε από τον Lorenzo Baldassarri (Team GoEleven). Το #34 σημείωσε 1’29.328 στα τελευταία λεπτά της απογευματινής περιόδου για να πάρει την τρίτη θέση στη συνδυαστική κατάταξη, μόλις 0.023s μπροστά από τον Yari Montella (Barni Spark Racing Team), που κατέληξε τέταρτος.
Ο Iker Lecuona (Aruba.it Racing – Ducati) πέτυχε τον καλύτερό του χρόνο στο πρωινό FP1 της Τρίτης με 1’29.769, μένοντας 1.139s πίσω από τον teammate του. Ο Alvaro Bautista (Barni Spark Racing Team) συνεχίζει την προσαρμογή στο νέο του περιβάλλον και την Τρίτη ήταν 11ος, έχοντας και μια πτώση στη στροφή 10 στο FP2, από την οποία πάντως μπόρεσε να συνεχίσει. Ο Tarran Mackenzie (MGM Racing Performance) βελτιώθηκε σημαντικά στο τέλος του FP2 για να πάρει τη 13η θέση, 1.327s πίσω από τον Bulega, με τον rookie Alberto Surra (Motocorsa Racing) μόλις 0.012s πιο αργό.
Δυνατό φινάλε για τη Bimota: δύο αναβάτες στην πρώτη εξάδα
Παρότι ο καλύτερός του χρόνος της ημέρας, 1’29.373, του έδωσε την πέμπτη θέση στη γενική, ο Axel Bassani (bimota by Kawasaki Racing Team) ήταν ο ταχύτερος στο FP2 μέχρι τα τελευταία λεπτά της δίωρης διαδικασίας, με 1’29.482. Το τεστ έκλεισε με τον Alex Lowes (bimota by Kawasaki Racing Team) στην έκτη θέση, χάρη στο 1’29.575 που σημείωσε το απόγευμα, δύο δέκατα πίσω από τον teammate του και τελευταίος αναβάτης μέσα στο δευτερόλεπτο από τον Bulega.
Oliveira στην έβδομη θέση: θετικά βήματα για τον Πορτογάλο
Ο Miguel Oliveira (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) ολοκλήρωσε την Τρίτη έβδομος με χρόνο 1’29.676, χωρίς να καταφέρει να βελτιωθεί το απόγευμα. Ο teammate του, Danilo Petrucci, ήταν μέσα στη 12άδα στο FP2 με 1’30.196, όμως ο καλύτερός του χρόνος ήρθε το πρωί (1’29.906), που του έδωσε τη 12η θέση συνολικά.
Νέο απόκτημα οδηγεί τη Yamaha: ο Vierge στην πρώτη δεκάδα
Ο Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha) ήταν ο μοναδικός αναβάτης της Yamaha μέσα στη δεκάδα την Τρίτη στο Phillip Island, παίρνοντας την ένατη θέση με 1’29.812 από το FP1. Ο Stefano Manzi (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) ήταν 15ος μετά από πτώση στο FP1 στη στροφή 2, αλλά κρίθηκε ικανός να συνεχίσει, παρότι έχει κάκωση στον αριστερό ισχίο τερματίζοντας πάνω από τον Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha), με λιγότερο από ένα δέκατο να τους χωρίζει, ενώ ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) ήταν 17ος, μόλις 0.064s πίσω από τον Ιταλό. Ο Bahattin Sofuoglu (Motoxracing WorldSBK Team) είχε πτώση στη στροφή 6 στο FP2 που προκάλεσε κόκκινες σημαίες, αλλά κρίθηκε ικανός να συνεχίσει, με μικρές εκδορές στο μικρό δάχτυλο του αριστερού χεριού.
Gerloff στη δεκάδα: θετικό τεστ παρά την πτώση
Ο Garrett Gerloff (Kawasaki WorldSBK Team) έδειξε δυνατό πρόσωπο με τη νέα ZX-10RR, παίρνοντας τη 10η θέση στη γενική με 1’29.823 από το πρωινό FP1. Είχε πτώση στη στροφή 10, αλλά κατάφερε να συνεχίσει.
Δύσκολη ημέρα για τη Honda: ο Dixon εκτός Αυστραλιανού Γύρου
Ο wildcard Ryan Vickers (Honda HRC) ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της Honda την Τρίτη με 1’30.446, που τον έφερε στη 18η θέση, μία μπροστά από τον Tetsuta Nagashima που αντικαθιστά τον Chantra. Ο Jake Dixon (Honda HRC) δεν συμμετείχε στο απογευματινό FP2 και τελικά δεν θα αγωνιστεί στον Αυστραλιανό Γύρο, μετά την πτώση του στη στροφή 11 στο FP1 της Τρίτης, που του προκάλεσε κάταγμα στον καρπό και κάκωση στον αγκώνα.
Η πρώτη εξάδα της Τρίτης στο WorldSBK:
Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati): 1’28.630, 66 γύροι
Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team): +0.666, 68 γύροι
Lorenzo Baldassarri (Team GoEleven): +0.698, 67 γύροι
Yari Montella (Barni Spark Racing Team): +0.721, 68 γύροι
Axel Bassani (bimota by Kawasaki Racing Team): +0.743, 67 γύροι
Alex Lowes (bimota by Kawasaki Racing Team): +0.945, 73 γύροι