WSBK Γαλλία FP1 - Toprak Razgatlioglu στην κορυφή

Κυριαρχία BMW - Τρεις M 1000 RR στην κορυφή στο Magny-Cours
WSBK 2024 Magny-Cours, FP1 Toprak
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/9/2024

Το καλοκαιρινό διάλειμμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike τελείωσε, και ο Toprak Razgatlioglu επέστρεψε με το καλημέρα στις δυνατές εμφανίσεις, γράφοντας τον ταχύτερο γύρο στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά του γαλλικού γύρου.

Για μία ακόμη φορά ο Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα στη σέλα της εργοστασιακής M 1000 RR, με την ίδια τη μοτοσυκλέτα να παρουσιάζεται παράλληλα ικανότερη των Ducati Panigale V4R και στην πίστα του Magny-Cours των 4,4 χιλιομέτρων.

Ο συνδυασμός του Τούρκου με τη μοτοσυκλέτα των Βαυαρών δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του αφού αποδείχθηκε άμεσα γρήγορος και κρατήθηκε στην κορυφή του σχετικού πίνακα από την αρχή έως και το τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών.

WSBK 2024 Magny-Cours, FP1 Toprak

Ως ο πρώτος που κατέβηκε κάτω από το 1'37 στο 45λεπτο session για να φτάσει τελικά στο 1'36.347, ο Razgatlioglu δεν ήταν ο μόνος αναβάτης με BMW που έδειξε πρόθεση να κυριαρχήσει επί των αντιπάλων. Με μικρή διαφορά στη δεύτερη και τρίτη θέση ακολούθησαν τον εργοστασιακό αναβάτη της BMW ο Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) και ο ομόσταυλός του, Michael van der Mark, με 1'36.700 και 1'37.016 αντίστοιχα.

Στις επόμενες δύο θέσεις ακολούθησαν οι εργοστασιακές Panigale (Aruba.it Racing - Ducati) των Nicolo Bulega και  Alvaro Bautista κλείνοντας την πρώτη πεντάδα με διαφορά πάνω από έξι και επτά δέκατα από τον χρόνο του Razgatlioglu.

WSBK 2024 Magny-Cours, FP1 Toprak

Τον έκτο ταχύτερο χρόνο με 1'37.285 είχε ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) έχοντας στο κατόπι τον Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) με 1'37.424. Επόμενος στον πίνακα ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) με την Panigale του, με τον Scott Redding να φέρνει την M 1000 RR της Bonovo Action BMW στην ένατη θέση και τον Michael Ruben Rinaldi να κλείνει τη δεκάδα με την Panigale της Team Motocorsa Racing.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2012 που τρεις BMW παίρνουν τις αντίστοιχες θέσεις στην κορυφή των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών αγώνα του WSBK και η συνέχεια στη γαλλική πίστα αναμένεται ενδιαφέρουσα.

Ο Brad Binder μιλά για τη μετάβαση στο WSBK με τη BMW από το 2027

"Θέλω να πετύχω καλά πράγματα εκεί"
Binder WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/9/2026

Ο Νοτιοαφρικανός αφήνει τα MotoGP μετά από επτά σεζόν και ετοιμάζεται για το νέο κεφάλαιο της καριέρας του με την εργοστασιακή BMW

Ο Brad Binder βλέπει θετικά τη νέα πορεία που ανοίγεται μπροστά του, μετά την ανακοίνωση της μετακίνησής του στο WSBK για το 2027. Ο Νοτιοαφρικανός θα αντικαταστήσει τον Danilo Petrucci στην εργοστασιακή ομάδα της BMW, φέρνοντας μαζί του την εμπειρία επτά σεζόν MotoGP αλλά και δύο νίκες στην κορυφαία κατηγορία.

Η μετακίνηση του Binder αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στην αγορά αναβατών για το 2027, καθώς η BMW επενδύει σε έναν αναβάτη που έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ταχύτητα για να βρίσκεται στο MotoGP, ακόμη κι αν τα αποτελέσματά του των δύο τελευταίων ετών δεν έχουν αποτυπώσει πλήρως τις δυνατότητές του.

Ο Binder ανέβηκε συνολικά 11 φορές στο βάθρο του MotoGP και πήρε δύο νίκες. Από το 2021 έως και το 2024 ήταν σταθερά μέσα στην πρώτη εξάδα της τελικής βαθμολογίας, ενώ το 2023 ολοκλήρωσε τη σεζόν στην τέταρτη θέση, έχοντας πέντε παρουσίες στο βάθρο.

Τώρα, στα 31 του, αποφασίζει να αλλάξει εντελώς περιβάλλον.

"Είναι πραγματικά συναρπαστικό να ξεκινάω κάτι καινούργιο. Είχα μια καλή πορεία εδώ, επτά καλές σεζόν, αλλά ανυπομονώ για την επόμενη περιπέτεια. Θα είναι συναρπαστικό, ένα εντελώς καινούργιο paddock, μια εντελώς καινούργια μοτοσυκλέτα.

"Ανυπομονώ σίγουρα να ξεκινήσω εκεί, αλλά ταυτόχρονα ανυπομονώ και για τους τελευταίους μου αγώνες εδώ στη MotoGP και ελπίζω να μπορέσουμε να τους κάνουμε καλούς. Έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ μπροστά και εκεί που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο διασκεδαστικό όταν είσαι στην κορυφή της μάχης. Θέλω να πετύχω καλά πράγματα εκεί."

Ξανά μαζί με τον Oliveira

Η μετάβαση στα WSBK θα φέρει στον Binder και έναν πολύ γνώριμο ομόσταυλο. Στην εργοστασιακή BMW θα συναντήσει ξανά τον Miguel Oliveira, με τον οποίο έχουν μοιραστεί γκαράζ για συνολικά έξι σεζόν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Οι δύο αναβάτες έχουν αγωνιστεί μαζί σε MotoGP, Moto2 και Moto3, αλλά η κοινή τους ιστορία ξεκινά ακόμη νωρίτερα, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 125 το 2011.

Η καλή σχέση που έχουν διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τη BMW, η οποία θα έχει δύο αναβάτες με κοινό αγωνιστικό παρελθόν και σημαντική εμπειρία από διαφορετικές κατηγορίες. Το ζητούμενο θα είναι αυτή η σχέση να μεταφραστεί και σε αποτελεσματικότερη εξέλιξη της M 1000 RR.

"Ο Miguel κι εγώ τα πηγαίνουμε εξαιρετικά καλά. Θα έπρεπε να καθίσω να μετρήσω όλες τις σεζόν που έχουμε αγωνιστεί μαζί, είναι αρκετές, με διαφορετικές μοτοσυκλέτες και σε διαφορετικές κατηγορίες.

"Συνήθως, αυτό που λειτουργεί για εκείνον λειτουργεί και για μένα, οπότε είμαι ενθουσιασμένος. Θα είναι ωραίο. Επτά χρόνια στο ίδιο μέρος, οπότε το να ξεκινάω κάτι καινούργιο θα είναι καλό".

Ο Binder αφήνει έτσι το MotoGP έχοντας ήδη καταγράψει μια αξιόλογη πορεία στην κορυφαία κατηγορία, αλλά χωρίς να κρύβει ότι η αλλαγή περιβάλλοντος αποτελεί πλέον κάτι που περιμένει με ανυπομονησία. Στο WSBK θα βρεθεί σε ένα πρωτάθλημα που γνωρίζει ελάχιστα, με διαφορετικές μοτοσυκλέτες, ελαστικά και αγωνιστική φιλοσοφία.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα ξεκινήσει εντελώς μόνος: απέναντί του θα έχει αρκετούς γνωστούς από τα MotoGP. Για την BMW, η συνύπαρξη Binder και Oliveira αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχήματα της νέας εποχής της στο WSBK.