AMA Supercross 2025, Anaheim ΙΙ - Jett Lawrence για την πρώτη νίκη της σεζόν

Και Haiden Deegan στην SX250 για το πρωτάθλημα της Δ. Ακτής
AMA Supercross, tritos agonas anaheim 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/1/2025

Ο Jett Lawrence (Honda HRC Progressive) ήταν ο νικητής στη μεγάλη κατηγορία, στον "επαναληπτικό" αγώνα στο Anaheim, για τον τρίτο γύρο του αμερικάνικου Supercross με το αναβάτη της Honda να κάνει την πρώτη του φετινή νίκη.

Η βρεγμένη πίστα στο Angel Stadium στην Καλιφόρνια ήταν γούρικη τελικά για τον Αυστραλό αναβάτη της Honda που έκανε σεφτέ στον τρίτο γύρο του AMA SX για να πάρει την 9η συνολικά νίκη του στη μεγάλη κατηγορία.

AMA Supercross, tritos agonas anaheim 2025

Ο περσινός πρωταθλητής του θεσμού δεν είχε βέβαια μια εύκολη βραδιά αφού για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα έπρεπε να παλέψει για το κορυφαίο σκαλί του βάθρου με τους Ken Roczen (Progressive Insurance ECSTAR Suzuki) και Jason Anderson (Monster Energy Kawasaki), η οποίοι πήραν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, με τον αναβάτη της Kawasaki να ηγείται για οχτώ γύρους. 

Από την άλλη για τον Eli Tomac (Monster Energy Yamaha Star Racing) η βραδιά δεν πήγε όπως θα ήθελε πηγαίνοντας στο Anaheim ως ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ο Αμερικανός ξεκίνησε σχεδόν τελευταίος έπειτα από κακή εκκίνηση, ωστόσο επέδειξε ταχύτητα και επιμονή και κατάφερε να αναρριχηθεί έως και την 7η θέση σώζοντας κάπως τα πράγματα. 

AMA Supercross, tritos agonas anaheim 2025

Μπροστά από τον Tomac βρέθηκε ο ομόσταυλός του στην Monster (Energy Yamaha Star Racing), Justin Cooper, ο οποίος έχασε την πέμπτη θέση από τον Hunter, αδερφό και team mate του Jett, ο οποίος με τη σειρά του τερμάτισε πίσω από τον 4ο Chase Sexton (Red Bull KTM Factory Racing).

Στο πρωτάθλημα προηγείται πλέον ο Ken Roczen με 62 βαθμούς, έχοντας πίσω του τον Sexton με 59, ενώ ο νικητής της βραδιάς, Jett Lawrence, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 57. Ο Eli Tomac έχει πλέον επίσης 57 βαθμούς και βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τον Cooper Webb, τον τρίτο αναβάτη της Energy Yamaha Star Racing να κλείνει την πρώτη πεντάδα.

AMA Supercross, tritos agonas anaheim 2025

Στον αγώνα SX 250, για το πρωτάθλημα της Δυτικής Ακτής, νικητής αναδείχθηκε ο Haiden Deegan (Monster Energy Star Racing Yamaha) έπειτα από μάχη που είχε με τον Julien Beaumer (Redbull KTM Factory Racing), με τον αναβάτη της KTM να τερματίζει τελικά στη δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω του τον Cole Davies (Monster Energy Star Racing Yamaha). Στην 4η θέση βρέθηκε ο Jordon Smith της Triumph Racing Factory Team, ενώ η πρώτη πεντάδα έκλεισε από τον Coty Schock (Muc-Off/FXR/ClubMX Yamaha).

Ο Beaumer βρίσκεται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με 69 βαθμούς, έπειτα από τρεις αγώνες, με τον Deegan δεύτερο και τον Smith στην τρίτη θέση με 62 και 60 βαθμούς αντίστοιχα.

Rallye du Maroc: Νικητής με ανατροπή ο Edgar Canet μπροστά από Daniel Sanders και Ricky Brabec

Ο Ισπανός κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα την τελευταία ημέρα
Canet
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/10/2026

Ο Edgar Canet κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο RallyGP στο Μαρόκο σε ηλικία 21 ετών κι έτσι ο Ισπανός έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του Rallye du Maroc και του World Rally-Raid Championship (W2RC).

Ο Edgar Canet της KTM έγραψε ένα ξεχωριστό φινάλε στο Rallye du Maroc. Ο Ισπανός αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing ξεκίνησε την πέμπτη και τελευταία ειδική διαδρομή με διαφορά ενός λεπτού και 26 δευτερολέπτων πίσω από τον Daniel Sanders, επίσης της KTM, αλλά κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να κατακτήσει την πρώτη του νίκη στην κορυφαία κατηγορία του W2RC, RallyGP.

Ο Canet ήταν πολύ κοντά στον Sanders μέχρι και την προτελευταία ημέρα. Ο Sanders, που είχε και έναν μικρό τραυματισμό στο χέρι, άνοιξε το δρόμο στην τελευταία διαδρομή των 257,3 χιλιομέτρων, ενώ ο Canet ξεκίνησε από πίσω με στόχο να επιτεθεί μέχρι το τέλος.

Canet

Η διαφορά τους μειώθηκε σταδιακά, μέχρι που ο Canet πρόλαβε τον teammate του κατά τη διάρκεια της ειδικής διαδρομής, σε μια στιγμή που τελικά καθόρισε τη μάχη για τη νίκη.

Η νίκη αυτή επιβεβαιώνει την εξαιρετική πρόοδο που έχει κάνει ο 21χρονος αναβάτης. Ο Canet, πρωταθλητής της κατηγορίας Rally2 την περασμένη σεζόν, έκανε το ντεμπούτο του στη RallyGP φέτος και σε ηλικία 21 ετών, 6 μηνών και 18 μερών έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του Rallye du Maroc και του World Rally-Raid Championship

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Αυστριακός Daniel Sanders και το βάθρο των νικητών συμπλήρωσε ο Ricky Brabec με Honda. Τους τρεις πρώτους αναβάτες μάλιστα χώριζαν μόλις τρεισήμισι λεπτά, ενώ ενάμιση χώριζε τους δύο πρώτους. Πιο πίσω ήρθαν οι Luciano Benavides (KTM), Martim Ventura (Honda) και Adrien Van Beveren (Honda).

sanders

Βέβαια, παρά τη δεύτερη θέση ο Sanders παραμένει πρώτος στη βαθμολογία του FIM World Rally-Raid Championship, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά του από τον Benavides στους 13 βαθμούς με έναν γύρο να απομένει για την αυλαία του φετινού πρωταθλήματος.

Παρακάτω βρίσκεται η πρώτη πεντάδα αναβατών στην κατάταξη του W2RC όπως έχει διαμορφωθεί μετά και το ράλι του Μαρόκου:

1. Daniel Sanders (AUS), KTM, 87 βαθμούς

2. Luciano Benavides (ARG), KTM, 74 βαθμούς

3. Tosha Schareina (ESP), Honda, 74 βαθμούς

4. Ricky Brabec (USA), Honda, βαθμούς

5. Edgar Canet (ESP), KTM, 58 βαθμούς

Edgar Canet: “Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Αυτή τη στιγμή με πλημμυρίζουν τα συναισθήματα και αυτό που καταφέραμε δεν μου φαίνεται ακόμα πραγματικό. Νομίζω ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το συνειδητοποιήσω πλήρως, αλλά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δείξαμε σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε και πού μπορούμε να φτάσουμε, οπότε είμαι πραγματικά περήφανος γι’ αυτό. Ήταν ένας τρελός αγώνας με πολλά σκαμπανεβάσματα και η πλοήγηση ήταν πραγματικά σημαντική. Σε ορισμένα σημεία είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν στο σωστό μέρος και έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω. Το να κερδίσω αυτό το ράλι είναι μια καταπληκτική αίσθηση και είμαι πραγματικά χαρούμενος με αυτό που καταφέραμε. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο.”

Ο Ventura ολοκλήρωσε μια σχεδόν τέλεια εβδομάδα στην κατηγορία Rally2. Ο αναβάτης της Monster Energy Honda HRC κέρδισε επίσης την πέμπτη ειδική διαδρομή και τερμάτισε στη γενική κατάταξη με πλεονέκτημα άνω της μισής ώρας έναντι του Michael Docherty.