Dakar 2019 9ο Σκέλος: Ένας γεμάτος απρόοπτα αγώνας. Δύναμη Sherco!

Με δύο Outsider στο βάθρο!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

16/1/2019

Ο προτελευταίος γύρος του Dakar για το 2019 τελείωσε, αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά τον κανόνα πως το Rally αποτελεί περισσότερο αγώνα επιβίωσης παρά ταχύτητας. Τα 409 χιλιόμετρα του 9ου σκέλους γεμάτα με αμμόλοφους καθιστούσαν πιο δύσκολη τη διαδρομή τόσο για τους έμπειρους αναβάτες όσο και για τους νεότερους. Οι αντίξοες συνθήκες που στέκονται εμπόδιο στους συμμετέχοντες να ανακτήσουν πλήρως τις δυνάμεις τους κατά τη διάρκεια της νύκτας καθώς και το γεγονός πως βρίσκονται ήδη εννιά μέρες στην έρημο, έχει μειώσει τις αντοχές τους με ρυθμό γεωμετρικής προόδου με αποτέλεσμα φτάνοντας προς την λήξη του φετινού Dakar οι περισσότεροι αναβάτες να έχουν εξουθενωθεί.

Με το χθεσινό σκέλος να έχει στερήσει πλήρως τις ελπίδες που είχε η Honda για νίκη, τόσο με την εγκατάλειψη του Brabec όσο και με την ποινή του Benavides, το 9ο σκέλος άρχισε με την ταυτόχρονη εκκίνηση των 10 κορυφαίων αναβατών της κατάταξης. Ο πλέον ηγούμενος της κατάταξης Toby Price έπρεπε να μαζέψει όσες δυνάμεις είχε και να ξεχάσει τον πόνο του στον καρπό αν σκόπευε να παραμείνει στην πρώτη θέση, πίσω του –εξίσου κουρασμένοι- ήταν και οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου με τον Mathias Walkner και Sam Sunderland να είναι στην ουρά του. Σ’ αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως κατά την διάρκεια του χθεσινού αγώνα ο Sunderland είχε δεχθεί ποινή μιας ώρας, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα με το Iritrack (συσκευή που λειτουργεί ως GPS και ασύρματη επικοινωνία) που η επισκευή του καθυστέρησε την εκκίνηση του αναβάτη.

Τα πρώτα 95 χιλιόμετρα της ειδικής διαδρομής βρήκαν τους αναβάτες να πορεύονται μαζί σαν ομάδα καθώς κανείς τους δεν ήθελε να ρισκάρει ανοίγοντας τη διαφορά με τους υπόλοιπους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα “outsider” του αγώνα Michael Metge και Daniel Nosiglia και να αδράξουν την ευκαιρία προσπερνώντας το γκρουπ των πρωτοπόρων στην κατάταξη και να ηγηθούν του αγώνα. Μετά από 150 χιλιόμετρα σκληρής οδήγησης ο Nosiglia είχε κατάφερει να αναδυθεί απ’ την 11η θέση που ξεκίνησε και να περάσει πρώτος το 3ο WP του αγώνα, όμως αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο τόσο απ’ τους κορυφαίους της κατάταξης καθώς και απ’ τον Van Beveren της Yamaha που αποφάσισε να ανεβάσει τους ρυθμούς του και να βρεθεί πίσω τους με απόσταση μόλις 1’23.
Τα πράγματα πήραν άλλη τροπή κατά την άφιξη των αναβατών στο πρώτο CP όπου ο Sunderland κατάφερε να περάσει πρώτος παίρνοντας τα ηνία του αγώνα βρισκόμενος μόλις ένα δευτερόλεπτο μπροστά απ’ τον Van Beveren, ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούσαν κατά πόδας με κενό λιγότερο από μισό λεπτό. Πλησιάζοντας προς το τέλος του σημερινού αγώνα τα αίματα είχαν ανάψει για τα καλά και ο Benavides, έχοντας  χρεωθεί την τρίωρη ποινή αγωνιζόταν για την πρώτη θέση, θέλοντας να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά της ποινής όσο γίνεται. Μετά από 250 χιλιόμετρα ολοκλήρωσε το εγχείρημά του, όμως δεν κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του μέχρι τον τερματισμό, κατακτώντας έτσι την όγδοη θέση. Τα πράγματα εξελισσόντουσαν εξαιρετικά απ’ την σκοπιά του Van Beveren καθώς ήταν αρκετά ανταγωνιστικός καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα και βρισκόταν τέταρτος… όμως εκτός απ’ τον άσο που είχε μοιράσει η μοίρα στον Brabec είχε ακόμη έναν κρυμμένο στην τράπουλά της που τράβηξε ο αναβάτης της Yamaha 16 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό έχοντας την ίδια τύχη με τον Brabec.

Τελικά νικητής του 9ου σκέλους στέφθηκε ο Michael Metge της Sherco καταφέρνοντας να γευτεί μια πολυπόθητη νίκη, ενώ πίσω του με διαφορά δύο λεπτών βρέθηκε το άλλο “outsider” του αγώνα Daniel Nosiglia, δίνοντας λίγη παρηγοριά στην Honda με τη θέση του στο βάθρο. Έπειτα, ακολούθησαν οι Pablo Quintanilla, ο Matthias Walkner και ο Toby Price με διαφορά μεταξύ τους ενός δευτερολέπτου τερματίζοντας τέταρτος, πέμπτος και έκτος αντίστοιχα. Ο Toby Price της KTM μπορεί να παραμένει ακόμη πρώτος στην γενική κατάταξη του πρωταθλήματος όμως αισθάνεται την ανάσα του Pablo Quintanilla στον σβέρκο του καθώς η διαφορά που τους χωρίζει περιορίζεται μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα… με την ανάδειξη του τελικού νικητή να αναμένεται αύριο.

Ετικέτες

BSB-Scott Redding: Επιστρέφει στο πρωτάθλημα για μια μοναδική εμφάνιση

Θα αντικαταστήσει τον τραυματισμένο Glenn Irwin στο Knockhill ο αναβάτης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike
Redding Returns to BSB
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/7/2025

Ο πρωταθλητής στο BSB το 2019, Scott Redding, θα επιστρέψει στη δράση, στο βρετανικό πρωτάθλημα Superbike αυτό το Σαββατοκύριακο στο Knockhill, αντικαθιστώντας τον τραυματισμένο Glenn Irwin στην ομάδα Hager PBM Ducati.

Ο Irwin παραμένει εκτός αγωνιστικής δράσης έπειτα από τον τραυματισμό του στον αγώνα του Snetterton, όπου υπέστη κάταγμα στο ιερό οστό, στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Η ομάδα αναγκάστηκε να αναζητήσει άμεσα αντικαταστάτη, με τον Redding να αναλαμβάνει τον ρόλο. Ο Βρετανός αναβάτης θα οδηγήσει ξανά μια Panigale V4 R, για πρώτη φορά μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2019, επίσης με την PBM Ducati.

Ο 32χρονος Redding, ο οποίος για τη σεζόν 2025 του WorldSBK επέστρεψε στη Ducati με την ομάδα MGM Bonovo Racing ύστερα από τρία χρόνια με BMW M1000 RR, δεν έχει βρει ακόμη τον ρυθμό του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς βρίσκεται στην 13η θέση της κατάταξης.

Ανυπομονώντας να επιστρέψει στο BSB, ο Redding δήλωσε πως βρίσκει συναρπαστική την επιστροφή του και την εμφάνιση μπροστά στο κοινό του BSB αυτό το Σαββατοκύριακο στο Knockhill.

“Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από την ομάδα, ιδιαίτερα από την κατάκτηση του τίτλου το 2019, και όπως πάντα, θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για εμένα, τους χορηγούς και την ομάδα. Θέλω να προσφέρω την καλύτερη δυνατή απόδοση με αυτή την ευκαιρία και εύχομαι στον Glenn ταχεία ανάρρωση από τον τραυματισμό του.”

Μετά την αντικατάσταση του Irwin στο Knockhill, ο Redding θα επιστρέψει ξανά σε βρετανικό έδαφος, καθώς το WorldSBK μεταφέρεται στο Donington Park για τον έβδομο γύρο της σεζόν.

 

Ετικέτες