Dakar 2019 9ο Σκέλος: Ένας γεμάτος απρόοπτα αγώνας. Δύναμη Sherco!

Με δύο Outsider στο βάθρο!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

16/1/2019

Ο προτελευταίος γύρος του Dakar για το 2019 τελείωσε, αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά τον κανόνα πως το Rally αποτελεί περισσότερο αγώνα επιβίωσης παρά ταχύτητας. Τα 409 χιλιόμετρα του 9ου σκέλους γεμάτα με αμμόλοφους καθιστούσαν πιο δύσκολη τη διαδρομή τόσο για τους έμπειρους αναβάτες όσο και για τους νεότερους. Οι αντίξοες συνθήκες που στέκονται εμπόδιο στους συμμετέχοντες να ανακτήσουν πλήρως τις δυνάμεις τους κατά τη διάρκεια της νύκτας καθώς και το γεγονός πως βρίσκονται ήδη εννιά μέρες στην έρημο, έχει μειώσει τις αντοχές τους με ρυθμό γεωμετρικής προόδου με αποτέλεσμα φτάνοντας προς την λήξη του φετινού Dakar οι περισσότεροι αναβάτες να έχουν εξουθενωθεί.

Με το χθεσινό σκέλος να έχει στερήσει πλήρως τις ελπίδες που είχε η Honda για νίκη, τόσο με την εγκατάλειψη του Brabec όσο και με την ποινή του Benavides, το 9ο σκέλος άρχισε με την ταυτόχρονη εκκίνηση των 10 κορυφαίων αναβατών της κατάταξης. Ο πλέον ηγούμενος της κατάταξης Toby Price έπρεπε να μαζέψει όσες δυνάμεις είχε και να ξεχάσει τον πόνο του στον καρπό αν σκόπευε να παραμείνει στην πρώτη θέση, πίσω του –εξίσου κουρασμένοι- ήταν και οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου με τον Mathias Walkner και Sam Sunderland να είναι στην ουρά του. Σ’ αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως κατά την διάρκεια του χθεσινού αγώνα ο Sunderland είχε δεχθεί ποινή μιας ώρας, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα με το Iritrack (συσκευή που λειτουργεί ως GPS και ασύρματη επικοινωνία) που η επισκευή του καθυστέρησε την εκκίνηση του αναβάτη.

Τα πρώτα 95 χιλιόμετρα της ειδικής διαδρομής βρήκαν τους αναβάτες να πορεύονται μαζί σαν ομάδα καθώς κανείς τους δεν ήθελε να ρισκάρει ανοίγοντας τη διαφορά με τους υπόλοιπους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα “outsider” του αγώνα Michael Metge και Daniel Nosiglia και να αδράξουν την ευκαιρία προσπερνώντας το γκρουπ των πρωτοπόρων στην κατάταξη και να ηγηθούν του αγώνα. Μετά από 150 χιλιόμετρα σκληρής οδήγησης ο Nosiglia είχε κατάφερει να αναδυθεί απ’ την 11η θέση που ξεκίνησε και να περάσει πρώτος το 3ο WP του αγώνα, όμως αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο τόσο απ’ τους κορυφαίους της κατάταξης καθώς και απ’ τον Van Beveren της Yamaha που αποφάσισε να ανεβάσει τους ρυθμούς του και να βρεθεί πίσω τους με απόσταση μόλις 1’23.
Τα πράγματα πήραν άλλη τροπή κατά την άφιξη των αναβατών στο πρώτο CP όπου ο Sunderland κατάφερε να περάσει πρώτος παίρνοντας τα ηνία του αγώνα βρισκόμενος μόλις ένα δευτερόλεπτο μπροστά απ’ τον Van Beveren, ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούσαν κατά πόδας με κενό λιγότερο από μισό λεπτό. Πλησιάζοντας προς το τέλος του σημερινού αγώνα τα αίματα είχαν ανάψει για τα καλά και ο Benavides, έχοντας  χρεωθεί την τρίωρη ποινή αγωνιζόταν για την πρώτη θέση, θέλοντας να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά της ποινής όσο γίνεται. Μετά από 250 χιλιόμετρα ολοκλήρωσε το εγχείρημά του, όμως δεν κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του μέχρι τον τερματισμό, κατακτώντας έτσι την όγδοη θέση. Τα πράγματα εξελισσόντουσαν εξαιρετικά απ’ την σκοπιά του Van Beveren καθώς ήταν αρκετά ανταγωνιστικός καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα και βρισκόταν τέταρτος… όμως εκτός απ’ τον άσο που είχε μοιράσει η μοίρα στον Brabec είχε ακόμη έναν κρυμμένο στην τράπουλά της που τράβηξε ο αναβάτης της Yamaha 16 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό έχοντας την ίδια τύχη με τον Brabec.

Τελικά νικητής του 9ου σκέλους στέφθηκε ο Michael Metge της Sherco καταφέρνοντας να γευτεί μια πολυπόθητη νίκη, ενώ πίσω του με διαφορά δύο λεπτών βρέθηκε το άλλο “outsider” του αγώνα Daniel Nosiglia, δίνοντας λίγη παρηγοριά στην Honda με τη θέση του στο βάθρο. Έπειτα, ακολούθησαν οι Pablo Quintanilla, ο Matthias Walkner και ο Toby Price με διαφορά μεταξύ τους ενός δευτερολέπτου τερματίζοντας τέταρτος, πέμπτος και έκτος αντίστοιχα. Ο Toby Price της KTM μπορεί να παραμένει ακόμη πρώτος στην γενική κατάταξη του πρωταθλήματος όμως αισθάνεται την ανάσα του Pablo Quintanilla στον σβέρκο του καθώς η διαφορά που τους χωρίζει περιορίζεται μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα… με την ανάδειξη του τελικού νικητή να αναμένεται αύριο.

Ετικέτες

Idemitsu Moto4 Asia Cup 2026: Ανακοινώθηκαν συμμετοχές και το αρχικό ημερολόγιο

Η νέα γενιά αναβατών από την Ασία και Ωκεανία ετοιμάζεται για μια συναρπαστική σεζόν με έξι αγωνιστικούς γύρους στην Ασία.
Moto4 Asia Cup 2026 Provisional Calendar
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/11/2025

Η ερχόμενη σεζόν του Idemitsu Moto4 Asia Cup σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, με 14 νέα ταλέντα να εντάσσονται στο grid, ενώ παλιοί γνώριμοι επιστρέφουν για να συνεχίσουν την πορεία τους.

To πρωτάθλημα Idemitsu Moto4 Asia Cup, προηγουμένως γνωστό και ως Asia Talent Cup είναι ένα “μονόμαρκο” πρωτάθλημα που έχει σχεδιαστεί ως μια ευκαιρία ανάδειξης, για ανερχόμενους νεαρούς αναβάτες από την Ασία και την Ωκεανία, δίνοντας τους προβολή και αναγνώριση, ακόμη και αν προέρχονται εκτός των δημοφιλών ευρωπαϊκών ή παγκόσμιων πρωταθλημάτων και μια διαδρομή προς τα υψηλότερα επίπεδα των Grand Prix αγώνων (Moto3, Moto2, MotoGP).

Για μείωση του κόστους συμμετοχής και αύξηση την ανταγωνιστικότητας όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με Honda NSF250R χωρίς σημαντικές δυνατότητες αναβάθμισης παρά μόνο βασικών ρυθμίσεων.

Το grid της νέας χρονιάς περιλαμβάνει νέους αναβάτες από Αυστραλία, Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη. Οι πρώτες pre-season δοκιμές έχουν προγραμματιστεί για τις 9-10 Φεβρουαρίου.

Moto4 Asia Cup 2026

Το προσωρινό ημερολόγιο περιλαμβάνει πέντε γύρους σε πίστες που φιλοξενούν και αγώνες της μεγάλης κατηγορίας MotoGP με έναν γύρο μόνο, να αναμένει επιβεβαίωση. Η σεζόν ξεκινά στην Ταϊλάνδη από 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου, ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στο Lusail International Circuit τον Απρίλιο. Ο τρίτος γύρος παραμένει υπό επιβεβαίωση πριν ακολουθήσουν τα Mobility Resort Motegi στην Ιαπωνία για τον τέταρτο γύρο, και μετά το Mandalika International Circuit στην Ινδονησία, με την σεζόν να κλείνει στη Μαλαισία από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου στην Sepang.

Idemitsu Moto4 Asia Cup 2026