Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Dakar 2019: Τίτλοι τέλους για τον Benavides και την Honda

“Θανατική ποινή” για τον αναβάτη

Απ’ το κακό στο χειρότερο έρχονται τα νέα για την ομάδα της Honda, καθώς μετά την χθεσινή απόσυρση του Brabec ήρθε και η ποινή που χαντάκωσε τόσο τα όνειρα της Honda για τη νίκη όσο και τα όνειρα του Benavides.
Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση του όγδοου σκέλους, ανακαλύφθηκαν πάνω στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας του, σημειώσεις που υποδεικνύαν μια διαφορετική πορεία της ειδικής διαδρομής με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί. Σε δηλώσεις του όσον αφορά το συμβάν ο αγωνοδίκης ανέφερε: “Παρατηρήσαμε πως ο Kevin Benavides είχε μαζί του κι άλλες σημειώσεις στο ρεζερβουάρ, που τις είχε κρύψει στην αρχή της ειδικής και τις χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του αγώνα.”
Όπως γίνεται αντιληπτό απ’ την φωτογραφία, η πορεία που επέλεξε ο αναβάτης (σημειωμένη με κόκκινο) άρχισε να διαφοροποιείται στο 37.1 χιλιόμετρο, όπου κατέβηκε τον αμμόλοφο και συνέχισε την πορεία του οδηγώντας στην παραλία. Και τα δύο μονοπάτια τόσο το κόκκινο όσο και το πράσινο (που ήταν το προβλεπόμενο βάση του roadbook) δεν έχουν μεγάλη χιλιομετρική διαφορά μεταξύ τους. Επίσης, το σημείο που είναι μαρκαρισμένο στο 39.1 χιλιόμετρο της πράσινης γραμμής δεν αποτελεί WP συνεπώς ο αναβάτης επέλεξε να ακολουθήσει τη δική του πορεία –απ’ τη στιγμή που δεν ήταν αναγκαστικό το πέρασμά του απ’ αυτό- και να μπει στην προκαθορισμένη πορεία απ’ το 43.6 χιλιόμετρο που ήταν το WP.

Παρ’ όλα αυτά η τιμωρία δεν ήταν επειδή λοξοδρόμησε αλλά γιατί όπως αναφέρεται στους κανονισμούς απαγορεύεται ρητά στους συμμετέχοντες να φέρουν σημειώσεις στην μοτοσυκλέτα τους, είτε αυτές εμπεριέχονται μέσα στο μηχανισμό που βρίσκεται το roadbook είτε όχι. Ως εκ τούτου η διοργάνωση βρίσκοντας τις σημειώσεις του Benavides προχώρησε στην επιβολή της τρίωρης ποινής του, βγάζοντάς τον εκτός ανταγωνισμού. Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά καθώς η διοργάνωση απ’ το 3ο κιόλας σκέλος του αγώνα ξεκίνησε να “ρίχνει” ποινές σε όσους αναβάτες άρχισαν να κάνουν τροποποιήσεις στο roadbook.
Προς υπεράσπισή του, ο Kevin Benavides ανέφερε: “Με τιμώρησαν επειδή είχα μαζί μου μερικές σημειώσεις – η ομάδα μου, μου είπε πως ήταν επιτρεπτό αρκεί να μην βρίσκονται στο roadbook. Τις χρησιμοποιούσα για αρκετές μέρες ώστε να μετριάσω κάπως το ρίσκο καθώς παίζουμε με τις ζωές μας εδώ!”

Έπειτα συμπλήρωσε αναφερόμενος με ένα γεγονός που διαδραματίστηκε στον αγώνα της Δευτέρας λέγοντας: “Τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια που ήμασταν στη νεκρή ζώνη, ένας αναβάτης κατέγραψε τις σημειώσεις μου απ’ τη μοτοσυκλέτα με το τηλέφωνό του. Η ομάδα του κατέθεσε παράπονα και οι διαχειριστές μας είπαν πως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Διευκρίνισαν μάλιστα πως οι κανονισμοί όσον αφορά την θέση των σημειώσεων αναφέρουν πως απαγορεύονται να βρίσκονται πάνω στην μοτοσυκλέτα και τα ρούχα μας.” Έκλεισε τις δηλώσεις του απογοητευμένος λέγοντας: “Μου επέβαλλαν μια τρίωρη ποινή. Είναι άδικο επειδή δεν είχα κάτι πάνω στην μοτοσυκλέτα μου. Η ομάδα μου παλεύει να με υπερασπιστεί.”

 

Tags: