Dakar 2019: Τίτλοι τέλους για τον Benavides και την Honda

“Θανατική ποινή” για τον αναβάτη
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

16/1/2019

Απ’ το κακό στο χειρότερο έρχονται τα νέα για την ομάδα της Honda, καθώς μετά την χθεσινή απόσυρση του Brabec ήρθε και η ποινή που χαντάκωσε τόσο τα όνειρα της Honda για τη νίκη όσο και τα όνειρα του Benavides.
Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση του όγδοου σκέλους, ανακαλύφθηκαν πάνω στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας του, σημειώσεις που υποδεικνύαν μια διαφορετική πορεία της ειδικής διαδρομής με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί. Σε δηλώσεις του όσον αφορά το συμβάν ο αγωνοδίκης ανέφερε: “Παρατηρήσαμε πως ο Kevin Benavides είχε μαζί του κι άλλες σημειώσεις στο ρεζερβουάρ, που τις είχε κρύψει στην αρχή της ειδικής και τις χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του αγώνα.”
Όπως γίνεται αντιληπτό απ’ την φωτογραφία, η πορεία που επέλεξε ο αναβάτης (σημειωμένη με κόκκινο) άρχισε να διαφοροποιείται στο 37.1 χιλιόμετρο, όπου κατέβηκε τον αμμόλοφο και συνέχισε την πορεία του οδηγώντας στην παραλία. Και τα δύο μονοπάτια τόσο το κόκκινο όσο και το πράσινο (που ήταν το προβλεπόμενο βάση του roadbook) δεν έχουν μεγάλη χιλιομετρική διαφορά μεταξύ τους. Επίσης, το σημείο που είναι μαρκαρισμένο στο 39.1 χιλιόμετρο της πράσινης γραμμής δεν αποτελεί WP συνεπώς ο αναβάτης επέλεξε να ακολουθήσει τη δική του πορεία –απ’ τη στιγμή που δεν ήταν αναγκαστικό το πέρασμά του απ’ αυτό- και να μπει στην προκαθορισμένη πορεία απ’ το 43.6 χιλιόμετρο που ήταν το WP.

Παρ’ όλα αυτά η τιμωρία δεν ήταν επειδή λοξοδρόμησε αλλά γιατί όπως αναφέρεται στους κανονισμούς απαγορεύεται ρητά στους συμμετέχοντες να φέρουν σημειώσεις στην μοτοσυκλέτα τους, είτε αυτές εμπεριέχονται μέσα στο μηχανισμό που βρίσκεται το roadbook είτε όχι. Ως εκ τούτου η διοργάνωση βρίσκοντας τις σημειώσεις του Benavides προχώρησε στην επιβολή της τρίωρης ποινής του, βγάζοντάς τον εκτός ανταγωνισμού. Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά καθώς η διοργάνωση απ’ το 3ο κιόλας σκέλος του αγώνα ξεκίνησε να “ρίχνει” ποινές σε όσους αναβάτες άρχισαν να κάνουν τροποποιήσεις στο roadbook.
Προς υπεράσπισή του, ο Kevin Benavides ανέφερε: “Με τιμώρησαν επειδή είχα μαζί μου μερικές σημειώσεις – η ομάδα μου, μου είπε πως ήταν επιτρεπτό αρκεί να μην βρίσκονται στο roadbook. Τις χρησιμοποιούσα για αρκετές μέρες ώστε να μετριάσω κάπως το ρίσκο καθώς παίζουμε με τις ζωές μας εδώ!”

Έπειτα συμπλήρωσε αναφερόμενος με ένα γεγονός που διαδραματίστηκε στον αγώνα της Δευτέρας λέγοντας: “Τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια που ήμασταν στη νεκρή ζώνη, ένας αναβάτης κατέγραψε τις σημειώσεις μου απ’ τη μοτοσυκλέτα με το τηλέφωνό του. Η ομάδα του κατέθεσε παράπονα και οι διαχειριστές μας είπαν πως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Διευκρίνισαν μάλιστα πως οι κανονισμοί όσον αφορά την θέση των σημειώσεων αναφέρουν πως απαγορεύονται να βρίσκονται πάνω στην μοτοσυκλέτα και τα ρούχα μας.” Έκλεισε τις δηλώσεις του απογοητευμένος λέγοντας: “Μου επέβαλλαν μια τρίωρη ποινή. Είναι άδικο επειδή δεν είχα κάτι πάνω στην μοτοσυκλέτα μου. Η ομάδα μου παλεύει να με υπερασπιστεί.”

 

Ετικέτες

Η Aprilia Tuareg Racing ενισχύεται με τον Thomas Marini για το 2026

Θα συνδράμει τον Jacopo Cerutti στο Ευρωπαϊκό Tout Terrain Rally Cup
aprilia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/3/2026

Η Aprilia Tuareg Racing επεκτείνει το αγωνιστικό της πρόγραμμα για το 2026, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με τον Thomas Marini και διπλασιάζοντας τις συμμετοχές της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rally και Ιταλικό Motorally.

Η Aprilia Tuareg Racing προετοιμάζεται για το υπόλοιπο της αγωνιστικής χρονιάς του 2026 ανακοινώνοντας την ένταξη του Thomas Marini στο εργοστασιακό της πρόγραμμα Rally Raid. Ο αναβάτης από το Σαν Μαρίνο θα αγωνιστεί με την Aprilia Tuareg Rally στο πλαίσιο της συνεργασίας της Aprilia με τη GCorse, την ομάδα των αδελφών Guareschi.

Ένας αναβάτης με ισχυρό βιογραφικό στο rally raid

Ο Marini θεωρείται ένας από τους πλέον δυνατούς αναβάτες της ευρωπαϊκής σκηνής Rally Raid. Στο παλμαρέ του ξεχωρίζει ο τίτλος στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Raid TT το 2024, ενώ το 2025 πέτυχε σημαντικές διεθνείς νίκες στο Albania Rally και στο Transanatolia Rally.

Πριν στραφεί πλήρως στους αγώνες Rally, είχε κατακτήσει και εθνικούς τίτλους motocross στην κατηγορία 300 το 2016 και το 2017. Παράλληλα πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στο Africa Eco Race, όπου κατέκτησε μια νίκη σε ειδική διαδρομή και ακόμη τέσσερα αποτελέσματα μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Πρεμιέρα στο Ευρωπαϊκό Tout Terrain Rally Cup

Το 2026 ο Marini θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tout Terrain Rally Cup οδηγώντας την Aprilia Tuareg Rally. Εκεί θα είναι ομόσταυλος του Jacopo Cerutti, με τους δύο αναβάτες να συμμετέχουν και στους τέσσερις αγώνες της χρονιάς.

Aprilia Tuareg Racing

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες σε τέσσερις χώρες:

  • Ισπανία (12–18 Απριλίου)
  • Ελλάδα (25–31 Μαΐου)
  • Ρουμανία (10–18 Ιουλίου)
  • Ιταλία (13–17 Οκτωβρίου)

Παράλληλα, ο Marini θα συμμετάσχει σε αρκετές δοκιμές μέσα στη χρονιά, ενώ θα λάβει μέρος ως wildcard και στον πρώτο γύρο του Ιταλικού Πρωταθλήματος Motorally.

Προετοιμασία για το Africa Eco Race

Στο πρόγραμμα του 2026 περιλαμβάνεται επίσης το Addax Rally στο Μαρόκο (25 με 30 Οκτωβρίου), ένας αγώνας που θεωρείται σημαντικό βήμα προετοιμασίας για το Africa Eco Race του 2027. Εκεί ο Marini θα βρεθεί στην εκκίνηση με τα χρώματα της Aprilia, δίπλα στον Cerutti.

Διπλό αγωνιστικό πρόγραμμα για την Aprilia

Η Aprilia Tuareg Racing θα έχει φέτος διπλή αγωνιστική παρουσία. Εκτός από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rally Raid, η ομάδα θα συμμετάσχει και στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Motorally.

Σε αυτό θα αγωνιστούν οι Marco Menichini και Francesco Montanari με την πολυβραβευμένη Tuareg Rally. Το ημερολόγιο του πρωταθλήματος της Ιταλίας περιλαμβάνει τέσσερις γύρους:

  • Alassio (28–29 Μαρτίου)
  • Olbia (16–17 Μαΐου)
  • Gioia dei Marsi (20–21 Ιουνίου)
  • Umbertide (12–13 Σεπτεμβρίου)

Η “Βασίλισσα της Αφρικής”

Η Aprilia Tuareg Rally έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως μια από τις πιο ανταγωνιστικές μοτοσυκλέτες στο Rally Raid. Η αξιοπιστία και οι επιδόσεις της στις αφρικανικές διαδρομές της χάρισαν το προσωνύμιο “Queen of Africa”.

Η συνεργασία της Aprilia με την GCorse τα τελευταία τρία χρόνια έχει οδηγήσει σε μια σειρά σημαντικών επιτυχιών, όπως οι δύο συνεχόμενοι τίτλοι στο Africa Eco Race το 2024 και το 2025, αλλά και νίκες σε αγώνες όπως τα Baja Aragón, Hellas Rally Raid και Ro Rally Marathon, καθώς και στους τρεις τελευταίους τίτλους του Ιταλικού Motorally.

Aprilia Racing

Δηλώσεις

Ο Thomas Marini δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη νέα του συνεργασία:
“Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που εντάσσομαι στην οικογένεια της Aprilia. Οι στόχοι για τη σεζόν είναι φιλόδοξοι και υπάρχει μεγάλη διάθεση να παλέψουμε για τη νίκη σε κάθε αγώνα. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί πρόκειται για μια νέα μοτοσυκλέτα για εμένα, αλλά είμαι βέβαιος ότι μαζί με την Ομάδα Guareschi θα κάνουμε σημαντική δουλειά εξέλιξης.”

Από την πλευρά του, ο Vittoriano Guareschi υπογράμμισε τον ενθουσιασμό του για την συνεργασία:

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τον Thomas Marini στην ομάδα. Η συνεργασία προέκυψε φυσικά, καθώς υπήρχε αμοιβαία επιθυμία. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει διεθνώς για τα εξαιρετικά αποτελέσματά του και γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία του. Θα ξεκινήσουμε άμεσα δοκιμές στο Riotorto και στη συνέχεια θα αγωνιστούμε στον πρώτο γύρο του Ιταλικού Motorally πριν το ντεμπούτο μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.”