Dakar 2019: Τίτλοι τέλους για τον Benavides και την Honda

“Θανατική ποινή” για τον αναβάτη
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

16/1/2019

Απ’ το κακό στο χειρότερο έρχονται τα νέα για την ομάδα της Honda, καθώς μετά την χθεσινή απόσυρση του Brabec ήρθε και η ποινή που χαντάκωσε τόσο τα όνειρα της Honda για τη νίκη όσο και τα όνειρα του Benavides.
Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση του όγδοου σκέλους, ανακαλύφθηκαν πάνω στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας του, σημειώσεις που υποδεικνύαν μια διαφορετική πορεία της ειδικής διαδρομής με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί. Σε δηλώσεις του όσον αφορά το συμβάν ο αγωνοδίκης ανέφερε: “Παρατηρήσαμε πως ο Kevin Benavides είχε μαζί του κι άλλες σημειώσεις στο ρεζερβουάρ, που τις είχε κρύψει στην αρχή της ειδικής και τις χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του αγώνα.”
Όπως γίνεται αντιληπτό απ’ την φωτογραφία, η πορεία που επέλεξε ο αναβάτης (σημειωμένη με κόκκινο) άρχισε να διαφοροποιείται στο 37.1 χιλιόμετρο, όπου κατέβηκε τον αμμόλοφο και συνέχισε την πορεία του οδηγώντας στην παραλία. Και τα δύο μονοπάτια τόσο το κόκκινο όσο και το πράσινο (που ήταν το προβλεπόμενο βάση του roadbook) δεν έχουν μεγάλη χιλιομετρική διαφορά μεταξύ τους. Επίσης, το σημείο που είναι μαρκαρισμένο στο 39.1 χιλιόμετρο της πράσινης γραμμής δεν αποτελεί WP συνεπώς ο αναβάτης επέλεξε να ακολουθήσει τη δική του πορεία –απ’ τη στιγμή που δεν ήταν αναγκαστικό το πέρασμά του απ’ αυτό- και να μπει στην προκαθορισμένη πορεία απ’ το 43.6 χιλιόμετρο που ήταν το WP.

Παρ’ όλα αυτά η τιμωρία δεν ήταν επειδή λοξοδρόμησε αλλά γιατί όπως αναφέρεται στους κανονισμούς απαγορεύεται ρητά στους συμμετέχοντες να φέρουν σημειώσεις στην μοτοσυκλέτα τους, είτε αυτές εμπεριέχονται μέσα στο μηχανισμό που βρίσκεται το roadbook είτε όχι. Ως εκ τούτου η διοργάνωση βρίσκοντας τις σημειώσεις του Benavides προχώρησε στην επιβολή της τρίωρης ποινής του, βγάζοντάς τον εκτός ανταγωνισμού. Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά καθώς η διοργάνωση απ’ το 3ο κιόλας σκέλος του αγώνα ξεκίνησε να “ρίχνει” ποινές σε όσους αναβάτες άρχισαν να κάνουν τροποποιήσεις στο roadbook.
Προς υπεράσπισή του, ο Kevin Benavides ανέφερε: “Με τιμώρησαν επειδή είχα μαζί μου μερικές σημειώσεις – η ομάδα μου, μου είπε πως ήταν επιτρεπτό αρκεί να μην βρίσκονται στο roadbook. Τις χρησιμοποιούσα για αρκετές μέρες ώστε να μετριάσω κάπως το ρίσκο καθώς παίζουμε με τις ζωές μας εδώ!”

Έπειτα συμπλήρωσε αναφερόμενος με ένα γεγονός που διαδραματίστηκε στον αγώνα της Δευτέρας λέγοντας: “Τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια που ήμασταν στη νεκρή ζώνη, ένας αναβάτης κατέγραψε τις σημειώσεις μου απ’ τη μοτοσυκλέτα με το τηλέφωνό του. Η ομάδα του κατέθεσε παράπονα και οι διαχειριστές μας είπαν πως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Διευκρίνισαν μάλιστα πως οι κανονισμοί όσον αφορά την θέση των σημειώσεων αναφέρουν πως απαγορεύονται να βρίσκονται πάνω στην μοτοσυκλέτα και τα ρούχα μας.” Έκλεισε τις δηλώσεις του απογοητευμένος λέγοντας: “Μου επέβαλλαν μια τρίωρη ποινή. Είναι άδικο επειδή δεν είχα κάτι πάνω στην μοτοσυκλέτα μου. Η ομάδα μου παλεύει να με υπερασπιστεί.”

 

Ετικέτες

MotoGP: Ο Bradley Smith επιστρέφει ως wildcard στον βρετανικό γύρο του Silverstone

Mπροστά στο κοινό της πατρίδας του, με Harley-Davidson στο Bagger World Cup
Bagger World Cup
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/7/2026

Ο  πρώην αναβάτης GP, θα επιστρέψει στην εκκίνηση του Βρετανικού Grand Prix, αυτή τη φορά όχι για τα MotoGP, αλλά στο Harley-Davidson Bagger World Cup. Ο Βρετανός θα συμμετάσχει ως wildcard στον αγώνα του Silverstone (7-9 Αυγούστου), οδηγώντας μία Harley-Davidson Road Glide της ParkinGO.

Ο πρώην αναβάτης των MotoGP και νυν εργοστασιακός αναβάτης της Harley-Davidson στο αμερικανικό πρωτάθλημα MotoAmerica Mission King of the Baggers θα αγωνιστεί στον τέταρτο γύρο του πρώτου FIM Harley-Davidson Bagger World Cup, ο οποίος φιλοξενείται στο πλαίσιο του Grand Prix της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Smith θα οδηγήσει την δεύτερη μοτοσυκλέτα της ParkinGO, πλαισιώνοντας τον μόνιμο αναβάτη της ομάδας, Filippo Rovelli. Παρότι αγωνίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα εργοστασιακά χρώματα της Harley-Davidson Factory Racing, στο Silverstone θα χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνική προδιαγραφή που διαθέτουν όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος, σύμφωνα με τους κανονισμούς του θεσμού.

Bradley Smith

Για να τιμηθεί η πρώτη επίσκεψη του Bagger World Cup στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μοτοσυκλέτα του Smith θα φέρει επίσης μια μοναδική επετειακή εμφάνιση ειδικά σχεδιασμένη για το Silverstone.

Ο 35χρονος Βρετανός δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την επιστροφή του μπροστά στους συμπατριώτες του: "Όταν η ParkinGO και η Harley-Davidson μου πρότειναν να αγωνιστώ στο Silverstone, η απόφαση ήταν πολύ εύκολη. Αυτό θα είναι το 14ο Βρετανικό Grand Prix της καριέρας μου και η ευκαιρία να αγωνιστώ μπροστά στους φιλάθλους της πατρίδας μου είναι πάντα κάτι πολύ ξεχωριστό.

"Απολαμβάνω πραγματικά αυτή τη νέα πρόκληση με τη Harley-Davidson Factory Racing στο MotoAmerica King of the Baggers και αυτή η wildcard συμμετοχή μου δίνει την ευκαιρία να οδηγήσω τη μοτοσυκλέτα ξανά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Bradley Smith

"Το Bagger World Cup έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, με πολλούς φίλους και παλιούς αντιπάλους μου να συμμετέχουν. Το Silverstone είναι μια πίστα που γνωρίζω πολύ καλά και πάντα προσφέρει σπουδαίους αγώνες. Έχω μερικά πράγματα να μάθω, κυρίως σχετικά με τα διαφορετικά ελαστικά, όμως αυτοί οι αναβάτες έρχονται στη δική μου έδρα. Το γόητρο είναι μεγάλο και η μάχη ξεκινά. Το να οδηγήσω μια Harley-Davidson μπροστά στους Βρετανούς φιλάθλους είναι μια ευκαιρία που δεν μπορούσα να αφήσω να περάσει."

Ο Smith υπήρξε ένας από τους πιο σταθερούς Βρετανούς αναβάτες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Το 2009 ολοκλήρωσε δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 125cc, ενώ το 2011 κατέκτησε την τρίτη θέση στη Moto2. Στη συνέχεια αγωνίστηκε για οκτώ σεζόν στα MotoGP, ανεβαίνοντας δύο φορές στο βάθρο, πριν αναλάβει καθήκοντα δοκιμαστή και αργότερα μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενταχθεί στο εργοστασιακό πρόγραμμα της Harley-Davidson.

Από την ένταξή του στο King of the Baggers, ο Βρετανός συγκαταλέγεται σταθερά στους πρωταγωνιστές του θεσμού, γεγονός που κάνει την παρουσία του στο Silverstone μία σημαντική wildcard συμμετοχή.

Bradley Smith

Ο αγώνας στο Silverstone θα αποτελέσει τον τέταρτο γύρο της παρθενικής σεζόν του Harley-Davidson Bagger World Cup και την πρώτη εμφάνιση του πρωταθλήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα με τους αγώνες, η Harley-Davidson θα δημιουργήσει ειδικό Fan Village, αποκλειστική εξέδρα για τους φίλους της εταιρείας και ανοιχτό paddock, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον εντυπωσιακό κόσμο των αγωνιστικών bagger.