Ηθικό ζήτημα με χορηγό στικ νικοτίνης στο BSB

Η Oxford Products εναντίον της -θυγατρικής της Philip Morris- ZYN
Oxford vs ZYN στο BSB
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/2/2026

Από τις εποχές που τα τσιγάρα ήταν ο νούμερο ένα χορηγός στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα, περάσαμε στην καθολική απαγόρευση καπνικών προϊόντων στις μεγάλες διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τώρα, ζήτημα προκύπτει στις αρχές του 2026 με τα στικ / σακουλάκια νικοτίνης που αποτελούν μεγάλο χορηγό του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbikes BSB.

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2026 του BSB, ο μεγάλος χορηγός του Πρωταθλήματος (ασφάλειες μοτοσυκλετών Bennetts) είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τη διοργάνωση, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας του σε αυτό. Η Bennets είχε αρχικά πάρει τη θέση του χορηγού το 2005, μετά αποχώρησε, για να ξεκινήσει ξανά ως κύριος χορηγός το 2018, μέχρι και το 2025, γράφοντας συνολικά πάνω από 10 έτη χορηγίας στα βρετανικά Superbikes.

Το κενό της Bennetts ανέλαβαν να καλύψουν συνδυαστικά η βρετανική Oxford Products (γνωστή για τα αξεσουάρ και τον ρουχισμό μοτοσυκλέτας και ποδηλάτου) και η σουηδική ZYN, θυγατρική του αμερικάνικου κολοσσού Philip Morris, που κατασκευάζει και διαθέτει σακουλάκια / στικάκια νικοτίνης.

Θα ερωτηθεί κανείς: μπορεί να είναι χορηγός Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας ένα προιόν νικότινης; Όπως φαίνεται -για την ώρα- μπορεί, αφού υπάρχει νομικό κενό στη Βρετανία για τα συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν γίνει γνωστά και στη χώρα μας ως "Snus", μια λέξη που στα σουηδικά σημαίνει "snuff", το παλιό καπνικό προϊόν που ίσως έχετε δει σε ταινίες εποχής να... “σνιφάρουν” από τη μύτη. Tα σακουλάκια του Snus παλιότερα περιείχαν καπνό, ενώ τώρα έχουν μόνο νικοτίνη -και πολλές φορές και διάφορα πρόσθετα, γλυκαντικά, τεχνητές γεύσεις, κλπ.

Παρόλο που ο ιδιοκτήτης του BSB (MSV) δεν εξέφρασε αντίθεση στη χορηγία της ZYN, στις 24 Φεβρουαρίου του 2026, ο έτερος μεγάλος χορηγός Oxford Products έδωσε τη δική του -αρνητική- άποψη για το θέμα με την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η προώθηση της εξάρτησης από ουσίες δεν συνάδει με τη φιλοσοφία μας για το ‘MAKING LIFE ON BIKES BETTER’.

Η ZYN είναι θυγατρική του καπνοβιομηχανικού κολοσσού Philip Morris International, επομένως αυτό φαίνεται να αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να αποκομίσουν κέρδη από την πώληση εθισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη σημερινή ‘επιδημία’ του ατμίσματος.

Δεν πιστεύουμε ότι οι φίλοι των αγώνων μοτοσυκλέτας ή γενικότερα οι μοτοσυκλετιστές θα ωφεληθούν από την προώθηση της εξάρτησης με αυτόν τον τρόπο.

Με λύπη μας, οφείλουμε να εξετάσουμε αν επιθυμούμε να συνδέσουμε τα εμπορικά μας σήματα με το British Superbike Championship (BSB), που κατά τα άλλα αποτελεί την κορυφαία μορφή αγώνων μοτοσυκλέτας στο Ηνωμένο Βασίλειο.”

Το θέμα πάντως δείχνει πως θα πάρει σύντομα τροπή κατά της ΖΥΝ, αφού ο νέος βρετανικός νόμος με τίτλο “The Tobacco and Vapes Bill” ετοιμάζεται να τεθεί σε ισχύ, καθώς πέρασε με επιτυχία τη μάχη στη Βουλή των Λόρδων, εκεί όπου με 246 ψήφους κατά και μόλις 78 υπέρ απορρίφθηκε κίνηση των συντηρητικών να ακυρωθεί η εφαρμογή του. Ο νέος αυτός νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2027, και είναι ιδιαίτερα αυστηρός τόσο για τα vape όσο και για όλα τα προϊόντα νικοτίνης, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων κάθε χορηγία από τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Μένει να δούμε αν η Oxford αποσυρθεί μέσα στο 2026 από το BSB, ή αν θα παραμείνει, μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου που θα διώξει τη ZYN από το Πρωτάθλημα.

Ετικέτες

CIV Sportbike, Vallelunga – Έκτακτη συμμετοχή του Γιάννη Περιστερά με νέο ρεκόρ πίστας!

Ο Έλληνας αναβάτης επανήλθε στην αγωνιστική δράση
peristeras
Από τον

Παύλο Καρατζά

15/10/2026

Ο Γιάννης Περιστεράς αγωνίστηκε στον ιταλικό θεσμό Sportbike σαν έκτακτη συμμετοχή και, αν και σημείωσε ρεκόρ πίστας, κατάφερε μία 8η θέση και μία 16η θέση, αντιμετωπίζοντας μηχανικό πρόβλημα στον δεύτερο αγώνα.

Ο Έλληνας αναβάτης προερχόταν μάλιστα από πολύμηνη αγωνιστική απουσία, αφού έληξε η συνεργασία του με την ομάδα MMR, όπου συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sportbike και πραγματοποίησε έτακτη συμμετοχή στο Ιταλικό Πρωτάθλημα με την πρώην του ομάδα Roc'N'DeA. Ο Περιστεράς συγκέντρωσε 8 βαθμούς, σημειώνοντας ρεκόρ πίστας για την κατηγορία, αλλά αντιμετωπίζοντας και τεχνικό πρόβλημα στον δεύτερο αγώνα.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου:

CIV Vallelunga: Ρεκόρ αλλά και τεχνικό πρόβλημα για τον Γιάννη Περιστερά

Ο Γιάννης Περιστεράς αγωνίστηκε ως έκτακτη συμμετοχή στο Ιταλικό Πρωτάθλημα CIV, στην κατηγορία Sportbike, με την ομάδα Roc'N'DeA και μοτοσυκλέτα την Yamaha R7.

peristeras

Ο 21 χρόνων Έλληνας Πρωταθλητής που αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSPB στην ίδια κατηγορία με Aprilia RS660 Factory και διέκοψε τη συνεργασία του με την ομάδα MMR εκεί, οδήγησε για πρώτη φορά φέτος μια R7 και μάλιστα με ελαστικά της Dunlop, όπως ορίζει ο κανονισμός του CIV. Παρόλα αυτά στις πρώτες Ελεύθερες Δοκιμές που έγιναν με βρεγμένη την πίστα, σημείωσε τον 3ο ταχύτερο γύρο. Στις Κατατακτήριες Δοκιμές που έγιναν με μικτές συνθήκες 80% στεγνό και 20% βρεγμένο ήταν 8ος ξεκινώντας τους Αγώνες Σαββάτου και Κυριακής από την τρίτη σειρά της εκκίνησης, ανάμεσα στους 29 οδηγούς που αγωνιζόταν με επτά διαφορετικούς κατασκευαστές (Aprilia, Honda, Triumph, Kawasaki, Suzuki, Yamaha, CF Moto).

Στον 1ο Αγώνα το Σάββατο, βρέθηκε στο γκρουπ των 8 οδηγών που έδιναν τη μάχη για τη νίκη και μάλιστα παρά το ότι είχε μόλις την 26η τελική ταχύτητα με 218,6 χλμ/ώρα, ήταν τόσο δυνατός στις στροφές, ώστε έκανε τον ταχύτερο γύρο του Αγώνα με 1'43.587 που μάλιστα είναι νέο ρεκόρ πίστας για την κατηγορία.

Στον 2ο Αγώνα την Κυριακή, έκανε μια καλή εκκίνηση και ανέβηκε αμέσως στην 5η θέση, όμως εκεί δύο οδηγοί τον ανάγκασαν να βγει εκτός πίστας χάνοντας πάνω από 10 θέσεις. Με φοβερό ρυθμό αμέσως από τον 2ο γύρο και πάλι “γράφοντας” τον ταχύτερο γύρο του Αγώνα με 1'43.603, άρχισε να προσπερνά με ευκολία τους αντιπάλους του, φτάνοντας και πάλι στις 5 πρώτες θέσεις. Τότε το κιβώτιο της R7 άρχισε να χάνει ταχύτητες και να αναγκάζει τον Έλληνα οδηγό σε υποχώρηση. Ο τερματισμός τον βρήκε στη 16η θέση, αλλά με την ομάδα να είναι ευχαριστημένη από την απόδοσή του και να του ζητά συγνώμη για το πρόβλημα.

peristeras

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ – Οδηγός Roc'N'DeA

“Η Yamaha R7 της κατηγορίας Sportbike είναι αρκετά διαφορετική από τη νορμάλ που οδηγούσα το 2024 και 2025. Προσαρμόστηκα σχετικά εύκολα στην εργονομία της, αλλά δυσκολεύτηκα με τα λάστιχα της Dunlop, που μάλιστα είναι σε άλλες διαστάσεις σε σχέση με τα Pirelli που αγωνιζόμουν όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα στον 1ο Αγώνα, μαθαίνοντας περισσότερο το “πακέτο” μοτοσυκλέτα-λάστιχα, έκανα νέο ρεκόρ πίστας και μόνο στον τελευταίο γύρο έκοψα, καθώς δεν είχα ελπίδα για κάτι καλύτερο από την 8η θέση.

Στον Αγώνα της Κυριακής ξεκίνησα με πολύ κέφι και στις πρώτες στροφές ήμουν 5ος. Τα σπρωξίματα δύο άλλων οδηγών με άφησαν αρκετά πίσω, όμως έκανα τις προσπεράσεις αρκετά εύκολα και ξαναβρέθηκα στο γκρουπ της μάχης του βάθρου. Τότε άρχισαν τα προβλήματα με το κιβώτιο ταχυτήτων που “πετούσε” απροειδοποίητα τις ταχύτητες.

Παίρνω τα θετικά από αυτήν την έκτακτη συμμετοχή, που είναι η ταχύτητα που δείξαμε, παρά την τρίμηνη αποχή από την αγωνιστική οδήγηση.

Θέλω να ευχαριστήσω την SEA JETS και την CASA e CAMPO by Dipnosofistirion, αλλά και όλους τους χορηγούς που βοήθησαν στο να γίνει δυνατή αυτή η συμμετοχή.”


ΜΑΣΙΜΟ ΡΟΚΟΛΙ – Ιδιοκτήτης Ομάδας Roc'N'DeA

“Αρχικά να ζητήσουμε συγνώμη από τον Τζον για το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η μοτοσυκλέτα του, χωρίς να έχουμε κάποια προειδοποίηση για κάτι τέτοιο όλο το Σαββατοκύριακο.

Είμαστε όμως ενθουσιασμένοι με την απόδοση του Τζον, που από την Παρασκευή στις Ελεύθερες Δοκιμές και σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ήταν πάντα ανάμεσα στους πρώτους οδηγούς. Προφανώς δεν “ξέχασε” να οδηγεί, παρά το ότι δεν είχε οδηγήσει για καιρό σε πίστα. Θεωρούμε ότι μετά από πολλά χρόνια που τον γνωρίζουμε ως οδηγό, είναι πιο ώριμος και πιο γρήγορος παρά ποτέ. Θα θέλαμε να τρέξουμε μαζί του και την επόμενη χρονιά στο CIV ή αν βρεθεί η απαραίτητη υποστήριξη και στο WorldSPB”.


Την προσπάθεια του Γιάννη Περιστερά υποστηρίζουν οι: SEA JETS, CASA e CAMPO by Dipnosofistirion, Intramoto, Fan Motorcycles, Tzotzopoulos Moto Fashion + Accessories, MouratisGP, AM Papageorgiou, Zen One Racing, Extra Products Tassoulis, SoulEstate, Alpha Group Service, Phalanx Elite Protection, Assetto Miktria, Babis Stokas