Νεκρός ο γιος του Noriyuki Haga - Σε αγώνα ταχύτητας στην Ιαπωνία

Ο Ryota Haga έχασε τη ζωή του στην κατηγορία ST600 του Ιαπωνικού Πρωταθλήματος
Ryota Haga Θάνατος 2024 αγώνες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

9/9/2024

Τα χειρότερα νέα ήρθαν από την Ιαπωνία για τον Noriyuki Haga καθώς ο βετεράνος αναβάτης έχασε τον γιο του, Ryota, σε αγώνα SS600 στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Σύμφωνα και με τις αναρτήσεις του πατέρα Noriyuki στη σελίδα του στο Facebook, ο γιος του Ryota έχασε τη ζωή του την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στον αγώνα του ιαπωνικού πρωταθλήματος ST600 στην πίστα Autopolis, με τον 21χρονο να αγωνίζεται με Yamaha R6 της WORK NAVI Nitro Racing Team.

Στην εκκίνηση του αγώνα της Κυριακής ο Ryota δεν μπόρεσε να ξεκινήσει σωστά με αποτέλεσμα να χτυπηθεί η μοτοσυκλέτα του από δύο άλλες που έρχονταν από πίσω με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Μετά το ατύχημα ο νεαρός Ιάπωνας αναβάτης αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο και εκεί λόγω των σοβαρών τραυματισμών του κατέληξε. Ο αγώνας ακυρώθηκε.

Ryota Haga Θάνατος 2024 αγώνες

Το τραγικό γεγονός για τον χαμό του Ryota Haga επιβεβαιώνεται και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Yamaha που προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

"Καταστροφικά νέα από το Πρωτάθλημα All Japan Road Race σήμερα για τον Ryota Haga, γιο του Noriyuki. Στέλνουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια Haga για αυτό το τραγικό γεγονός."

Σε ανακοίνωση προχώρησε και η Ιαπωνική Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας, στην επίσημη ιστοσελίδα του ιαπωνικού πρωταθλήματος με τον πρόεδρο Tetsuo Suzuki να κάνει λόγο για πόνο στην καρδιά στο άκουσμα των τραγικών νέων, ενώ εξέφρασε και αυτός τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του Ryota.

Ο Ryota Haga που έκλεισε τα 21 στις 25 του Αυγούστου αγωνιζόταν στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα από το 2020, ενώ πέρσι τερμάτισε στη 10η θέση.

Πολύ άσχημο το παιχνίδι της μοίρας για την οικογένεια του Ιάπωνα, και για τον "NitroNori" που σύνδεσε την καριέρα του με τη Yamaha και είναι ένας από τους πλέον συμπαθείς (και θεαματικούς) αναβάτες που έχουν περάσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike -και το MotoGP. Είναι επίσης εκείνος με τις περισσότερες νίκες χωρίς να έχει κερδίσει το πρωτάθλημα (5ος στη σχετική λίστα όλων των εποχών στο WSBK). Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Ryota Haga από όλη την ομάδα του MOTO.

Ετικέτες

Isle of Man TT: H CFMOTO 675SR-R στην κατηγορία sportsbike με δύο έμπειρους αναβάτες

Συμμετοχή με Anderson και Cringle στη νέα κατηγορία sportbike (πρώην supertwin)
IoMTT CFMOTO
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/4/2026

Με φιλοδοξίες αλλά και προσγειωμένη προσέγγιση, η MotoTwelve Racing και η CFMOTO ετοιμάζονται για την πρώτη τους συμμετοχή στο Isle of Man TT 2026, φέρνοντας την 675SR-R στη νέα κατηγορία Sportbike.

Οι αγώνες TT του Isle of Man του 2026 θα σηματοδοτήσουν ένα νέο κεφάλαιο για τη CFMOTO και τη MotoTwelve Racing, καθώς η ομάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον θρυλικό αγώνα δρόμου, παίρνοντας μέρος στους δύο αγώνες της κατηγορίας Sportbike με τη 675SR-R.

Στη σέλα των μοτοσυκλετών θα βρίσκονται οι Shaun Anderson και Jamie Cringle, σε ένα δίδυμο με σημαντική εμπειρία από την διοργάνωση. Παρότι πρόκειται για την πρώτη κοινή τους εμφάνιση στο TT, τόσο η ομάδα όσο και ο κατασκευαστής κατέχουν σημαντική προϋπηρεσία από το βρετανικό πρωτάθλημα.

Η μετάβαση από τις κλειστές πίστες στην απαιτητική ορεινή διαδρομή των 37,73 μιλίων αποτελεί τεράστια πρόκληση. Ωστόσο, η εμπειρία από το βρετανικό πρωτάθλημα θεωρείται πολύτιμη για την προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του TT.

 675SR-R

Η 675SR-R έχει ήδη δείξει θετικά δείγματα γραφής σε αγώνες πίστας. Το 2025, ο Adon Davie κατάφερε να φέρει τη μοτοσυκλέτα στην όγδοη θέση της γενικής στο βρετανικό πρωτάθλημα Pirelli National Sportbike, με αποκορύφωμα τη δεύτερη θέση στον τελικό γύρο στο Brands Hatch, δίνοντας μια ένδειξη των δυνατοτήτων της πριν την είσοδο στον κόσμο των αγώνων δρόμου.

Shaun Anderson

Καθοριστικό ρόλο στο εγχείρημα αναμένεται να παίξει ο Shaun Anderson. Ο Βορειοϊρλανδός διαθέτει 54 εκκινήσεις στο TT και συγκαταλέγεται στην ολιγομελή ομάδα αναβατών που έχουν ξεπεράσει το όριο των 130 mph σε γύρο στην ορεινή διαδρομή. Παρά το γεγονός ότι οι καλύτερες επιδόσεις του έχουν έρθει σε μεγαλύτερες κατηγορίες, έχει αποδείξει την αξιοπιστία του και στη Supertwin (που διευρύνθηκε στη νέα κατηγορία Sportbike) με αποτελέσματα όπως η 15η και 19η θέση το 2025.

Eddie Roberts

Από την άλλη, ο 28χρονος Jamie Cringle, αναβάτης από το Isle of Man, έρχεται στην πέμπτη του χρονιά στη διοργάνωση, έχοντας ήδη χτίσει σημαντικό υπόβαθρο στη διαδρομή. Η μέχρι τώρα παρουσία του στη Supertwin περιλαμβάνει μία 23η θέση το 2023, ενώ πλέον, με περισσότερα αγωνιστικά χιλιόμετρα και εμπειρία, στοχεύει σε ένα βήμα προόδου στη νέα κατηγορία.

Ο ίδιος δήλωσε πως η συμμετοχή αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία, τονίζοντας τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία με την ομάδα και τη νέα μοτοσυκλέτα. Αντίστοιχα, ο Anderson στάθηκε στη σημασία του εγχειρήματος, υπογραμμίζοντας πως η προτεραιότητα θα είναι η σταδιακή εξέλιξη και η σταθερότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των αγώνων.

Eddie Roberts

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Eddie Roberts, ο οποίος επιστρέφει στο TT για πρώτη φορά μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Με εμπειρία τόσο ως αναβάτης σε επίπεδο Grand Prix όσο και ως διοικητικό στέλεχος στον χώρο των αγώνων, φέρνει μαζί του σημαντική τεχνογνωσία. Στο παρελθόν έχει κατακτήσει νίκη στο TT, συγκεκριμένα στο Production TT του 1975 μαζί με τον Charlie Williams πάνω σε Honda 500.

Η είσοδος της MotoTwelve και της CFMOTO προσθέτει βάθος και ενδιαφέρον στη νέα κατηγορία Sportbike, συνδυάζοντας ένα ανταγωνιστικό δίδυμο αναβατών, τεχνική εμπειρία και σαφή στόχο μακροπρόθεσμης εξέλιξης. Το TT 2026 αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο μεγάλο τεστ για ένα εγχείρημα που δείχνει να έχει γερά θεμέλια και φιλοδοξίες για το μέλλον.