Takahiro “Tiger” Sohwa - Σκοτώθηκε πέφτοντας από ψηλό κτήριο

Αγωνιζόμενος με βάθρα στο AMA Superbike τη δεκαετία του 1990 - Τα στοιχεία δείχνουν αυτοκτονία
Takahiro Sohwa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/10/2024

Ο 59χρονος Takahiro Sohwa είχε το παρατσούκλι "Tiger" και ήταν πρώην αναβάτης αγώνων ταχύτητας, αφήνοντας το στίγμα του στο πρωτάθλημα AMA Superbike κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ενώ πριν τον θάνατό του ήταν Team Manager σε ομάδα του Ιαπωνικού Πρωταθλήματος Superbike.

Ο Sohwa έγινε γνωστός αρχικά από τους αγώνες μοτοσυκλέτας του Ιαπωνικού Πρωταθλήματος στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όπου καθιερώθηκε ως ένας από τους ταχύτερους αναβάτες της χώρας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το 1991 πήρε την τρίτη θέση στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Superbike, κάτι που του άνοιξε τον δρόμο για να αγωνιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πρωτάθλημα AMA Superbike ο Takahiro Sohwa συμμετείχε για τρεις σεζόν, όπου στις πρώτες δύο ήταν αναβάτης της Muzzy Kawasaki. Το 1993 τερμάτισε 5ος, με Πρωταθλητή τον Doug Polen, ενώ το 1994 τερμάτισε 3ος γενικής, με Πρωταθλητή τον Troy Corser.

Takahiro Sohwa

Το 1995, όπου το Πρωτάθλημα πήγε στον Miguel DuHamel, ο “Tiger” μεταπήδησε στην ομάδα Ducati Fast by Ferraci, τερματίζοντας πολύ πίσω, μόλις στην 22η θέση, κάτι που σήμανε και το τέλος της καριέρας του στο AMA Superbike. Ο Ιάπωνας είχε καταφέρει να ανέβει στο βάθρο αρκετές φορές, με καλύτερο αποτέλεσμα τη δεύτερη θέση στον αγώνα της Pomona το 1994, πίσω από τον Troy Corser.

Takahiro Sohwa

Στη συνέχεια ο Sohwa επέστρεψε στην Ιαπωνία όπου συνέχισε να ασχολείται με τους αγώνες, αρχικά ως αγωνιζόμενος και κατόπιν από τη θέση του Team Manager αγωνιστικών ομάδων.

Takahiro Sohwa

Ο Τίγρης ήταν ευχάριστος χαρακτήρας, αλλά μιλούσε πολύ λίγα αγγλικά, οπότε οι περισσότεροι δημοσιογράφοι συχνά δεν έκαναν τον κόπο να του πάρουν συνέντευξη, με αποτέλεσμα να μην πάρει ποτέ την αναγνώριση και τη δημοσιότητα που του άξιζε. Μια χιουμοριστική ιστορία για τον Tiger έχει να κάνει με μια ερώτηση δημοσιογράφου στην Daytona. Ο Sohwa είχε μόλις υποστεί ένα ατύχημα και ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοσή του στον αγώνα. Κι εκείνος απάντησε: “πέφτω συχνά και παρόλα αυτά συνεχίζω να είμαι γρήγορος.” End of story.

Takahiro Sohwa

Οι πληροφορίες για τον θάνατό του δείχνουν ότι αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα κτήριο στην Kamakura της Ιαπωνίας στις 6 Οκτωβρίου, γύρω στις 10:00 μ.μ.

Εκεί, ένας παρευρισκόμενος είδε τον Sohwa να πέφτει στο έδαφος από ψηλά, και ειδοποίησε την αστυνομία. Παρά τις προσπάθειες όσων έσπευσαν να βοηθήσουν, ο Sohwa πέθανε 40 λεπτά αργότερα. Οι αστυνομικοί αναφέρουν πως πριν πηδήξει στο κενό ο Sohwa είχε αφήσει στην οροφή του κτηρίου το κινητό, το πορτοφόλι και το μπουφάν του.

Σε δηλώσεις τους, φίλοι και συγγενείς του Sohwa εξέφρασαν αντιρρήσεις για τον χαρακτηρισμό του θανάτου του Ιάπωνα ως αυτοκτονία, καθώς ήταν επιτυχημένος στη δουλειά του και δεν έδειχνε να τον απασχολεί κάτι.

Όμως όπως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, η κατάθλιψη πολλές φορές δεν ανιχνεύεται από τον περίγυρο του ατόμου, με την αντρική ψυχική υγεία να παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, στο περιθώριο μέχρι και σήμερα.

Ετικέτες

Ο Γιώργος Παρασκευάς ανέβηκε στη δεύτερη θέση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Ταχύτητας BMU

Ο Έλληνας αναβάτης κατάφερε μία τρίτη και μία τέταρτη θέση στη Σλοβακία
wolf
Από τον

Παύλο Καρατζά

9/9/2026

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Γιώργου Παρασκευά συνεχίζονται, με τον Έλληνα αναβάτη να συμμετέχει στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU σε ταχύτητα και supermoto και το τελευταίο διάστημα τρέχει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Το περασμένο μάλιστα συμμετείχε στο BMU ταχύτητας στη Σλοβακία, πετυχαίνοντας μία τρίτη και μία τέταρτη θέση, ένα αποτέλεσμα που τον ανέβασε στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης της κατηγορίας F1000.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

BMU: Νικητήρια η μάχη του Παρασκευά για το χάλκινο στη Σλοβακία

Σημαντική επιτυχία σημείωσε ο Γιώργος Παρασκευάς στη Σλοβακία, κατακτώντας το τρίτο σκαλί του βάθρου και τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας στην F1000 του Βαλκανικού Πρωταθλήματος.

Το 5ο αγωνιστικό τριήμερο για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας BMU πραγματοποιήθηκε στο Slovakia Ring, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria, εξελισσόμενο σε μια ακόμη επιτυχία για τον Γιώργο Παρασκευά (#148), ο οποίος ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του BMU βάθρου.

Wolf

Η κατηγορία F1000 του Βαλκανικού Πρωταθλήματος, στην οποία αγωνίστηκε ο Έλληνας αναβάτης μεταξύ 14 συμμετοχών στη Σλοβακία, συμπεριλήφθηκε στο CUP1000 του Alpe Adria, όπου συνολικά βρέθηκαν στη σχάρα εκκίνησης 34 αναβάτες.

Ο Παρασκευάς, team manager και οδηγός της WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD, στο τέλος του τριημέρου είχε συλλέξει αρκετούς βαθμούς ώστε να ανέβει στη δεύτερη θέση της κατηγορίας F1000 μετά από μια 4η θέση στον πρώτο αγώνα και μια εξαιρετική 3η στον δεύτερο.

Κατέρριψε τα προσωπικά ρεκόρ του, βελτιώνοντας κατά ένα δευτερόλεπτο την καλύτερη επίδοση του, γράφοντας στο χρονόμετρο 2.13’872, ενώ παράλληλα, η πρώτη μοτοσυκλέτα BMW στην κατηγορία ήταν η S1000RR WSR4 του Παρασκευά. Όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, «με ένα χέρι» καθώς ο τραυματισμός στο δεξί του χέρι έχει εξελιχθεί σε τενοντίτιδα, δυσκολεύοντας σημαντικά την προσπάθεια του πάνω στη μοτοσυκλέτα, χωρίς αυτό όμως να τον κρατάει πίσω.

Wolf

Το Σάββατο 05/09, οι 34 αναβάτες πήραν θέση στη σχάρα εκκίνησης για τον πρώτο αγώνα εννέα γύρων με τον Παρασκευά να ξεκινά από την 22η θέση. Μετά το σβήσιμο των φώτων ξεκίνησε μια εντυπωσιακή μάχη ανάκτησης θέσεων και μέχρι τον τρίτο γύρο είχε αφήσει πίσω του έξι συμμετέχοντες, ανεβαίνοντας στην 4η θέση για το BMU και 16η θέση για το Alpe Adria μπροστά από τον βασικό αντίπαλο του, τον Αντριάν Μπόρς #229 από τη Ρουμανία.

Στον τέταρτο γύρο η μοτοσυκλέτα του Έλληνα πιλότου έκανε high side, ο Παρασκευάς πήρε γρήγορα τον έλεγχο και κράτησε τη BMW, αποφεύγοντας πτώση ή έξοδο. Το περιστατικό του κόστισε δυο θέσεις, τη μια από τον Ρουμάνο. Στην 18η θέση πλέον, δεν εγκατέλειψε τη μάχη, καθώς είχε στη διάθεση του άλλους πέντε γύρους να ανακάμψει. 

Χωρίς να αφήσει τους αναβάτες να απομακρυνθούν και αυξάνοντας τον ρυθμό του, στον έβδομο γύρο πέρασε στην 17η, ενώ ακριβώς στο ίδιο σημείο που είχε χάσει τη θέση του, προσπέρασε τον Ρουμάνο αντίπαλό του ανεβαίνοντας ξανά στην 4η της F1000, όπου και τερμάτισε.

Wolf

Την Κυριακή 06/09, ακολούθησε ο δεύτερος αγώνας, ο οποίος επιφύλασσε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τον Έλληνα αναβάτη. Ξεκινώντας και πάλι από την 22η θέση, μετά την εκκίνηση είχε φτάσει ήδη στην 16η, όμως λίγες στροφές αργότερα αναγκάστηκε να σηκώσει τη μοτοσυκλέτα του για να μην έρθει σε επαφή με άλλον αναβάτη, στερώντας του δυο θέσεις.

Στον τρίτο γύρο, στη στροφή δέκα, ένα γλίστρημα δεν του επέτρεψε να μειώσει τον χρόνο του, γράφοντας 3 δευτερόλεπτα πάνω από το ρεκόρ του και πέφτοντας στη 19η θέση. Μπροστά του είχε γκρουπ τριών αναβατών και από τη στάση του σώματος του φαινόταν ότι στόχος του ήταν η επίθεση και να ηγηθεί του γκρουπ.

Στον έκτο γύρο, ενώ μείωνε σταδιακά από ένα δευτερόλεπτο, τους είχε φτάσει και εκτέλεσε την πρώτη προσπέραση, περνώντας τρίτος - στο γκρουπ - και σπάζοντας το προσωπικό ρεκόρ του με χρόνο 2.13’872.

Οι δυο προπορευόμενοι αναβάτες, μάχονταν για την 16η θέση ανταλλάσσοντας προσπεράσεις κάτι που ευνόησε τον Παρασκευά. Παραμένοντας σταθερά στον καλύτερο του χρόνο, πέρασε στη 17η και στο ανηφορικό κομμάτι, μετά τη στροφή 12, ολοκλήρωσε και την επόμενη προσπέραση, αυτή τη φορά στον Ρουμάνο αντίπαλο του, ανεβαίνοντας στην 16η θέση.

Ασφαλής για το Βαλκανικό, στην τρίτη θέση, στον τελευταίο γύρο βρέθηκε να παλεύει με τον Πολωνό, Χέρμαν Όλαφ #700, ο οποίος είχε περάσει και εκείνος τον Μπορς.

Ο Γιώργος Παρασκευάς πέρασε τελικά την καρό σημαία στη 17η θέση γενικής κατάταξης, όμως ανάμεσα από τις 14 συμμετοχές του Βαλκανικού, με ενθουσιασμό, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου! Αυτή η χάλκινη θέση, έδωσε στον αναβάτη της Wolf-Racing τη δεύτερη θέση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος F1000 με 152 βαθμούς.

Επόμενος αγώνας για τον «Λύκο» είναι ο τελικός του Πρωταθλήματος Supermoto, που παίρνει σειρά σε μια εβδομάδα, 12-13/09, ξανά στο Pleven. Στην κατηγορία SM Open βρίσκεται στην τρίτη θέση βαθμολογίας, έτοιμος να παλέψει για τα καλύτερα αποτελέσματα!

Wolf

Δήλωση Γιώργου Παρασκευά μετά τον δεύτερο αγώνα:

«Είχα ενδοιασμούς γιατί το χέρι χειροτέρευε, πάντα στα τριήμερα αυτά χειροτερεύει. Έκανα μια πολύ καλή εκκίνηση αλλά στρατηγικά έπρεπε να κρατήσω αξιόπιστο το χέρι μου γιατί δεν ξέρω πότε θα μου “χτυπήσει την πόρτα” και θα μου κόψει τη δυνατότητα να κρατήσω τη μοτοσυκλέτα. Έμεινα 14η – 16η θέση αλλά παρέμεινα στον στόχο μου, πάντα, να έχω κοντά τον αντίπαλο μου για το BMU. Επιτέθηκα την κατάλληλη στιγμή και τα κατάφερα να είμαι μπροστά του στην τρίτη θέση».

Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023:

BMW MOTORRAD HELLAS

DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS

TECNO MOTO PERFORMANCE

INTRAMOTO PIRELLI

BMW MOTORRAD SFAKIANAKIS

PAPASTAVROU SHOPS

QNT SPORTS

DXL GRAPHICS

BIKELALERT HELLAS

MOTUL GREECE

HELMET HOME

RIDER GRAPHICS

K-TECH SUSPENSION UK

MOTUL GREECE