Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Superprestigio 2016: Περίπατος για τον Marquez

Εύκολη νίκη για τον Ισπανό σε μία χρονιά διακρίσεων

Το Superprestigio έχει γίνει πλέον θεσμός διανύοντας την τέταρτη χρονιά διοργάνωσης, μέσα από την ειδικά κατασκευασμένη flat track πίστα στο Palau Sant Jordi στην Βαρκελώνη. Στο Superprestigio οι ομάδες και η διοργανώτρια αρχή των MotoGP και WSBK είδαν μία καλή ευκαιρία για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου μέσα στον χειμώνα, πριν αρχίσουν οι πρώτες δοκιμές και ξεκινήσει σιγά-σιγά η επόμενη σεζόν. Έχοντας αρχικά περισσότερο ενδιαφέρον για το Ισπανικό κοινό, το σόου του Superprestigio προσπαθεί να γίνει ένας αγώνας flat track με παγκόσμιο ενδιαφέρον μέσα από συμφωνίες για τηλεοπτικά δικαιώματα ανά την υφήλιο και με την προσέγγιση μεγάλων ονομάτων από διαφορετικά πρωταθλήματα, ασφάλτινα και off-road. Η καθοριστική στιγμή που εκτόξευσε την φήμη του Superprestigio ήταν με βεβαιότητα ο περσινός τελικός, όταν τα στιγμιότυπα με την μάχη του Baker και του Marquez έκαναν τον γύρο των κοινωνικών δικτύων για αρκετές μέρες μετά τον αγώνα.

Φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά γιατί ο Marquez έκανε περίπατο σε όλους τους προκριματικούς, με μόνο πιθανό διεκδικητή της θέσης του τον Toni Elias που αγωνίζεται στο αμερικανικό superbike και έχει τίτλο στην Moto2. Ο Brad Baker, πολυπρωταθλητής στο αμερικάνικο flat track και ένας από τους ικανότερους σε αυτό το είδος του αγώνα, φέτος δεν μπορούσε να κυνηγήσει την διάκριση. Σε κάθε περίπτωση ο Marquez ήταν εκτός συναγωνισμού κερδίζοντας κάθε προκριματικό με τρομερή ευκολία και τον τελικό με διαφορά μεγαλύτερη του μισού δευτερολέπτου, μία απόσταση που στην μικρή πίστα φαίνεται χαώδης. Ο Marquez είχε κάνει φέτος την μικρότερη προπόνηση σε flat track από κάθε άλλη φορά, ωστόσο η μοτοσυκλέτα του έδειχνε σαν να ήταν ανώτερη από όλων των άλλων. Ωστόσο ακόμα κι όταν δεν ξέφευγε στην εκκίνηση, κατάφερνε να ελιχθεί μέσα από τους τροχούς και τα μαρσπιέ των υπολοίπων και να βγει εμπρός, πέφτοντας μονάχα μία φορά στην προσπάθειά του να αποφύγει έναν άλλο αναβάτη την στιγμή που είχε βγει η κόκκινη σημαία και ο προκριματικός αγώνας πήγαινε για επανεκκίνηση.

στιγμιότυπο από τους πανηγυρισμούς του Marquez 

 

Ο Toni Elias ήταν τελικά αυτός που κυνήγησε τον Baker και ξέφυγε και από το άλλο φαβορί στον τελικό, τον γάλλο πρωταθλητή supermoto, Tom Chareyre. Δεν κατάφερε σε κάποιους από τους αρκετούς γύρους του τελικού, να πιάσει τον Marquez ο οποίος μετά την πρώτη στροφή, ξέφυγε και από τον Chareyre και από τον Baker. Ανενόχλητος πλαγιολίσθαινε μέχρι το τέλος.

Το Superprestigio μπορεί να μην είχε τις περσινές μάχες, αλλά ως θέαμα ήταν πλούσιο, συγκεντρώνοντας αναβάτες από πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα, κάνοντας τους θεατές στις κερκίδες ευτυχισμένους. Ακολουθείται μία πολύ γνωστή φόρμουλα στο εξωτερικό που στις διοργανώσεις εδώ μονάχα τελευταία έχει μπει σε εφαρμογή. Δεν υπάρχει λεπτό που να μην γίνεται κάτι μέσα στην πίστα, από τις διαφορετικές κατηγορίες μέχρι τον παραδοσιακό αγώνα δρόμου των θεατών, που τρέχουν στην πίστα με έπαθλο ένα αναμνηστικό δώρο, το θέαμα δεν διακόπτεται στιγμή. Φέτος μάλιστα ο αγώνας των θεατών είχε ιδιαίτερο θέαμα…

Από την στιγμή που ξέφυγε ο Marquez εμπρός και ο Elias κατάφερε να εξασφαλίσει την δεύτερη θέση, έμεινε ο Baker να παλεύει με τον Chareyre μέχρι που ο γάλλος βγήκε εκτός, έπειτα από επαφή τους. Ο Bailo ακολούθησε στην τέταρτη θέση με τον Schrotter και Cardus σε μικρή απόσταση. Ο αδερφός του Marquez, που επίσης έπαιρνε μέρος, δεν βρήκε καθόλου τον ρυθμό του και το θέαμα του Superprestigio, ολοκληρώθηκε πανηγυρικά για όσους το παρακολούθησαν από την πίστα, είτε ζωντανά από την οθόνη τους.

Τα αποτελέσματα του Superfinal:

Κατάταξη
No
Αναβάτης
Χώρα
Ομάδα
Προέλευση
Απόσταση
1
93
Marc Marquez
ESP
Honda
 MotoGP
16 laps
2
24
Toni Elias
ESP
Suzuki
 MotoAmerica
0.715
3
6
Brad Baker
USA
Honda
 American Flat Track
4.583
4
19
Xavier Simeon
BEL
Suzuki
 Moto2
7.594
5
17
Gerard Bailo
ESP
Suzuki
 Spanish Flat Track
8.203
6
23
Marcel Schrotter
GER
Suzuki
 Moto2
9.301
7
77
Ferran Cardus
ESP
Suzuki
 Spanish Flat Track
1 lap
8
4
Thomas Chareyre
FRA
TM
 Supermoto
1 lap

 

 

Η στιγμή που ο Marquez κατακτά την νίκη

 

Η συνέντευξη μετά το τέλος του αγώνα

Tags: