Dakar 2020 10ο σκέλος: Διακόπηκε λόγω ισχυρών ανέμων, νικητής ο Barreda!

Τριπλό βάθρο για τη Honda!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

15/1/2020

Ο σημερινός μαραθώνιος που είχαν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες που απέμειναν στο Rally (μέχρι σήμερα το πρωί είχαν αποσυρθεί συνολικά 35, ενώ το χθεσινό σκέλος έβγαλε εκτός μάχης τους Patrice carillon, Guillaume Martens, Alejandro Aros, David Chavez, Gerben Lievenrdink και David McBride) θα ήταν απ’ τους πιο δύσκολους καθώς η μοναδική βοήθεια που θα μπορούσαν να δεχτούν θα ήταν από άλλους αναβάτες και μόνο. Ωστόσο, οι δυνατοί άνεμοι που ξέσπασαν στην περιοχή μεταξύ του Hardah και του Shubaytah οδήγησαν την διοργάνωση να διακόψει το 10ο σκέλος, με τους αναβάτες να έχουν ολοκληρώσει ήδη 345 χιλιόμετρα απ’ την ειδική. Σε περίπτωση που υπήρχε σοβαρός τραυματισμός (όπως έτυχε) και ήταν απαραίτητη η αεροδιακομιδή, θα ήταν αδύνατο να σηκωθεί το ελικόπετρο λόγω των καιρικών συνθηκών. Με το φετινό Dakar να μετρά ήδη μια απώλεια, η διοργάνωση δεν ήθελε να ρισκάρει την ασφάλεια των αναβατών κι έτσι διακόπηκε όταν οι αναβάτες διέσχιζαν το ΝΡ. Το σημείο "νεκρής ζωνης" δηλαδή.

Από την έναρξη του μαραθωνίου όλοι οι αναβάτες ήταν απαραίτητο να οδηγήσουν με στρατηγική και να μην πιέσουν τις μοτοσυκλέτες τους για να μην παρουσιάσουν κάποια μηχανική βλάβη κατά το πέρασμά τους απ’ τις αχανείς εκτάσεις του 10ου σκέλους. Το εικοσάλεπτο προβάδισμα που κέρδισε ο Ricky Brabec της Honda στη γενική χθες παραμένει μικρό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως είναι αρκετό για να εκθρονίσει την πολυετή μοναρχία της ΚΤΜ στο Dakar, όμως έχει φέρει πολλά χαμόγελα στους Ιάπωνες.

Οι Pablo Quintanilla (Husqvarna), Toby Price (KTM) και Joan Barradera (Honda) ξεκίνησαν την ημέρα βάζοντας τα δυνατά τους να φτάσουν τον αναβάτη της Honda. Στην αρχή, ο αναβάτης της Husqvarna κατάφερε να ξεχωρίσει απ’ τους υπόλοιπους τρεις και για πρώτη φορά θα βίωνε το πόσο δύσκολο είναι να ανοίγεις το δρόμο στους άλλους και όχι να ακολουθείς. Αργότερα θα διαπίστωνε και τις συνέπειές του.

Ο Ross Branch (KTM), που τον είδαμε στο δεύτερο σκέλος να περνά κάποια στιγμή μπροστά εντυπωσιάζοντάς μας, ξεκίνησε δυναμικά το σημερινό μαραθώνιο απ’ την πέμπτη θέση, σε μια προσπάθεια να ξανακάνει το ίδιο. Ο στόχος του είναι του χρόνου να έχει μια θέση σε εργοστασιακή ομάδα, όμως αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση, πριν τη διακοπή του 10ου σκέλους.

Όσο ο McCanney (Yamaha) αποκτούσε περισσότερη εμπειρία στο Dakar, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει και βρίσκεται στην 21η θέση της γενικής, ο Joan Barreda θα έπαιρνε τα ηνία της ειδική, όντας ο ταχύτερος στα πρώτα 87 χιλιόμετρα του μαραθωνίου. Η τράπουλα ανακατεύτηκε αρκετά - και πίσω του, με διαφορά μόλις 30 δευτερολέπτων ήταν ο Mathias Walker (ΚΤΜ), ενώ στη τρίτη θέση ήταν ο Toby Price (KTM). Ο Joan Barreda λίγο μετά την ολοκλήρωση των 110 πρώτων χιλιομέτρων συνέχισε να ηγείται και είχε καταφέρει να ανοίξει κι άλλο το κενό απ’ τον Walker, ενώ ο Bradec ήταν πίσω τους με μικρή διαφορά για τα δεδομένα του Rally, χωρίς να απειλείται άμεσα η κυριαρχία του στη γενική.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους δέκα πρώτους αναβάτες ήταν πολύ μεγάλος με την διαφορά του πρώτου απ’ τον τελευταίο να περιορίζεται στα 13 λεπτά. Η κάθε κίνηση και απόφαση μετρούσε διπλά, κάτι που διαπίστωσε με άσχημο τρόπο ο Quintanilla, αφού επιλέγοντας να ανοίξει τα δικά του μονοπάτια στη διαδρομή του κόστισε πάνω από τέσσερα λεπτά στη γενική κατάταξη, με αποτέλεσμα το κενό του με τον Brabec να μεγαλώσει περισσότερο. Ο πιο άτυχος απ’ τους αναβάτες που εγκατέλειψαν σήμερα το Dakar, ήταν ο Αργεντίνος Mauricio Javier Gomez, όπου στο 60 χιλιόμετρο είχε μια σφοδρή πτώση με αποτέλεσμα να σπάσει το μοιραίο οστό, ενώ τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Ο Barreda ήταν σε πολύ καλή φόρμα, οδηγώντας προς τη νίκη και έχοντας ένα λεπτό απ’ τον ομόσταβλό του, Bradec που ήταν πίσω του. Στη τρίτη θέση ήταν ο Toby Price και προσπαθούσε να περιορίσει όσο το δυνατόν τη “ζημιά” στη γενική κατάταξη, όμως τελικά δεν θα κατάφερνε να βρεθεί στο βάθρο. Αργότερα, θα είχαμε άλλη μια πτώση και απόσυρση με τον Garrett Poucher να τραυματίζει την πλάτη και το ισχίο έχοντας ολοκληρώσει τα 120 χιλιόμετρα τη ειδικής.

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο ώρες για τους αναβάτες να διασχίσουν το Neutral Point (σ.σ. διαδρομή που δεν χρονομετρείται και χρησιμοποιείται για να μεταβούν οι αναβάτες απ’ την μια ειδική στην άλλη που μπορεί χωρίζεται ένας σκέλος) και να μπουν στην επόμενη ειδική για συνεχίσουν. Ωστόσο, η διοργάνωση αποφάσισε να διακόψει τον αγώνα κατά τη διάρκεια που ήταν μέσα στο NP λόγω ισχυρών ανέμων στην περιοχή κι έτσι όλες οι θέσεις του βάθρου συμπληρώθηκαν απ’ τους αναβάτες της Honda. Ο Barreda κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη νίκη, ενώ ο Brabec που ήταν πίσω του μεγάλωσε τη χρονομετρική διαφορά απ’ τον Quintanilla στη γενική στα 25’. Ο Toby Price βρέθηκε τέταρτος ανάμεσα στους Benavides με αυτόν της ΚΤΜ να είναι πίσω του. Ο Walker ήταν ο πρώτος αναβάτης εκτός της πεντάδας, ενώ ο Quintanilla ήρθε έβδομος. Μπορεί ο σημερινός μαραθώνιος να μην είχε τόσα πολλά χιλιόμετρα, όμως ήταν αρκετά εντυπωσιακός και θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία της Honda στο φετινό Dakar, αφού είδε το όνομά της σε όλες τις θέσεις του βάθρου.

Κατάταξη 10ου σκέλους
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος
Διαφορά
J. BARREDA BORT
HONDA
02:11:42
0:00:00
R. BRABEC
HONDA
02:12:49
0:01:07
K. BENAVIDES
HONDA
02:14:13
0:02:31
T. PRICE
KTM
02:14:39
0:02:57
L. BENAVIDES
KTM
02:15:56
0:04:14
M. WALKNER
KTM
02:17:05
0:05:23
P. QUINTANILLA
HUSQVARNA
02:17:40
0:05:58
R. BRANCH
KTM
02:20:27
0:08:45
M. GERINI
HUSQVARNA
02:24:50
0:13:08
JI. CORNEJO FLORIMO
HONDA
02:24:51
0:13:09
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 10Ο ΣΚΕΛΟΣ
 
R. BRABEC
HONDA
34:12:18
0:00:00
 
P. QUINTANILLA
HUSQVARNA
34:38:02
0:25:44
 
J. BARREDA BORT
HONDA
34:39:27
0:27:09
 
T. PRICE
KTM
34:40:51
0:28:33
 
JI. CORNEJO FLORIMO
HONDA
34:53:49
0:41:31
 
M. WALKNER
KTM
34:53:50
0:41:32
 
L. BENAVIDES
KTM
34:56:36
0:44:18
 
S. HOWES
HUSQVARNA
35:55:39
1:43:21
 
F. CAIMI
YAMAHA
35:56:15
1:43:57
 
S. SVITKO
KTM
36:14:28
2:02:10
 
A. SHORT
HUSQVARNA
36:22:31
2:10:13
 
A. METGE
SHERCO TVS
36:32:19
2:20:01
 
R. FAGGOTTER
YAMAHA
37:21:09
3:08:51
 
M. MICHEK
KTM
37:31:16
3:18:58
 
J. BETRIU
KTM
37:32:07
3:19:49
 
J. PEDRERO GARCIA
KTM
37:46:15
3:33:57
 
L. SANZ
Gas Gas
37:46:29
3:34:11
 
M. GIEMZA
HUSQVARNA
37:50:37
3:38:19
 
M. GERINI
HUSQVARNA
37:56:05
3:43:47
 
J. CERUTTI
HUSQVARNA
38:00:45
3:48:27
 
K. BENAVIDES
HONDA
38:14:49
4:02:31
 
R. BRANCH
KTM
38:26:27
4:14:09
 
J. MCCANNEY
YAMAHA
38:27:08
4:14:50
 
S. LAGUT
KTM
38:43:17
4:30:59
 
P. SPIERINGS
HUSQVARNA
39:04:23
4:52:05
 
M. ENGEL
KTM
39:25:40
5:13:22
 
A. MAIO
YAMAHA
40:05:59
5:53:41
 
P. CABRERA
KTM
40:10:12
5:57:54
 
E. GYENES
KTM
41:14:44
7:02:26
 
A. GELAZNINKAS
KTM
41:28:15
7:15:57
 
F. MOTA
HUSQVARNA
41:43:24
7:31:06
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Ετικέτες

O Peter Hickman και η 8TEN Racing αποχωρούν από το βρετανικό πρωτάθλημα superbike

Εστιάζουν στην πλήρη αποκατάσταση - Στόχος η επιστροφή στην ανταγωνιστικότητα το 2027
Hickman
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/6/2026

Η 8TEN Racing ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το υπόλοιπο πρωτάθλημα British Superbike 2026, με την ομάδα των Peter Hickman και Davey Todd, να στοχεύει στην πλήρη επιστροφή τους το 2027.

Η απόφαση έρχεται μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ομάδα, καθώς τόσο ο Hickman όσο και ο Todd έχουν ταλαιπωρηθεί από σοβαρούς τραυματισμούς τον τελευταίο χρόνο, επηρεάζοντας σημαντικά την αγωνιστική τους παρουσία.

Ο Hickman είχε τραυματιστεί σοβαρά στο Isle of Man TT του 2025, υποφέροντας από τραυματισμούς στο θώρακα, την πλάτη, τον ώμο και το πρόσωπο. Παρά το μέγεθος των τραυματισμών του, επέστρεψε φέτος στο TT κατακτώντας τέσσερα βάθρα και αποδεικνύοντας πως παραμένει ένας από τους κορυφαίους αναβάτες των αγώνων δρόμου.

Ωστόσο, η εικόνα του στο British Superbike δεν ήταν αντίστοιχη. Οι δυσκολίες προσαρμογής και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τους βασικούς αντιπάλους συνέβαλαν στην απόφαση της ομάδας να διακόψει πρόωρα την παρουσία της στο πρωτάθλημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 8TEN Racing, η αποχώρηση γίνεται με στόχο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε τόσο οι αναβάτες όσο και η ομάδα να επιστρέψουν σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα και να παρουσιαστούν ξανά ανταγωνιστικοί το 2027.

Hickman

Παρότι εγκαταλείπει το BSB, ο Hickman δεν σκοπεύει να μείνει εκτός δράσης. Αντίθετα, αναμένεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε επιλεγμένους αγώνες, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μοτοσυκλέτες με τις οποίες αγωνίζεται στους αγώνες δρόμου.

Ο ίδιος δήλωσε,"Ήταν προφανώς μια δύσκολη απόφαση, όμως προτεραιότητα είναι να επιστρέψω στο επίπεδο που γνωρίζω ότι μπορώ να βρεθώ. Οι διαφορές στις προδιαγραφές των μοτοσυκλετών στο BSB κάνουν τη διαδικασία εξέλιξης δύσκολα διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή.

Hickman

"Το BSB αποτελεί τεράστιο κομμάτι της καριέρας μου και έχω απολαύσει κάθε στιγμή σε αυτό, όμως κάποιες φορές πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να βάλεις προτεραιότητες. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτή δεν είναι η είδηση που ήθελαν να ακούσουν οι φίλαθλοι, αλλά η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην επιστροφή των αναβατών και της ομάδας στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας που περιμένουμε εμείς και οι συνεργάτες μας."

Η απόφαση επηρεάζει και τον Davey Todd, ο οποίος επίσης πέρασε μια δύσκολη περίοδο αποκατάστασης. Οι τραυματισμοί του ήταν αρκετά σοβαροί ώστε να τον αφήσουν εκτός τόσο από το North West 200 όσο και από το Isle of Man TT του 2026.

Hickman

Παρά την αποχώρηση από το κορυφαίο βρετανικό πρωτάθλημα ταχύτητας, όλα δείχνουν πως η 8TEN Racing δεν εγκαταλείπει τα αγωνιστικά της σχέδια. Αντίθετα, η κίνηση αυτή μοιάζει περισσότερο με μια στρατηγική ανασύνταξη, με στόχο την επιστροφή σε πλήρη ισχύ το 2027. Στο μεταξύ, οι φίλοι των αγώνων δρόμου θα συνεχίσουν να βλέπουν τον Hickman σε επιλεγμένες διοργανώσεις, με πρώτο σταθμό το Southern 100 του Ιουλίου, όπου θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο Billown Course του Isle of Man.

Το Southern 100, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, συγκεντρώνει φέτος μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των αγώνων δρόμου, με τους Michael Dunlop, Dean Harrison και Peter Hickman να ξεχωρίζουν σε μια εντυπωσιακή λίστα συμμετοχών.

Hickman

Για τον Hickman πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη αγωνιστική εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από το υπόλοιπο πρόγραμμα του BSΒ, ενώ στο φετινό TT ο Hickman ανέβηκε τέσσερις φορές στο βάθρο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων δύο δεύτερες θέσεις, επιβεβαιώνοντας πως παραμένει ένας από τους κορυφαίους αναβάτες αγώνων δρόμου.

Στο Southern 100 θα συμμετάσχει τόσο στις κατηγορίες Superbike όσο και στις Supersport. Στα Superbike θα χρησιμοποιήσει την BMW M1000 RR της Monster Energy BMW Motorrad by 8TEN Racing, ενώ η διοργάνωση θα αποτελέσει και την πρώτη του γνωριμία με την διαδρομή του Billown, μήκους 4,25 μιλίων, τη διαδρομή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Isle of Man.

Hickman

Παρά τη μεγάλη εμπειρία του στους αγώνες δρόμου, ο Hickman δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην συγκεκριμένη διαδρομή, γεγονός που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην συμμετοχή του.

"Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που θα αγωνιστώ για πρώτη φορά στο I Southern 100 και θα μάθω την διαδρομή του Billown," δήλωσε ο Hickman.

Hickman

"Όσο προχωρά η χρονιά αισθάνομαι όλο και πιο δυνατός και σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Η BMW M1000 RR της Monster Energy BMW Motorrad by 8TEN Racing λειτούργησε εξαιρετικά στο TT και ανυπομονώ να την οδηγήσω ξανά. Είμαι επίσης βέβαιος ότι η Supersport μοτοσυκλέτα της Swan Racing by PHR Performance θα είναι απολαυστική σε αυτή τη γρήγορη διαδρομή των 4,25 μιλίων με ροή."

Η παρουσία του Hickman ανεβάζει ακόμη περισσότερο το επίπεδο του ανταγωνισμού. Μαζί με τον Michael Dunlop και τον Dean Harrison, οι τρεις τους μετρούν συνολικά 57 νίκες στο Isle of Man TT, με τον Dunlop να κατέχει τις περισσότερες (36), τον Hickman να ακολουθεί με 14 και τον Harrison με επτά.

Hickman

Τη λίστα συμμετοχών συμπληρώνουν επίσης οι Mike Browne, Rob Hodson, Dominic Herbertson, Jamie Coward και Paul Jordan, δημιουργώντας ένα από τα πιο φανταχτερά grid που έχει φιλοξενήσει η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια.

Για τον Hickman, το Southern 100 δεν αποτελεί μόνο μία ακόμη συμμετοχή σε αγώνα δρόμου, αλλά και το πρώτο βήμα της αγωνιστικής του συνέχειας μετά το τέλος της εμπλοκής του στο BSB. Και με δεδομένη τη φόρμα που έδειξε στο φετινό TT, η πρώτη του εμφάνιση στην διαδρομή του Billown αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος της διοργάνωσης.