Dakar 2020 5ο σκέλος: Νίκη Price σε απίστευτη ημέρα για την KTM!

Επισκιάστηκε από την εγκατάλειψη Sunderland
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/1/2020

Η δυναμική νίκη που πήρε ο Price απέναντι στις Honda που ξεκίνησαν πρώτες – δυναμική από τον τρόπο που οδήγησε- επισκιάστηκε από τους δικούς του, Walkner και Sunderland.

Ο Walkner έκανε κάτι μοναδικό, ξεκίνησε από την 26η θέση και πόνταρε τον προσανατολισμό τους στους υπόλοιπους αναβάτες. Με το σκεπτικό πως σήμερα η πλοήγηση θα ήταν από τις ευκολότερες και θα γινόντουσαν τα λιγότερα λάθη, ο Walkner αφέθηκε και απλά οδηγούσε χωρίς να χάνει χρόνο, ακολουθώντας ροδιές και προσπερνώντας! Το αποτέλεσμα ήταν να ανέβει 21 θέσεις!

Αντίστοιχα εμπρός ο Price ήταν άπιαστος! Από κάθε πέρασμα σε φωτογράφο ή όποτε τον έπιανε το ελικόπτερο, ο Price ήταν τέρμα γκάζι σε μία από τις καλύτερες ημέρες που είχε, προσπερνώντας τους πρώτους και οδηγώντας το Rally από πολύ νωρίς στην ειδική!

Μόλις στο 50ο χιλιόμετρο είχε ψαλιδίσει την χθεσινή διαφορά και ήταν μισό λεπτό πίσω από τον Branch, τον αναβάτη από την Μποτσουάνα, που έχοντας ξεπεράσει τον πόνο της πτώσης μετά την παρθενική του νίκη, έβαλε στόχο ξανά για την κορυφή.

Ο απίστευτος ρυθμός του Price συμπαρέσυρε και τους ομόσταυλους και έτσι πολύ νωρίς η KTM βρέθηκε να οδηγεί το Dakar με τρεις αναβάτες, τον Luciano Benavides (ο αδερφός του Kevin τρέχει με Honda) και τον… Sunderland!

Δυστυχώς λίγο αργότερα, περίπου άλλα ογδόντα χιλιόμετρα μετά, ο Sunderland θα έπεφτε.

Μέχρι εκείνη την στιγμή όμως ο Short και ο Quintanilla, οι δύο αναβάτες της Husqvarna ακολουθούσαν τις KTM, που σημαίνει πως πρακτικά ο όμιλος έλεγχε την πρώτη πεντάδα! Μόλις δύο ημέρες πριν, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική…

Περήφανος για τον εαυτό του δήλωσε ο χθεσινός νικητής, που τερμάτισε όμως δεύτερος και πήρε την πρωτιά εξαιτίας της ποινής στον Sunderland. Όπως είπε ο Cornejo, η πλοήγηση ήταν γενικά εύκολη αλλά ειδικά δύσκολη στο πρώτο κομμάτι. Το γεγονός πως έχασε μόλις πέντε λεπτά στα πρώτα εκατό χιλιόμετρα από τον ασυγκράτητο Price, είναι για να δέχεται συγχαρητήρια και όχι για να λέει «κρίμα». Ούτε την ίδια εμπειρία έχουν, ούτε και την ίδια υποστήριξη φυσικά, που σε ένα Rally όπως στο Dakar κάνει όλη την διαφορά.

Μετά την πτώση του Sunderland και με τους αναβάτες της Husqvarna να έχουν πλησιάσει, ο Price ανοίγει κι άλλο τον ρυθμό του μεγαλώνοντας την διαφορά και δείχνοντας πως μονάχα κάτι απρόοπτο θα του στερούσε την σημερινή νίκη. Ευτυχώς, δεν του συνέβη κάποιο πρόβλημα.

Ο Brabec, ο πιθανότερος αναβάτης της Honda να σπάσει το τρελό σερί της KTM, δεν έμεινε πολύ πίσω, πρακτικά καθόλου για τα δεδομένα ενός πολυήμερου Rally.

Σήμερα εκτός από τον Sunderland τραυματίστηκε και ο Martens με μία τρομακτική πτώση από την οποία σαστισμένος, επέμενε να συνεχίσει. Οι γιατροί δεν τον άφησαν, και υποχρεωτικά εγκαταλείπει τον αγώνα…

Αύριο το σκηνικό για πρώτη φορά γίνεται… Paris – Dakar! Αύριο οι αναβάτες έχουν 100% άμμο και αμμόλοφους μπροστά τους και η εμπειρία στην οδήγηση στη Σαχάρα, θα κάνει την διαφορά.

Ακάθεκτη συνεχίζει ο Laia Sanz...

 

Κατάταξη πρώτων 30 αναβατών για το 5ο σκέλος:
T. PRICE
RED BULL KTM FACTORY TEAM
00:00:00=
P. QUINTANILLA
ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING
00:01:12=
A. SHORT
ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING
00:02:31▲
R. BRABEC
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020
00:03:03▼
M. WALKNER
RED BULL KTM FACTORY TEAM
00:06:54=
J. BARREDA BORT
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020
00:09:07=
R. BRANCH
BAS DAKAR KTM RACING TEAM
00:09:42=
L. BENAVIDES
RED BULL KTM FACTORY TEAM
00:10:33=
K. BENAVIDES
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020
00:12:05=
P. GONÇALVES
HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY
00:13:15=
S. SVITKO
SLOVNAFT RALLY TEAM
00:13:52▲
F. CAIMI
MONSTER ENERGY YAMAHA RALLY TEAM
00:14:47▼
JI. CORNEJO FLORIMO
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020
00:14:57▲
J. BETRIU
FN SPEED TEAM
00:15:21▲
L. SANTOLINO
SHERCO TVS RALLY FACTORY
00:15:48▼
A. METGE
SHERCO TVS RALLY FACTORY
00:16:20▼
S. HOWES
KLYMCIW RACING
00:18:22=
J. MCCANNEY
MONSTER ENERGY YAMAHA RALLY TEAM
00:18:49=
J. CERUTTI
SOLARYS RACING
00:23:09▲
J. PEDRERO GARCIA
LS2 AVENTURA TOUAREG
00:23:21▼
S. BÜHLER
HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY
00:23:33=
M. MICHEK
MOTO RACING GROUP (MRG)
00:25:19=
R. FAGGOTTER
YAMAHA MOTOR AUSTRALIA
00:26:01=
M. GERINI
SOLARYS RACING
00:26:33▲
J. RODRIGUES
HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY
00:27:59▲
J. AUBERT
SHERCO TVS RALLY FACTORY
00:28:15▲
L. SANZ
GAS GAS FACTORY TEAM
00:28:27=
M. GIEMZA
ORLEN TEAM
00:29:04▼
G. POUCHER
KLYMCIW RACING
00:29:54▼
M. ENGEL
MOTO RACING GROUP (MRG)
00:30:36=
 
 
Γενική κατάταξη πρώτης δεκάδας μετά το 5ο σκέλος:
T. PRICE
KTM
03:57:33
0:00:00
P. QUINTANILLA
HUSQVARNA
03:58:45
0:01:12
A. SHORT
HUSQVARNA
04:00:04
0:02:31
R. BRABEC
HONDA
04:00:36
0:03:03
M. WALKNER
KTM
04:04:27
0:06:54
J. BARREDA BORT
HONDA
04:06:40
0:09:07
R. BRANCH
KTM
04:07:15
0:09:42
L. BENAVIDES
KTM
04:08:06
0:10:33
K. BENAVIDES
HONDA
04:09:38
0:12:05
P. GONÇALVES
HERO
04:10:48
0:13:15

 

Ετικέτες

Πρώτη στον κόσμο η Panther Racing του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Κέρδισε με τη μοτοσυκλέτα της 32 πανεπιστημιακές ομάδες - Τρεις πρωτιές στον διεθνή διαγωνισμό MotoStudent 2025
Panth Racing AUTh
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/10/2025

Η Panther Racing του ΑΠΘ κατέκτησε την 1η θέση στο MotoStudent 2025, μια τεράστια επιτυχία για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελλάδα που πέτυχε η φοιτητική ομάδα Panther Racing, κατακτώντας το πρώτο βραβείο “Best MotoStudent Team Overall” στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 15–19 Οκτωβρίου στην πίστα MotorLand Aragon της Ισπανίας

Ανάμεσα σε 32 πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο, η Panther Racing ξεχώρισε για την τεχνογνωσία, την καινοτομία και το ομαδικό της πνεύμα, κατακτώντας πλήθος διακρίσεων:

  • 1η θέση - Best MotoStudent Team Overall
  • 1st in MS1 Delivery: Innovation
  • 1st in 5th Milestone: Economical Plan
  • 1st in MS1 6th Milestone: Pitch Presentation
  • 2nd in MS2 Test 3: Acceleration
  • 3rd in MS1
  • 4th in MS2 Test 1: Brake
  • 4th in MS2
Panther Racing

Η ομάδα του ΑΠΘ έφερε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βραβείο του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι το πάθος, η επιμονή και η ομαδικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε διεθνείς κορυφές.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με όραμα και αφοσίωση

Panth Racing

Από το φθινόπωρο του 2023, τα μέλη της Panther Racing εργάζονταν ασταμάτητα για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εξελίξουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Μέσα από ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο, δοκιμές και βελτιώσεις, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα μηχανικό επίτευγμα που συνδύασε τεχνολογία, καινοτομία και ομαδική ψυχή.

Κάθε μικρή δυσκολία, κάθε αποτυχία και κάθε νύχτα γεμάτη ιδέες, έγινε κομμάτι ενός μεγάλου ταξιδιού που κορυφώθηκε με τη στιγμή της απονομής.

Τι είναι το MotoStudent

Panther Racing

Ο MotoStudent είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που φέρνει φοιτητές μηχανολογίας και συναφών ειδικοτήτων από πανεπιστήμια όλου του κόσμου σε ένα μοναδικό περιβάλλον αγωνιστικής μηχανικής.

Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να οδηγήσουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αξιολογούμενες τόσο για το τεχνικό όσο και για το αγωνιστικό τους κομμάτι:

  • MS1 (Design & Engineering Phase): σχεδίαση, καινοτομία, οικονομικό πλάνο και παρουσίαση milestones.
  • MS2 (Racing Phase): επιδόσεις στην πίστα – επιτάχυνση, φρενάρισμα, χρόνος γύρου και συνολική οδηγική συμπεριφορά.

Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να φέρει τους φοιτητές σε πραγματικές συνθήκες μηχανολογικής ανάπτυξης και motorsport, καλλιεργώντας την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.

Περηφάνια για το ΑΠΘ και την Ελλάδα

Panther Racing

Η επιτυχία της Panther Racing αποτελεί μια στιγμή υπερηφάνειας όχι μόνο για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά. Η ομάδα απέδειξε ότι η ελληνική φοιτητική μηχανολογία μπορεί να σταθεί ισάξια – και να ξεχωρίσει – ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Με τη διάκριση αυτή, τα μέλη της Panther Racing επιστρέφουν γεμάτα γνώσεις, εμπειρίες και έμπνευση, συνεχίζοντας να ονειρεύονται, να δημιουργούν και να εξελίσσονται.

Ετικέτες