Dakar 2020 5ο σκέλος: Νίκη Price σε απίστευτη ημέρα για την KTM!

Επισκιάστηκε από την εγκατάλειψη Sunderland
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/1/2020

Η δυναμική νίκη που πήρε ο Price απέναντι στις Honda που ξεκίνησαν πρώτες – δυναμική από τον τρόπο που οδήγησε- επισκιάστηκε από τους δικούς του, Walkner και Sunderland.

Ο Walkner έκανε κάτι μοναδικό, ξεκίνησε από την 26η θέση και πόνταρε τον προσανατολισμό τους στους υπόλοιπους αναβάτες. Με το σκεπτικό πως σήμερα η πλοήγηση θα ήταν από τις ευκολότερες και θα γινόντουσαν τα λιγότερα λάθη, ο Walkner αφέθηκε και απλά οδηγούσε χωρίς να χάνει χρόνο, ακολουθώντας ροδιές και προσπερνώντας! Το αποτέλεσμα ήταν να ανέβει 21 θέσεις!

Αντίστοιχα εμπρός ο Price ήταν άπιαστος! Από κάθε πέρασμα σε φωτογράφο ή όποτε τον έπιανε το ελικόπτερο, ο Price ήταν τέρμα γκάζι σε μία από τις καλύτερες ημέρες που είχε, προσπερνώντας τους πρώτους και οδηγώντας το Rally από πολύ νωρίς στην ειδική!

Μόλις στο 50ο χιλιόμετρο είχε ψαλιδίσει την χθεσινή διαφορά και ήταν μισό λεπτό πίσω από τον Branch, τον αναβάτη από την Μποτσουάνα, που έχοντας ξεπεράσει τον πόνο της πτώσης μετά την παρθενική του νίκη, έβαλε στόχο ξανά για την κορυφή.

Ο απίστευτος ρυθμός του Price συμπαρέσυρε και τους ομόσταυλους και έτσι πολύ νωρίς η KTM βρέθηκε να οδηγεί το Dakar με τρεις αναβάτες, τον Luciano Benavides (ο αδερφός του Kevin τρέχει με Honda) και τον… Sunderland!

Δυστυχώς λίγο αργότερα, περίπου άλλα ογδόντα χιλιόμετρα μετά, ο Sunderland θα έπεφτε.

Μέχρι εκείνη την στιγμή όμως ο Short και ο Quintanilla, οι δύο αναβάτες της Husqvarna ακολουθούσαν τις KTM, που σημαίνει πως πρακτικά ο όμιλος έλεγχε την πρώτη πεντάδα! Μόλις δύο ημέρες πριν, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική…

Περήφανος για τον εαυτό του δήλωσε ο χθεσινός νικητής, που τερμάτισε όμως δεύτερος και πήρε την πρωτιά εξαιτίας της ποινής στον Sunderland. Όπως είπε ο Cornejo, η πλοήγηση ήταν γενικά εύκολη αλλά ειδικά δύσκολη στο πρώτο κομμάτι. Το γεγονός πως έχασε μόλις πέντε λεπτά στα πρώτα εκατό χιλιόμετρα από τον ασυγκράτητο Price, είναι για να δέχεται συγχαρητήρια και όχι για να λέει «κρίμα». Ούτε την ίδια εμπειρία έχουν, ούτε και την ίδια υποστήριξη φυσικά, που σε ένα Rally όπως στο Dakar κάνει όλη την διαφορά.

Μετά την πτώση του Sunderland και με τους αναβάτες της Husqvarna να έχουν πλησιάσει, ο Price ανοίγει κι άλλο τον ρυθμό του μεγαλώνοντας την διαφορά και δείχνοντας πως μονάχα κάτι απρόοπτο θα του στερούσε την σημερινή νίκη. Ευτυχώς, δεν του συνέβη κάποιο πρόβλημα.

Ο Brabec, ο πιθανότερος αναβάτης της Honda να σπάσει το τρελό σερί της KTM, δεν έμεινε πολύ πίσω, πρακτικά καθόλου για τα δεδομένα ενός πολυήμερου Rally.

Σήμερα εκτός από τον Sunderland τραυματίστηκε και ο Martens με μία τρομακτική πτώση από την οποία σαστισμένος, επέμενε να συνεχίσει. Οι γιατροί δεν τον άφησαν, και υποχρεωτικά εγκαταλείπει τον αγώνα…

Αύριο το σκηνικό για πρώτη φορά γίνεται… Paris – Dakar! Αύριο οι αναβάτες έχουν 100% άμμο και αμμόλοφους μπροστά τους και η εμπειρία στην οδήγηση στη Σαχάρα, θα κάνει την διαφορά.

Ακάθεκτη συνεχίζει ο Laia Sanz...

 

Κατάταξη πρώτων 30 αναβατών για το 5ο σκέλος:
T. PRICE
RED BULL KTM FACTORY TEAM
00:00:00=
P. QUINTANILLA
ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING
00:01:12=
A. SHORT
ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING
00:02:31▲
R. BRABEC
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020
00:03:03▼
M. WALKNER
RED BULL KTM FACTORY TEAM
00:06:54=
J. BARREDA BORT
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020
00:09:07=
R. BRANCH
BAS DAKAR KTM RACING TEAM
00:09:42=
L. BENAVIDES
RED BULL KTM FACTORY TEAM
00:10:33=
K. BENAVIDES
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020
00:12:05=
P. GONÇALVES
HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY
00:13:15=
S. SVITKO
SLOVNAFT RALLY TEAM
00:13:52▲
F. CAIMI
MONSTER ENERGY YAMAHA RALLY TEAM
00:14:47▼
JI. CORNEJO FLORIMO
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020
00:14:57▲
J. BETRIU
FN SPEED TEAM
00:15:21▲
L. SANTOLINO
SHERCO TVS RALLY FACTORY
00:15:48▼
A. METGE
SHERCO TVS RALLY FACTORY
00:16:20▼
S. HOWES
KLYMCIW RACING
00:18:22=
J. MCCANNEY
MONSTER ENERGY YAMAHA RALLY TEAM
00:18:49=
J. CERUTTI
SOLARYS RACING
00:23:09▲
J. PEDRERO GARCIA
LS2 AVENTURA TOUAREG
00:23:21▼
S. BÜHLER
HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY
00:23:33=
M. MICHEK
MOTO RACING GROUP (MRG)
00:25:19=
R. FAGGOTTER
YAMAHA MOTOR AUSTRALIA
00:26:01=
M. GERINI
SOLARYS RACING
00:26:33▲
J. RODRIGUES
HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY
00:27:59▲
J. AUBERT
SHERCO TVS RALLY FACTORY
00:28:15▲
L. SANZ
GAS GAS FACTORY TEAM
00:28:27=
M. GIEMZA
ORLEN TEAM
00:29:04▼
G. POUCHER
KLYMCIW RACING
00:29:54▼
M. ENGEL
MOTO RACING GROUP (MRG)
00:30:36=
 
 
Γενική κατάταξη πρώτης δεκάδας μετά το 5ο σκέλος:
T. PRICE
KTM
03:57:33
0:00:00
P. QUINTANILLA
HUSQVARNA
03:58:45
0:01:12
A. SHORT
HUSQVARNA
04:00:04
0:02:31
R. BRABEC
HONDA
04:00:36
0:03:03
M. WALKNER
KTM
04:04:27
0:06:54
J. BARREDA BORT
HONDA
04:06:40
0:09:07
R. BRANCH
KTM
04:07:15
0:09:42
L. BENAVIDES
KTM
04:08:06
0:10:33
K. BENAVIDES
HONDA
04:09:38
0:12:05
P. GONÇALVES
HERO
04:10:48
0:13:15

 

Ετικέτες

Hard Enduro, Ιταλία: Καλπάζει για τον τίτλο ο Manuel Lettenbichler

Ο Γερμανός οδεύει προς το 5ο του σερί Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
lettenbichler
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/9/2026

Ο Manuel Lettenbichler κέρδισε το Abestone Hard Enduro με διαφορά άνω των έξι λεπτών, εξασφαλίζοντας το μέγιστο αριθμό βαθμών στον 5ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Hard Enduro της FIM 2026, που διεξήχθη στο Abetone της Ιταλίας.

Μόνο πέντε αναβάτες της κατηγορίας Gold ολοκλήρωσαν και τους έξι γύρους, ενώ ο Lettenbichler δεν αντιμετώπισε προβλήματα στην πρώτη θέση. Ο αναβάτης της Red Bull KTM τερμάτισε περισσότερο από ένα λεπτό ταχύτερα από ό,τι κατάφερε οποιοσδήποτε άλλος στον καλύτερό του γύρο στο Abestone.

Ο Mitch Brightmore ήταν ο μόνος αναβάτης που παρέμεινε σχετικά κοντά και κατέλαβε τη δεύτερη θέση για την X-Grip GASGAS. Ο πραγματικός αγώνας βέβαια διεξαγόταν πίσω τους. Ο Teodor Kabakchiev, ο James Moore και ο Mario Román πάλευαν για την τρίτη θέση. Τελικά ο Kabakchiev με Sherco ήταν εκείνος που κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών.

Την τέταρτη θέση πήρε ο Moore, που ήταν η πιο εντυπωσιακή επίδοση από την ομάδα των Gold Junior, ενώ ο Román ολοκλήρωσε την ομάδα των αναβατών που τερμάτισαν τους έξι γύρους στην πέμπτη θέση για την MR74 Racing. Το αποτέλεσμα του Moore είχε μεγάλη βαρύτητα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro Junior της FIM. Ο Νοτιοαφρικανός πήρε το μέγιστο αριθμό βαθμών στην κατηγορία Junior στο Abestone και έφτασε τους 147, πλησιάζοντας στους επτά βαθμούς τον Ashton Brightmore, ο οποίος προηγείται με 154.

Ο Lettenbichler φεύγει από την Ιταλία με 150 βαθμούς, 24 μπροστά από τον Mitch Brightmore που έχει 126. Ο Kabakchiev βρίσκεται τρίτος με 94, μόλις τρεις μπροστά από τον Ashton Brightmore, ενώ οι Bolt, Román, Moore και Karlsson παλεύουν για τις θέσεις του top-5. Με τρεις γύρους και 99 βαθμούς ακόμα να διακυβεύονται πάντως, ο τίτλος απέχει πολύ από το να έχει κριθεί.

Ο 6ος γύρος θα διεξαχθεί στη Στέγη της Αφρικής (Roof of Africa) στο Λεσότο, στις 24-26 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν τον Οκτώβριο ο αγώνας Sea to Sky στην Τουρκία και ο τελικός του 24MX Hixpania στην Ισπανία. Παρακάτω μπορείτε τους δέκα πρώτους αναβάτες στη γενική κατάταξη (overall).

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

Manuel Lettenbichler

150

2

Mitch Brightmore

126

3

Teodor Kabakchiev

94

4

Ashton Brightmore

90

5

Mario Roman

76

6

Billy Bolt

76

7

James Moore

69

8

Eddie Karlsson

62

9

Lorenzo Gandola

49

10

Matthew Green

38