Dakar Rally 2021: Κόντρα KTM – Honda! Νίκη Barreda στο Ν2 σκέλος

Barreda σε αντεπίθεση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/1/2021

Η Honda με τον Brabec μπορεί να κυριάρχησε στον πρόλογο με τον Barreda να παίρνει την δεύτερη θέση και τον Price, ίσα να μπαίνει στην δεκάδα, αλλά η πρώτη μέρα δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελαν. Η σημερινή, δεύτερη μέρα, πήγε όμως πολύ καλύτερα για την Honda. Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα το έχει πάντα εκείνος που πηγαίνει μπροστά, καθώς πρέπει να ανοίγει την διαδρομή για τους υπόλοιπους και φυσικά αυτό ακριβώς ήταν και το πρόβλημα του Brabec την πρώτη μέρα που ένα λάθος προσανατολισμού ακολουθώντας τα λάθος σημάδια στο χώμα, τον έκανε να χάσει χρόνο και να αναλάβει ο De Soultrait.

Το άλλοτε φοβερό παιδί της Yamaha που έφτασε δύο φορές στην κατάκτηση του τίτλου και έχασε και τις δύο από ατυχήματα, ενώ σχεδόν κρατούσε το έπαθλο στο χέρι, φέτος αγωνίζεται με Husqvarna. Στον δρόμο προς την επικράτηση προσπέρασε τον Franco Caimi που προσωρινά οδηγούσε το πρώτο σκέλος και μέχρι στιγμής ήταν η πιο γρήγορη Yamaha, αλλά και ο De Soultrait δεν κράτησε πολύ με τον Price να παίρνει την νίκη στο πρώτο σκέλος.

Ο Price είχε σήμερα την ίδια δύσκολη δουλειά που είχε ο Brabec εχθές, να ανοίξει τον δρόμο. Την πρωτιά πήρε και κρατησε τελικά σταθερά ο Barreda που στην αρχή ακολουθούνταν πολύ κοντά και από τον Pablo Quintanilla αλλά ο αναβάτης της Husqvarna έφτασε να χάνει πέντε λεπτά.

Από την μέση της ειδικής φαινόταν πως εκτός απροόπτου ο Barreda θα ήταν ο νικητής για σήμερα ισοφαρίζοντας τις νίκες KTM – Honda για φέτος σε ένα Dakar που η Honda θεωρεί πως θα καταφέρει να κρατήσει δικό της μετά το τεράστιο σερί που έχει να επιδείξει η KTM, με την Honda να καταφέρνει να κερδίσει το 2020 για πρώτη φορά από το 1989! Αυτή η λύσα για νίκη του τίτλου βέβαια δεν είναι νέα γιατί τα τελευταία τρία χρόνια η Honda έχει πέσει στην μάχη για να το καταφέρει και πέρσι τα πήγε καλύτερα από άλλες φορές στην προσπάθεια αυτή. Φέτος θέλει να δείξει διάρκεια. Χαρακτηριστό πάντως είναι πως η Yamaha έφτασε και εκείνη κοντά,  χωρίς να όμως να το καταφέρει, συντηρώντας μικρότερη ομάδα και κάνοντας λιγότερα έξοδα από την Honda.

Brabec και Barreda είναι αυτή την στιγμή από τους πιο ικανούς αναβάτες, έχουν κάνει εξαιρετική προπόνηση και θέλουν να κρατήσουν τον Price πίσω. Το Dakar, όπως και όλα τα Rally, θα κριθεί από το ποιος κρατά περισσότερες δυνάμεις και ποιος το θέλει περισσότερο, όχι από τις νίκες στις ειδικές. Το φετινό έχει ήδη δείξει πως υπάρχουν αρκετοί που θέλουν εξίσου πολύ τον τίτλο…

Ο Barreda είχε τελικά μία δύσκολη δουλειά σήμερα αλλά βοηθήθηκε ξεκινώντας πίσω από τους υπόλοιπους διατηρώντας δυνάμεις, και πήρε μία σημαντική για το ηθικό νίκη. Ο Walkner αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με το κιβώτιο, λύνοντας την μοτοσυκλέτα στην μέση του πουθενά κυριολεκτικά και χάνοντας πάρα πολύ χρόνο, πράγμα που σημαίνει πως στο μέλλον δεν θα μπορεί να συνδράμει τον Price αν και το Dakar φημίζεται για την ικανότητά του να τα φέρνει όλα πάνω-κάτω μέσα σε μόλις μία ημέρα.

Πρώτοι δέκα γενικής κατάταξης μετά το 2ο σκέλος (σε εξέλιξη μέχρι αυτή την ώρα για τους υπόλοιπους)
Α.Α
Αναβάτης
Μάρκα
Χρόνος
Διαφ.
1
J. BARREDA BORTESP
HONDA
04:17:56
0:00:00
2
R. BRANCHBWA
YAMAHA
04:29:50
0:11:54
3
A. VAN BEVERENFRA
YAMAHA
04:30:38
0:12:42
4
L. BENAVIDESARG
HUSQVARNA
04:33:17
0:15:21
5
X. DE SOULTRAITFRA
HUSQVARNA
04:35:20
0:17:24
6
S. HOWESUSA
KTM
04:35:57
0:18:01
7
L. SANTOLINOESP
SHERCO FACTORY
04:38:07
0:20:11
8
S. SUNDERLANDGBR
KTM
04:40:56
0:23:00
9
K. BENAVIDESARG
HONDA
04:46:54
0:28:58
10
T. PRICEAUS
KTM
04:49:56
0:32:00
 
Γενική Κατάταξη στο τέλος του 1ου Σκέλους για τους πρώτους 30
Α.Α
Αναβάτης
Μάρκα
Χρόνος
Διαφ.
1
T. PRICE AUS
KTM
03:17:49
0:00:00
2
K. BENAVIDES ARG
HONDA
03:18:24
0:00:35
3
M. WALKNER AUT
KTM
03:18:24
0:00:35
4
S. SUNDERLAND GBR
KTM
03:19:52
0:02:03
5
L. SANTOLINO ESP
SHERCO FACTORY
03:22:14
0:04:25
6
X. DE SOULTRAIT FRA
HUSQVARNA
03:22:23
0:04:34
7
F. CAIMI ARG
YAMAHA
03:22:36
0:04:47
8
S. HOWES USA
KTM
03:23:20
0:05:31
9
L. BENAVIDES ARG
HUSQVARNA
03:25:28
0:07:39
10
M. MICHEK CZE
KTM
03:25:36
0:07:47
11
O. MENA ESP
KTM
03:26:05
0:08:16
12
A. SHORT USA
YAMAHA
03:26:41
0:08:52
13
S. SVITKO SVK
KTM
03:27:18
0:09:29
14
A. VAN BEVEREN FRA
YAMAHA
03:27:22
0:09:33
15
R. BRANCH BWA
YAMAHA
03:27:25
0:09:36
16
JI. CORNEJO FLORIMO CHL
HONDA
03:30:14
0:12:25
17
J. PEDRERO GARCIA ESP
KTM
03:30:21
0:12:32
18
M. GIEMZA POL
HUSQVARNA
03:30:55
0:13:06
19
J. MCCANNEY GBR
YAMAHA
03:32:23
0:14:34
20
J. BARREDA BORT ESP
HONDA
03:33:14
0:15:25
21
A. TOMICZEK POL
HUSQVARNA
03:33:23
0:15:34
22
P. QUINTANILLA CHL
HUSQVARNA
03:33:24
0:15:35
23
J. RODRIGUES PRT
HERO
03:34:19
0:16:30
24
R. BRABEC USA
HONDA
03:36:06
0:18:17
25
D. SANDERS AUS
KTM
03:37:26
0:19:37
26
T. SCHAREINA ESP
KTM
03:42:54
0:25:05
27
R. GONCALVES PRT
SHERCO FACTORY
03:44:03
0:26:14
28
J. BRABEC CZE
KTM
03:45:02
0:27:13
29
S. BÜHLER DEU
HERO
03:49:47
0:31:58
30
M. ENGEL CZE
KTM
03:52:52
0:35:03
 

 

Isle of Man TT: Γιατί ακυρώθηκαν τα Sidecars – Aero floors, διαμαρτυρίες που δεν ακούστηκαν και 3 σοβαρά ατυχήματα [Video]

Η εξέλιξη της αεροδυναμικής έκανε τα Sidecars τόσο γρήγορα που πέταξαν
sidecar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/6/2026

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα Sidecars συνιστούν την τελευταία πραγματικά πρωτότυπη κατηγορία, εκεί που δεν υπάρχουν έτοιμα μοντέλα παραγωγής για να τους φορέσουμε το αγωνιστικό κιτ του κατασκευαστή, αλλά όλα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή.

Η πρόσφατη ακύρωση της κατηγορίας στο Isle of Man TT του 2026 έμοιαζε με ένα σοκ, ωστόσο για όσους είχαν γνώση των τεκταινόμενων στην κλάση αυτή μόνο έκπληξη δεν ήταν όπως αποδείχθηκε. Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Στο ξεκίνημα αυτής της δεκαετίας οι αδελφοί Tom και Ben Birchall ήταν οι κυρίαρχοι των Sidecars στο ΤΤ. Είχαν δε θέσει στους εαυτούς τους έναν στόχο: να γίνουν αυτοί που θα έγραφαν γύρο 120 μιλίων ανά ώρα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Έτσι στράφηκαν στην αεροδυναμική, αναζητώντας λύσεις που θα τους έδιναν μεγαλύτερη ταχύτητα στο sidecar που κατασκεύαζαν με εξοπλισμό που είχαν αγοράσει από την ελβετική LCR.

Οι Birchall κατάφεραν εν τέλει τον μεγάλο τους στόχο στο ΤΤ του 2023, όταν και έγραψαν τον ιστορικό γύρο που αναζητούσαν με μέση ωριαία 120.645 mph (194,159 km/h). Το παιχνίδι της αεροδυναμικής μόλις είχε ανοίξει για τα καλά στην κατηγορία.

sidecar

Τα επόμενα δύο χρόνια αυτό εξελίχθηκε σε ένα καυτό πεδίο, ωστόσο σύντομα ακούστηκαν οι πρώτες διαμαρτυρίες από ομάδες που διέβλεπαν κινδύνους. Το πρώτο καμπανάκι ήχησε δυνατά στο περσινό ΤΤ (2025) με το ατύχημα των Peter Founds και Jevan Walmsley στο σημείο Rhencullen της Mountain Course.

Το sidecar των δύο πρωταθλητών Αγγλίας έδειξε σε όλον τον κόσμο τους κινδύνους των ακραίων αεροδυναμικών σχεδίων. Η ιδέα είναι να δημιουργήσει κανείς μεγάλη κάθετη δύναμη μπροστά που πιέζει το αμάξωμα να βεντουζώσει στην άσφαλτο, γεγονός που επιτρέπει αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες μέσα στη στροφή. Έτσι ήρθαν στο παιχνίδι τα λεγόμενα aero floors, δηλαδή πατώματα που είναι σχεδιασμένα να διαχειρίζονται τη ροή αέρα κάτω από το sidecar, επιτρέποντας μεγαλύτερη κάθετη δύναμη που παράγει πρόσφυση. Ο κίνδυνος ωστόσο καραδοκεί στο ενδεχόμενο να περάσει αέρας κάτω από το πάτωμα, με αποτέλεσμα να απογειώσει όλο το sidecar.

Οι διαμαρτυρίες από αρκετές ομάδες συνέχισαν να ακούγονται, ωστόσο φέτος οι ιθύνοντες του ΤΤ στο Isle of Man δεν τις εισάκουσαν ως έπρεπε. Οι κανονισμοί των Sidecars για το ΤΤ του 2026 δεν είχαν καμιά αλλαγή στο αεροδυναμικό κομμάτι, θέτοντας μόνο έναν περιορισμό στην τροφοδοσία των κινητήρων που μείωσε τις μέσες ταχύτητες γύρου των αγωνιστικών κατά περίπου 5 με 7 km/h.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην πρώτη εβδομάδα δοκιμών του ΤΤ 2026, η οποία σημαδεύτηκε από δύο πολύ σοβαρά ατυχήματα με sidecars. Πρώτα αυτό της Maria Costello και του συνεπιβάτη της Shaun Parker, με την Costello να αντιμετωπίζει κίνδυνο παράλυσης, ενώ στη συνέχεια ήρθε το ατύχημα των αδελφών Ryan και Callum Crowe, περσινών νικητών της κατηγορίας στο ΤΤ, που λειτούργησε ως καταλύτης για την οριστική ακύρωση των Sidecars στο φετινό Tourist Trophy. Δείτε στο βίντεο από το ατύχημα των Crowe στο σημείο Crosby Leap, όπου συνέβη ακριβώς αυτό που λέει το τοπωνύμιο: μια απότομη κατηφορική αλλαγή κλίσης στο οδόστρωμα, η οποία χάλασε την αεροδυναμική του sidecar τους και το έστειλε ιπτάμενο στα χωράφια.

Η αιτιολόγηση των διοργανωτών δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε συγκεκριμένες αιτίες, ενώ η λέξη αεροδυναμική ή aero floors απουσίαζε επιδεικτικά από την επίσημη φρασεολογία, γενικολογώντας αντ’ αυτού περί “αξιολόγησης της ασφάλειας των sidecars”.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικές μέρες από το τέλος του ΤΤ μάλιστα και οι διοργανωτές του αγώνα Southern 100 – ο οποίος γίνεται επίσης στο Isle of Man στη μικρότερη διαδρομή 6,8 χιλιομέτρων Billown Course – ανακοίνωσαν πως και εκεί θα ακυρωθεί για φέτος η κατηγορία των Sidecars. Χωρίς να προσφέρουν κάποια παραπάνω πληροφορία σε τεχνικό επίπεδο απ’ ό,τι στο ΤΤ, στην επόμενη ανακοίνωσή τους αποκάλυψαν πως στη θέση των Sidecars θα τρέξει ένας αγώνας Classic Sidecars, με τη δικαιολογία πως τα παλιά μοντέλα δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο όπως τα σύγχρονα. Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τίτλο “τί κάνει νιάου στα κεραμίδια”.

sidecar

Η ουσία είναι πως τα Sidecars βρίσκονται μπροστά σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι και το μέλλον τους δείχνει επισφαλές. Οι διοργανωτές του ΤΤ δηλώνουν πως δεν πρόκειται για οριστικό αντίο στην κατηγορία, αλλά για μια επαναξιολόγηση των προδιαγραφών ασφαλείας τους προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα όπως αυτά που τη σημάδεψαν ανεξίτηλα φέτος. Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε, απλά αντιλαμβανόμαστε πως το πιθανότερο σενάριο είναι στο ΤΤ του 2027 να έχουν απαγορευτεί τα αεροδυναμικά σχέδια που δημιουργούν της κατάλληλες συνθήκες για να πετάξουν μόλις μια ανωμαλία του εδάφους – σαν αυτές που θα βρει κανείς εν αφθονία σε δημόσιους δρόμους – επιτρέψει στη ροή του αέρα να περάσει κάτω από το πάτωμα των sidecars με μεγάλη ταχύτητα.

Θα γίνει δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον από φέτος.

 

Ετικέτες