Dakar Rally 2021 – Ν6 σκέλος: Νίκη Barreda με επικράτηση Price!
Φτάσαμε στην μέση του αγώνα
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
8/1/2021
Μία από τις δυσκολότερες ημέρες η χθεσινή, όπως είχαμε γράψει από προχθές πως θα είναι, και τα αποτελέσματά της δεν έπαψαν να μας επηρεάζουν και σήμερα. Διότι τερματίζοντας οι πρωτοκλασάτοι αναβάτες υπήρξε ένα κενό, ένα κενό πολλών ωρών μέχρι να μπει και ο τελευταίος στην κατασκήνωση με αποτέλεσμα σήμερα η διοργάνωση να αποφασίζει να δώσει παράταση εκκίνησης!
Ξεκίνησαν 1,5 ώρα αργότερα και για αυτό η σημερινή ειδική ψαλιδίστηκε, αφαιρώντας περισσότερα από εκατό δύσκολα χιλιόμετρα, ενώ αύριο υπάρχει και η παραδοσιακή κενή ημέρα που σηματοδοτεί πως φτάσαμε στην μέση του Dakar. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, όλοι οι μεγάλοι αναβάτες, αλλά και οι οδηγοί των αυτοκινήτων, χαρακτήρισαν το προηγούμενο σκέλος το δυσκολότερο του φετινού Dakar αλλά κι ένα από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών! Τα πρώτα σκέλη ήταν για τουρίστες, όπως ακούστηκε ακόμη πιο παραστατικά να λέγεται, κι αυτό κάπως περιγράφει την εικόνα της χθεσινής ημέρας και δικαιολογεί την καθυστερημένη σήμερα εκκίνηση.
Ιδιαίτερα τεχνικό κομμάτι εχθές οι αμμόλοφοι κι εύσημα από όλους ανεξαιρέτως για τον CORNEJO που για αρκετή ώρα οδήγησε τον αγώνα και έδωσε σε όλους τους μεγάλους αναβάτες σωστή πλοήγηση!
Ο Kevin Benavides:
Ο Kevin Benavides, ο χθεσινός νικητής του σκέλους αλλά και της γενικής κατάταξης, αποκάλυψε και πώς έσπασε την μύτη του, τραυματίζοντας και τον αστράγαλο, όταν απογειώθηκε σε ένα άλμα και στο επόμενο άλμα με τον εμπρός τροχό χτυπώντας το κεφάλι του στον πύργο. Έσπασε το GPS, το κράνος και μαζί και την μύτη του, κάνοντας κι ένα κάπως βαθύ κόψιμο που φέρνει αρκετή αιμορραγία σε εκείνο το σημείο. Το γεγονός πως πήρε και την νίκη σε ένα τέτοιο σκέλος, με αυτό τον τρόπο, είναι κάτι που αξίζει συγχαρητήρια.
Με την καθυστέρηση λοιπόν να δικαιολογείται, ο Benavides βγήκε σήμερα μπροστά αλλά μετά από πενήντα χιλιόμετρα ο Price είχε ήδη πάρει την προπορεία οδηγώντας γρήγορα μπροστά. Μαζί του είχε τον Benavides, τον Branch και τον -φοβερό στα δύσκολα- Cornejo.
O Barreda όμως πήρε την πρώτη θέση από τον Price στα επόμενα πενήντα χιλιόμετρα έχοντας τον Benavides να χάνει δύο – τρία λεπτά και στα 150, μαντέψτε, ο Price πήρε ξανά την πρώτη θέση. Πίσω του τώρα ήταν το «δίδυμο του HRC», δηλαδή ο Barreda με τον Brabec, με τον Branch της Yamaha που σύντομα έχασε την τέταρτη θέση από τον Sanders, έναν εξαιρετικό αναβάτη με KTM. Στο τέλος ο Branch θα έφτανε πρώτος στο τελικό σημείο ελέγχου, αλλά τον καλύτερο χρόνο θα τον είχε ο Barreda.
Την πρωτοκαθεδρία την πήρε στα επόμενα πενήντα, κάνοντας έτσι την σκυταλοδρομία με τον Price αρκετά προβλέψιμη, αλλά μετά από αυτά τα διακόσια ο Barreda έμεινε εμπρός. Το πρόβλημα το είχε ο Brabec όμως που χάθηκε ενώ ακολουθούσε από κοντά όλο το πρώτο γκρουπ! Δεν έχασε πολύ, αλλά ξέκοψε από τους πρώτους. Ο Branch έφτασε τελικά πρώτος στο σημείο ελέγχου αλλά ήταν πίσω σε χρόνο από τον Barreda που πήρε την νίκη με τον Price να περνά εμπρός στην γενική κατάταξη!
Ο Branch, ο αναβάτης της Yamaha, τα πάει αρκετά καλά ως τώρα...
Θέση
Αναβάτης
Μάρκα
Χρόνος
Διαφ.
1
J. BARREDA BORTESP
HONDA
03:45:27
0:00:00
2
R. BRANCHBWA
YAMAHA
03:45:40
0:00:13
3
D. SANDERSAUS
KTM
03:46:20
0:00:53
4
R. BRABECUSA
HONDA
03:47:51
0:02:24
5
M. WALKNERAUT
KTM
03:48:41
0:03:14
6
A. VAN BEVERENFRA
YAMAHA
03:49:00
0:03:33
7
T. PRICEAUS
KTM
03:49:21
0:03:54
8
J. RODRIGUESPRT
HERO
03:50:02
0:04:35
9
S. SUNDERLANDGBR
KTM
03:51:21
0:05:54
10
P. QUINTANILLACHL
HUSQVARNA
03:51:55
0:06:28
Πρώτοι γενικής κατάταξης (με βάση τους τερματισμούς ως τώρα)
Dakar 2026 – 12o σκέλος: Νίκη Brabec με προβάδισμα προς την τελική επικράτηση για τον φετινό τίτλο!
Η καλύτερη ημέρα του Βασίλη Μπούδρου!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
16/1/2026
Συνέχισε και σήμερα να οδηγεί ο ήρωας Sanders γράφοντας ιστορία τερματίζοντας μπροστά από τόσους αναβάτες ενώ οδηγεί με το ένα χέρι. Όπως είπε, επιβαρύνει πόδια και μέση για να μπορέσει να κρατηθεί στη μοτοσυκλέτα χωρίς να χρησιμοποιεί το χέρι που έχει χτυπήσει και απλά περιμένει το τέλος του Dakar, αύριο!
Όλα δείχνουν πως η Honda θα είναι η μεγάλη νικήτρια καθώς σήμερα απέδωσε στον μέγιστο βαθμό η στρατηγική του Ricky Brabec που έχτισε διαφορά από τον Benavides.
Το σχέδιο του Ricky Brabec λειτούργησε στην εντέλεια. Χθες, ο Αμερικανός επέλεξε συνειδητά να παραχωρήσει την πρωτοπορία της γενικής κατάταξης στον Luciano Benavides. Δεν επρόκειτο για μια παράτολμη κίνηση, αλλά για μια καθαρά στρατηγική επιλογή, η οποία του επέτρεψε να ξεκινήσει σήμερα το πρωί έξι λεπτά πίσω από τον αντίπαλό του, με τη διαφορά στη γενική κατάταξη να περιορίζεται στα μόλις 23 δευτερόλεπτα. Είναι μία πρακτική που συμβαίνει χρόνια στο Dakar, ούτε πρωτοπορία του Brabec, ούτε περίεργο που έκανε κάτι τέτοιο, απλά παραχωρείς μία νίκη σε σκέλος, που επίσης μετρά στα στατιστικά σου και την ανταλλάσσεις με μία ευκαιρία καθώς δεν γίνεται να σου εγγυηθεί κανείς πώς όλα θα εξελιχθούν βάση σχεδίου και θα κερδίσεις τον προπορευόμενο αναβάτη κρατώντας υψηλότερο ρυθμό βάση της μικρότερης ενασχόλησης με την πλοήγηση.
Ωστόσο σήμερα αυτό ακριβώς συνέβη και με τη 13η νίκη του σε ειδική διαδρομή και τη δεύτερη φετινή, ο αναβάτης της Honda όχι μόνο κατάπιε τα 23 δευτερόλεπτα σαν ένα σφηνάκι ενεργειακού ποτού της Monster, που είναι χορηγός του, αλλά αύξησε τη διαφορά του στα 3'43'' έναντι του Benavides. Πλέον, ο τρίτος τίτλος στην καριέρα του Ricky είναι σχεδόν σίγουρος εξαιτίας της μικρής διαδρομής που έχουν να κάνουν αύριο.
Η Μάχη για το Βάθρο και η Πίεση του Χρόνου
Αν και η πιθανότητα ανατροπής από τον Luciano Benavides στην τελευταία αυριανή διαδρομή δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, τα δεδομένα είναι δύσκολα. Ο αδελφός του, Kevin Benavides, το πέτυχε το 2023, αλλά τότε απείχε μόλις 12 δευτερόλεπτα από τον Toby Price. Αύριο, ο Αργεντινός της KTM θα έχει στη διάθεσή του μόνο 105 χιλιόμετρα για να καλύψει τη διαφορά, ενώ ο Brabec θα εισπράττει και μπόνους χρόνου ως "ανοιχτής" της διαδρομής (έως 1'23'').
Ο Benavides έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, όμως ταυτόχρονα δεν είχε κάποιον δικό του δίπλα για να μπορέσει να απαντήσει στο παιχνίδι στρατηγικής του Brabec
Πάντως σήμερα η ημέρα ξεκίνησε στις 06:50 με τον Skyler Howes να ανοίγει τον δρόμο. Ωστόσο, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Daniel Sanders. Ο αναβάτης της KTM, παρά τους τραυματισμούς του στην κλείδα και το στέρνο από την πτώση στο 10ο σκέλος, προσπάθησε να κρατήσει ρυθμό αν και από το 45ο χιλιόμετρο έχανε ήδη περίπου 4 λεπτά, επιβεβαιώνοντας ότι η μάχη του για την 4η θέση στη γενική κατάταξη θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
Στο 94ο χιλιόμετρο, ο Ricky Brabec πήρε τα ηνία της ειδικής, ξεπερνώντας τον Luciano Benavides κατά 22 δευτερόλεπτα. Η αδρεναλίνη πρέπει να κορυφώθηκε στο σημείο ανεφοδιασμού στο 223ο χλμ., όπου ο Benavides συνειδητοποίησε την πραγματικότητα: είδε τον Brabec να φτάνει μόλις 2 λεπτά μετά από αυτόν, παρόλο που είχε ξεκινήσει 6 λεπτά αργότερα. Εκείνη τη στιγμή, ο Αργεντινός κατάλαβε ότι ο τίτλος άρχισε να γλιστράει από τα χέρια του.
Στο 184ο χιλιόμετρο, το προβάδισμα του Brabec είχε ήδη εκτοξευθεί στα 2'50'', συμπεριλαμβανομένων των μπόνους του Benavides. Η κυριαρχία της Honda ήταν καθολική, με τους Tosha Schareina και Adrien Van Beveren να πλαισιώνουν τον πρωτοπόρο.
Η Ανατροπή στην 4η Θέση
Ο Skyler Howes εκμεταλλεύτηκε την κακή κατάσταση του Sanders. Μέχρι το τέλος της ημέρας, ο Αμερικανός κατάφερε να αναρριχηθεί στην 4η θέση της γενικής, αφήνοντας τον Αυστραλό στην 5η, με διαφορά μόλις 10 δευτερολέπτων. Αυτό σημαίνει ότι η Honda βρίσκεται στην ιστορική θέση να έχει τρεις μοτοσυκλέτες στην πρώτη τετράδα (1ος, 3ος, 4ος), κάτι που έχει να συμβεί από το 1986!
Κατηγορία Rally 2 και Original by Motul
Στην κατηγορία Rally 2, ο Toni Mulec της BAS World KTM έδωσε ένα αποφασιστικό χτύπημα στον Preston Campbell. Ο Σλοβένος ολοκλήρωσε τη διαδρομή 6'12'' μπροστά από τον Αμερικανό της Honda, παίρνοντας σοβαρό προβάδισμα για τη νίκη στην κατηγορία. Ωστόσο, ο ταχύτερος της ημέρας στο Rally 2 ήταν ο Michael Docherty, ο οποίος πέτυχε την 8η φετινή του νίκη σε ειδική, σημειώνοντας μάλιστα τον 5ο καλύτερο χρόνο συνολικά, ανάμεσα στους αναβάτες της elite κατηγορίας Rally GP.
Στην κατηγορία Original by Motul (αναβάτες χωρίς μηχανική υποστήριξη), ο Benjamin Melot ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Κέρδισε τη 12η ειδική με διαφορά 9'24'' από τον Josep Pedro, αυξάνοντας τη συνολική του διαφορά στα 19'32''. Με τέσσερα βάθρα στο παρελθόν, ο Melot φαίνεται να αγκαλιάζει επιτέλους το χρυσό μετάλλιο.
Ο Βασίλης Μπούδρος δεν είχε απλά σήμερα την καλύτερη ημέρα του στο Dakar, αλλά και γενικά στα τρία προηγούμενα Dakar που έχει συμμετάσχει καθώς τερμάτησε στην 43η θέση του σημερινού σκέλους!
Είναι η υψηλότερη θέση που έχει τερματίσει έως τώρα και μάλιστα σε ένα από τα video που ανέβασε στην αρχή του φετινού αγώνα, ξεκαθαρίζει πως το νούμερο 43 θα το θεωρήσει προσωπική του επιτυχία και δεν θα ήθελε κάτι περισσότερο, θα ήταν ευτυχισμένος με αυτό και να που το πέτυχε! Στο μεταξύ στην Rally2 κατέβηκε στην 39η θέση και φυσικά παραμένει αμετακίνητος, από πολύ νωρίς στην 11η θέση της Original by Motul. Ο Βασίλης Μπούδρος είχε την ευκαιρία και πράγματι, ανέβηκε και ψηλότερα στην κατάταξη της σκληρότερης κατηγορίας του Dakar, από πλευράς απαιτήσεων για τον αναβάτη, χωρίς ποτέ να απειλείται η θέση του προς τα κάτω. Η διαφορά με τους υπόλοιπους είναι πολύ μεγάλη και η θέση του Βασίλη είναι εντός δεκάδας στην Original by MOTUL αν και με τα μικρά αυτά προβλήματα που είχε, κρατά τελικά την 11η θέση και δύσκολα θα υπάρχει κάτι χειρότερο αύριο, στα τελευταία εκατό χιλιόμετρα.
Σχεδόν παντού νικητής ο Doherty αλλά όχι συνολικά
Στατιστικά και Ιστορικά Στοιχεία
Honda: Με τη σημερινή επιτυχία, η ιαπωνική εταιρεία έφτασε τις 120 νίκες σε ειδικές διαδρομές, παραμένοντας η τρίτη πιο επιτυχημένη μάρκα στην ιστορία του Dakar, πίσω από την KTM (250) και τη Yamaha (140).
ΗΠΑ: Ήταν μια σπουδαία ημέρα για τους Αμερικανούς, με τέσσερις αναβάτες στο Top 10 της ημέρας: Brabec (1ος), Campbell (8ος), Klein (9ος) και Howes (10ος).
Ricky Brabec: Με 13 νίκες, ισοφαρίζει τους θρύλους Serge Bacou και Nani Roma.
Η Κατάσταση πριν τον Τερματισμό
Θέση
Αναβάτης
Κατασκευαστής
Διαφορά
1
Ricky Brabec
Honda
-
2
Luciano Benavides
KTM
+3'20''
3
Tosha Schareina
Honda
+15'16''
4
Skyler Howes
Honda
+23'22''
5
Daniel Sanders
KTM
+23'32''
Αύριο, ο δρόμος επιστρέφει στο Yanbu για το μεγάλο φινάλε μετά από 105 χιλιόμετρα!