Δραστικά μέτρα για την ασφάλεια στα Rally

Στόχος να αποφευχθούν τα θανατηφόρα ατυχήματα
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

31/3/2020

Το Dakar, διεξήχθη φέτος για πρώτη φορά στην Ιστορία του στις ερήμους της Σαουδικής Αραβίας και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ωστόσο, το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς στο αγώνα έχασαν τη ζωή τους δύο εξαιρετικοί άνθρωποι και αναβάτες. Στο έβδομο σκέλος, ο Paulo Goncalves, ένας πολύ έμπειρος αναβάτης που φέτος έτρεχε για πρώτη φορά με Hero, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μοτοσυκλετών με βάση τις μονάδες πωλήσεων, έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδίας, συνέπεια της πτώσης του. Παρότι ο Toby Price ήταν ο πρώτος που πάτησε το κουμπί κινδύνου και το ελικόπτερο έφτασε στο σημείο του ατυχήματος άμεσα, οι διασώστες δεν κατάφεραν να ανανήψουν τον αδικοχαμένο αναβάτη.

Λίγες μέρες μετά, ο 48χρονος Ολλανδός Edwin Straver θα σημείωνε μια αρκετά ίδια πτώση με του Goncalves στο 11ο σκέλος και υπέστη και αυτός καρδιακό επεισόδιο. Η πορεία του ήταν διαφορετική, με τους διασώστες να τον επαναφέρουν στη ζωή μετά από 10 λεπτά αδιάκοπης καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και ο αναβάτης μεταφέρθηκε σε πρώτη φάση στο νοσοκομείο του Ριάντ σε κωματώδη κατάσταση, όπου διαπιστώθηκε και κάταγμα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο Straver αεροδιακομίστηκε στην πατρίδα του όμως έξι μέρες μετά το ατύχημά του, έχασε την άνιση μάχη που έδινε.

Το Dakar μπορεί να έχει σημειώσει τεράστια άλματα προόδου σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των αναβατών και γενικότερα την διεξαγωγή του όλα αυτά τα χρόνια, όμως η διοργανώτρια αρχή ASO και η FIM δεν επαναπαύονται. Μετά την λήξη του φετινού Dakar κάθισαν στο τραπέζι για να συζητήσουν ποιες είναι οι αιτίες των ατυχημάτων και πώς μπορούν να κάνουν τα Rally ασφαλέστερα για όλους. Έτσι, κατέληξαν στο απόλυτα λογικό συμπέρασμα πως αρκετά απ’ τα ατυχήματα οφείλονται στις αντίξοες συνθήκες που πραγματοποιούνται τα Rally. Όταν βρίσκεσαι για τόσο μεγάλο διάστημα στη μέση της ερήμου, όπως συμβαίνει στο Dakar, ακόμη η πιο άρτια εξοπλισμένη ομάδα υποστήριξης αδυνατεί να εκμηδενίσει τα συμπτώματα αφυδάτωσης, κούρασης και ορισμένες φορές της θερμοπληξίας που εμφανίζουν οι αναβάτες. Πέραν αυτών, οι υπεύθυνοι ανέφεραν πως οι υψηλές ταχύτητες, τα λάθη στην πλοήγηση, η διάσπαση προσοχής (η οποία μπορεί να οφείλεται και στα συμπτώματα που αναφέραμε), η ορατότητα των εμποδίων και η ακρίβεια του rooadbook, αποτελούν και αυτά παράγοντες ατυχημάτων.

Οι διοργανωτές εργάζονται ήδη πάνω στην επίλυση των θεμάτων, ώστε το επόμενο Dakar να είναι πιο ασφαλές απ’ όλα τα προηγούμενα. Για αυτό όλα τα επερχόμενα Rally θα σχεδιάζονται σε συνεργασία με αναβάτες που έχουν εμπειρία από προηγούμενους αγώνες. Σε ό,τι αφορά το roadbook, μια ομάδα θα τεθεί επικεφαλής για τη δημιουργία του και θα είναι υπεύθυνη ώστε όλα τους να περιέχουν τις ίδιες πληροφορίες. Επίσης, στις ειδικές διαδρομές θα συμπεριληφθεί η αλλαγή του τερέν ώστε να μειωθούν οι υψηλές ταχύτητες με τις οποίες οδηγούν οι αναβάτες.

Ένα πρόσθετο μέτρο της διοργάνωσης είναι ότι θα τοποθετηθούν εξαρτήματα που θα περιορίζουν την εισαγωγή του αέρα στους κινητήρες για να διατηρηθεί χαμηλά η ισχύς του κινητήραΑυτό ήταν ένα απ’ τα μέτρα ασφαλείας που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των αναβατών, όμως οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν πώς έχουν καλές προθέσεις. Τέλος, ένα απ’ τα θέματα που έχει προτεραιότητα είναι η χρήση αερόσακων, η οποία είναι πολύ πιθανόν να γίνει υποχρεωτική.

Η αφυδάτωση και η κούραση είναι εμφανείς στο ηλιοκαμμένο πρόσωπο του Toby Price

 

Ο Πρόεδρος της FIM, Jorge Viegas, γνωστός λάτρης των χωμάτινων αγώνων ανέφερε: “Το να μειώσουμε τον αριθμό των ατυχημάτων στα Rally είναι μια απ’ τις προτεραιότητες της FIM, ιδίως για το Dakar. Τα μέτρα θα δοκιμαστούν απ’ τη νέα σεζόν, ενώ στο τέλος της σκοπεύουμε να τα προσαρμόσουμε ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν.”

Η ασφάλεια των αναβατών είναι το σημαντικότερο απ’ όλα και ο τρόπος που τα αντιλαμβάνεται η διοργάνωση είναι εξαιρετικός. Σε ό,τι αφορά την υγεία των αναβατών κατά τη διάρκεια των Rally θα μπορούσε να εφαρμοστούν ως πρόσθετο μέτρο οι προληπτικοί έλεγχοι από την ιατρική ομάδα, που θα αξιολογεί τη κατάσταση των αναβατών μετά το πέρας κάθε σκέλους. Πρόκειται για μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, αν αναλογιστούμε ότι φέτος συμμετείχαν πάνω από 150 αναβάτες στο Dakar, όμως έτσι μπορούν να αποφευχθούν πολλά ατυχήματα που μπορεί να οφείλονταν είτε σε αφυδάτωση είτε σε θερμοπληξία. Από την άλλη, το να διατηρηθεί χαμηλά η ισχύς των κινητήρων δεν είναι απόλυτο ότι θα μειώσει τα ατυχήματα ή τις πτώσεις. Μέσω αυτού του μέτρου και σε συνδυασμό με τη χρήση των αερόσακων όμως θα μειωθούν σίγουρα τα θανατηφόρα ατυχήματα.

Ετικέτες

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης - Πετάει εκτάκτως για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP στο Misano!

Στην κατηγορία STK600, με την ομάδα FIFTY MOTORSPORT
Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/4/2024

Αφού ανέβηκε στο βάθρο της κατηγορίας Supersport 600 στις Σέρρες, για τον 1ο γύρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος BMU, ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης από την Κω, μεταβαίνει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην πίστα του Misano, όπου θα συμμετάσχει εκτάκτως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP με την ομάδα FIFTY MOTOSPORT.

Το σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτεμβρίου στον 1ο αγώνα του Βαλκανικού πρωταθλήματος BMU στην πίστα των Σερρών ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης έλαβε μέρος στην κατηγορία SUPERSPORT 600 με μοτοσυκλέτα HONDA CBR600RR. Στα χρονομετρημένα του Σαββάτου στις Σέρρες, ο Φουρθιώτης κατάφερε να πάρει την 1η θέση για την σχάρα της εκκίνησης καταφέρνοντας να κάνει ατομικό ρεκόρ πίστας γράφοντας χρόνο 1.20.248 μισό δευτερόλεπτο κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ του. 

Στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση μετά από πολλές ατυχίες καθώς μετά την εκκίνηση στην πρώτη στροφή έχασε τα φρένα και βρέθηκε εκτός πίστας και από την πρώτη θέση βρέθηκε στην 9η θέση αλλά αυτό δεν τον πτόησε. Έτσι, μέσα στους επόμενους 2 γύρους κατάφερε με αρκετές μάχες και προσπεράσεις να βρεθεί μέχρι την 5η θέση όμως δυστυχώς μετά τον δεύτερο γύρο τού έφυγε από την αγωνιστική στολή του η ξύστρα με αποτέλεσμα το γόνατό του να ξύνει την άσφαλτο χωρίς προστασία, και να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει γρήγορους γύρους, κάτι που του στέρησε μια θέση στο βάθρο.

Στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής ξεκίνησε από την 4η θέση καθώς δεν ισχύουν τα χρονομετρημένα του Σαββάτου στον δεύτερο αγώνα αλλά τα αποτελέσματα από τους χρόνους του πρώτου αγώνα του Σαββάτου σε βάζουν στην αντίστοιχη θέση της εκκίνησης του δεύτερου αγώνα. Από την τέταρτη θέση κατάφερε να βρεθεί γρήγορα στην τρίτη θέση και να δίνει μάχες για τη δεύτερη θέση για αρκετούς γύρους, ώσπου κατάφερε να βρεθεί πίσω από τον πρώτο. Βάζοντας το κεφάλι κάτω και οδηγώντας γρήγορα έδωσε αρκετές μάχες για την κατάκτηση της πρώτης θέσης αλλά δυστυχώς στους τελευταίους γύρους υπήρχαν αρκετές πτώσεις στην Κ5 με αποτέλεσμα να υπάρχει κίτρινη σημαία για αρκετούς γύρους και να μην μπορεί να περάσει καθώς απαγορεύεται με καθεστώς κίτρινης σημαίας να κάνεις προσπέραση. Η ατυχία ολοκληρώθηκε όταν βγήκε κόκκινη σημαία 2 γύρους πριν το τέλος καθώς είχαν χυθεί λάδια στην πίστα και τελείωσε πρόωρα ο αγώνας, με τον Σπύρο Μάριο να κατακτά τη 2η θέση και να ανεβαίνει στο βάθρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος. 

Μετά τους αγώνες ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ δήλωσε: "είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα ατομικό ρεκόρ πίστας καθώς και για το βάθρο του 2ου αγώνα της Κυριακής. Φέτος συμμετέχω στο Βαλκανικό πρωτάθλημα και για έμενα θα είναι η πρώτη φορά που θα δω από κοντά της περισσότερες πίστες του πρωταθλήματος στις υπόλοιπες χώρες καθώς οι συναθλητές μου γνωρίζουν καλά της πίστες διότι συμμετέχουν για δεύτερη και τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που συμμετέχω σε έναν τέτοιο θεσμό και θα προσπαθήσω σε κάθε αγώνα για το καλύτερο, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στους χορηγούς μου που στηρίζουν την προσπάθεια μου και θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ που μου δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Ο επόμενος αγώνας μου είναι το σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP στην κατηγορία STK600 στην Ιταλία στην πίστα του Misano καθώς η ομάδα FIFTY MOTORSPORT που είδε τους χρόνους και τα αποτελέσματα μου στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα με κάλεσε να συμμετέχω εκτάκτως στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μαζί τους ώστε να στελεχώσω την ομάδα με την παρουσία μου."

Ετικέτες