FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα Αντοχής ξεκινά - Το ΜΟΤΟ στη Γαλλία μαζί με τις ομάδες!

Καλή αρχή για Yamaha και Suzuki στις κατατακτήριες αλλά αυτό μικρή σημασία έχει
motomag FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Από το φημισμένο Le Mans ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής του 2024 και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στην διάσημη πίστα για να σας μεταφέρει όσα συμβαίνουν τόσο εντός όσο και εκτός πίστας.

Superbike με φώτα, φλόγες από το τελικό της εξάτμισης που τώρα ξεχωρίζουν καλύτερα και αδιάκοπη δράση: Υπερθέαμα που για πρώτη φορά έχει και live μετάδοση!

Αντί για την διαδρομή Circuit de La Sarthe μήκους 13,626 χιλιομέτρων στην οποία αγωνίζονται τα αυτοκίνητα στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, οι συμμετέχοντες του EWC έχουν ως πεδίο αγωνιστικής αντιπαράθεσης την διαδρομή Circuit Bugatti μήκους 4,185 χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει την περίφημη ευθεία εκκίνησης/τερματισμού του Le Mans, τις στροφές Dunlop Esses καθώς και το Ford Chicane.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις

Οι αναβάτες εκτός από τις αντίπαλες ομάδες έχουν να αντιμετωπίσουν στη γαλλική πίστα τις αλλαγές θερμοκρασίας καθώς και τις διαφορετικές συνθήκες φωτισμού καθώς μιλάμε για έναν αγώνα 24ωρών.

Η πρώτη ημέρα του αγώνα ξεκίνησε χθες αρχικά με τις ελεύθερες δοκιμές με τους αναβάτες να χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ ανάλογα με την δυναμικότητα (Μπλε, Κίτρινο, Κόκκινο και Πράσινο), με το κάθε γκρουπ να έχει 20 λεπτά οδήγησης στην πίστα των 4,185 χιλιομέτρων.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις

Μετά το τέλος των ελεύθερων δοκιμών οι αναβάτες επέστρεψαν στην πίστα αυτή τη φορά για τις κατατακτήριες δοκιμές. Στα πρώτα τρία session η ομάδα της Yamalube YART Yamaha EWC Official Team (Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika) ήταν ταχύτερη με τον Canepa να σημειώνει χρόνο 1:34.708 με τους Florian Alt (Honda Viltaïs Racing), Gregg Black (Yoshimura SERT Motul), Josh Hook (F.C.C. TSR Honda France) και Illya Mykhalchyk (BMW Motorrad World Endurance Team) να ακολουθούν.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν και νυχτερινές δοκιμές 90 λεπτών ώστε οι αναβάτες να προετοιμαστούν κατάλληλα για την οδήγηση σε χαμηλό φωτισμό. Σε αυτές τις συνθήκες ταχύτερη ομάδα ήταν αυτή της Yoshimura SERT Motul, με την Yamalube YART Yamaha EWC Official Team να είναι δεύτερη και την BMW Motorrad World Endurance να είναι τρίτη μπροστά από την περσινή νικήτρια ομάδα F.C.C. TSR Honda France.

Καθώς η τελική σειρά κατάταξης βασίζεται στον μέσο όρο των δύο ταχύτερων αναβατών από κάθε ομάδα (τα αποτελέσματα του τέταρτου αναβάτη δεν λαμβάνονται υπόψη), το πως θα διαμορφωθεί το grid της εκκίνησης θα το γνωρίζουμε μόλις ολοκληρωθούν οι κατατακτήριες της Παρασκευής.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις
Ετικέτες

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες