FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα Αντοχής ξεκινά - Το ΜΟΤΟ στη Γαλλία μαζί με τις ομάδες!

Καλή αρχή για Yamaha και Suzuki στις κατατακτήριες αλλά αυτό μικρή σημασία έχει
motomag FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Από το φημισμένο Le Mans ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής του 2024 και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στην διάσημη πίστα για να σας μεταφέρει όσα συμβαίνουν τόσο εντός όσο και εκτός πίστας.

Superbike με φώτα, φλόγες από το τελικό της εξάτμισης που τώρα ξεχωρίζουν καλύτερα και αδιάκοπη δράση: Υπερθέαμα που για πρώτη φορά έχει και live μετάδοση!

Αντί για την διαδρομή Circuit de La Sarthe μήκους 13,626 χιλιομέτρων στην οποία αγωνίζονται τα αυτοκίνητα στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, οι συμμετέχοντες του EWC έχουν ως πεδίο αγωνιστικής αντιπαράθεσης την διαδρομή Circuit Bugatti μήκους 4,185 χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει την περίφημη ευθεία εκκίνησης/τερματισμού του Le Mans, τις στροφές Dunlop Esses καθώς και το Ford Chicane.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις

Οι αναβάτες εκτός από τις αντίπαλες ομάδες έχουν να αντιμετωπίσουν στη γαλλική πίστα τις αλλαγές θερμοκρασίας καθώς και τις διαφορετικές συνθήκες φωτισμού καθώς μιλάμε για έναν αγώνα 24ωρών.

Η πρώτη ημέρα του αγώνα ξεκίνησε χθες αρχικά με τις ελεύθερες δοκιμές με τους αναβάτες να χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ ανάλογα με την δυναμικότητα (Μπλε, Κίτρινο, Κόκκινο και Πράσινο), με το κάθε γκρουπ να έχει 20 λεπτά οδήγησης στην πίστα των 4,185 χιλιομέτρων.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις

Μετά το τέλος των ελεύθερων δοκιμών οι αναβάτες επέστρεψαν στην πίστα αυτή τη φορά για τις κατατακτήριες δοκιμές. Στα πρώτα τρία session η ομάδα της Yamalube YART Yamaha EWC Official Team (Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika) ήταν ταχύτερη με τον Canepa να σημειώνει χρόνο 1:34.708 με τους Florian Alt (Honda Viltaïs Racing), Gregg Black (Yoshimura SERT Motul), Josh Hook (F.C.C. TSR Honda France) και Illya Mykhalchyk (BMW Motorrad World Endurance Team) να ακολουθούν.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν και νυχτερινές δοκιμές 90 λεπτών ώστε οι αναβάτες να προετοιμαστούν κατάλληλα για την οδήγηση σε χαμηλό φωτισμό. Σε αυτές τις συνθήκες ταχύτερη ομάδα ήταν αυτή της Yoshimura SERT Motul, με την Yamalube YART Yamaha EWC Official Team να είναι δεύτερη και την BMW Motorrad World Endurance να είναι τρίτη μπροστά από την περσινή νικήτρια ομάδα F.C.C. TSR Honda France.

Καθώς η τελική σειρά κατάταξης βασίζεται στον μέσο όρο των δύο ταχύτερων αναβατών από κάθε ομάδα (τα αποτελέσματα του τέταρτου αναβάτη δεν λαμβάνονται υπόψη), το πως θα διαμορφωθεί το grid της εκκίνησης θα το γνωρίζουμε μόλις ολοκληρωθούν οι κατατακτήριες της Παρασκευής.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις
Ετικέτες

ISDE 2025 – Στο Bergamo της Ιταλίας από 24 έως 29 Αυγούστου

Παρούσα θα είναι και η Ελληνική Εθνική Ομάδα
Josep Garcia
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/6/2025

Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που έγινε ο πρώτος αγώνας ISDE - International Six Days of Enduro, ο οποίος είναι και ο μακροβιότερος off-road θεσμός της FIM και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Bergamo της Ιταλίας.

 

Η ιστορία ξεκινάει το 1913 από το Carlisle της Αγγλίας, όταν οι Βρετανοί είχαν την ιδέα για έναν διαγωνισμό για ομάδες που αποτελούνταν από τρεις αναβάτες οι οποίοι έπρεπε να καβαλούν μοτοσυκλέτες κατασκευασμένες στις χώρες τους!

Μέχρι το 1973 ο αγώνας διεξαγόταν μόνο στην Ευρώπη, όμως από το 1973 και έπειτα έγινε και εκτός Ευρώπης, σε Η.Π.Α, Βραζιλία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Χιλή κ.α.

ISDE

Φέτος η 99η έκδοση του θεσμού θα φιλοξενηθεί στο Bergamo της Ιταλίας. Μέρος θα πάρει και η δική μας εθνική ομάδα που θα αποτελείται από τους Παναγόπουλο Γεώργιο (ΜΟΛΠ), Ντεβετζή Ιωάννη (ΜΟΛΕΤ Τρικάλων), Πισιμάνη Γεώργιο (ΜΣ Μαυροματίου) και Βαρσάμη Δημήτριο (ΣΜΑΛ Λάρισας), περισσότερες πληροφορίες για τις εθνικές ομάδες εδώ.

Να θυμίσουμε πως και ο συντάκτης του MOTO Κίμων Καράμπελας έχει αγωνιστεί στον συγκεκριμένο θεσμό και μάλιστα ήταν μέλος της εθνικής ομάδας που κατετάγη 13η το 2022 στην Γαλλία, ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα μας στην ιστορία του θεσμού (περισσότερα εδώ).