FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα Αντοχής ξεκινά - Το ΜΟΤΟ στη Γαλλία μαζί με τις ομάδες!

Καλή αρχή για Yamaha και Suzuki στις κατατακτήριες αλλά αυτό μικρή σημασία έχει
motomag FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Από το φημισμένο Le Mans ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής του 2024 και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στην διάσημη πίστα για να σας μεταφέρει όσα συμβαίνουν τόσο εντός όσο και εκτός πίστας.

Superbike με φώτα, φλόγες από το τελικό της εξάτμισης που τώρα ξεχωρίζουν καλύτερα και αδιάκοπη δράση: Υπερθέαμα που για πρώτη φορά έχει και live μετάδοση!

Αντί για την διαδρομή Circuit de La Sarthe μήκους 13,626 χιλιομέτρων στην οποία αγωνίζονται τα αυτοκίνητα στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, οι συμμετέχοντες του EWC έχουν ως πεδίο αγωνιστικής αντιπαράθεσης την διαδρομή Circuit Bugatti μήκους 4,185 χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει την περίφημη ευθεία εκκίνησης/τερματισμού του Le Mans, τις στροφές Dunlop Esses καθώς και το Ford Chicane.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις

Οι αναβάτες εκτός από τις αντίπαλες ομάδες έχουν να αντιμετωπίσουν στη γαλλική πίστα τις αλλαγές θερμοκρασίας καθώς και τις διαφορετικές συνθήκες φωτισμού καθώς μιλάμε για έναν αγώνα 24ωρών.

Η πρώτη ημέρα του αγώνα ξεκίνησε χθες αρχικά με τις ελεύθερες δοκιμές με τους αναβάτες να χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ ανάλογα με την δυναμικότητα (Μπλε, Κίτρινο, Κόκκινο και Πράσινο), με το κάθε γκρουπ να έχει 20 λεπτά οδήγησης στην πίστα των 4,185 χιλιομέτρων.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις

Μετά το τέλος των ελεύθερων δοκιμών οι αναβάτες επέστρεψαν στην πίστα αυτή τη φορά για τις κατατακτήριες δοκιμές. Στα πρώτα τρία session η ομάδα της Yamalube YART Yamaha EWC Official Team (Niccolò Canepa, Marvin Fritz και Karel Hanika) ήταν ταχύτερη με τον Canepa να σημειώνει χρόνο 1:34.708 με τους Florian Alt (Honda Viltaïs Racing), Gregg Black (Yoshimura SERT Motul), Josh Hook (F.C.C. TSR Honda France) και Illya Mykhalchyk (BMW Motorrad World Endurance Team) να ακολουθούν.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν και νυχτερινές δοκιμές 90 λεπτών ώστε οι αναβάτες να προετοιμαστούν κατάλληλα για την οδήγηση σε χαμηλό φωτισμό. Σε αυτές τις συνθήκες ταχύτερη ομάδα ήταν αυτή της Yoshimura SERT Motul, με την Yamalube YART Yamaha EWC Official Team να είναι δεύτερη και την BMW Motorrad World Endurance να είναι τρίτη μπροστά από την περσινή νικήτρια ομάδα F.C.C. TSR Honda France.

Καθώς η τελική σειρά κατάταξης βασίζεται στον μέσο όρο των δύο ταχύτερων αναβατών από κάθε ομάδα (τα αποτελέσματα του τέταρτου αναβάτη δεν λαμβάνονται υπόψη), το πως θα διαμορφωθεί το grid της εκκίνησης θα το γνωρίζουμε μόλις ολοκληρωθούν οι κατατακτήριες της Παρασκευής.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Το πρωτάθλημα ξεκινά και το ΜΟΤΟ βρίσκεται στις επάλξεις
Ετικέτες

Isle of Man: Η ιστορία του Classic TT που τώρα επανέρχεται!

Εν όψει της πολυαναμενόμενης επιστροφή του, το Classic TT είναι έτοιμο να θυμίσει γιατί παραμένει η καρδιά των κλασικών αγώνων
Isle of Man Classic TT 2025
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/8/2025

Το Classic TT αποτελεί εορτασμό των χρυσών εποχών της μοτοσυκλέτας, συγκεντρώνοντας ό,τι αγαπάμε περισσότερο στους αγώνες μοτουκλέτας στην πιο αγνή τους μορφή. Θρυλικοί αναβάτες, εμβληματικές μοτουκλέτες, συγκινητικές στιγμές και αξέχαστες ιστορίες, όλα ζωντανεύουν ξανά στην θρυλική ορεινή διαδρομη.

Ξεκινώντας το 2013, η διοργάνωση κέρδισε αμέσως τις καρδιές ομάδων, αναβατών και θεατών. Από την πρώτη κιόλας χρονιά, είδαμε το grid να φιλοξενεί θρύλους όπως οι Michael Dunlop, Bruce Anstey, Conor Cummins, Cameron Donald, Dean Harrison, James Hillier, Gary Johnson και William Dunlop.

Ο Michael Dunlop κατέκτησε τη Formula One, ο Dean Harrison την Formula Classic, ενώ ο Olie Linsdell πήρε την 500cc Classic TT. Στην πορεία, το Classic TT μεγάλωσε θεαματικά: το 2014 η 500cc είχε πάνω από 70 συμμετοχές, με John McGuinness, Michael Rutter αλλά και τον Charlie Williams να επιστρέφει 30 χρόνια μετά την αποχώρησή του. Εκείνη τη χρονιά ο Ian Lougher κέρδισε την κατηγορία επάνω σε μια Paton, ενώ ο Bruce Anstey πήρε την νίκη στην Formula 1 με τον θρυλικό ήχο της YZR500.

Isle of Man Classic TT 2025

Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα ρεκόρ έσπαγαν διαρκώς. Ο Lee Johnston έθεσε νέο όριο στα 169,34 km/h στην 350cc, ενώ οι μάχες Dunlop–Anstey έγραψαν ιστορία. Το 2015 γιορτάστηκε η κληρονομιά της Norton με την παρουσία της Norton 1907 του Rem Fowler και της Featherbed του Geoff Duke, ενώ το 2016 αποδόθηκε φόρος τιμής στον Joey Dunlop, με ιστορικές μοτουκλέτες του να κάνουν γύρους στα χέρια σημαντικών αναβατών, και τον ουρανό να γεμίζει με ιστορικά βρετανικά αεροσκάφη όπως Spitfire, Hurricane και Lancaster.

Isle of Man Classic TT 2025

Το 2017 ο Bruce Anstey πέρασε τα 193km/h με 250cc, ο Dean Harrison έγραψε ρεκόρ 205,20 km/h στην Superbike Classic TT  το οποίο ακόμα δεν έχει καταρριφθεί, και ο Josh Brookes πήρε την νίκη στην κατηγορία Senior με μια Winfield Paton. Ακολούθησαν συγκινητικές τιμές στον Bob McIntyre, τον John Britten, αλλά και η επιστροφή της Ducati του Mike Hailwood, με τον John McGuinness να οδηγεί την μοτοσυκλέτα που οδήγησε τον “Mike the Bike” στη νίκη το 1978.

Isle of Man Classic TT 2025

Η τελευταία διοργάνωση πριν τη διακοπή, το 2019, ήταν φορτισμένη συναισθηματικά. Ο Giacomo Agostini επέστρεψε στην ορεινή διαδρομή με την MV Agusta, ενώ τιμήθηκαν οι Steve Hislop, και  Bruce Anstey, με τον Νεοζηλανδό να επιστρέφει μετά τη μάχη του με τον καρκίνο για να κερδίσει ξανά την κατηγορία Lightweight. Ο McGuinness πήρε τρίτο Senior τίτλο, ενώ οι Jamie Coward και David Johnson γιόρτασαν τις πρώτες τους νίκες στο Isle of Man.

Isle of Man Classic TT 2025

Τώρα, το Classic TT επιστρέφει, με τα προκριματικά να διαρκούν από τις 17 έως τις 26 Αυγούστου και τους αγώνες να ακολουθούν τις επόμενες τρείς ημέρες (27-29/08/2025). Με τέτοια κληρονομιά και ένα line-up γεμάτο θρύλους του TT για το 2025, η διοργάνωση ετοιμάζεται να ξαναπάρει τη θέση της στην κορυφή του αγωνιστικού ημερολογίου ιστορικών μοτοσυκλετών.