FIM EWC, 24h Le Mans – Θρίαμβος Yamaha μετά την κατάρρευση της BMW

Για 16 ώρες η ομάδα της BMW οδηγούσε τη μάχη, μα στο τέλος μια σειρά από ατυχίες και προβλήματα της κόστισαν τη νίκη
le mans
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/4/2026

Η 49η διοργάνωση του περίφημου 24ωρου αγώνα Αντοχής 24 Heures Motos στη πίστα Bugatti Circuit στη γαλλική πόλη Le Mans σήμανε την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής Μοτοσυκλετών, FIM EWC, ως ο πρώτος εκ των τεσσάρων αγώνων που απαρτίζουν το καλεντάρι του 2026.

 

le mans

Ο αγώνας είχε εξαρχής ως πρωταγωνιστές την τριάδα της BMW Motorrad World Endurance Team, δηλαδή του Markus Reiterberger, Steven Odendaal και Michael Van der Mark οι οποίοι οδηγούσαν τη μάχη για τις πρώτες 16 ώρες της. Τα δύσκολα για τη γερμανική ομάδα ήρθαν το ξημέρωμα, με τη θερμοκρασία στους χαμηλότατους 4 βαθμούς και μια σειρά από ατυχίες να χτυπά την πόρτα της.

Πρώτα ήταν η πτώση του Van der Mark, στη συνέχεια ήρθε μια ποινή εξαιτίας σύγκρουσης με αντίπαλο και στο τέλος μια τεχνική βλάβη για να ολοκληρώσει την οπισθοχώρηση της ομάδας της BMW που δεν κατάφερε τίποτε περισσότερο από τερματισμό στην 23η θέση του αγώνα.

le mans

Η ομάδα που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την οπισθοχώρηση της BMW ήταν η YART Yamaha Official EWC Team των Karel Hanika, Marvin Fritz και Tati Mercado, η οποία είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα στον αγώνα χάρη στην κακή της εκκίνηση, ωστόσο στις τελευταίες ώρες είχε πιο σχετικά εύκολο έργο στο να διαχειριστεί το προβάδισμα που είχε ως τότε και να τερματίσει πρώτη στον εναρκτήριο αγώνα του 2026.

Παραδόξως αυτός ήταν ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο η Yamaha είχε κατακτήσει τον τίτλο στο περσινό πρωτάθλημα: δραματικός τελευταίος αγώνας (Bol d' Or), προβάδισμα BMW, τεχνικό πρόβλημα για τους Γερμανούς, νίκη και τίτλος για Yamaha.

Δεύτερη πίσω από τη Yamaha τερμάτισε η Yoshimura SERT Motul με αναβάτες τους Gregg Black, Etienne Masson και Dan Linfoot, παρότι αντιμετώπισε μικρά προβλήματα με τα ηλεκτρικά της GSX-R1000R στην αρχή του αγώνα και μια δυσλειτουργία του quickshifter στο τέλος.

le mans

Το βάθρο συμπλήρωσε η Kawasaki Webike Trickstar με τους Cristian Gamarino, Roman Ramos και Gregory Leblanc.

Στη Superstock κατηγορία η νίκη πήγε στην ουγγρική ομάδα Champion-Hert MRP με μοτοσυκλέτα BMW, η οποία πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στην ιστορία της στο EWC, τερματίζοντας μπροστά από τη No Limits Honda και την TRT27 AZ Moto (επίσης με Honda).

le mans

Τέλος, στην κατηγορία Production η νίκη πήγε στην ομάδα Legacy Competition (Yamaha), με δεύτερη τη GreenTeam 42 Lycée Saint Claire (Kawasaki) και τρίτη τη Mana-au Competition (Honda) στην παρθενική της εμφάνιση στο EWC.

Επόμενος σταθμός στη πρόγραμμα του FIM EWC 2026 είναι ο αγώνας 8 Hours of Spa Motos στη βελγική πίστα Spa-Francorchamps στις 5-6 Ιουνίου.

Ετικέτες

Rally-Raid: Σοβαρός τραυματισμός του Jacopo Cerutti στο Ro Rally Marathon σε σύγκρουση με αυτοκίνητο

Ο αναβάτης της Aprilia Tuareg Racing υπέστη πολλαπλά κατάγματα στα κάτω άκρα και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Βουκουρέστι
JacopoCeutti
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/7/2026

Ο Jacopo Cerutti τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της έκτης ημέρας του Ro Rally Marathon στη Ρουμανία, όταν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που κινούνταν αντίθετα στην ειδική διαδρομή, σε συμβάν για το οποίο δεν έφερε ευθύνη.

Σοβαρό ατύχημα είχε ο Jacopo Cerutti στον τρίτο αγώνα του European Tout Terrain Rally Cup, το Ro Rally Marathon, που διεξήχθη στη Ρουμανία.

Ο αναβάτης της Aprilia συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση κατά την έκτη ημέρα του αγώνα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ομάδας, ο Cerutti δεν έφερε καμία ευθύνη για το περιστατικό.

Αμέσως μετά το ατύχημα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης Bacău, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και παρέμεινε υπό ιατρική παρακολούθηση, με τη γενική κατάσταση της υγείας του να χαρακτηρίζεται σταθερή.

Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν συντριπτικό και εκτοπισμένο κάταγμα κνήμης και περόνης στο δεξί πόδι, καθώς και κάταγμα επιγονατίδας στο αριστερό γόνατο.

Η ιατρική ομάδα προχώρησε στην αρχική σταθεροποίηση των καταγμάτων, ενώ ο Cerutti θα μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, όπου έχει προγραμματιστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σήμερα το πρωί (Δευτέρα). Μετά την επέμβαση θα οργανωθεί η επιστροφή του στην Ιταλία για τη συνέχεια της αποθεραπείας του.

Το ατύχημα αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον Ιταλό αναβάτη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει στα διεθνή ράλι αντοχής με την Aprilia Tuareg Racing, σημειώνοντας σημαντικές διακρίσεις με την Tuareg Rally.