Greece Rally 2023, Ημέρα 1η: Ξεκίνημα από τα Γιάννενα
Τον Πρόλογο κέρδισαν οι Versteijnen - Limpt με Can Am X3 South Racing 900 UTV
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
2/10/2023
Το Greece Rally 2023 όπως διαβάσατε στο MOTO ξεκίνησε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου από την πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα, με τους συμμετέχοντες στη συνέχεια να αγωνίζονται στη μικρή διαδρομή του Προλόγου.
Αρκετός κόσμος βρέθηκε στην πλατεία της εκκίνησης ώστε να παρακολουθήσει την επίσημη έναρξη του αγώνα και να χειροκροτήσει τους συμμετέχοντες όλων των κατηγοριών, ωστόσο τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο αγωνιστικό κομμάτι του Greece Rally 2023. Η διαδρομή του Προλόγου πρόσφερε στους συμμετέχοντες μια αληθινή γεύση από τα όσα τους περιμένουν τις επόμενες ημέρες, ενώ η διαδρομή από την λίμνη Παμβώτιδα μέχρι το όρος Μιτσικέλι έκρυβε αρκετές δυσκολίες. Οι αγωνιζόμενοι περιηγήθηκαν σε διάφορα εδάφη, από γραφικές όχθες λιμνών έως απόκρημνα ορεινά μονοπάτια, με τη φυσική ομορφιά της περιφέρειας της Ηπείρου να κάνει τη διαφορά.
Οι αγωνιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν από πολλά όμορφα χωριά κατά μήκος της διαδρομής, όπως η Κρυόβρυση, ο Ανθρακίτης, η Καρυά, οι Λογάδες κ.α., με τους διοργανωτές του αγώνα να έχουν συνεργαστεί στενά με τις τοπικές αρχές για να εξασφαλίσουν ελάχιστη αναστάτωση στους κατοίκους, προβάλλοντας παράλληλα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Δήμου Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ζίτσας και του Σπηλαίου Περάματος. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας οι Jasper Versteijnen – Jelle Van Limpt (Can Am X3 South Racing 900) ήταν οι ταχύτεροι με το UTV της καναδικής εταιρείας κάνοντας την έκπληξη με τον Sandro Calesini (KTM EXC 450) να τερματίζει στη δεύτερη θέση γενικής. Ο Tomas Millet (ΚΤΜ ΕΧΩ 350 F), σημείωσε τον τρίτο χρόνο.
Τις επόμενες ημέρες το Greece Rally 2023 υπόσχεται να είναι μια αληθινή δοκιμασία δεξιοτήτων και αντοχής, με τους συμμετέχοντες να μάχονται για τη νίκη στις απαιτητικές ειδικές διαδρομές οι οποίες διασχίζουν τα βουνά της Ηπείρου καθώς και κάποιες περιοχές της Αλβανίας.
Μπορείτε να βρείτε αποτελέσματα, φωτογραφικό υλικό καθώς και πληροφορίες για το Rally Greece ΕΔΩ.
Νίκη Luciano Benavides στο Dakar 2026 με την μικρότερη διαφορά της ιστορίας! Απίστευτες στιγμές στη Σαουδική Αραβία!
Απαρηγόρητοι στην Honda!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
17/1/2026
Ο μόνος που πίστευε πως μπορεί να γίνει η ανατροπή, ήταν ο ίδιος ο Luciano όπως δήλωσε πως έλεγε στην ομάδα συνεχώς, ακόμη και σήμερα το πρωί.
Η αλήθεια είναι πως αν δεν πήγαινε τέρμα γκάζι, δεν θα κατάφερνε να κερδίσει παρά το λάθος του Brabec. Ήταν η δική του απόφαση να τα δώσει όλα παρότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνει αυτό, που τελικά του έδωσε την νίκη και όχι μόνο το λάθος του Brabec μόλις τρία χιλιόμετρα πριν το τέλος.
Για να κερδίσει ο Benavides θα έπρεπε ο Brabec να κάνει το λάθος, μία πολύ μικρή πιθανότητα για κάποιον που μετρά τρεις μεγάλες νίκες. Σε απευθείας κόντρα είναι αδύνατο να καλύψει ο Benavides τρια λεπτά ταχύτερα την ίδια διαδρομή, οπότε χρειάζεται ένας συνδυασμός, να πηγαίνει με τέρμα γκάζι ενώ ξέρει πως θα βγει δεύτερος χωρίς να απειλείται και η δεύτερη θέση, ποντάροντας στην εξαιρετική περίπτωση να πάει κάτι λάθος με τον Brabec.
Δεν είναι λοιπόν μόνο το λάθος του Brabec που του έδωσε την νίκη, αξίζει ο Benavides όλα τα εύσημα γιατί ποτέ δεν τα παράτησε, ενώ πριν από αυτό έκανε ότι μπορούσε απέναντι σε έναν ταχύτερο Sanders.
Δεν του χαρίστηκε λοιπόν ο τίτλος σε καμία περίπτωση, όπως βλέπουμε ήδη, ενώ μόλις έχει πανηγυρίσει την νίκη, να σχολιάζεται από μία, ευτυχώς μικρή, μερίδα του κοινού.
Ο Benavides έχει πάρει 9 φορές μέρος στο Dakar κάνοντας ότι καλύτερο μπορούσε στην πιο σκληρή από πλευράς ανταγωνισμού κατηγορία και δεν κατάφερε να πάρει την νίκη. Μαζί με τον αδερφό του έκαναν ότι μπορούσαν για να φτάσουν ακόμη και στο 1-2 και φέτος εκείνος είναι εκεί να μοιραστεί τη χαρά του καθώς αγωνίζεται στα αυτοκίνητα.
Μάλιστα κατάφεραν να είναι τα πρώτα αδέρφια στην ιστορία που νίκησαν το ίδιο σκέλος σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά οχήματα!
Το σημείο που έκανε το λάθος ο Brabec ήταν καθοριστικό γιατί έπρεπε να πάει πίσω και να γυρίσει
Είναι επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία που η νίκη κερδίζεται με μόλις 2 δευτερόλεπτα!
Αυτή την στιγμή μιλάμε για την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Rally Dakar!
Όπως είπαμε εχθές, θα ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι και πράγματι, αυτό ακριβώς συνέβη, το δυσκολότερο σενάριο στο οποίο ο Luciano τα έδωσε όλα για όλα:
«Τα έδωσα όλα από την αρχή μέχρι το τέλος σήμερα. Ποτέ δεν σταμάτησα να ονειρεύομαι, ποτέ δεν σταμάτησα να πιστεύω. Είπα στους δικούς μου ανθρώπους ότι δεν ήξερα το γιατί, αλλά απλά ένιωθα πως το παιχνίδι παιζόταν ακόμα. Στα τελευταία τρία χιλιόμετρα, ο Ricky πήρε λάθος διαδρομή κι εγώ πήρα τη σωστή. Ήταν μια αχτίδα ελπίδας. Είδα ότι ήταν αυτός και ότι έπρεπε να κάνει αναστροφή για να μπει πάλι στη σωστή γραμμή, επειδή το να περάσει ανάμεσα από τα δύο [σημεία] ήταν αδύνατο. Είδα το άνοιγμα και όρμησα. Είχα πει σε όλους πριν την εκκίνηση ότι αυτό το Ντακάρ ήταν δικό μου. Εννέα χρόνια στο Ντακάρ και η πρώτη μου νίκη. Ο αδερφός μου κι εγώ γράφουμε ιστορία. Εκείνος κέρδισε με σαράντα τρία δευτερόλεπτα [διαφορά] και εγώ κέρδισα με δύο. Νομίζω πως τον έχω κερδίσει σε αυτό το κομμάτι! Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Μαθηματικά, ήταν αδύνατο να κερδίσω τον Ricky σήμερα. Αλλά στο χθεσινό τμήμα της διαδρομής, είπα στον εαυτό μου ότι τα είχα κάνει όλα σωστά και ήθελα να τερματίσω δυνατά. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο και νομίζω πως σήμερα ήταν απλά μια από αυτές τις μέρες. Δύο δευτερόλεπτα μετά από δύο εβδομάδες και πάνω από 8.000 χιλιόμετρα... είναι δύσκολο να το πιστέψεις.»
Στην Rally 2 κατηγορία την νίκη πήρε ο Σλοβένος TONI MULEC όπου εδώ έχουμε τον ορισμό της νίκης από εκείνους που ήταν εκτός πρόβλεψης πριν ξεκινήσει το Dakar. Έδωσε μία δυνατή μάχη με τον Campbell και έκανε την διαφορά!
Ο Βασίλης Μπούδρος τερματίζει 50ς στην γενική κατηγορία!
Στην Original By MOTUL κέρδισε ο Melot όπως ήταν αναμενόμενο από την μέση του Rally και μετά, όπως επίσης κράτησε την 11η θέση ο Βασίλης Μπούδρος, που ήταν όπως είχαμε πει πολύ δύσκολο να χαθεί.
Σε μία από τις πιο ωραίες εμφανίσεις του και μάλλον από τα μέχρι τώρα λεγόμενά του, σε ένα από τα Dakar που ευχαριστήθηκε περισσότερο, ανέβηκε και σε μία σημαντική θέση της γενικής κατάταξης, ακριβώς στην 50η, έχοντας περάσει πάνω από το μισό grid που ακόμη έμενε στον αγώνα!
Το Dakar του 2026 έχει μείνει ήδη στην ιστορία ως ο αγώνας με την μεγαλύτερη ανατροπή που έχει συμβεί, 2 δευτερόλεπτα διαφοράς μετά από 8.000 χιλιόμετρα χρονομέτρησης!