Greece Rally 2023 Ιωάννινα - Αλβανία, 1-7/10: Επτά ημέρες Off-Road περιπέτειας σε δυο χώρες [Video]

1.700 αγωνιστικά χιλιόμετρα και 9 ειδικές διαδρομές σε Ελλάδα και Αλβανία περιμένουν τους συμμετέχοντες
Greece Rally 2023
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/10/2023

Το Greece Rally το οποίο διεξάγεται για ακόμη μία χρονιά ξεκίνησε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου από την πλατεία Μαβίλη των Ιωαννίνων με τους αγωνιζόμενους να καλούνται να διανύσουν σε επτά ημέρες 1.700 αγωνιστικά χιλιόμετρα στα βουνά της Ηπείρου, ενώ για δύο μέρες θα βρεθούν και στην Αλβανία πριν επιστρέψουν και πάλι στα πάτρια εδάφη για να ολοκληρώσουν τον αγωνιστικό τους άθλο στις 7 Οκτωβρίου.

Η Off Road Team η οποία είναι η υπεύθυνη του Greece Rally, θέλησε για το 2023 να δώσει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στον αγώνα καθώς ήθελε η φετινή διοργάνωση να πραγματοποιηθεί σε δύο χώρες με τους αγωνιζόμενους να περνούν μέσα από πολλά γραφικά χωριά και ιστορικά μνημεία. Ως εκ τούτου η φετινή έκδοση περιλαμβάνει 1.700 αγωνιστικά χιλιόμετρα και 9 ειδικές διαδρομές σε Ελλάδα και Αλβανία. Η πρώτη ημέρα του αγώνα την Κυριακή 1η Οκτωβρίου ξεκινά με τον Πρόλογο SS1 Μιτσικέλι – Λίμνη Παμβώτιδα μήκους 90 χιλιομέτρων με τους 79 συμμετέχοντες όλων των κατηγοριών -μοτοσυκλέτες, Quad, SSV, Buggie και UTV- να καλούνται να χρονομετρηθούν στα 40 εξ αυτών. Η δεύτερη ημέρα του αγώνα περιλαμβάνει την ειδική διαδρομή SS2 Πίνδος – Τζουμέρκα – Περιστέρι – Μπάρος – Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου – Μέτσοβο - Λίμνη Αώου – Βάλια Κάλντα – Βοβούσα – Ζαγόρια συνολικού μήκους 255 χιλιομέτρων με τα 235 να είναι της αγωνιστικής χρονομέτρησης. Η τρίτη ημέρα περιλαμβάνει την ειδική διαδρομή SS3 Ζαγόρια – Βίκος – Αρίστη – Πάπιγκο – Τσεπέλεβο – Καμήλα – Δρακολίμνη – Τύμφη – Κόνιτσα, συνολικού μήκους 230 χιλιομέτρων με τα 190 εξ αυτών να είναι τα αγωνιστικά χιλιόμετρα που πρέπει να υπερκεράσουν οι συμμετέχοντες.

Greece Rally 2023

Την τέταρτη ημέρα ο αγώνας περιλαμβάνει τις ειδικές διαδρομές SS4 και SS5, η πρώτη ε.δ. Εγναντία – Ασβεστοχώρι – Κρυσταλοπηγή – Βασιλικός – Πλαταριά έχει συνολικό μήκος 230 χιλιομέτρων με τα 120 να είναι χρονομετρημένα ενώ στη συνέχεια οι αγωνιζόμενοι θα λάβουν μέρος στην ε.δ. Καλαμάς – Ηγουμενίτσα – Καλαμάς – Βουτσαράς – Ιωάννινα με τα 110 χιλιόμετρα να είναι όλα χρονομετρημένα. Την πέμπτη ημέρα ο αγώνας βγαίνει εκτός συνόρων με κατεύθυνση προς Αλβανία με τους συμμετέχοντες να αγωνίζονται στην SS6 Marathon Stage A Κακαβιά – Πρεμετή – Ιωάννινα – Κακαβιά – Αλβανία – Πρεμετή συνολικού μήκους 260 χιλιομέτρων με τα 230 να είναι χρονομετρημένα. Η έκτη ημέρα περιλαμβάνει τις ειδικές διαδρομές SS7 και SS8, με την όγδοη ε.δ. να είναι ταυτόχρονα η Marathon Stage – Part B. Όσον αφορά την έβδομη ε.δ. αυτή είναι η Φρασέρ – Λεσκοβίκι – Μέρτζανη συνολικού μήκους 270 χιλιομέτρων με τα 100 να είναι χρονομετρημένα. Στη συνέχεια οι αγωνιζόμενοι θα λάβουν μέρος στην SS8 Αώος – Ανεμογεννήτριες – Σουλόπουλο – Καλοχώρι – Σπήλαιο – Πετράλωνα με τα 120 χιλιόμετρα να είναι χρονομετρημένα. Η τελευταία ημέρα του Greece Rally 2023 Ιωάννινα – Αλβανία περιλαμβάνει τον Επίλογο SS9 Ποταμός Άραχθος – Περιστέρι – Γκουράσα – Βερλίγκα – Καλαρρύτες – Συρράκο – Δρίσκο – Λογάδες συνολικού μήκους 160 χιλιομέτρων με τα 80 εξ αυτών να είναι χρονομετρημένα.

Μετά από 1.700 αγωνιστικά χιλιόμετρα οι συμμετέχοντες θα επιστρέψουν στα Ιωάννινα για την τελετή απονομής. Περισσότερες πληροφορίες για το Greece Rally θα βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες

Baja España-Aragón: Αναβλήθηκε λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Ο αγώνας θα ξεκινούσε αύριο 24 Ιουλίου
Aragon
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/7/2026

Η κυβέρνηση της Αραγονίας επιβεβαίωσε ότι ο αγώνας Baja España-Aragón 2026, για το Παγκόσμιο Κύπελλο Bajas της FIM, ο οποίος είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 24 έως τις 26 Ιουλίου, αναβλήθηκε λόγω του ακραίου κινδύνου δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρη την περιοχή.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών και συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της Αραγωνίας, του Δήμου Τερουέλ, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, των δασικών αρχών και του διοργανωτή της εκδήλωσης, της εταιρείας Esedos Events & Productions S.L.

Η αναβολή αποτελεί ανταπόκριση στις προβλέψεις για συνθήκες κόκκινου συναγερμού και στον εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρη την επαρχία του Τερουέλ και την ευρύτερη περιοχή της Αραγονίας. Οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες περιλαμβάνουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους, πολύ χαμηλή υγρασία και παρατεταμένη ξηρασία, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

Υπό το πρίσμα αυτών των συνθηκών, η Κυβέρνηση της Αραγονίας αποφάσισε ότι η αναβολή της διοργάνωσης αποτελεί την πιο υπεύθυνη ενέργεια, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό διαγωνιζομένων, αξιωματούχων, θεατών και οχημάτων υποστήριξης που προσελκύει ο Baja España-Aragón.

Οι αρχές επισήμαναν επίσης την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που επικράτησε σε ολόκληρη την Αραγονία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των δασικών πυρκαγιών, η οποία επέβαλε σημαντικές απαιτήσεις στις πυροσβεστικές ομάδες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η αναβολή θα συμβάλει ώστε οι πόροι αυτοί να παραμείνουν διαθέσιμοι για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων σε περίπτωση που προκύψουν περαιτέρω περιστατικά.

Η κυβέρνηση της Αραγονίας θα συνεργαστεί πλέον στενά με τον διοργανωτή της εκδήλωσης προκειμένου να καθοριστεί μια κατάλληλη εναλλακτική ημερομηνία αργότερα εντός του έτους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναπρογραμματισμένη εκδήλωση θα ανακοινωθούν στο μέλλον.

Η FIM επιθυμεί να ευχαριστήσει τον διοργανωτή, όλους τους διαγωνιζόμενους, τις ομάδες, τους αξιωματούχους, τους συνεργάτες και τους οπαδούς για την κατανόηση και τη συνεχή υποστήριξή τους, καθώς η δημόσια ασφάλεια παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα.

Ετικέτες