H Aprilia Tuareg Racing στο Hellas Rally Raid, με Cerutti και Montanari
Η συμμετοχή της εργοστασιακής ομάδας Rally του Noale αναδεικνύει περαιτέρω τη σημαντικότητα του ελληνικού αγώνα
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
27/5/2024
Μετά την κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος MotoRally, η Aprilia Tuareg Racing έρχεται στην Ελλάδα για το Hellas Rally Raid το οποίο θα διεξαχθεί από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου με επίκεντρο την πόλη της Ιτέας, με τους Jacopo Cerutti και Francesco Montanari να οδηγούν το ειδικά διαμορφωμένο Tuareg 660.
Tους δύο αναβάτες της Aprilia Tuareg Racing περιμένουν επτά απαιτητικές ειδικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων δύο μαραθωνίων. Τα δύο Tuareg 660 που θα δούμε στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας έχουν εξελιχθεί από την GCorse των αδελφών Guareschi, με τον ελληνικό αγώνα να είναι μία καλή προπόνηση / δοκιμασία για την ιταλική ομάδα ενόψει του Africa Eco Race (το αντίπαλο δέος του Rally Dakar, που διεξάγεται στην κλασική διαδρομή του θρυλικού Paris-Dakar) ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Δεκεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου 2025.
‘Όσον αφορά τους αναβάτες, αμφότεροι θα συμμετάσχουν στην κατηγορία FIM Twin, με τον Jacopo Cerutti να βρίσκεται για τρίτη φορά στο Hellas Rally Raid. Από την άλλη ο Francesco Montanari έρχεται για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο αγώνα.
Ο Jacopo Cerutti ανέφερε: “Έχω κάνει αυτόν τον αγώνα δύο φορές, όχι ακριβώς στην ίδια περιοχή, αλλά και πάλι μου είναι οικείος. Είναι ένας αρκετά απαιτητικός αγώνας γιατί διαρκεί αρκετές ημέρες. Η μέση ωριαία ταχύτητα είναι χαμηλή, αλλά υπάρχουν πολλοί βράχοι, οπότε γίνεται απαιτητική τόσο σωματικά για τον αναβάτη όσο και για τη μοτοσυκλέτα. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαι στην Ελλάδα σε καλή κατάσταση”.
O Francesco Montanari δήλωσε: “Μας περιμένει ένας πολύ μακρύς αλλά πολύ ωραίος αγώνας. Για μένα θα είναι η πρώτη φορά, ακούγοντας τις ιστορίες του Jacopo θα είναι διασκεδαστικό. Προπονήθηκα μαζί του και προσπάθησα να διατηρήσω έναν καλό ρυθμό και να κάνω μερικές μεγάλες διαδρομές. Είμαστε προετοιμασμένοι και θα τα δώσουμε όλα”.
IoMTT: H οικογενειακή τραγωδία ωθεί τον Michael Dunlop στα ρεκόρ και τις βραβεύσεις
Ο Michael Dunlop εξηγεί την δική του “ιδιαίτερη” οπτική των πραγμάτων
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
21/1/2026
Ο θρύλος και ρέκορντμαν του Isle of Man TT τιμήθηκε για τρίτη φορά ως Ιρλανδός Μοτοσυκλετιστής της χρονιάς, ενώ παράλληλα μίλησε για το πώς οι οικογενειακές απώλειες επηρεάζουν τη στάση του απέναντι στους αγώνες και τα ρεκόρ.
Ο Michael Dunlop, ο πιο επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία του Isle of Man TT, βραβεύτηκε ξανά στα Irish Motorcycle Awards για τις αγωνιστικές επιτυχίες του και την συμβολή του στους αγώνες δρόμου.
Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, στο Μπέλφαστ, ο Dunlop αναδείχθηκε Ιρλανδός Μοτοσυκλετιστής της Χρονιάς για τρίτη φορά. Το συγκεκριμένο βραβείο έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς το τρόπαιο φέρει το όνομα του θείου του, Joey Dunlop, του οποίου το ιστορικό ρεκόρ των 26 νικών στο Isle of Man TT ξεπέρασε ο Michael το 2024.
Στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκαν και άλλες διακρίσεις, με τον Jonathan Rea να λαμβάνει το Βραβείο Ειδικής Αναγνώρισης (Special Recognition Award) μετά την αποχώρησή του από το WorldSBK (παρότι έχει ήδη σχεδον επιστρέψει, αν και σε νέο ρόλο), τον Rhys Irwin να τιμάται ως Αναβάτης Πίστας της Χρονιας (Short Circuit Rider of the Year) έπειτα από την κατάκτηση του βρετανικού πρωταθλήματος Supersport και τον Casey O’Gorman να κερδίζει τον τίτλο Νέου Αναβάτη της Χρονιας (Young Rider of the Year), μετά το ντεμπούτο του στο Moto3 και την εξασφάλιση πλήρους συμμετοχής στο πρωτάθλημα και για το 2026.
Η βράβευση του Dunlop ήρθε μετά από μια παραγωγική αγωνιστική χρονιά. Το 2025, ο αναβάτης από το Ballymoney αύξησε τον αριθμό των νικών του στο Isle of Man TT στις 33, κατακτώντας τέσσερις νίκες μέσα στη διοργάνωση.
Παράλληλα, επέστρεψε στις νίκες στο North West 200, τερματίζοντας μια περίοδο εννέα ετών χωρίς επιτυχία στον θεσμό, με τρεις νίκες στις κατηγορίες Superstock, Superbike (με BMW) και Supersport (με Ducati Panigale V2), ενώ σημείωσε νίκες και στους αγώνες των Cookstown και Tandragee.
Ο Dunlop μίλησε και για την προσέγγιση του απέναντι στην επιτυχία λέγοντας, "Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι δημοφιλής και στο να είσαι επιτυχημένος. Δεν θα έλεγα ότι είμαι ο πιο δημοφιλής, αλλά ίσως ο πιο επιτυχημένος".
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τραγικές απώλειες της οικογένειας του και το γεγονός πώς αυτές του παρέχουν κίνητρο. Ο θείος του, Joey Dunlop έχασε τη ζωή του το 2000 σε αγώνα στην Εσθονία, λίγες εβδομάδες μετά την τελευταία του νίκη στο TT.
Ο πατέρας του το 2008, Robert Dunlop, στο North West 200, αλλά και ο αδελφός του, William Dunlop, το 2018 έχασε τη ζωή του σε αγώνα του Skerries 100.
Ο Michael Dunlop εξήγησε πως η συνέχιση της καριέρας του συνδέεται άμεσα με την ανάγκη να διατηρήσει το οικογενειακό όνομα σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο:
"Ο στόχος μου δεν ήταν ποτέ εγωιστικός, να δημιουργήσω μια εικόνα για εμένα. Είναι να κρατήσω το όνομα Dunlop εκεί που πρέπει να βρίσκεται. Έχουμε υποφέρει όσα έχουμε υποφέρει και προσπαθώ να κρατήσω το όνομα όσο πιο ψηλά μπορώ για να δώσω σε όλα αυτά έναν λόγο".
Μίλησε και για τη μητέρα του, τονίζοντας ότι, παρά τις δυσκολίες και τον κίνδυνο των αγώνων δρόμου, δεν τον πίεσε ποτέ να σταματήσει, συνεχίζοντας να τον στηρίζει στην αγωνιστική του πορεία παρά τις όποιες τους συγκρούσεις.
Ενόψει της σεζόν 2026, ο Dunlop αναμένεται να βρεθεί ξανά στο Isle of Man TT απέναντι σε αναβάτες όπως οι Peter Hickman, Dean Harrison και Davey Todd, ενώ στο North West 200 θα αντιμετωπίσει και τον Glenn Irwin, ο οποίος ανακοίνωσε την επιστροφή του με την ομάδα Nitrous Competitions Ducati, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες δρόμου στο τέλος του 2024.
Η νέα χρονιά προμηνύεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική, με τον Michael Dunlop να συνεχίζει την παρουσία του στους κορυφαίους αγώνες δρόμου, έχοντας πλέον στο παλμαρέ του, τον τίτλο του πλέον επιτυχημένου αναβάτη στην ιστορία του Isle of Man TT.