Honda και Motul μαζί στο Dakar

Ανανέωσαν τη συνεργασία τους οι δύο εταιρείες
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/12/2016

Η Honda εξέδωσε πριν από λίγο την ανακοίνωση για την συνεργασία της με την Motul για το επερχόμενο Rally Dakar. Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ένα πλούσιο ιστορικό συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα και ομάδες, όπως στο Motocross και με την Honda Road Racing team (για το Isle Of Man TT) και τώρα ενισχύουν περαιτέρω τους δεσμούς τους μέσω της Monster Energy Honda Team για το Dakar.

Η Motul ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που υποστήριξαν την επιστροφή της Honda στο Dakar μετά από μια απουσία 23 ετών, ενώ με την ανανέωση για τον αγώνα του 2017 η μεταξύ τους συνεργασία θα μετρά πέντε συνεχόμενες χρονιές, στις οποίες η γαλλική εταιρεία λιπαντικών υποστηρίζει την Honda σε Cross-Country Rallies.

Με μια σειρά προϊόντων που συμπεριλαμβάνουν τα λιπαντικά της σειράς 300V, αντιψυκτικά, υγρά φρένων, λιπαντικά αλυσίδων, πρόσθετα καύσης και υγρά αναρτήσεων, η Motul θα παρέχει τα απαραίτητα αναλώσιμα που θα χρειαστούν τα CRF450 Rally στις δοκιμές και στους αγώνες. Στο Dakar, η Motul θα είναι παρούσα στο bivouac με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για τους αναβάτες και τους μηχανικούς, ενώ θα υπάρχουν και τεχνικοί από το εργοστάσιο που θα παρέχουν την ανάλογη υποστήριξη.

Η Motul ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που υποστήριξαν την επιστροφή της Honda στο Dakar

Ο αγώνας του Dakar ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου από την Asuncion στην Παραγουάη και θα τερματίσει μετά από 9.000 χιλιόμετρα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Buenos Aires, μετά από δύο εβδομάδες, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό video που είχαμε δημοσιεύσει με όλη τη διαδρομή του αγώνα. Η μέρα ξεκούρασης για τα πληρώματα, τους αναβάτες και τις ομάδες θα είναι την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στην La Paz της Βολιβίας.

Dakar 2026 – 9ο σκέλος: Νίκη Schareina – Κορυφή Sanders με διαφορά – Στην 10άδα Orignal by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!

Προβλήματα πλοήγησης για πολλούς με λίγους ευνοημένους
Dakar 2026 – 9ο σκέλος: Νίκη Schareina – Κορυφή Sanders με διαφορά – Στην 10άδα Orignal by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2026

Μόλις 418 χιλιόμετρα ειδικής σήμερα και συνολικά 541 χιλιόμετρα μαζί με την απλή, είχαν σήμερα στους αμμόλοφους οι μοτοσυκλέτες με τα αυτοκίνητα σε τελείως διαφορετική διαδρομή, που σημαίνει ότι δεν είχαν ροδιές να ακολουθήσουν αλλά μπορούσαν να ξεκινήσουν και νωρίτερα. Ροδιές δεν είχε ούτε και ο Luciano Benavides να ηγείται της γενικής κατάταξης για πρώτη φορά στην καριέρα του. Είναι όμως η τρίτη φορά στο φετινό Dakar που ανοίγει την διαδρομή πρώτος, αντιμετωπίζοντας όλες τις σοβαρές δυσκολίες πλοήγησης που έχει αυτό και μάλιστα αυτή τη φορά μόλις στο 33ο χιλιόμετρο. Το ίδιο πρόβλημα μοιραζόταν και ο Daniel Sanders φυσικά μόλις με τρία λεπτά διαφορά πίσω του, ακολουθούμενος από τον Ricky Brabec που έχοντας δύο περάσματα από τους κορυφαίους μπροστά του, ήξερε ακριβώς από που να περάσει και δεν του πήρε έτσι πολύ ώρα να τους προφτάσει. Ήταν ένα σημείο που το Dakar δεν είχε ξανά περάσει στο παρελθόν και ο Sanders είχε δει την δυσκολία προσανατολισμού μόλις παρέλαβε το roadbook. Πολύ γρήγορα οι δύο KTM χάθηκαν και έτσι τους έπιασε και ο Brabec. Οι τρεις τους αναγκάστηκαν να ψάξουν για λίγο την διαδρομή μέχρι να τους πιάσει και ο Schareina. Εκεί οι Honda πήραν διαφορετική απόφαση από τις KTM για να διορθώσουν το λάθος αλλά μία ήταν η πιο σωστή επιλογή και την είχαν κάνει οι αναβάτες της KTM, με τον Sanders να ανοίγει πλέον τη διαδρομή μαζί, γεγονός που τον ευνόησε στην συγκομιδή των bonus και τελικά στην εικονική γενική κατάταξη, παίρνοντας τα ηνία από τον Benavides.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Neels Theric και ο Michael Docherty ξεκίνησαν μια στενή μονομαχία, ενώ ο πρωτοεμφανιζόμενος Khaliunbold Erdenebileg από τη Μογγολία άρχισε να εντυπωσιάζει, πλησιάζοντας την πρώτη δεκάδα της γενικής.

Η κυριαρχία του Edgar Canet και η ανατροπή

Καθώς ο αγώνας προχωρούσε, ο Edgar Canet εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των προπορευόμενων και σημείωσε τους καλύτερους χρόνους στα πρώτα σημεία ελέγχου (41 χλμ, 84 χλμ και 121 χλμ). Ωστόσο, η τύχη του άλλαξε μετά το 158ο χιλιόμετρο. Παρόλο που έφτασε στη ζώνη ανεφοδιασμού, έχασε πολύτιμο χρόνο, επιτρέποντας στον συμπατριώτη του, Tosha Schareina, να πάρει το προβάδισμα της ειδικής.

Παράλληλα, ο Daniel Sanders κατάφερε να αποσπαστεί από τους Brabec και Benavides, συγκεντρώνοντας όλα τα μπόνους πρωτοπορίας (bonuses) μεταξύ 121 χλμ και 158 χλμ, γεγονός που του έδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα ασφαλείας στη γενική κατάταξη έναντι του Brabec που ήταν από την αρχή ο μεγάλος αντίπαλος και πλέον και του Benavides.

Το τελικό στάδιο και ο θρίαμβος του Schareina

Στο δεύτερο μισό της ειδικής διαδρομής, ο Tosha Schareina ήταν καταιγιστικός. Μετά το 293ο χιλιόμετρο, άνοιξε τη διαφορά του από τους Skyler Howes, Daniel Sanders και Ricky Brabec. Στο τελευταίο σημείο ελέγχου (380 χλμ), ο Ισπανός αναβάτης της Monster Energy Honda είχε ήδη εξασφαλίσει μια άνετη διαφορά άνω των 6 λεπτών.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Michael Docherty επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, οδεύοντας προς την 6η του νίκη σε σκέλος για τη συγκεκριμένη έκδοση, αυξάνοντας τη διαφορά του από τον Neels Theric που τελικά τερμάτισε με 6 λεπτά διαφορά. Έτσι και αλλιώς κανείς από τους δύο δεν μπορεί να μειώσει επικίνδυνα την διαφορά από τον Campbell που ηγείται της γενικής κατάταξης. Τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών ήταν ικανά να τους φορτώσουν με πολύωρες καθυστερήσεις που δεν σβήνουν με τα δεκάλεπτα διαφοράς που μπορούν να κερδίσουν από τον αναβάτη της Honda.

Τερματισμός και Αποτελέσματα

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον Tosha Schareina να πανηγυρίζει το "hat-trick" του, κερδίζοντας το τρίτο του σκέλος για το 2026. Τερμάτισε 4'35'' μπροστά από τον Daniel Sanders, ο οποίος όμως έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει ακόμη περισσότερο καθώς μεγάλωσε την απόστασή του στην γενική κατάταξη από τον Ricky Brabec που πήρε την τρίτη θέση (+6'22'') και είναι δεύτερος γενικής , ενώ ο Luciano Benavides περιόρισε τις απώλειες στην 9η θέση (+11'50'') και είναι πλέον τρίτος γενικής.

Πολύ δυναμικά ο Βασίλης Μπούδρος ανέβηκε στην δεκάδα της Original by MOTUL , μία εξέλιξη που ήταν πολύ δύσκολη και που δείχνει πως η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα του αναβάτη της ομάδας DNA – Enduro Greece, είναι το μεγαλύτερο εφόδιο στον σκληρότερο αγώνα αντοχής.

Ο Βασίλης Μπούδρος ήταν σταθερά 11ος με μεγάλη απόσταση από την 10η θέση και αντίστοιχα μεγάλη απόσταση από τον 12ο, όταν χθες έγινε η ανατροπή χάνοντας μία θέση. Σήμερα όμως κέρδισε δύο μειώνοντας την απόσταση και από τον 9ο!

Κατάφερε μία 49η θέση στο σκέλος, την καλύτερη έως τώρα και παραμένει σταθερά στην 59η θέση της γενικής κατάταξης με πλέον σημαντικό πως είναι στην δεκάδα της κατηγορίας του!