Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος - Νίκη και 2η θέση στο Brno, για BMU και Alpe Adria αντίστοιχα!
Στην κορυφή των SSP300 ο Έλληνας Πρωταθλητής
Από τον
Κώστα Γκαζή
10/7/2024
Ο Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος αγωνίστηκε με τη Yamaha R3 μοτοσυκλέτα του στην πίστα Brno της Τσεχίας με την ομάδα του ARP Racing στο Πρωτάθλημα BMU και Alpe Adria στην κατηγορία SSP300, παίρνοντας άξια μια πρώτη και μια δεύτερη θέση.
Ο Dinos31 ξεκίνησε από την 4η θέση στη σχάρα εκκίνησης βάσει της κατατακτήριας δοκιμής του Σαββάτου. Με μια πολύ καλή εκκίνηση δεν άργησε να φτάσει στη 3η θέση και να ξκινήσει τη μάχη για τη 2η θέση γενικής και 1η για το Βαλκανικό πρωτάθλημα-BMU.
Η μάχη συνεχίστηκε μέχρι την ευθεία του τελευταίου γύρου όπου ο Τούρκος αγωνιζόμενος Mert Konuk έκανε για άλλη μια φορά τις γνωστές επιθετικές του κινήσεις στον Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο, ο οποίος απτόητος συνέχισε τον αγώνα του ενώ ο Mert Konuk είχε πτώση στην Κ1. Έτσι, ο Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος τερμάτισε 1ος για το βαλκανικό πρωτάθλημα BMU και 2ος για το Alpe Adria και γενικής κατάταξης.
Ο ίδιος δήλωσε: "Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας καθώς καταφέραμε να επιδιορθώσουμε τη χθεσινή βλάβη στο μπροστινό. Οι χρόνοι μου ήταν καλύτεροι από τους χθεσινούς και ένιωθα πιο άνετος πάνω στην μοτοσυκλέτα μου. Ο Mert αποφάσισε να έχουμε μια πιο επιθετική μάχη κατά τη διάρκεια του αγώνα με αποτέλεσμα να βγει εκτός στον τελευταίο γύρο και να τερματίσω στην πρώτη θέση για το BMU - 2η γενικής/ Alpe Adria."
Επόμενος αγώνας στη Ρουμανία για τον 7ο και 8ο αγώνα του Βαλκανικού Πρωταθλήματος BMU.
Η ομάδα του ARP Racing δήλωσε: "Είμαστε περήφανοι για την απόδοση και το ήθος του οδηγού μας Κωνσταντίνου Μαυρόπουλου- Dinos31 καθώς στον αγώνα του Σαββάτου αντιμετώπισε μια βλάβη στο μπροστινό και το διαχειρίστηκε άψογα καθώς δεν πίεσε παραπάνω και παρέμεινε στην 3η θέση γενικής, 2η για το BMU Πρωτάθλημα που ακολουθεί.
Στον αγώνα της Κυριακής κι ενώ ήταν πιο άνετος αφού επισκευάσαμε τη βλάβη του Σαββάτου, τερμάτισε στην 1η θέση όπου και προηγείται στο πρωτάθλημα με διαφορά 30 βαθμούς από τον 2ο στην κατάταξη Mert Konuk.
Την προσπάθεια του Ντίνου στηρίζουν οι: @arpacademy @dimosthenismavropoulos @motodynamicsgr @yamahamotorgreece @yamaha_racing_hellas @sambacoffeeroasters @motoholicsgr @motodiktio @motod1rect @yamaha_spiliotis1_official @pirelli @intramoto @motoaccessgr @extraproducts.tasoulis @ms.speedie @rider.graphics @mouratisgp @chocomaxcroissant
Dakar 2026 – 12o σκέλος: Νίκη Brabec με προβάδισμα προς την τελική επικράτηση για τον φετινό τίτλο!
Η καλύτερη ημέρα του Βασίλη Μπούδρου!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
16/1/2026
Συνέχισε και σήμερα να οδηγεί ο ήρωας Sanders γράφοντας ιστορία τερματίζοντας μπροστά από τόσους αναβάτες ενώ οδηγεί με το ένα χέρι. Όπως είπε, επιβαρύνει πόδια και μέση για να μπορέσει να κρατηθεί στη μοτοσυκλέτα χωρίς να χρησιμοποιεί το χέρι που έχει χτυπήσει και απλά περιμένει το τέλος του Dakar, αύριο!
Όλα δείχνουν πως η Honda θα είναι η μεγάλη νικήτρια καθώς σήμερα απέδωσε στον μέγιστο βαθμό η στρατηγική του Ricky Brabec που έχτισε διαφορά από τον Benavides.
Το σχέδιο του Ricky Brabec λειτούργησε στην εντέλεια. Χθες, ο Αμερικανός επέλεξε συνειδητά να παραχωρήσει την πρωτοπορία της γενικής κατάταξης στον Luciano Benavides. Δεν επρόκειτο για μια παράτολμη κίνηση, αλλά για μια καθαρά στρατηγική επιλογή, η οποία του επέτρεψε να ξεκινήσει σήμερα το πρωί έξι λεπτά πίσω από τον αντίπαλό του, με τη διαφορά στη γενική κατάταξη να περιορίζεται στα μόλις 23 δευτερόλεπτα. Είναι μία πρακτική που συμβαίνει χρόνια στο Dakar, ούτε πρωτοπορία του Brabec, ούτε περίεργο που έκανε κάτι τέτοιο, απλά παραχωρείς μία νίκη σε σκέλος, που επίσης μετρά στα στατιστικά σου και την ανταλλάσσεις με μία ευκαιρία καθώς δεν γίνεται να σου εγγυηθεί κανείς πώς όλα θα εξελιχθούν βάση σχεδίου και θα κερδίσεις τον προπορευόμενο αναβάτη κρατώντας υψηλότερο ρυθμό βάση της μικρότερης ενασχόλησης με την πλοήγηση.
Ωστόσο σήμερα αυτό ακριβώς συνέβη και με τη 13η νίκη του σε ειδική διαδρομή και τη δεύτερη φετινή, ο αναβάτης της Honda όχι μόνο κατάπιε τα 23 δευτερόλεπτα σαν ένα σφηνάκι ενεργειακού ποτού της Monster, που είναι χορηγός του, αλλά αύξησε τη διαφορά του στα 3'43'' έναντι του Benavides. Πλέον, ο τρίτος τίτλος στην καριέρα του Ricky είναι σχεδόν σίγουρος εξαιτίας της μικρής διαδρομής που έχουν να κάνουν αύριο.
Η Μάχη για το Βάθρο και η Πίεση του Χρόνου
Αν και η πιθανότητα ανατροπής από τον Luciano Benavides στην τελευταία αυριανή διαδρομή δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, τα δεδομένα είναι δύσκολα. Ο αδελφός του, Kevin Benavides, το πέτυχε το 2023, αλλά τότε απείχε μόλις 12 δευτερόλεπτα από τον Toby Price. Αύριο, ο Αργεντινός της KTM θα έχει στη διάθεσή του μόνο 105 χιλιόμετρα για να καλύψει τη διαφορά, ενώ ο Brabec θα εισπράττει και μπόνους χρόνου ως "ανοιχτής" της διαδρομής (έως 1'23'').
Ο Benavides έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, όμως ταυτόχρονα δεν είχε κάποιον δικό του δίπλα για να μπορέσει να απαντήσει στο παιχνίδι στρατηγικής του Brabec
Πάντως σήμερα η ημέρα ξεκίνησε στις 06:50 με τον Skyler Howes να ανοίγει τον δρόμο. Ωστόσο, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Daniel Sanders. Ο αναβάτης της KTM, παρά τους τραυματισμούς του στην κλείδα και το στέρνο από την πτώση στο 10ο σκέλος, προσπάθησε να κρατήσει ρυθμό αν και από το 45ο χιλιόμετρο έχανε ήδη περίπου 4 λεπτά, επιβεβαιώνοντας ότι η μάχη του για την 4η θέση στη γενική κατάταξη θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
Στο 94ο χιλιόμετρο, ο Ricky Brabec πήρε τα ηνία της ειδικής, ξεπερνώντας τον Luciano Benavides κατά 22 δευτερόλεπτα. Η αδρεναλίνη πρέπει να κορυφώθηκε στο σημείο ανεφοδιασμού στο 223ο χλμ., όπου ο Benavides συνειδητοποίησε την πραγματικότητα: είδε τον Brabec να φτάνει μόλις 2 λεπτά μετά από αυτόν, παρόλο που είχε ξεκινήσει 6 λεπτά αργότερα. Εκείνη τη στιγμή, ο Αργεντινός κατάλαβε ότι ο τίτλος άρχισε να γλιστράει από τα χέρια του.
Στο 184ο χιλιόμετρο, το προβάδισμα του Brabec είχε ήδη εκτοξευθεί στα 2'50'', συμπεριλαμβανομένων των μπόνους του Benavides. Η κυριαρχία της Honda ήταν καθολική, με τους Tosha Schareina και Adrien Van Beveren να πλαισιώνουν τον πρωτοπόρο.
Η Ανατροπή στην 4η Θέση
Ο Skyler Howes εκμεταλλεύτηκε την κακή κατάσταση του Sanders. Μέχρι το τέλος της ημέρας, ο Αμερικανός κατάφερε να αναρριχηθεί στην 4η θέση της γενικής, αφήνοντας τον Αυστραλό στην 5η, με διαφορά μόλις 10 δευτερολέπτων. Αυτό σημαίνει ότι η Honda βρίσκεται στην ιστορική θέση να έχει τρεις μοτοσυκλέτες στην πρώτη τετράδα (1ος, 3ος, 4ος), κάτι που έχει να συμβεί από το 1986!
Κατηγορία Rally 2 και Original by Motul
Στην κατηγορία Rally 2, ο Toni Mulec της BAS World KTM έδωσε ένα αποφασιστικό χτύπημα στον Preston Campbell. Ο Σλοβένος ολοκλήρωσε τη διαδρομή 6'12'' μπροστά από τον Αμερικανό της Honda, παίρνοντας σοβαρό προβάδισμα για τη νίκη στην κατηγορία. Ωστόσο, ο ταχύτερος της ημέρας στο Rally 2 ήταν ο Michael Docherty, ο οποίος πέτυχε την 8η φετινή του νίκη σε ειδική, σημειώνοντας μάλιστα τον 5ο καλύτερο χρόνο συνολικά, ανάμεσα στους αναβάτες της elite κατηγορίας Rally GP.
Στην κατηγορία Original by Motul (αναβάτες χωρίς μηχανική υποστήριξη), ο Benjamin Melot ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Κέρδισε τη 12η ειδική με διαφορά 9'24'' από τον Josep Pedro, αυξάνοντας τη συνολική του διαφορά στα 19'32''. Με τέσσερα βάθρα στο παρελθόν, ο Melot φαίνεται να αγκαλιάζει επιτέλους το χρυσό μετάλλιο.
Ο Βασίλης Μπούδρος δεν είχε απλά σήμερα την καλύτερη ημέρα του στο Dakar, αλλά και γενικά στα τρία προηγούμενα Dakar που έχει συμμετάσχει καθώς τερμάτησε στην 43η θέση του σημερινού σκέλους!
Είναι η υψηλότερη θέση που έχει τερματίσει έως τώρα και μάλιστα σε ένα από τα video που ανέβασε στην αρχή του φετινού αγώνα, ξεκαθαρίζει πως το νούμερο 43 θα το θεωρήσει προσωπική του επιτυχία και δεν θα ήθελε κάτι περισσότερο, θα ήταν ευτυχισμένος με αυτό και να που το πέτυχε! Στο μεταξύ στην Rally2 κατέβηκε στην 39η θέση και φυσικά παραμένει αμετακίνητος, από πολύ νωρίς στην 11η θέση της Original by Motul. Ο Βασίλης Μπούδρος είχε την ευκαιρία και πράγματι, ανέβηκε και ψηλότερα στην κατάταξη της σκληρότερης κατηγορίας του Dakar, από πλευράς απαιτήσεων για τον αναβάτη, χωρίς ποτέ να απειλείται η θέση του προς τα κάτω. Η διαφορά με τους υπόλοιπους είναι πολύ μεγάλη και η θέση του Βασίλη είναι εντός δεκάδας στην Original by MOTUL αν και με τα μικρά αυτά προβλήματα που είχε, κρατά τελικά την 11η θέση και δύσκολα θα υπάρχει κάτι χειρότερο αύριο, στα τελευταία εκατό χιλιόμετρα.
Σχεδόν παντού νικητής ο Doherty αλλά όχι συνολικά
Στατιστικά και Ιστορικά Στοιχεία
Honda: Με τη σημερινή επιτυχία, η ιαπωνική εταιρεία έφτασε τις 120 νίκες σε ειδικές διαδρομές, παραμένοντας η τρίτη πιο επιτυχημένη μάρκα στην ιστορία του Dakar, πίσω από την KTM (250) και τη Yamaha (140).
ΗΠΑ: Ήταν μια σπουδαία ημέρα για τους Αμερικανούς, με τέσσερις αναβάτες στο Top 10 της ημέρας: Brabec (1ος), Campbell (8ος), Klein (9ος) και Howes (10ος).
Ricky Brabec: Με 13 νίκες, ισοφαρίζει τους θρύλους Serge Bacou και Nani Roma.
Η Κατάσταση πριν τον Τερματισμό
Θέση
Αναβάτης
Κατασκευαστής
Διαφορά
1
Ricky Brabec
Honda
-
2
Luciano Benavides
KTM
+3'20''
3
Tosha Schareina
Honda
+15'16''
4
Skyler Howes
Honda
+23'22''
5
Daniel Sanders
KTM
+23'32''
Αύριο, ο δρόμος επιστρέφει στο Yanbu για το μεγάλο φινάλε μετά από 105 χιλιόμετρα!