KOVE - Στο Rally Dakar 2025 με 12 αναβάτες από 10 διαφορετικές χώρες!

Κατά μέτωπο επίθεση από την κινέζικη εταιρεία, απέναντι στα Ευρωπαϊκά και Ιαπωνικά εργοστάσια
12 αναβάτες με την KOVE στο Rally Dakar 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/9/2024

Καθώς KTM και Honda σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Yamaha που αποχώρησε από το Rally Dakar για να προωθήσει το Tenere 700 σε ράλι που επιτρέπουν τα μεγάλα δικύλινδρα κατασκευαστές όπως η KOVE ζητούν εκείνοι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο Rally Dakar του 2023 η KOVE έκανε το ντεμπούτο της στον αγώνα της Σαουδικής Αραβίας, με το πρωτόλειο ακόμα ράλι μοντέλο της εταιρείας να καταφέρνει να δει τον τερματισμό με το καλημέρα, στο πιο δύσκολο ράλι του κόσμου.

Στο 2024, στους αμμόλοφους του Empty Quarter κάνει την εμφάνισή του το 450Rally EX, η νέα αγωνιστική μοτοσυκλέτα της KOVE, η οποία μάλιστα κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση την 1η ημέρα του ράλι και στην 5η την 5η ημέρα. Γρήγορη μεν, είχε όμως και αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας, κάτι που προς τιμή της η KOVE αναγνωρίζει, αναφέροντας πως επρόκειτο για νέα μοτοσυκλέτα, και αυτά τα προβλήματα ήταν αναμενόμενα. Το θέμα ήταν να τα αντιμετωπίσει το εργοστάσιο και να τα λύσει στην επόμενη αναβάθμιση του μοντέλου.

Taklimakan

Η κινέζικη εταιρεία αναφέρει πως τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο 450Rally EX κατά τη διάρκεια του Dakar λύθηκαν, με τη μοτοσυκλέτα να δοκιμάζεται σκληρά σε διάφορους αγώνες, συμπεριλαμβανομένων του Taklimakan Rally και του Baja Aragon.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2025, με μια μοτοσυκλέτα που φαίνεται να έχει λύσει τα πρώιμα προβλήματά της, και με αρκετούς αγωνιζόμενους να ετοιμάζονται να αποδείξουν τον παραπάνω ισχυρισμό στο Rally Dakar που πλησιάζει με βήμα ταχύ.

Baja Aragon

Συγκεκριμένα, στο Rally Dakar 2025 η KOVE θα λάβει μέρος με 12 αναβάτες από 10 χώρες: Κινα, Βρετανία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ιταλία, Ισπανία, Καναδάς, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και Σαουδική Αραβία.

Θυμίζουμε πως το 47ο Rally Dakar διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά στη Σαουδική Αραβία, από τις 3 έως τις 17 Ιανουαρίου 2025. Το ράλι θα διαρκέσει 15 ημέρες, με 12 από αυτές να είναι μέρες αγώνα.

Neels Theric

Η εργοστασιακή ομάδα της KOVE για το Dakar 2025 θα αποτελείται από τον Γάλλο Neels Theric, 18ο στο Dakar 2023, κι έναν ακόμα "μυστηριώδη" αναβάτη που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο -τελευταία στιγμή.

Η περιφερειακή ομάδα του εργοστασίου θα έχει ως μέλη τους Κινέζους Sunier, 46ο στο Dakar 2023, και Deng Liansong, 67ο στο Dakar 2023.

KOVE

Αν οι Γιαπωνέζοι και οι Ευρωπαίοι λοιπόν σκέφτονται ολοένα και περισσότερο να "λύσουν κάβους" και να αποχωρήσουν από το Rally Dakar που επιτρέπει μόνο μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες 450 κ.εκ., καθώς οι παραπάνω κατασκευαστές έχουν ρίξει το βάρος τους στα δικύλινδρα Adventure μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, ενώ τα αγωνιστικά μονοκύλινδρά τους έχουν πωλήσεις που συνεχώς μειώνονται, η KOVE δείχνει να έχει τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει στο θρυλικό ράλι, με μια 450άρα μοτοσυκλέτα που κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τις επιδόσεις των αναβατών της KOVE στο επερχόμενο ράλι Dakar.

Ετικέτες

Daytona 200: Ιστορικό ρεκόρ για τον Josh Herrin, χαμηλή πτήση με highside ο Peter Hickman [VIDEO]

Η 84η διοργάνωση του αγώνα Daytona 200 σήμανε δύο ρεκόρ για τον Αμερικανό αναβάτη
Josh Herrin
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/3/2026

O αγώνας Daytona 200 δεν είναι απλά ο εναρκτήριος αγώνας του αμερικανικού πρωταθλήματος ταχύτητας MotoAmerica. Είναι μια ετήσια γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού των ΗΠΑ, ένας αγώνας με ξεχωριστή προβολή που όλοι θέλουν να κερδίσουν και ο οποίος φέτος διεξήχθη για 84η φορά.

Ενταγμένος στην κατηγορία Supersport του MotoAmerica, έχει διάρκεια 200 μιλίων (εξ ου και το όνομά του) και απόσταση που αναλογεί σε 57 γύρους στη διαδρομή της πίστας Daytona International Speedway.

Ο φετινός αγώνας ξεκίνησε με δράμα, καθώς στον δεύτερο γύρο η πτώση ενός αναβάτη οδήγησε σε κόκκινες σημαίες και επανεκκίνηση για τους υπόλοιπους 56 γύρους, για να τερματίσει μετά από τρία πιτ-στοπ με τον μεγάλο πρωταγωνιστή, Josh Herrin (Panigale V2) στην πρώτη θέση.

daytona 200 podium
Από αριστερά: Tyler Scott, Josh Herrin, Kayla Yaakov

Για τον Herrin αυτή ήταν μια ιστορική στιγμή καθώς έγινε ο πρώτος που κερδίζει τον Daytona 200 για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές στην ιστορία του θεσμού. Ο Αμερικανός μάλιστα μετρά πέντε νίκες στον συγκεκριμένο αγώνα, αν προσθέσουμε και αυτή του 2010 με τη Yamaha, γεγονός που τον βάζει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ πεντάκις νικητών μαζί με τους Scott Russell και Miguel Duhamel.

Αφότου γλίτωσε από ένα απρόοπτο στη διάρκεια πιτ-στοπ του, ο Herrin κατάφερε να πάρει τη νίκη για 38 δευτερόλεπτα από τον κάτοχο της pole position, Tyler Scott (Suzuki GSX-R750).

Τρίτη τερμάτισε η 18χρονη Kayla Yaakov (Ducati Panigale V2), γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γυναίκα στο βάθρο στα 84 χρόνια του Daytona 200.

Στον αγώνα συμμετείχε για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Άγγλος θρύλος του Isle of Man TT, Peter Hickman με Triumph Street Triple 765 RS, ωστόσο είχε δύο πτώσεις που τον επηρέασαν δραστικά.

Η πρώτη ήρθε στη διαδικασία Time Attack και ήταν ένα μεγάλο highside απ’ το οποίο ευτυχώς ο Hickman βγήκε σχετικά αλώβητος, ενώ ακολούθησε ένα lowside στις χρονομετρημένες δοκιμές. Το αποτέλεσμα ήταν πως ο Άγγλος έπρεπε να παλέψει τόσο με το πονεμένο του κορμί όσο και με την εκκίνηση από πολύ πίσω, γεγονός που στο τέλος τον περιόρισε στην 29η θέση στον τερματισμό, πολύ πίσω από την τέταρτη που είχε καταφέρει πέρυσι στον ίδιο αγώνα.\