KOVE - Στο Rally Dakar 2025 με 12 αναβάτες από 10 διαφορετικές χώρες!
Κατά μέτωπο επίθεση από την κινέζικη εταιρεία, απέναντι στα Ευρωπαϊκά και Ιαπωνικά εργοστάσια
Από τον
Κώστα Γκαζή
3/9/2024
Καθώς KTM και Honda σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Yamaha που αποχώρησε από το Rally Dakar για να προωθήσει το Tenere 700 σε ράλι που επιτρέπουν τα μεγάλα δικύλινδρα κατασκευαστές όπως η KOVE ζητούν εκείνοι πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στο Rally Dakar του 2023 η KOVE έκανε το ντεμπούτο της στον αγώνα της Σαουδικής Αραβίας, με το πρωτόλειο ακόμα ράλι μοντέλο της εταιρείας να καταφέρνει να δει τον τερματισμό με το καλημέρα, στο πιο δύσκολο ράλι του κόσμου.
Στο 2024, στους αμμόλοφους του Empty Quarter κάνει την εμφάνισή του το 450Rally EX, η νέα αγωνιστική μοτοσυκλέτα της KOVE, η οποία μάλιστα κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση την 1η ημέρα του ράλι και στην 5η την 5η ημέρα. Γρήγορη μεν, είχε όμως και αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας, κάτι που προς τιμή της η KOVE αναγνωρίζει, αναφέροντας πως επρόκειτο για νέα μοτοσυκλέτα, και αυτά τα προβλήματα ήταν αναμενόμενα. Το θέμα ήταν να τα αντιμετωπίσει το εργοστάσιο και να τα λύσει στην επόμενη αναβάθμιση του μοντέλου.
Η κινέζικη εταιρεία αναφέρει πως τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο 450Rally EX κατά τη διάρκεια του Dakar λύθηκαν, με τη μοτοσυκλέτα να δοκιμάζεται σκληρά σε διάφορους αγώνες, συμπεριλαμβανομένων του Taklimakan Rally και του Baja Aragon.
Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2025, με μια μοτοσυκλέτα που φαίνεται να έχει λύσει τα πρώιμα προβλήματά της, και με αρκετούς αγωνιζόμενους να ετοιμάζονται να αποδείξουν τον παραπάνω ισχυρισμό στο Rally Dakar που πλησιάζει με βήμα ταχύ.
Συγκεκριμένα, στο Rally Dakar 2025 η KOVE θα λάβει μέρος με 12 αναβάτες από 10 χώρες: Κινα, Βρετανία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ιταλία, Ισπανία, Καναδάς, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και Σαουδική Αραβία.
Θυμίζουμε πως το 47ο Rally Dakar διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά στη Σαουδική Αραβία, από τις 3 έως τις 17 Ιανουαρίου 2025. Το ράλι θα διαρκέσει 15 ημέρες, με 12 από αυτές να είναι μέρες αγώνα.
Η εργοστασιακή ομάδα της KOVE για το Dakar 2025 θα αποτελείται από τον Γάλλο Neels Theric, 18ο στο Dakar 2023, κι έναν ακόμα "μυστηριώδη" αναβάτη που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο -τελευταία στιγμή.
Η περιφερειακή ομάδα του εργοστασίου θα έχει ως μέλη τους Κινέζους Sunier, 46ο στο Dakar 2023, και Deng Liansong, 67ο στο Dakar 2023.
Αν οι Γιαπωνέζοι και οι Ευρωπαίοι λοιπόν σκέφτονται ολοένα και περισσότερο να "λύσουν κάβους" και να αποχωρήσουν από το Rally Dakar που επιτρέπει μόνο μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες 450 κ.εκ., καθώς οι παραπάνω κατασκευαστές έχουν ρίξει το βάρος τους στα δικύλινδρα Adventure μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, ενώ τα αγωνιστικά μονοκύλινδρά τους έχουν πωλήσεις που συνεχώς μειώνονται, η KOVE δείχνει να έχει τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει στο θρυλικό ράλι, με μια 450άρα μοτοσυκλέτα που κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τις επιδόσεις των αναβατών της KOVE στο επερχόμενο ράλι Dakar.
Dakar 2026 – 1o σκέλος: Νίκη Canet με ποινή Branch - Για στρατηγική KTM εναντίων Honda έκανε λόγο ο Brabec
Γρήγορο σκέλος με αντιφατικές δηλώσεις περί δυσκολίας
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
4/1/2026
Ίδιο σκέλος με το εναρκτήριο του 2023 αποδείχτηκε η πρώτη ημέρα του φετινού Dakar, ένα σκέλος που είχε κερδίσει ο Sanders τότε και φέτος ήξερε τι να περιμένει, παρόλο αυτά έκανε 2 λάθη πλοήγησης που το κόστισαν 2 λεπτά συνολικά, ένα μικρό νούμερα αλλά ταυτόχρονα μεγάλο για τις χρονικές διαφορές που επικρατούν τώρα.
Κι αυτό γιατί δεν απαιτούσε τεχνική οδήγηση, σύμφωνα με τους αναβάτες της KTM και της Honda, οπότε δεν ήταν και εύκολο να ανακτήσεις το χαμένο λεπτό από λάθος άλλου αναβάτη.
Διαμετρικά αντίθεση άποψη είναι ο Branch, εργοστασιακός αναβάτης της Hero και ένα από τα φαβορί για θέση στο βάθρο φέτος. Είπε ότι ήταν ένα δύσκολο σκέλος που χαρακτηρίζει το δυσκολότερο Rally του κόσμου.
Η διαφορά απόψεων δεν πιστεύουμε πως έχει να κάνει με διαμετρικά αντίθετη οπτική στον βαθμό δυσκολίας αλλά στον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται το ρίσκο. Για τον Branch που έχει σημειώσει παλαιότερα από την εποχή Husqvarna, ένα από τα ατυχήματα με την μεγαλύτερη ταχύτητα, πέφτοντας με 160 χιλιόμετρα και με τρόπο που δεν άφηνε όχι περιθώριο αντίδρασης αλλά ούτε τα κλάσματα δευτερολέπτου που χρειάζεσαι για να σφιχτείς και να προετοιμαστείς για την πτώση σου, ένα δύσκολο σκέλος είναι εκείνο με ρίσκο ταχύτητας.
Μου έχει πει άλλωστε και στο παρελθόν κάτι τέτοιο, πως οι υψηλές ταχύτητες των 150 χιλιομέτρων σταθερά ελπίζοντας πως ο εμπρός τροχός θα καθαρίσει ότι έχει μπροστά και ο πίσω όταν ξεκολλήσει από το έδαφος θα προσγειωθεί περίπου στην ροδιά του ή λίγο δεξιά ή αριστερά και όχι τέρμα στο πλάι οδηγώντας σε πτώση με εκτόξευση, πως είναι το χειρότερό του. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που έλεγε χθες στον πρόλογο και ο Βασίλης Μπούδρος που σήμερα τερμάτισε στην 80η θέση γενικής, έχοντας βάλει στόχο να είναι στην πρώτη σαραντάδα μέχρι το τέλος του φετινού Dakar.
Παρόλο όμως το ρίσκο αυτό που ο Branch δεν θέλει να πάρει, παρόλο που το ρίσκο είναι εκείνο που θέλει να μην έχει, σήμερα ήταν ο ταχύτερος όλων με διαφορά!
Ο Branch θα τερμάτιζε σχεδόν δύο λεπτά μπροστά από τον Canet που σημαίνει πως θα είχε κερδίσει τον Sanders για τρία λεπτά, άρα ακόμη και αν ο Sanders δεν είχε σήμερα χάσει δύο λεπτά από λάθη πλοήγησης, πάλι ο Branch θα ήταν ταχύτερός του!
Η αγωνία του Branch να δει πως έχει την ταχύτητα για το βάθρο και το άγχος να μην απογοητεύσει την ομάδα του που έχει φέτος παροχές αντίστοιχες της KTM, δηλαδή βασιλική υποστήριξη, τον έκαναν να κρατήσει το τέρμα γκάζι παντού που θέλει να αποφεύγει και να δει έτσι το σκέλος ως ένα από τα δύσκολα.
Παράλληλα δεν κράτησε και το όριο στις ζώνες εκτός χρονομέτρησης αγώνα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δεχθεί 6 λεπτά ποινής και να καταλήξει στην 7η θέση!
Μετά την ποινή του Branch ο Canet πέρασε εμπρός και στο τέλος το βάθρο είναι ακριβώς ίδιο με εχθές μόνο που αντί για λίγα δευτερόλεπτα διαφοράς έχουμε αποστάσεις ένα έως ενάμιση λεπτό.
Ο Brabec έκανε λόγο για στρατηγική της KTM και πως τον έχουν βάλει στην μέση, δίχως να πει περισσότερα για αυτό. Πιθανότερο είναι να εννοεί πως προσπαθούν να ελέγξουν ποιος θα ξεκινά πρώτος αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι σωστός ο Brabec στην δήλωσή του γιατί γνωρίζοντας πώς δουλεύουν τα πράγματα στο box της KTM, παρόλο που δεν θα είχαν κανένα ενδοιασμό να κάνουν κάτι τέτοιο, άλλωστε δεν είναι εκτός κανονισμών, αποφεύγουν να δώσουν οδηγίες συγκράτησης σε αναβάτες.
Αν ο Brabec ανησυχεί για στρατηγική της KTM, τότε αυτό είναι και το πρώτο του λάθος, καθώς το Dakar απαιτεί να νικήσεις τον εαυτό σου και να συγκεντρωθείς.
Ο Canet ήξερε ότι είναι δεύτερος στην πρώτη του δήλωση στον τερματισμό και δήλωσε πως δεν είχε δει τον Sanders όλη την ημέρα ώστε να ξέρει πόση διαφορά είχαν ακριβώς, που είναι και μία απάντηση προς τον Brabec.
Σε κάθε περίπτωση ήταν και σήμερα ένα πολύ γρήγορο σκέλος με λίγη πέτρα και καθόλου σημεία που θέλουν τεχνική οδήγηση, άρα δεν δημιουργούσε ευκαιρίες να χτίσει κανείς μία διαφορά.
Τα χιλιόμετρα ήταν αρκετά για μία τέτοια διαδρομή, 524 σύνολο επιστρέφοντας στην ίδια κατασκήνωση με τα 305 από αυτά να είναι η ειδική διαδρομή και την εκκίνηση. Η εκκίνηση της ειδικής ήταν πάνω από μία ώρα μακριά από την κατασκήνωση και πρώτος ξεκίνησε ένας αναβάτης από τα Εμιράτα, γράφοντας και την πρώτη ροδιά για τους υπόλοιπους που θα ακολουθούσαν.
Ο Canet είχε ξεκινήσει από τους τελευταίους του γρήγορου γκρουπ σχεδόν σαράντα λεπτά μετά τον πρώτο καθώς έχουν διαφορά δύο λεπτών. Για αυτό και δεν είδε τον Sanders που ξεκινούσε πίσω του και που έχασε και δύο λεπτά, καλύπτοντας μόνο το ένα. Αν είχαν στρατηγική θα έπρεπε να πηγαίνουν με μικρή διαφορά για να μην ασχολείται καθόλου με την πλοήγηση ο Sanders αλλά τουλάχιστον για σήμερα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Ξεχωριστό φως θέλω να ρίξω στον Tobias Ebster που τον εκτίμησαν ιδιαίτερα πέρσι, όταν τον είδα να παίρνει θέση υπέρ των μη εργοστασιακών αναβατών, όταν η διοργάνωση ήταν έτοιμη να πάρει μία απόφαση που θα ωφελούσε μόνο τους εργοστασιακούς. Είναι ο ανιψιός του Heinz Kinigadner και θα περίμενε κανείς πως αυτό θα του έδινε τουλάχιστον μία έκπτωση στην απόκτηση της KTM και των ανταλλακτικών, αν όχι χορηγία ή κάτι μεγαλύτερο. Κι όμως, ο Tobias αγωνίζεται χωρίς καμία απολύτως βοήθεια για δύο Dakar, ένα τεράστιο κόστος και κάνει διάφορες δουλειές για να το καλύψει, μέχρι που φέτος εξασφάλισε μία θέση δίπλα στον Branch και την ομάδα της Hero. Για την οποία ισχύουν όσα είπαμε εχθές, είναι μία πολύ σημαντική ομάδα και η μόνη μετά την KTM με αυτές τις παροχές.
Στα πρώτα 70 χιλιόμετρα ο αναβάτης από τα Εμιράτα πήρε λίγο από το bonus που δίνεται στον πρώτο γιατί ανοίγει τον δρόμο και χάνει χρόνο και ταχύτητα, το περισσότερο πήγε στον Cornejo (HERO) που άνοιγε την διαδρομή για περισσότερη ώρα, ενώ και ο Santolino (Sherco) είχε ένα μικρό κομμάτι αυτού του bonus σε χρόνο που δίνει ένα δευτερόλεπτο για κάθε χιλιόμετρα που είσαι μπροστά.
Ο Theric που τράβηξε εχθές τα βλέμματα όλων όταν έσπρωχνε την μοτοσυκλέτα του για 2,5 χιλιόμετρα για να μην εγκαταλείψει, ανέβηκε σήμερα λίγες θέσεις από την τέρμα τελευταία. Δεν άφηνε περιθώρια η σημερινή ημέρα για να κερδίσει κανείς χρόνο, όπως είπαμε, αλλά τουλάχιστον δεν είχε άλλα προβλήματα.
Ο Mason Klein που είναι επίσης με κινέζικη μοτοσυκλέτα και μάλιστα με την άγνωστη μάρκα που είδαμε πέρσι πρώτη φορά, έχασε επίσης χρόνο από πρόβλημα τεχνικής φύσης, αλλά όχι πολύ και κατάφερε την 38η θέση, που είναι πολύ καλή επίδοση με αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το σκέλος.
Η ελληνική συμμετοχή, ο Βασίλης Μπούδρος, είναι τώρα στο 4ο του Dakar!
Για τον Mr.Dakar, Βασίλη Μπούδρο δεν υπάρχει ενημέρωση ακόμη για το πώς διέσχισε το σημερινό σκέλος όμως φαίνεται να κύλισαν όλα φυσιολογικά, αποφεύγοντας το ρίσκο που όπως είπε και ο ίδιος, είναι ένας από τους στόχους.
Έχει όμως μία ποινή 15 λεπτών που τον ρίχνει στην 79η θέση της κατάταξης, είναι σχεδόν βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να ανεβαίνει στην λίστα.
Αύριο η ειδική είναι επίσης μεγάλη, στα 400 χιλιόμετρα με 100 της απλής και ένα πρώτο κομμάτι εξίσου γρήγορο με σήμερα. Από εκεί και πέρα όμως θα υπάρχει βραχώδες έδαφος και τμήματα που απαιτούν την οδήγηση που θέλει ο Sanders για να δημιουργούνται διαφορές!