O Michael Dunlop κέρδισε την κατηγορία Lightweight στο Classic TT
Ο Michael Dunlop πρόσθεσε άλλη μια νίκη στην καριέρα του στην ορεινή διαδρομή του Isle of Man
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
28/8/2025
Ο Ιρλανδός αναβάτης της MD Racing Honda έφτασε πρώτος στη γραμμή του τερματισμού, αφήνοντας πίσω του τον Ian Lougher και τον Adam McLean
Ο αγώνας ξεκίνησε στις 18:30, με την προηγούμενη βροχή να δίνει τη θέση της σε ξηρές και ηλιόλουστες συνθήκες, αν και σημεία της διαδρομής παρέμεναν βρεγμένα με αμφίβολη πρόσφυση. Ο Adam McLean (Laylaw Racing Yamaha) ήταν πρώτος στο Glen Helen, ο Dunlop πήρε το προβάδισμα από την αρχή, με διαφορά 1,9 δευτερολέπτων έναντι του Mike Browne και τον Lougher να ακολουθεί στην τρίτη θέση.
Στο Ballaugh, το προβάδισμα του Dunlop αυξήθηκε στα οκτώ δευτερόλεπτα, ενώ ο Browne αντιμετώπισε προβλήματα, χάνοντας σχεδόν μισό λεπτό. Στο επόμενο τμήμα προς Ramsey, η διαφορά του από τον Dunlop ήταν μόλις δύο δευτερόλεπτα, αλλά τα προηγούμενα προβλήματα τον έριξαν στην έκτη θέση.
Στο Ramsey, ο Dunlop αύξησε την απόσταση από τον Lougher στα 13,7 δευτερόλεπτα, με τον McLean στην τρίτη θέση μόλις 0,6 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Sayle. Ο αγώνας των 400cc συνεχίστηκε με τον Oversby να προηγείται έναντι του Craig Neve κατά 1,6 δευτερόλεπτα και τον Paul Cassidy να ακολουθεί κατά 1,1 δευτερόλεπτα, στις θέσεις 10 έως 12.
Ο McLean ήταν πρώτος στο τέλος του πρώτου γύρου με μέση ταχύτητα 182,677 km/h, αλλά ο Dunlop ήταν ταχύτερος στα 185,258 km/h, προηγούμενος κατά 16,9 δευτερόλεπτα. Ο Lougher (181,556 km/h), ο Sayle (180,946 km/h), ο Hall (180,480 km/h) και ο Rhys Hardisty (177,123 km/h) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα. Ο Browne έπεσε στο Brandywell, χωρίς ευτυχώς σοβαρούς τραυματισμούς.
Ο McLean είχε έναν αγώνα με πολλές ανατροπές, ξεκινώντας πρώτος αλλά τελικά καταλήγοντας τρίτος, μόλις 0,654 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Sayle. Ο Dunlop τερμάτισε πρώτος με μέση ταχύτητα 185,388 km/h, κερδίζοντας με διαφορά 47,1 δευτερολέπτων, ενώ ο Lougher ολοκλήρωσε δεύτερος, με μόλις 2,1 δευτερόλεπτα να χωρίζουν τον Sayle από τον Hall, στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.
Στην έκτη θέση τερμάτισε ο Hardisty (Laylaw Racing Yamaha), μπροστά από τον Michal Dokoupil (Cookson Travel Yamaha) και τον Michael Sweeney (CSC Racing/IMSLTD Yamaha), με τον Neve να ολοκληρώνει στην ένατη θέση συνολικά. Ο Cassidy τερμάτισε μισό λεπτό πίσω, με τον Monaghan να ακολουθεί 5,8 δευτερόλεπτα πιο πίσω στην 11η θέση.
Νίκη Luciano Benavides στο Dakar 2026 με την μικρότερη διαφορά της ιστορίας! Απίστευτες στιγμές στη Σαουδική Αραβία!
Απαρηγόρητοι στην Honda!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
17/1/2026
Ο μόνος που πίστευε πως μπορεί να γίνει η ανατροπή, ήταν ο ίδιος ο Luciano όπως δήλωσε πως έλεγε στην ομάδα συνεχώς, ακόμη και σήμερα το πρωί.
Η αλήθεια είναι πως αν δεν πήγαινε τέρμα γκάζι, δεν θα κατάφερνε να κερδίσει παρά το λάθος του Brabec. Ήταν η δική του απόφαση να τα δώσει όλα παρότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνει αυτό, που τελικά του έδωσε την νίκη και όχι μόνο το λάθος του Brabec μόλις τρία χιλιόμετρα πριν το τέλος.
Για να κερδίσει ο Benavides θα έπρεπε ο Brabec να κάνει το λάθος, μία πολύ μικρή πιθανότητα για κάποιον που μετρά τρεις μεγάλες νίκες. Σε απευθείας κόντρα είναι αδύνατο να καλύψει ο Benavides τρια λεπτά ταχύτερα την ίδια διαδρομή, οπότε χρειάζεται ένας συνδυασμός, να πηγαίνει με τέρμα γκάζι ενώ ξέρει πως θα βγει δεύτερος χωρίς να απειλείται και η δεύτερη θέση, ποντάροντας στην εξαιρετική περίπτωση να πάει κάτι λάθος με τον Brabec.
Δεν είναι λοιπόν μόνο το λάθος του Brabec που του έδωσε την νίκη, αξίζει ο Benavides όλα τα εύσημα γιατί ποτέ δεν τα παράτησε, ενώ πριν από αυτό έκανε ότι μπορούσε απέναντι σε έναν ταχύτερο Sanders.
Δεν του χαρίστηκε λοιπόν ο τίτλος σε καμία περίπτωση, όπως βλέπουμε ήδη, ενώ μόλις έχει πανηγυρίσει την νίκη, να σχολιάζεται από μία, ευτυχώς μικρή, μερίδα του κοινού.
Ο Benavides έχει πάρει 9 φορές μέρος στο Dakar κάνοντας ότι καλύτερο μπορούσε στην πιο σκληρή από πλευράς ανταγωνισμού κατηγορία και δεν κατάφερε να πάρει την νίκη. Μαζί με τον αδερφό του έκαναν ότι μπορούσαν για να φτάσουν ακόμη και στο 1-2 και φέτος εκείνος είναι εκεί να μοιραστεί τη χαρά του καθώς αγωνίζεται στα αυτοκίνητα.
Μάλιστα κατάφεραν να είναι τα πρώτα αδέρφια στην ιστορία που νίκησαν το ίδιο σκέλος σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά οχήματα!
Το σημείο που έκανε το λάθος ο Brabec ήταν καθοριστικό γιατί έπρεπε να πάει πίσω και να γυρίσει
Είναι επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία που η νίκη κερδίζεται με μόλις 2 δευτερόλεπτα!
Αυτή την στιγμή μιλάμε για την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Rally Dakar!
Όπως είπαμε εχθές, θα ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι και πράγματι, αυτό ακριβώς συνέβη, το δυσκολότερο σενάριο στο οποίο ο Luciano τα έδωσε όλα για όλα:
«Τα έδωσα όλα από την αρχή μέχρι το τέλος σήμερα. Ποτέ δεν σταμάτησα να ονειρεύομαι, ποτέ δεν σταμάτησα να πιστεύω. Είπα στους δικούς μου ανθρώπους ότι δεν ήξερα το γιατί, αλλά απλά ένιωθα πως το παιχνίδι παιζόταν ακόμα. Στα τελευταία τρία χιλιόμετρα, ο Ricky πήρε λάθος διαδρομή κι εγώ πήρα τη σωστή. Ήταν μια αχτίδα ελπίδας. Είδα ότι ήταν αυτός και ότι έπρεπε να κάνει αναστροφή για να μπει πάλι στη σωστή γραμμή, επειδή το να περάσει ανάμεσα από τα δύο [σημεία] ήταν αδύνατο. Είδα το άνοιγμα και όρμησα. Είχα πει σε όλους πριν την εκκίνηση ότι αυτό το Ντακάρ ήταν δικό μου. Εννέα χρόνια στο Ντακάρ και η πρώτη μου νίκη. Ο αδερφός μου κι εγώ γράφουμε ιστορία. Εκείνος κέρδισε με σαράντα τρία δευτερόλεπτα [διαφορά] και εγώ κέρδισα με δύο. Νομίζω πως τον έχω κερδίσει σε αυτό το κομμάτι! Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Μαθηματικά, ήταν αδύνατο να κερδίσω τον Ricky σήμερα. Αλλά στο χθεσινό τμήμα της διαδρομής, είπα στον εαυτό μου ότι τα είχα κάνει όλα σωστά και ήθελα να τερματίσω δυνατά. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο και νομίζω πως σήμερα ήταν απλά μια από αυτές τις μέρες. Δύο δευτερόλεπτα μετά από δύο εβδομάδες και πάνω από 8.000 χιλιόμετρα... είναι δύσκολο να το πιστέψεις.»
Στην Rally 2 κατηγορία την νίκη πήρε ο Σλοβένος TONI MULEC όπου εδώ έχουμε τον ορισμό της νίκης από εκείνους που ήταν εκτός πρόβλεψης πριν ξεκινήσει το Dakar. Έδωσε μία δυνατή μάχη με τον Campbell και έκανε την διαφορά!
Ο Βασίλης Μπούδρος τερματίζει 50ς στην γενική κατηγορία!
Στην Original By MOTUL κέρδισε ο Melot όπως ήταν αναμενόμενο από την μέση του Rally και μετά, όπως επίσης κράτησε την 11η θέση ο Βασίλης Μπούδρος, που ήταν όπως είχαμε πει πολύ δύσκολο να χαθεί.
Σε μία από τις πιο ωραίες εμφανίσεις του και μάλλον από τα μέχρι τώρα λεγόμενά του, σε ένα από τα Dakar που ευχαριστήθηκε περισσότερο, ανέβηκε και σε μία σημαντική θέση της γενικής κατάταξης, ακριβώς στην 50η, έχοντας περάσει πάνω από το μισό grid που ακόμη έμενε στον αγώνα!
Το Dakar του 2026 έχει μείνει ήδη στην ιστορία ως ο αγώνας με την μεγαλύτερη ανατροπή που έχει συμβεί, 2 δευτερόλεπτα διαφοράς μετά από 8.000 χιλιόμετρα χρονομέτρησης!