Ο Περιστεράς στο Red Bull Rookies Cup

Στην πίστα της Almeria
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/9/2017

Η προσπάθεια του νεαρού Έλληνα αναβάτη στο εξωτερικό συνεχίζεται, αυτή τη φορά με την συμμετοχή του στον τελικό για την επιλογή των αναβατών του Red Bull Rookies Cup!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η γνωστή πίστα Circuito De Almeria, στη νότια Ισπανία κοντά στην Γρανάδα και την Μάλαγα, θα φιλοξενήσει τον παγκόσμιο τελικό “Red Bull MotoGP Rookies Cup Selection Event 2017”, μέσα από τον οποίο θα επιλεγούν οι αγωνιζόμενοι που θα συμπληρώσουν τους συμμετέχοντες στο Κύπελλο του 2018, που γίνεται μαζί με τους αγώνες του MotoGP σε επιλεγμένες πίστες.

Η επιλογή αυτή θα γίνει από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου και ο 12χρονος Γιάννης Περιστεράς που δέχτηκε τη σχετική πρόσκληση από τους οργανωτές, είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Ελλάδας, μετά τις επιτυχίες που είχε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα MiniGP και τη νίκη του στο ιταλικό Πρωτάθλημα CIV!

H μοτοσυκλέτα που θα οδηγήσουν είναι η Metrakit 125, μια δίχρονη αγωνιστική μοτοσυκλέτα και ήδη ο Γιάννης προπονείται στην Ελλάδα με μια ίδια μοτοσυκλέτα!

Οι τέσσερεις κριτές που θα επιλέξουν τους πρώτους ανάμεσα στους εκατό περίπου αναβάτες από όλον τον κόσμο, είναι οι August “Gustl” Auinger (αυστριακός θρύλος της μοτοσυκλέτας και κόουτς των αναβατών του Rookies Cup), ο Harald Bartol (μηχανικός και πρώην αναβάτης Grand Prix), ο Peter Clifford (ειδικός στο MotoGP, πρώην ιδιοκτήτης της ομάδας Red Bull Yamaha) και ο Dani Ribalta (εκπαιδευτής σχολής υψηλού επιπέδου οδήγησης).

Φυσικά όλη η μοτοσυκλετιστική Ελλάδα θα βρίσκεται εκείνες τις ημέρες στο πλευρό του Γιάννη Περιστερά και σίγουρα αυτό είναι ένα καλό βήμα και για την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε., την Ομοσπονδία μας, στο να δει έναν οδηγό με ελληνική αγωνιστική άδεια στις πίστες του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Peristeras Moto Tyres

OFFICIAL SUPPLIER  GREECE:

Dunlop Moto Racing Tyres

Dunlop Kart Racing Tyres

Chicken Hawk moto & kart Warmers 

Gerbing Heated Clothes

 

Κεντρικό Μιχαλακοπούλου 125 Αθήνα,

Υπ/μα :  Κωνσταντινουπόλεως 44, Περιστέρι

Office: 210 777 5380 & 2105770877

Fax:    210 7798116  & 2105770876

Mob:   6978483747

Mail: [email protected], [email protected]

www.peristeras-tyres.gr

 

Dakar 2026 – 9ο σκέλος: Νίκη Schareina – Κορυφή Sanders με διαφορά – Στην 10άδα Orignal by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!

Προβλήματα πλοήγησης για πολλούς με λίγους ευνοημένους
Dakar 2026 – 9ο σκέλος: Νίκη Schareina – Κορυφή Sanders με διαφορά – Στην 10άδα Orignal by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2026

Μόλις 418 χιλιόμετρα ειδικής σήμερα και συνολικά 541 χιλιόμετρα μαζί με την απλή, είχαν σήμερα στους αμμόλοφους οι μοτοσυκλέτες με τα αυτοκίνητα σε τελείως διαφορετική διαδρομή, που σημαίνει ότι δεν είχαν ροδιές να ακολουθήσουν αλλά μπορούσαν να ξεκινήσουν και νωρίτερα. Ροδιές δεν είχε ούτε και ο Luciano Benavides να ηγείται της γενικής κατάταξης για πρώτη φορά στην καριέρα του. Είναι όμως η τρίτη φορά στο φετινό Dakar που ανοίγει την διαδρομή πρώτος, αντιμετωπίζοντας όλες τις σοβαρές δυσκολίες πλοήγησης που έχει αυτό και μάλιστα αυτή τη φορά μόλις στο 33ο χιλιόμετρο. Το ίδιο πρόβλημα μοιραζόταν και ο Daniel Sanders φυσικά μόλις με τρία λεπτά διαφορά πίσω του, ακολουθούμενος από τον Ricky Brabec που έχοντας δύο περάσματα από τους κορυφαίους μπροστά του, ήξερε ακριβώς από που να περάσει και δεν του πήρε έτσι πολύ ώρα να τους προφτάσει. Ήταν ένα σημείο που το Dakar δεν είχε ξανά περάσει στο παρελθόν και ο Sanders είχε δει την δυσκολία προσανατολισμού μόλις παρέλαβε το roadbook. Πολύ γρήγορα οι δύο KTM χάθηκαν και έτσι τους έπιασε και ο Brabec. Οι τρεις τους αναγκάστηκαν να ψάξουν για λίγο την διαδρομή μέχρι να τους πιάσει και ο Schareina. Εκεί οι Honda πήραν διαφορετική απόφαση από τις KTM για να διορθώσουν το λάθος αλλά μία ήταν η πιο σωστή επιλογή και την είχαν κάνει οι αναβάτες της KTM, με τον Sanders να ανοίγει πλέον τη διαδρομή μαζί, γεγονός που τον ευνόησε στην συγκομιδή των bonus και τελικά στην εικονική γενική κατάταξη, παίρνοντας τα ηνία από τον Benavides.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Neels Theric και ο Michael Docherty ξεκίνησαν μια στενή μονομαχία, ενώ ο πρωτοεμφανιζόμενος Khaliunbold Erdenebileg από τη Μογγολία άρχισε να εντυπωσιάζει, πλησιάζοντας την πρώτη δεκάδα της γενικής.

Η κυριαρχία του Edgar Canet και η ανατροπή

Καθώς ο αγώνας προχωρούσε, ο Edgar Canet εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των προπορευόμενων και σημείωσε τους καλύτερους χρόνους στα πρώτα σημεία ελέγχου (41 χλμ, 84 χλμ και 121 χλμ). Ωστόσο, η τύχη του άλλαξε μετά το 158ο χιλιόμετρο. Παρόλο που έφτασε στη ζώνη ανεφοδιασμού, έχασε πολύτιμο χρόνο, επιτρέποντας στον συμπατριώτη του, Tosha Schareina, να πάρει το προβάδισμα της ειδικής.

Παράλληλα, ο Daniel Sanders κατάφερε να αποσπαστεί από τους Brabec και Benavides, συγκεντρώνοντας όλα τα μπόνους πρωτοπορίας (bonuses) μεταξύ 121 χλμ και 158 χλμ, γεγονός που του έδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα ασφαλείας στη γενική κατάταξη έναντι του Brabec που ήταν από την αρχή ο μεγάλος αντίπαλος και πλέον και του Benavides.

Το τελικό στάδιο και ο θρίαμβος του Schareina

Στο δεύτερο μισό της ειδικής διαδρομής, ο Tosha Schareina ήταν καταιγιστικός. Μετά το 293ο χιλιόμετρο, άνοιξε τη διαφορά του από τους Skyler Howes, Daniel Sanders και Ricky Brabec. Στο τελευταίο σημείο ελέγχου (380 χλμ), ο Ισπανός αναβάτης της Monster Energy Honda είχε ήδη εξασφαλίσει μια άνετη διαφορά άνω των 6 λεπτών.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Michael Docherty επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, οδεύοντας προς την 6η του νίκη σε σκέλος για τη συγκεκριμένη έκδοση, αυξάνοντας τη διαφορά του από τον Neels Theric που τελικά τερμάτισε με 6 λεπτά διαφορά. Έτσι και αλλιώς κανείς από τους δύο δεν μπορεί να μειώσει επικίνδυνα την διαφορά από τον Campbell που ηγείται της γενικής κατάταξης. Τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών ήταν ικανά να τους φορτώσουν με πολύωρες καθυστερήσεις που δεν σβήνουν με τα δεκάλεπτα διαφοράς που μπορούν να κερδίσουν από τον αναβάτη της Honda.

Τερματισμός και Αποτελέσματα

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον Tosha Schareina να πανηγυρίζει το "hat-trick" του, κερδίζοντας το τρίτο του σκέλος για το 2026. Τερμάτισε 4'35'' μπροστά από τον Daniel Sanders, ο οποίος όμως έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει ακόμη περισσότερο καθώς μεγάλωσε την απόστασή του στην γενική κατάταξη από τον Ricky Brabec που πήρε την τρίτη θέση (+6'22'') και είναι δεύτερος γενικής , ενώ ο Luciano Benavides περιόρισε τις απώλειες στην 9η θέση (+11'50'') και είναι πλέον τρίτος γενικής.

Πολύ δυναμικά ο Βασίλης Μπούδρος ανέβηκε στην δεκάδα της Original by MOTUL , μία εξέλιξη που ήταν πολύ δύσκολη και που δείχνει πως η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα του αναβάτη της ομάδας DNA – Enduro Greece, είναι το μεγαλύτερο εφόδιο στον σκληρότερο αγώνα αντοχής.

Ο Βασίλης Μπούδρος ήταν σταθερά 11ος με μεγάλη απόσταση από την 10η θέση και αντίστοιχα μεγάλη απόσταση από τον 12ο, όταν χθες έγινε η ανατροπή χάνοντας μία θέση. Σήμερα όμως κέρδισε δύο μειώνοντας την απόσταση και από τον 9ο!

Κατάφερε μία 49η θέση στο σκέλος, την καλύτερη έως τώρα και παραμένει σταθερά στην 59η θέση της γενικής κατάταξης με πλέον σημαντικό πως είναι στην δεκάδα της κατηγορίας του!