Οι γυναικείες συμμετοχές στο Dakar 2020!

Χωρίς καμία εγκατάλειψη!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

17/1/2020

Το φετινό Dakar τα είχε όλα και σηματοδοτεί την λήξη της πολυετή κυριαρχίας της KTM, με τον Ricky Brabec να φέρνει την πολυπόθητη νίκη στην Honda, μετά από 31 χρόνια! Η έρημος της Σαουδικής Αραβίας αποδείχτηκε πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση για τους αναβάτες αφού απ’ τους 158 που ξεκινήσαν, μονάχα οι 100 κατάφεραν να τερματίσουν, ενώ είχαμε και μια μεγάλη απώλεια απ’ τον κόσμο των rally…

Οι γυναικείες παρουσίες δεν έλειπαν, παρά μόνο απ’ την κατηγορία των Quad, ενώ οι περισσότερες συμμετοχές ήταν στη κατηγορία των μοτοσυκλετών. Οι πέντε αναβάτριες κατάφεραν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τον άθλο και να τερματίσουν χωρίς καμία τους να εγκαταλείψει. Η διαφορά μεταξύ της πρώτης στη γενική κατάταξη και της τελευταίας ήταν χαοτική, που έφτανε σχεδόν τη μια μέρα και έκανε ξεκάθαρη τη διαφορά επιπέδου μεταξύ των αναβατριών.

Η Laia Sanz της GasGas –η οποία πλέον ανήκει στην ΚΤΜ- κατάφερε να τερματίσει στη 18η θέση της γενικής και να υπερασπιστεί τον τίτλο της ταχύτερης αναβάτριας στο Dakar. Η ίδια θεωρεί πως το να βρίσκεται μέσα στους 15 πρώτους αναβάτες είναι μια νίκη γι' αυτήν, έναν άθλο που δεν κατάφερε να πετύχει φέτος. Το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει μέχρι στιγμής ήρθε το 2015, όταν τερμάτισε ένατη. Μέχρι και σήμερα όμως, δεν έχει υπάρξει Dakar που να την κάνει να εγκαταλείψει. Ακόμη και το 2019, που ανάρρωνε από μια λοίμωξη που είχε τον Αύγουστο του 2018, έλαβε μέρος και τερμάτισε κανονικά. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, έχοντας οδηγήσει μαζί της, η Laia αξίζει και με το παραπάνω μια θέση μέσα στη δεκάδα της γενικής χάρη στον τρόπο που οδηγεί και είναι ελάχιστοι οι άντρες που μπορούν να την ακολουθήσουν και να την ανταγωνιστούν. Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται και από τους 18 τίτλους που έχει συνολικά στα παγκόσμια πρωταθλήματα trial και enduro.

Πίσω απ’ τη Sanz και με τη διαφορά τους να φτάνει τις εννέα ώρες και 36 λεπτά… τερμάτισε η Ολλανδή Mirjam Pol με τη μοτοσυκλέτα της Husqvarna στη 41η θέση. Το φετινό Dakar ήταν το έβδομο που έλαβε μέρος η αναβάτρια, παρότι συμμετείχε για πρώτη φορά το 2006. Τρία χρόνια αργότερα, το 2009 ήταν η ταχύτερη γυναικά στο Rally, τερματίζοντας στην 53η θέση της γενικής.

Το 2010 θα ήταν η μοναδική χρονιά που θα εγκατέλειπε το Dakar στο 8ο σκέλος, ενώ απ’ το 2011 μέχρι το 2018 απείχε απ’ το Rally. Φέτος ήταν η καλύτερή της εμφάνιση και για να τα καταφέρει προετοιμαζόταν όλο το χρόνο με εντατικές προπονήσεις ώστε να ανταπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες.

Εξίσου εντυπωσιακή και πολλά υποσχόμενη είναι και η πρωτοεμφανιζόμενη Νοτιοαφρικανή Kirsten Landman με τη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ. Ξεκίνησε να ασχολείται με την οδήγηση μοτοσυκλετών από όταν ήταν οκτώ ετών και έκτοτε έχει λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες όπως το Redbull Romaniacs, το King of the Hill Hard Enduro και στο εθνικό πρωτάθλημα enduro της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, το 2013 είχε μια πτώση στην Botswana και λόγω ιατρικούς λάθους έπεσε σε κώμα για 11 μέρες. Από τότε η φοβία που της δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλη που ακόμη και δύο εκατομμύρια ευρώ να της έδιναν δεν θα ξανασυμμετείχε σε χωμάτινους αγώνες και Rally.

Το χαμόγελό της τα λέει όλα, η Landman πλέον έχει ξεπεράσει κάθε φοβία...

 

Όμως η ιστορία του Joey Evans, που γλύτωσε από την παραπληγία και ξαναέλαβε μέρος στο Dakar το 2017 αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την Landman και βρήκε το θάρρος να επιστρέψει στους αγώνες, παίρνοντας μέρος στο Desert 1000. Φέτος, κατάφερε έγινε η πρώτη Νοτιοαφρικανή που τερματίζει στο Dakar και παράλληλα η τρίτη ταχύτερη αναβάτρια, ενώ τερμάτισε δυο θέσεις πιο κάτω απ’ την Pol στη γενική.

Με 18 ώρες να την χωρίζουν απ’ το πρότυπό της την Laia Sanz και την Kristen Landman να τις κόβεις τα φτερά στο να γίνει η πρώτη Νοτιοαφρικανή αναβάτρια που τερματίζει στο Dakarη, η Taye Perry της ΚΤΜ τερμάτισε στην 77η θέση της γενικής,. Παρότι έχει ύψος μόλις 1,58μ. και είναι η πιο κοντή αναβάτρια που έχει λάβει μέρος ποτέ στο Dakar, αυτό δεν την εμπόδισε στο να ολοκληρώσει το Rally επιτυχώς.

Το ύψος όμως, λειτουργεί εις βάρος της όπως είπε, διότι χρειάζεται να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να σηκώσει τη μοτοσυκλέτα όταν πέσει. Ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 12 ετών και έχει στεφθεί πρωταθλήτρια στη εθνικό πρωτάθλημα γυναικών της χώρας της.

Η Sara Garcia, ήταν η μοναδική αναβάτρια που δεν χρησιμοποίησε μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ έμμεσα ή άμεσα, αφού τόσο η Husqvarna όσο και η GasGas είναι πλέον θυγατρικές της αυστριακής εταιρείας. Έλαβε μέρος με την WRF450 της Yamaha και ήρθε 86η στη γενική ολοκληρώνοντας το Dakar με συνολικό χρόνο 68 ώρες.

Μπορεί συνολικά να έλαβαν μόλις πέντε γυναίκες στο φετινό Dakar, όμως καμία τους δεν εγκατέλειψε τον αγώνα και καμία του δεν ήρθε τελευταία στη γενική, βάζοντας έτσι τα γυαλιά σε όσους έχουν ακόμη την εντύπωση οι αγώνες μοτοσυκλετών και τα Rally είναι μόνο για άντρες. Το βιογραφικό των περισσότερων αναβατριών επιβεβαιώνει τον κανόνα…

 
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Αναβάτρια
ΜΟΤΟ
Χρόνος
Διαφορά
LAIA SANZ
GAS GAS FACTORY TEAM
44:00:52
 
MIRJAM POL
HT RALLY RAID HUSQVARNA RACING
53:37:39
+ 09:36:47
KIRSTEN LANDMAN
BAS DAKAR KTM RACING TEAM
56:28:16
+ 12:27:24
TAYE PERRY
NOMADE RACING
62:05:19
+ 18:04:27
SARA GARCIA
PONT GRUP YAMAHA
68:00:00
+ 23:59:08

 

Ετικέτες

Isle of Man TT 2026: Απολογισμός Βραβείων - Τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα της διοργάνωσης

£28.500 για τον Dean Harrison από τη νίκη στο Milwaukee Senior TT
ΙοΜΤΤ2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

8/6/2026

Ο Dean Harrison δεν κατέκτησε μόνο τη νίκη στο Milwaukee Senior TT του Isle of Man TT 2026, αλλά και το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο που απονεμήθηκε σε αναβάτη στη φετινή διοργάνωση, λαμβάνοντας 28.500 λίρες (περίπου 38.500 ευρώ).

Ο αναβάτης της Honda Racing UK εισέπραξε ολόκληρο το προβλεπόμενο έπαθλο του Senior TT, παρά το γεγονός ότι ο αγώνας αρχικά αναβλήθηκε μετά από μόλις έναν ολοκληρωμένο γύρο εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών που ταλαιπώρησαν τη διοργάνωση.

Οι διοργανωτές επιχείρησαν να επανεκκινήσουν τον αγώνα το Σάββατο στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προγράμματος, όμως η κακοκαιρία δεν επέτρεψε περαιτέρω δράση. Έτσι, το αποτέλεσμα επικυρώθηκε με βάση την κατάταξη του πρώτου γύρου της παρασκευής, με τον Harrison να πανηγυρίζει την έβδομη νίκη της καριέρας του σε TT.

Το Isle of Man TT 2026 επηρεάστηκε έντονα από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, με τρεις αγώνες να ακυρώνονται οριστικά. Το Senior TT είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Σάββατο 6 Ιουνίου, μεταφέρθηκε στην Παρασκευή το απόγευμα, όμως ένα περιστατικό στον δεύτερο γύρο και η έλλειψη επαρκούς φωτισμού οδήγησαν στην αναβολή του για το Σάββατο. Τελικά όμως οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωσή του.

Το Senior TT αποτελεί παραδοσιακά τον σημαντικότερο αγώνα της διοργάνωσης και διαθέτει το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο. Εκτός από τις 28.500 λίρες (περίπου 38.500 ευρώ) που κατέκτησε ο Harrison για τη νίκη, ο Peter Hickman έλαβε 14.250 λίρες (περίπου 19.250 ευρώ) για τη δεύτερη θέση, ενώ ο Josh Brookes εισέπραξε 9.410 λίρες (περίπου 12.700 ευρώ) για την τρίτη θέση.

Χρηματικά έπαθλα απονεμήθηκαν στους 20 πρώτους της κατάταξης, με τον αναβάτη που τερμάτισε στην 20ή θέση να λαμβάνει 630 λίρες (περίπου 850 ευρώ).

IoMTT

Η επιτυχία του Harrison στο Senior TT ήρθε να προστεθεί στη νίκη του στον αγώνα Superbike TT, για την οποία εισέπραξε ακόμη 23.750 λίρες (περίπου 32.100 ευρώ), εξασφαλίζοντας έτσι τα δύο μεγαλύτερα μεμονωμένα έπαθλα της φετινής διοργάνωσης αθροίζοντας ένα σύνολο £52.250 (61.650 €) για τις νίκες του και £66.510 (78.480 €) συμπεριλαμβάνοντας τα βάθρα του, τις δυο δεύτερες θέσεις του δηλαδή στους αγώνες Supersport.

Μετά το Senior και το Superbike TT, η κατηγορία Supersport προσφέρει το αμέσως μεγαλύτερο έπαθλο νίκης, ύψους 14.250 λιρών (περίπου 19.250 ευρώ) ανά αγώνα. Ο Michael Dunlop κέρδισε και τους δύο αγώνες Supersport αλλά και τον πρώτο αγώνα Sportbike TT, που του απέφερε ακόμη 7.130 λίρες (περίπου 9.630 ευρώ), αυξάνοντας σημαντικά τις συνολικές απολαβές του από τη φετινή διοργάνωση. συγκεντρώνοντας συνολικά £35.630 (42.040 €) από τις νίκες και £43.470 (51.290 €) μαζί με τα βάθρα, ενώ με την φετινή συγκομιδή επιτυχιών έφτασε τo ρεκόρ των 36 νικών στο Tourist Trophy.

Το έπαθλο νίκης στους αγώνες Superstock ανέρχεται σε 9.500 λίρες (περίπου 12.830 ευρώ), ωστόσο κανείς δεν το διεκδίκησε φέτος, καθώς και οι δύο προγραμματισμένοι αγώνες της κατηγορίας ακυρώθηκαν λόγω καιρού.