Οι γυναικείες συμμετοχές στο Dakar 2020!

Χωρίς καμία εγκατάλειψη!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

17/1/2020

Το φετινό Dakar τα είχε όλα και σηματοδοτεί την λήξη της πολυετή κυριαρχίας της KTM, με τον Ricky Brabec να φέρνει την πολυπόθητη νίκη στην Honda, μετά από 31 χρόνια! Η έρημος της Σαουδικής Αραβίας αποδείχτηκε πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση για τους αναβάτες αφού απ’ τους 158 που ξεκινήσαν, μονάχα οι 100 κατάφεραν να τερματίσουν, ενώ είχαμε και μια μεγάλη απώλεια απ’ τον κόσμο των rally…

Οι γυναικείες παρουσίες δεν έλειπαν, παρά μόνο απ’ την κατηγορία των Quad, ενώ οι περισσότερες συμμετοχές ήταν στη κατηγορία των μοτοσυκλετών. Οι πέντε αναβάτριες κατάφεραν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τον άθλο και να τερματίσουν χωρίς καμία τους να εγκαταλείψει. Η διαφορά μεταξύ της πρώτης στη γενική κατάταξη και της τελευταίας ήταν χαοτική, που έφτανε σχεδόν τη μια μέρα και έκανε ξεκάθαρη τη διαφορά επιπέδου μεταξύ των αναβατριών.

Η Laia Sanz της GasGas –η οποία πλέον ανήκει στην ΚΤΜ- κατάφερε να τερματίσει στη 18η θέση της γενικής και να υπερασπιστεί τον τίτλο της ταχύτερης αναβάτριας στο Dakar. Η ίδια θεωρεί πως το να βρίσκεται μέσα στους 15 πρώτους αναβάτες είναι μια νίκη γι' αυτήν, έναν άθλο που δεν κατάφερε να πετύχει φέτος. Το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει μέχρι στιγμής ήρθε το 2015, όταν τερμάτισε ένατη. Μέχρι και σήμερα όμως, δεν έχει υπάρξει Dakar που να την κάνει να εγκαταλείψει. Ακόμη και το 2019, που ανάρρωνε από μια λοίμωξη που είχε τον Αύγουστο του 2018, έλαβε μέρος και τερμάτισε κανονικά. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, έχοντας οδηγήσει μαζί της, η Laia αξίζει και με το παραπάνω μια θέση μέσα στη δεκάδα της γενικής χάρη στον τρόπο που οδηγεί και είναι ελάχιστοι οι άντρες που μπορούν να την ακολουθήσουν και να την ανταγωνιστούν. Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται και από τους 18 τίτλους που έχει συνολικά στα παγκόσμια πρωταθλήματα trial και enduro.

Πίσω απ’ τη Sanz και με τη διαφορά τους να φτάνει τις εννέα ώρες και 36 λεπτά… τερμάτισε η Ολλανδή Mirjam Pol με τη μοτοσυκλέτα της Husqvarna στη 41η θέση. Το φετινό Dakar ήταν το έβδομο που έλαβε μέρος η αναβάτρια, παρότι συμμετείχε για πρώτη φορά το 2006. Τρία χρόνια αργότερα, το 2009 ήταν η ταχύτερη γυναικά στο Rally, τερματίζοντας στην 53η θέση της γενικής.

Το 2010 θα ήταν η μοναδική χρονιά που θα εγκατέλειπε το Dakar στο 8ο σκέλος, ενώ απ’ το 2011 μέχρι το 2018 απείχε απ’ το Rally. Φέτος ήταν η καλύτερή της εμφάνιση και για να τα καταφέρει προετοιμαζόταν όλο το χρόνο με εντατικές προπονήσεις ώστε να ανταπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες.

Εξίσου εντυπωσιακή και πολλά υποσχόμενη είναι και η πρωτοεμφανιζόμενη Νοτιοαφρικανή Kirsten Landman με τη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ. Ξεκίνησε να ασχολείται με την οδήγηση μοτοσυκλετών από όταν ήταν οκτώ ετών και έκτοτε έχει λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες όπως το Redbull Romaniacs, το King of the Hill Hard Enduro και στο εθνικό πρωτάθλημα enduro της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, το 2013 είχε μια πτώση στην Botswana και λόγω ιατρικούς λάθους έπεσε σε κώμα για 11 μέρες. Από τότε η φοβία που της δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλη που ακόμη και δύο εκατομμύρια ευρώ να της έδιναν δεν θα ξανασυμμετείχε σε χωμάτινους αγώνες και Rally.

Το χαμόγελό της τα λέει όλα, η Landman πλέον έχει ξεπεράσει κάθε φοβία...

 

Όμως η ιστορία του Joey Evans, που γλύτωσε από την παραπληγία και ξαναέλαβε μέρος στο Dakar το 2017 αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την Landman και βρήκε το θάρρος να επιστρέψει στους αγώνες, παίρνοντας μέρος στο Desert 1000. Φέτος, κατάφερε έγινε η πρώτη Νοτιοαφρικανή που τερματίζει στο Dakar και παράλληλα η τρίτη ταχύτερη αναβάτρια, ενώ τερμάτισε δυο θέσεις πιο κάτω απ’ την Pol στη γενική.

Με 18 ώρες να την χωρίζουν απ’ το πρότυπό της την Laia Sanz και την Kristen Landman να τις κόβεις τα φτερά στο να γίνει η πρώτη Νοτιοαφρικανή αναβάτρια που τερματίζει στο Dakarη, η Taye Perry της ΚΤΜ τερμάτισε στην 77η θέση της γενικής,. Παρότι έχει ύψος μόλις 1,58μ. και είναι η πιο κοντή αναβάτρια που έχει λάβει μέρος ποτέ στο Dakar, αυτό δεν την εμπόδισε στο να ολοκληρώσει το Rally επιτυχώς.

Το ύψος όμως, λειτουργεί εις βάρος της όπως είπε, διότι χρειάζεται να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να σηκώσει τη μοτοσυκλέτα όταν πέσει. Ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 12 ετών και έχει στεφθεί πρωταθλήτρια στη εθνικό πρωτάθλημα γυναικών της χώρας της.

Η Sara Garcia, ήταν η μοναδική αναβάτρια που δεν χρησιμοποίησε μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ έμμεσα ή άμεσα, αφού τόσο η Husqvarna όσο και η GasGas είναι πλέον θυγατρικές της αυστριακής εταιρείας. Έλαβε μέρος με την WRF450 της Yamaha και ήρθε 86η στη γενική ολοκληρώνοντας το Dakar με συνολικό χρόνο 68 ώρες.

Μπορεί συνολικά να έλαβαν μόλις πέντε γυναίκες στο φετινό Dakar, όμως καμία τους δεν εγκατέλειψε τον αγώνα και καμία του δεν ήρθε τελευταία στη γενική, βάζοντας έτσι τα γυαλιά σε όσους έχουν ακόμη την εντύπωση οι αγώνες μοτοσυκλετών και τα Rally είναι μόνο για άντρες. Το βιογραφικό των περισσότερων αναβατριών επιβεβαιώνει τον κανόνα…

 
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Αναβάτρια
ΜΟΤΟ
Χρόνος
Διαφορά
LAIA SANZ
GAS GAS FACTORY TEAM
44:00:52
 
MIRJAM POL
HT RALLY RAID HUSQVARNA RACING
53:37:39
+ 09:36:47
KIRSTEN LANDMAN
BAS DAKAR KTM RACING TEAM
56:28:16
+ 12:27:24
TAYE PERRY
NOMADE RACING
62:05:19
+ 18:04:27
SARA GARCIA
PONT GRUP YAMAHA
68:00:00
+ 23:59:08

 

Ετικέτες

Ο Toni Bou κλείνει τη σεζόν με νίκη στην Tarragona συνεχίζοντας να γράφει ιστορία

Ο Marcelli εξασφαλίζει τη 2η θέση στο Παγκόσμιο - Βάθρο ο Grattarola
X-Trial
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/4/2026

Με την όγδοη νίκη του σε εννέα αγώνες, ο Toni Bou ολοκλήρωσε με σχεδόν ιδανικό τρόπο τη σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος X-Trial, φτάνοντας παράλληλα τις 99 νίκες καριέρας.

Ο Toni Bou (Repsol Honda Trial Team) έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρονιά, επικρατώντας στον τελευταίο γύρο του FIM X-Trial World Championship που πραγματοποιήθηκε στην Tarragona της Ισπανίας.

Ο ήδη επιβεβαιωμένος Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2026 πέτυχε την όγδοη νίκη του σε εννέα αγώνες, σε μια σεζόν που χαρακτηρίστηκε από απόλυτη κυριαρχία, αλλά και δυσκολίες με έναν τραυματισμό στον ώμο.

X-Trial

Ένας τελικός που κρίθηκε στο φινάλε

Ο τελικός εξελίχθηκε σε σκληρή σε ενδοεταιρική μονομαχία μεταξύ των Bou και Gabriel Marcelli, με τη διαφορά να διαμορφώνεται τελικά στους τέσσερις βαθμούς. Μέχρι και την πέμπτη από τις έξι διαδρομές (sections), οι δύο αναβάτες βρίσκονταν πολύ κοντά, όμως ο Bou κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα στο φινάλε.

X-Trial

Καθοριστικό σημείο ήταν η τρίτη διαδρομή, όπου οι Marcelli, Jaime Busto και Matteo Grattarola δέχθηκαν ποινή πέντε βαθμών, σε αντίθεση με τον Bou που έκανε τη διαφορά. Επιπλέον, μία από τις έξι διαδρομές αποδείχθηκε αδύνατο να ολοκληρωθεί από οποιονδήποτε εκ των τεσσάρων φιναλίστ.

Marcelli δεύτερος στο Πρωτάθλημα – Άτυχος ο Busto

Ο Marcelli, με τη δεύτερη θέση στον αγώνα, εξασφάλισε και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη του Πρωταθλήματος, επωφελούμενος από την τέταρτη θέση του Busto.

X-Trial

Ο Busto, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως αναβάτης της Beta, έχασε κάθε πιθανότητα διεκδίκησης της νίκης λόγω δύο μέγιστων ποινών (5 βαθμοί) στην δεύτερη και τρίτη διαδρομή του τελικού.

Στο βάθρο ο Grattarola

Ο Grattarola ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τρίτη θέση, κατακτώντας το δεύτερο βάθρο του μέσα στη σεζόν, μετά από εκείνο στο Ponte di Legno.

Ο Ιταλός είχε εξαιρετική παρουσία στο Q2, όπου επικράτησε για μόλις δύο δευτερόλεπτα του Arnau Farré (Sherco). Πίσω τους στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης βρέθηκαν οι Francesco Titli (Montesa), Harry Hemingway (Beta) και Marco Mempοr (TRRS).

X-Trial

Ο Toni Bou είπε: "Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή τη νέα νίκη. Όταν έχεις ήδη κατακτήσει τον τίτλο πριν τον τελευταίο αγώνα, θέλεις να απολαύσεις την ατμόσφαιρα και τον κόσμο. Ήθελα πολύ να αγωνιστώ στην Tarragona μπροστά στους φιλάθλους μου. Στον τελικό βρήκα ρυθμό και πήρα την όγδοη νίκη της χρονιάς. Ήταν ένας πολύ απαιτητικός αγώνας. Αυτή η νίκη είναι το επιστέγασμα της δουλειάς της ομάδας, σε μια δύσκολη χρονιά λόγω τραυματισμού."

X-Trial

Gabriel Marcelli επίσης δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος. Ήταν μια σχεδόν τέλεια βραδιά. Ήθελα τη νίκη, αλλά η δεύτερη θέση εδώ και στο Πρωτάθλημα είναι πολύ καλό αποτέλεσμα. Ήμουν σταθερός όλη τη χρονιά."

Ενώ ο Matteo Grattarola βρήκε απρόσμενο το βάθρο: "Δεν περίμενα αυτή την τρίτη θέση, γιατί έκανα λάθη στο Q1. Στο Q2 πίεσα πολύ και μπήκα στον τελικό, όπου εκμεταλλεύτηκα ένα λάθος του Busto για να ανέβω στο βάθρο."

Οριστική βαθμολογία Πρωταθλήματος X-Trial 2026

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

Toni Bou

175

2

Gabriel Marcelli

123

3

Jaime Busto

107

4

Harry Hemingway

73

5

Matteo Grattarola

47

 

Η σεζόν του 2026 στο X-Trial επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την απόλυτη κυριαρχία του Toni Bou. Με 8 νίκες σε 9 αγώνες και 99 συνολικά στην καριέρα του, ο Ισπανός συνεχίζει να γράφει ιστορία, αφήνοντας πίσω του έναν ανταγωνισμό που, παρά τη βελτίωσή του, δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά την κυριαρχία του στο Indoor, εδώ και δύο δεκαετίες.