Red Bull KTM Factory Racing - Με Kevin Benavides και Toby Price στο Rally Dakar, μετά τον τραυματισμό του Matthias Walkner [VIDEO]
Οι δυο αναβάτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα στη Σαουδική Αραβία
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
13/12/2023
Η Red Bull KTM Factory Racing ανακοίνωσε τους αναβάτες της για το Rally Dakar 2024 και όπως ήταν αναμενόμενο ο τραυματίας Matthias Walkner δεν θα συντροφεύσει τους Kevin Benavides και Toby Price στην πορτοκαλί αποστολή η οποία θα βρεθεί σε μερικές ημέρες στη Σαουδική Αραβία.
Η Red Bull KTM Factory Racing θα χρειαστεί να παλέψει στο φετινό Rally Dakar ακόμη περισσότερο με τους Kevin Benavides και Toby Price, αν θέλει να διεκδικήσει τη νίκη, καθώς θα έχει έναν αναβάτη λιγότερο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Walkner. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα για τον περσινό νικητή του Dakar Benavides καθώς ο Αργεντινός αναρρώνει και αυτός από έναν πρόσφατο τραυματισμό στο αριστερό του πόδι.
Ο Benavides ανέφερε: "Το Dakar σημαίνει τα πάντα για μένα. Φέτος ήταν ξεχωριστό γιατί κέρδισα με την ΚΤΜ και είχα την τιμή να παλέψω μέχρι τέλους με τον teammate μου. Η υπόλοιπη χρονιά ήταν πραγματικά δύσκολη. Ήμουν γεμάτος αυτοπεποίθηση μετά τη νίκη μου στο Dakar, αλλά στη συνέχεια, το σπάσιμο του μηριαίου μου οστού στις αρχές της σεζόν, ακολουθούμενο από τον καρπό μου αργότερα, σήμαινε ότι δεν είχα καθόλου αγωνιστικό χρόνο με την μοτοσυκλέτα. Προπονούμουν όσο πιο σκληρά μπορούσα για να ξαναφτιάξω τη φυσική και την ψυχική μου κατάσταση, αλλά ήταν σίγουρα μια δύσκολη χρονιά. Τώρα, οδεύοντας προς μια νέα χρονιά θέλω πραγματικά να αφήσω πίσω μου το 2023 και να παλέψω για τη νίκη και πάλι. Ξέρω ότι έχω αυτό που χρειάζεται, απλά πρέπει να το ξεπεράσουμε χωρίς προβλήματα και θα είμαι έτοιμος για τη μάχη του αγώνα. Μας χωρίζουν μόλις λίγες εβδομάδες από την εκκίνηση και ανυπομονώ να ξεκινήσουμε."
Με τη σειρά του ο Toby Price δήλωσε: "Το Dakar του 2024 θα είναι το 10ο μου συνολικά και το ένατο που θα οδηγήσω για την εργοστασιακή ομάδα της ΚΤΜ. Από τα εννέα που έχουμε κάνει μαζί, έχω καταφέρει να ανέβω στο βάθρο σε έξι, κάτι που είναι απίστευτο αν σκεφτείς πόσο σκληρός είναι ο αγώνας και πόσο δύσκολο είναι να φτάσεις ακόμα και στον τερματισμό. Είχα δύο πρώτες θέσεις, μια δεύτερη και τρεις τρίτες, το να κατακτήσω άλλη μια νίκη στη 10η προσπάθειά μου θα ήταν καταπληκτικό. Το Dakar δεν μοιάζει με κανέναν άλλο αγώνα. Σίγουρα, η οδήγηση είναι σκληρή δουλειά, διασκεδαστική και εξαντλητική, αλλά μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο όλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ολοκληρώσουν τον αγώνα. Το Dakar είναι σαν τη δεύτερη οικογένειά μου, οπότε είναι πάντα ωραίο να τους βλέπω όλους. Από την μεριά μου ετοιμάζομαι για τον αγώνα και είμαι έτοιμος να ξαναβρώ την ανταγωνιστική μου πλευρά. Είμαι σε καλή κατάσταση σωματικά και η μοτοσυκλέτα είναι καλή. Είμαστε σίγουρα έτοιμοι να αγωνιστούμε στο Dakar του 2024."
Ο αγωνιστικός διευθυντής της Red Bull KTM Factory Racing, Andreas Hölzl ανέφερε: "Ανυπομονούμε πραγματικά για το Dakar, οι μοτοσυκλέτες είναι έτοιμες και από τεχνικής άποψης, είμαστε πραγματικά καλά προετοιμασμένοι. Ο Toby έχει τεράστιο κίνητρο. Είχε μια πολύ δυνατή σεζόν το 2023 και είναι σε καλή κατάσταση και πλήρως συγκεντρωμένος για το Dakar. Ο Kevin, αν και δεν είναι στο 100% μετά τον τραυματισμό του έχει επίσης το βλέμμα του στραμμένο στην επιτυχία στο Dakar. Έχει αυτοπεποίθηση και θα είναι σε άριστη φυσική κατάσταση μέχρι την έναρξη του αγώνα τον Ιανουάριο. Σχετικά με τον Matthias θα πρέπει να μεταφερθεί στην Αυστρία τις επόμενες δύο ημέρες για περαιτέρω χειρουργική επέμβαση. Είναι, σίγουρα, ένας επώδυνος τραυματισμός και θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να αναρρώσει. Η ομάδα τον στηρίζει πλήρως και ελπίζει να τον δει να επιστρέφει στους αγώνες το συντομότερο δυνατό."
Dakar 2026 - 5ο σκέλος: Χάος ελαστικών, ποινών και πλοήγησης! Νίκη Benavides – Επιστροφή Sanders – Ανέβηκε θέσεις ο Μπούδρος!
11ος στην Original by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
8/1/2026
Δύσκολη ημέρα σήμερα με πολλές ανακατατάξεις και ένα χάος φθαρμένων ελαστικών μετά το μαραθώνιο σκέλος, προσπαθώντας να τα κάνουν να αντέξουν για 800 χιλιόμετρα.
Το mousse σε αυτές τις μοτοσυκλέτες και κυρίως, σε αυτές τις ταχύτητες δεν αντέχει δεύτερο σκέλος και πρόβλημα είχαν όλοι οι αναβάτες της RallyGP κατηγορίας και οι πρώτοι της Rally2 κατηγορίας. Το ποσοστό επιτυχίας από την διαχείριση αυτού του προβλήματος είχε μία διακύμανση από το κερδίζω το σκέλος, έως εγκαταλείπω με ότι αυτό συνεπάγεται.
O Schareina άνοιγε και πάλι την διαδρομή όμως έφυγε εκτός από το εγκεκριμένο σημείο και κέρδισε μία αρκετά μεγάλη ποινή για τα δεδομένα της κορυφής της κατηγορίας GP. Δέκα λεπτά είναι αρκετά για να τον στείλουν αρκετά μακριά από την διεκδίκηση του βάθρου και θα πρέπει τώρα να τα καλύψει τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ και ο Canet που ήταν πίσω 11 λεπτά ξεκίνησε δυναμικά δείχνοντας πως μπορεί να ψαλιδίσει μέρος της διαφοράς πριν γίνει ένας από εκείνους που έλιωσε το mousse και έψαχνε τρόπο να κρατήσει το ελαστικό στην θέση του.
Επιστράτευσε οτιδήποτε είχε μαζί του, κυρίως πλαστικά δεματικά για να το δέσει πάνω στην ζάντα και κόβοντας ταχύτητα να φτάσει στον τερματισμό. Όταν αυτό γίνεται μερικά χιλιόμετρα μακριά, το ποσοστό επιτυχίας είναι μεγάλο. Στην μέση της ειδικής με διακόσια χιλιόμετρα να καλύψει τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Μέχρι να το πάθει αυτό οδηγούσε την κούρσα και είχε μία φανταστική ευκαιρία να καλύψει την απόσταση από τις Honda. Μετά από αυτό τερμάτισε με τέσσερις ώρες διαφορά από τον πρώτο και χρεώθηκε και με έξι ώρες ποινή, κατεβαίνοντας στην 66η θέση της γενικής, πίσω από τον Βασίλη Μπούδρο!
Πίσω του ήταν ο Van Beveren ο οποίος έπαθε κάτι διαφορετικό χάνοντας λιγότερο χρόνο. Ο τροχός του βρήκε ένα μακρύ κομμάτι από λεπτό σύρμα, αρκετά μακρύ και αρκετά λεπτό για να μπλεχτεί στο πίσω γρανάζι και να τον καθυστερήσει αρκετά μέχρι να το βγάλει.
Ευκαιρία για τον Cox να αναδειχτεί με την τελευταία Sherco που μένει στο Rally Dakar και πράγματι σήμερα τα πήγε εξαιρετικά ανεβαίνοντας στην 4η θέση!
Αντίστοιχo πρόβλημα με τον Canet αλλά όχι τόσο μεγάλη ζημιά, μία περίπου ώρα έχασε και ο Branch από το ίδιο ακριβώς ζήτημα.
Τελικά ο Luciano Benavides τερμάτισε πρώτος, έχοντας πίσω του τον Cornejo της Hero και τον Sanders ο οποίος περνά ξανά στην πρώτη θέση του φετινού Dakar.
Από εκεί που χθες δεν υπήρχε διαφορά χρόνου μεταξύ πρώτου και δεύτερου, τώρα ξεχώρισαν περισσότερο τα πράγματα μεταξύ Sanders και Brabec με δύο λεπτά διαφοράς, αμελητέα σε αγώνα Rally, εκτός και αν μιλάμε για την κατηγορία GP στο Rally Dakar.
Ο Βασίλης Μπούδρος μετρά μία ήπια πτώση και ένα μικρό λάθος προσανατολισμού όμως τα διόρθωσε όλα αυτά και τερμάτησε 66ος σήμερα με ένα χρόνο που τον ανεβάζει στην 56η θέση της γενικής κατάταξης ενώ είναι στην 11η θέση της κατάταξης στην κατηγορία του!
Αύριο το Rally Dakar φτάνει στην πρωτεύουσα και εκεί θα ακολουθήσει η ημέρα ανάπαυσης, πολυπόθητη για όλους τους αναβάτες.