Team Suzuki CN Challenge GSX-R1000R - “Πράσινη” Superbike στην πειραματική κατηγορία του 8ωρου αγώνα EWC της Suzuka

Χρησιμοποιώντας βιοκαύσιμα 40% και πολλά ακόμα βιώσιμα εξαρτήματα
Team SUZUKI CN CHALLENGE GSX-R1000R
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/3/2024

Στις 22 Μαρτίου, στο Tokyo Motor Show 2024, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον 8ωρο αγώνα αντοχής της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance με μια “πράσινη” GSX-R1000R, η οποία θα χρησιμοποιεί βιοκαύσιμο 40% εγκεκριμένο από τη FIM, αλλά και αρκετά ακόμη περιβαλλοντικά βιώσιμα εξαρτήματα.

Στόχος του Team Suzuki CN Challenge project είναι να εξελίξει περιβαλλοντικές τεχνολογίες για μοτοσυκλέτες επιδόσεων με την υιοθέτηση ανθρακικά ουδέτερων εξαρτημάτων και αντίστοιχων τεχνολογιών, και να συλλέξει δεδομένα για μελλοντικά προϊόντα.

Μπορεί τώρα το βιοκαύσιμο 40% να είναι εγκεκριμένο από τη FIM, καθώς όμως δεν αποτελεί το επίσημο καύσιμο του EWC, το Team Suzuki CN Challenge GSX-R1000R θα λάβει μέρος στον αγώνα της Suzuka στις 19-21 Ιουλίου, στην Πειραματική Κατηγορία του Πρωταθλήματος.

Team SUZUKI CN CHALLENGE GSX-R1000R

Πέρα από τα βιοκαύσιμα, η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της Suzuki θα είναι φορέας βιώσιμων τεχνολογιών σε αρκετά από τα εξαρτήματά της, όπως στο τελικό της εξάτμισης, στα ελαστικά, το λιπαντικό του κινητήρα, το φαίρινγκ και τα φρένα.

Η ομάδα του project ονομάζεται "Team SUZUKI CN CHALLENGE" και αποτελείται κυρίως από εργαζόμενους της ιαπωνικής εταιρείας, σε συνεργασία με τη Yoshimura Japan. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί οι πιλότοι της ομάδας.

Team SUZUKI CN CHALLENGE GSX-R1000R

Toshihiro Suzuki, Πρόεδρος της Suzuki:Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη FIM, τον διοργανωτή του EWC και την πίστα της Suzuka που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στον 8ωρο αγώνα της Suzuka με βιώσιμα καύσιμα. Η Suzuki κάνει προσπάθειες να ανακατανείμει πόρους στην εξέλιξη τεχνολογιών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Οι πολύωροι αγώνες του EWC είναι εξαιρετικά απαιτητικοί για τις μοτοσυκλέτες, τους αναβάτες και τις ομάδες. Χρησιμοποιώντας βιώσιμα καύσιμα και άλλα βιώσιμα εξαρτήματα σε συνεργασία με τη Yoshimura Japan, που συνεργάζεται μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και με άλλους συνεργάτες σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον, πιστεύω πως θα οδηγήσει τόσο στη βελτίωση των τεχνολογιών για βιώσιμες μοτοσυκλέτες επιδόσεων, αλλά και στην εξέλιξη του προσωπικού μας, ενώ θα λειτουργήσει και ως κίνητρο, βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε καλύτερα προϊόντα στο μέλλον.”

Tsuyoshi Tanaka, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Λειτουργία Μοτοσυκλετών: "Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει μεγάλη σημασία για την υλοποίηση της ανθρακικής ουδετερότητας, ειδικά για τις μοτοσυκλέτες μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, στιις οποίες πιστεύεται ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητος. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι αγώνες αντοχής, οι οποίοι απαιτούν παράλληλα επιδόσεις και αντοχή, είναι το βέλτιστο μέρος για τη δοκιμή και την ανάπτυξη όχι μόνο των καυσίμων αλλά και διαφόρων βιώσιμων εξαρτημάτων, και είναι μια δραστηριότητα που θα αναζωογονήσει το μέλλον της βιομηχανίας μοτοσυκλετών. Αυτή δεν θα είναι μια μεμονωμένη κίνηση, αλλά θα καταβάλουμε σταθερές προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πρωτοβουλία για βιώσιμες μοτοσυκλέτες επιδόσεων, στοχεύοντας σε υψηλότερους στόχους τα επόμενα χρόνια".

Team Suzuki CN Challenge GSX-R1000R - Βιώσιμα εξαρτήματα

  • Fuel Elf, Moto R40 FIM, 40% βιοκαύσιμα
  • Σιγαστήρας Yoshimura Japan, σιγαστήρας με καταλύτη
  • Ελαστικά Bridgestone, Αγωνιστικά ελαστικά με αυξημένη αναλογία ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών
  • Λάδι κινητήρα MOTUL, Λιπαντικό κινητήρα κατασκευασμένο με βασικό έλαιο βιολογικής προέλευσης
  • Καλύμματα JHI, Ανακυκλωμένο υλικό άνθρακα (pre-preg υλικό)
  • Φτερά Tras, Bcomp (σύνθετο υλικό από φυσικές ίνες λιναριού)
  • Μπροστινό φρένο Sunstar Engineering, ατσάλινοι δίσκοι χωρίς θερμική επεξεργασία, τακάκια με χαμηλές εκπομπές μικροσωματιδίων
  • Μπαταρία ELIIY Power, Μπαταρία LFP για μοτοσυκλέτα, Μπαταρία αποθήκευσης για το γκαράζ
Ετικέτες

BMU Supermoto: Τρίτος στην Open ο Γιώργος Παρασκευάς - Τρίτη και η Ελλάδα στην κατάταξη Εθνών

Διάκριση σε μία κατηγορία 17 αναβατών
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/9/2026

Στη Βουλγαρία ολοκληρώθηκε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Supermoto το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τον Γιώργο Παρασκευά να καταφέρνει να πάρει την 3η θέση στην κατηγορία Open, ανάμεσα από 17 αναβάτες!

Ο Γιώργος Παρασκευάς συμμετέχει φέτος στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα τόσο σε Ταχύτητα όσο και σε Supermoto και, παρά το ότι αγωνίστηκε τραυματίας στη Βουλγαρία, κατάφερε δύο έβδομες και μία όγδοη θέση στους τρεις αγώνες του Σαββατοκύριακου, εξασφαλίζοντας έτσι την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη της κατηγορίας του.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της ομάδας:

Χάλκινος βαλκανιονίκης ο Γιώργος Παρασκευάς στο Supermoto 2026

Με επιτυχία ολοκλήρωσε ο Γιώργος Παρασκευάς την πρώτη του σεζόν στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Supermoto κατακτώντας την τρίτη θέση της κατηγορίας SM Open και φέρνοντας, παράλληλα, την Ελλάδα στην τρίτη θέση της βαθμολογίας εθνών.

Ολοκληρώθηκαν και τα τέσσερα αγωνιστικά διήμερα για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Supermoto με τον Γιώργο Παρασκευά στην τρίτη θέση της κατηγορίας SM Open με 203 βαθμούς ανάμεσα σε 17 αναβάτες και με την Ελλάδα, επίσης, στην τρίτη θέση εθνών.

wolf

Στην πίστα Grand Prix Pleven, στις 12-13/09, βρέθηκαν ξανά οι αγωνιζόμενοι του Supermoto για το τελευταίο αγωνιστικό διήμερο της σεζόν. Ο Γιώργος Παρασκευάς (#148) έφτασε στη Βουλγαρία ήδη στην τρίτη θέση της SM Open, όμως η διαφορά με τους διεκδικητές της θέσης του ήταν μικρή. Οπότε ξεκάθαρος στόχος ήταν να υπερασπιστεί το χάλκινο της γενικής κατάταξης και να διατηρήσει μια ασφαλή απόσταση μεταξύ εκείνου και του βασικού αντιπάλου του, Φέρενστ Έρικ (#111) από τη Ρουμανία.

Το πρόγραμμα του διημέρου είχε ιδιαίτερα απαιτητικό χαρακτήρα, αφού διαμορφώθηκε σε τρία σκέλη αγώνων, αντί για τέσσερα. Ακολουθώντας τα πρότυπα του Παγκόσμιου Supermoto, με έναν κεντρικό αγώνα δώδεκα γύρων, έναν γρήγορο οκτώ γύρων και τέλος με το Super Finale δώδεκα γύρων, δημιουργήθηκε μια επιπλέον δοκιμασία για τους αναβάτες καθώς οι αγώνες διεξάχθηκαν με διαφορά μιας ώρας μεταξύ τους.

Ο αναβάτης και team manager της WOLF-RACING, Παρασκευάς, ξεκίνησε και στα τρία σκέλη από την έβδομη θέση, όμως με το ταλέντο του στις εκκινήσεις και με τη Ducati Desmo450 MX μέχρι την πρώτη στροφή είχε σκαρφαλώσει έως την τέταρτη θέση.

Ακολούθησαν δυνατές μάχες, κυρίως με τον Φέρενστ Έρικ και τον Ντάραμπαν Τέοντορ (#128), τους δυο αναβάτες που είχαν άμεσο βαθμολογικό ενδιαφέρον για τον Παρασκευά. Η κατάσταση ήταν ακόμη πιο απαιτητική για τον Έλληνα αναβάτη λόγω του τραυματισμού στο χέρι που τον συνόδεψε σε όλη την αγωνιστική σεζόν του Supermoto. Τα ασφάλτινα άλματα και οι έντονοι κραδασμοί δεν του επέτρεπαν να πιέσει όσο θα ήθελε με αποτέλεσμα να πρέπει να επιλέξει σε ποια κομμάτια της πίστας θα επιτεθεί, “πατώντας” ακόμη περισσότερο γκάζι. Εκεί ήταν που η ταχύτητα της Ducati έδωσε στον “Λύκο” σημαντικό πλεονέκτημα και εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία κατάφερε να μείνει μπροστά από τους δυο αντιπάλους του, με εξαίρεση ένα σκέλος όπου μόνο ο Φέρενστ κατάφερε να τον προσπεράσει.

cover

Στο τέλος της ημέρας, ο Παρασκευάς είχε κατακτήσει αντίστοιχα στους αγώνες μια έβδομη θέση, όγδοη και ξανά έβδομη. Αποτελέσματα που δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τον ρυθμό του αλλά δεν του στέρησαν τον βασικό στόχο της ομάδας: να παραμείνει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Συλλέγοντας 41 βαθμούς στο τελευταίο ταξίδι της σεζόν 2026 για το Supermoto, συμπλήρωσε συνολικά 203, γράφοντας το όνομα του στην τρίτη θέση της κατηγορίας SM Open του Βαλκανικού Πρωταθλήματος, με διαφορά 14 βαθμών από την τέταρτη θέση.

Η παρουσία του Παρασκευά στην πρώτη τριάδα δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο του τελευταίου αγώνα αλλά το άθροισμα από όσες φορές δεν τα παράτησε και ολοκλήρωσε όλους τους αγώνες παρά τις πτώσεις και τους σοβαρούς τραυματισμούς.

Έτσι, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πιλότο μας η πρώτη του αγωνιστική σεζόν στο Πρωτάθλημα, έχοντας παράλληλα να διαχειριστεί μια καινούργια μοτοσυκλέτα και ένα εξαιρετικά φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα αφού αγωνίζεται και στο Road Racing του Βαλκανικού Πρωταθλήματος στην κατηγορία F1000.

Στρέφοντας πλέον όλη την προσοχή του στα Superbikes και στη μάχη των κορυφαίων θέσεων, ένας ακόμη τελικός περιμένει τον Γιώργο Παρασκευά. Σε λίγες μέρες από τώρα, στις 25-27/09, ακολουθεί ο τελικός του Road Racing BMU στη Βουλγαρία όπου ο πιλότος της Wolf- Racing βρίσκεται στη δεύτερη θέση βαθμολογίας και ο στόχος παραμένει ένας, το βάθρο.

wolf

Γιώργος Παρασκευάς | Ducati Desmo450 MX

"Ήταν υπέροχος αγώνας! Είχα καλύτερες θέσεις και βελτίωσα τον προσωπικό μου χρόνο. Μπήκα με όρεξη γιατί θεωρούσα ότι το χέρι μου ήταν καλύτερα…δεν ήταν καλύτερα! Ήταν σχεδόν το ίδιο γιατί το φορτίο στο Supermoto είναι τεράστιο, με τρομερούς κραδασμούς. Το κατάλαβα κατευθείαν στον δεύτερο γύρο.

"Παρόλα αυτά έδωσα παραπάνω γκάζι και πολλές μάχες. Ήμουν οκτώ βαθμούς μπροστά και έπρεπε να κρατήσω τον βασικό αντίπαλο μου πίσω και έναν αναβάτη ακόμη. Τα καταφέραμε! Πήραμε το χάλκινο και την τρίτη θέση σαν Ελλάδα!

"Η μοτοσυκλέτα Ducati Desmo είναι σε πειραματικό στάδιο, σε μορφή στησίματος. Η επαφή μου με την Παγκόσμια ομάδα Undici, με τον Μαρκ Ράιενς, με την βοήθεια της Ducati που αποκτήσαμε και έχουμε συνεργαστεί με την Ducati Hellas, καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι πολύ ευχάριστο το ότι και η Ducati τελικά έβγαλε και αυτή ένα γνήσιο Supermoto που παρουσιάζεται τον Σεπτέμβριο.

"Θα συνεχίσουμε όλη αυτή την εξέλιξη διότι μας έχει καταπλήξει η μοτοσυκλέτα, είναι καταπληκτικά γρήγορη, εύκολη και ωραία!

"Το κεφάλι μέσα τώρα, για τον τελικό Superbike του Βαλκανικού».

Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023:

DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS

TECNO MOTO PERFORMANCE

INTRAMOTO PIRELLI

PAPASTAVROU SHOPS

QNT SPORTS

DXL GRAPHICS

BIKELALERT HELLAS

MOTUL GREECE

HELMET HOME

RIDER GRAPHICS

K-TECH SUSPENSION UK

MOTUL GREECE