Team Suzuki CN Challenge GSX-R1000R - “Πράσινη” Superbike στην πειραματική κατηγορία του 8ωρου αγώνα EWC της Suzuka

Χρησιμοποιώντας βιοκαύσιμα 40% και πολλά ακόμα βιώσιμα εξαρτήματα
Team SUZUKI CN CHALLENGE GSX-R1000R
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/3/2024

Στις 22 Μαρτίου, στο Tokyo Motor Show 2024, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον 8ωρο αγώνα αντοχής της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance με μια “πράσινη” GSX-R1000R, η οποία θα χρησιμοποιεί βιοκαύσιμο 40% εγκεκριμένο από τη FIM, αλλά και αρκετά ακόμη περιβαλλοντικά βιώσιμα εξαρτήματα.

Στόχος του Team Suzuki CN Challenge project είναι να εξελίξει περιβαλλοντικές τεχνολογίες για μοτοσυκλέτες επιδόσεων με την υιοθέτηση ανθρακικά ουδέτερων εξαρτημάτων και αντίστοιχων τεχνολογιών, και να συλλέξει δεδομένα για μελλοντικά προϊόντα.

Μπορεί τώρα το βιοκαύσιμο 40% να είναι εγκεκριμένο από τη FIM, καθώς όμως δεν αποτελεί το επίσημο καύσιμο του EWC, το Team Suzuki CN Challenge GSX-R1000R θα λάβει μέρος στον αγώνα της Suzuka στις 19-21 Ιουλίου, στην Πειραματική Κατηγορία του Πρωταθλήματος.

Team SUZUKI CN CHALLENGE GSX-R1000R

Πέρα από τα βιοκαύσιμα, η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της Suzuki θα είναι φορέας βιώσιμων τεχνολογιών σε αρκετά από τα εξαρτήματά της, όπως στο τελικό της εξάτμισης, στα ελαστικά, το λιπαντικό του κινητήρα, το φαίρινγκ και τα φρένα.

Η ομάδα του project ονομάζεται "Team SUZUKI CN CHALLENGE" και αποτελείται κυρίως από εργαζόμενους της ιαπωνικής εταιρείας, σε συνεργασία με τη Yoshimura Japan. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί οι πιλότοι της ομάδας.

Team SUZUKI CN CHALLENGE GSX-R1000R

Toshihiro Suzuki, Πρόεδρος της Suzuki:Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη FIM, τον διοργανωτή του EWC και την πίστα της Suzuka που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στον 8ωρο αγώνα της Suzuka με βιώσιμα καύσιμα. Η Suzuki κάνει προσπάθειες να ανακατανείμει πόρους στην εξέλιξη τεχνολογιών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Οι πολύωροι αγώνες του EWC είναι εξαιρετικά απαιτητικοί για τις μοτοσυκλέτες, τους αναβάτες και τις ομάδες. Χρησιμοποιώντας βιώσιμα καύσιμα και άλλα βιώσιμα εξαρτήματα σε συνεργασία με τη Yoshimura Japan, που συνεργάζεται μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και με άλλους συνεργάτες σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον, πιστεύω πως θα οδηγήσει τόσο στη βελτίωση των τεχνολογιών για βιώσιμες μοτοσυκλέτες επιδόσεων, αλλά και στην εξέλιξη του προσωπικού μας, ενώ θα λειτουργήσει και ως κίνητρο, βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε καλύτερα προϊόντα στο μέλλον.”

Tsuyoshi Tanaka, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Λειτουργία Μοτοσυκλετών: "Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει μεγάλη σημασία για την υλοποίηση της ανθρακικής ουδετερότητας, ειδικά για τις μοτοσυκλέτες μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, στιις οποίες πιστεύεται ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητος. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι αγώνες αντοχής, οι οποίοι απαιτούν παράλληλα επιδόσεις και αντοχή, είναι το βέλτιστο μέρος για τη δοκιμή και την ανάπτυξη όχι μόνο των καυσίμων αλλά και διαφόρων βιώσιμων εξαρτημάτων, και είναι μια δραστηριότητα που θα αναζωογονήσει το μέλλον της βιομηχανίας μοτοσυκλετών. Αυτή δεν θα είναι μια μεμονωμένη κίνηση, αλλά θα καταβάλουμε σταθερές προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πρωτοβουλία για βιώσιμες μοτοσυκλέτες επιδόσεων, στοχεύοντας σε υψηλότερους στόχους τα επόμενα χρόνια".

Team Suzuki CN Challenge GSX-R1000R - Βιώσιμα εξαρτήματα

  • Fuel Elf, Moto R40 FIM, 40% βιοκαύσιμα
  • Σιγαστήρας Yoshimura Japan, σιγαστήρας με καταλύτη
  • Ελαστικά Bridgestone, Αγωνιστικά ελαστικά με αυξημένη αναλογία ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών
  • Λάδι κινητήρα MOTUL, Λιπαντικό κινητήρα κατασκευασμένο με βασικό έλαιο βιολογικής προέλευσης
  • Καλύμματα JHI, Ανακυκλωμένο υλικό άνθρακα (pre-preg υλικό)
  • Φτερά Tras, Bcomp (σύνθετο υλικό από φυσικές ίνες λιναριού)
  • Μπροστινό φρένο Sunstar Engineering, ατσάλινοι δίσκοι χωρίς θερμική επεξεργασία, τακάκια με χαμηλές εκπομπές μικροσωματιδίων
  • Μπαταρία ELIIY Power, Μπαταρία LFP για μοτοσυκλέτα, Μπαταρία αποθήκευσης για το γκαράζ
Ετικέτες

Ο Michael Dunlop παρασημοφορήθηκε από τον Βασιλιά Κάρολο

Ο 33 φορές νικητής του Isle of Man TT τιμήθηκε για τη συμβολή του στους αγώνες μοτοσυκλέτας
MIchael Dunlop MBE
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/11/2025

Ο θρύλος του Isle of Man TT, Michael Dunlop, τιμήθηκε με παράσημο από τον Βασιλιά Κάρολο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο του Windsor, ως αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στους αγώνες μοτοσυκλέτας.

Ο Dunlop κατέκτησε το 2024 τον τίτλο του πλέον πολυνίκη στην ιστορία του TT, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 26 νικών που είχε θέσει ο θείος του, Joey Dunlop, πριν τον τραγικό χαμό του. Έκτοτε, έχει επεκτείνει το ρεκόρ του, φτάνοντας τις 33 συνολικά νίκες, με τέσσερις το 2025 στις κατηγορίες Supersport και Supertwin, όπου επικράτησε και στους δύο αγώνες κάθε κατηγορίας.

Το παράσημο MBE (Member of the Order of the British Empire) απονεμήθηκε στον Dunlop την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, ως αναγνώριση των εξαιρετικών του επιτευγμάτων, όχι μόνο στο Isle of Man TT αλλά και στο σύνολο της αγωνιστικής του καριέρας.

Ο ίδιος ο Michael Dunlop δήλωσε βαθιά τιμημένος που έλαβε την συγκεκριμένη διάκριση από τον Βασιλιά λέγοντας πως είναι προνόμιο να αναγνωρίζεται με αυτόν τον τρόπο η δουλειά και οι επιτυχίες του.

Με αυτή τη διάκριση, ο Michael Dunlop εντάσσεται σε ένα ιδιαίτερο γκρουπ θρύλων του TT, καθώς ακολουθεί τα βήματα του John McGuinness, ο οποίος είχε τιμηθεί με MBE το 2022. Ο McGuinness, με 23 νίκες στο TT, αποτελεί μια ακόμη εμβληματική μορφή των αγώνων.

Πέρα από τον εντυπωσιακό αριθμό των νικών του, ο Dunlop ξεχωρίζει και για τη συνέπεια του, καθώς έχει κερδίσει τουλάχιστον έναν αγώνα κάθε χρονιά στο TT από το 2016. Η πρώτη του νίκη ήρθε το 2009, στον δεύτερο αγώνατης κατηγορίας Supersport.

Το 2025, ο Dunlop συμμετείχε επίσης στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, οδηγώντας μια BMW M1000 RR μαζί με τους Danny Webb και Enzo Boulom, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ευελιξία και το πάθος του για τους αγώνες μοτοσυκλέτας.