Team Suzuki CN Challenge GSX-R1000R - “Πράσινη” Superbike στην πειραματική κατηγορία του 8ωρου αγώνα EWC της Suzuka

Χρησιμοποιώντας βιοκαύσιμα 40% και πολλά ακόμα βιώσιμα εξαρτήματα
Team SUZUKI CN CHALLENGE GSX-R1000R
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/3/2024

Στις 22 Μαρτίου, στο Tokyo Motor Show 2024, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον 8ωρο αγώνα αντοχής της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance με μια “πράσινη” GSX-R1000R, η οποία θα χρησιμοποιεί βιοκαύσιμο 40% εγκεκριμένο από τη FIM, αλλά και αρκετά ακόμη περιβαλλοντικά βιώσιμα εξαρτήματα.

Στόχος του Team Suzuki CN Challenge project είναι να εξελίξει περιβαλλοντικές τεχνολογίες για μοτοσυκλέτες επιδόσεων με την υιοθέτηση ανθρακικά ουδέτερων εξαρτημάτων και αντίστοιχων τεχνολογιών, και να συλλέξει δεδομένα για μελλοντικά προϊόντα.

Μπορεί τώρα το βιοκαύσιμο 40% να είναι εγκεκριμένο από τη FIM, καθώς όμως δεν αποτελεί το επίσημο καύσιμο του EWC, το Team Suzuki CN Challenge GSX-R1000R θα λάβει μέρος στον αγώνα της Suzuka στις 19-21 Ιουλίου, στην Πειραματική Κατηγορία του Πρωταθλήματος.

Team SUZUKI CN CHALLENGE GSX-R1000R

Πέρα από τα βιοκαύσιμα, η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της Suzuki θα είναι φορέας βιώσιμων τεχνολογιών σε αρκετά από τα εξαρτήματά της, όπως στο τελικό της εξάτμισης, στα ελαστικά, το λιπαντικό του κινητήρα, το φαίρινγκ και τα φρένα.

Η ομάδα του project ονομάζεται "Team SUZUKI CN CHALLENGE" και αποτελείται κυρίως από εργαζόμενους της ιαπωνικής εταιρείας, σε συνεργασία με τη Yoshimura Japan. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί οι πιλότοι της ομάδας.

Team SUZUKI CN CHALLENGE GSX-R1000R

Toshihiro Suzuki, Πρόεδρος της Suzuki:Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη FIM, τον διοργανωτή του EWC και την πίστα της Suzuka που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στον 8ωρο αγώνα της Suzuka με βιώσιμα καύσιμα. Η Suzuki κάνει προσπάθειες να ανακατανείμει πόρους στην εξέλιξη τεχνολογιών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Οι πολύωροι αγώνες του EWC είναι εξαιρετικά απαιτητικοί για τις μοτοσυκλέτες, τους αναβάτες και τις ομάδες. Χρησιμοποιώντας βιώσιμα καύσιμα και άλλα βιώσιμα εξαρτήματα σε συνεργασία με τη Yoshimura Japan, που συνεργάζεται μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και με άλλους συνεργάτες σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον, πιστεύω πως θα οδηγήσει τόσο στη βελτίωση των τεχνολογιών για βιώσιμες μοτοσυκλέτες επιδόσεων, αλλά και στην εξέλιξη του προσωπικού μας, ενώ θα λειτουργήσει και ως κίνητρο, βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε καλύτερα προϊόντα στο μέλλον.”

Tsuyoshi Tanaka, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Λειτουργία Μοτοσυκλετών: "Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει μεγάλη σημασία για την υλοποίηση της ανθρακικής ουδετερότητας, ειδικά για τις μοτοσυκλέτες μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, στιις οποίες πιστεύεται ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητος. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι αγώνες αντοχής, οι οποίοι απαιτούν παράλληλα επιδόσεις και αντοχή, είναι το βέλτιστο μέρος για τη δοκιμή και την ανάπτυξη όχι μόνο των καυσίμων αλλά και διαφόρων βιώσιμων εξαρτημάτων, και είναι μια δραστηριότητα που θα αναζωογονήσει το μέλλον της βιομηχανίας μοτοσυκλετών. Αυτή δεν θα είναι μια μεμονωμένη κίνηση, αλλά θα καταβάλουμε σταθερές προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πρωτοβουλία για βιώσιμες μοτοσυκλέτες επιδόσεων, στοχεύοντας σε υψηλότερους στόχους τα επόμενα χρόνια".

Team Suzuki CN Challenge GSX-R1000R - Βιώσιμα εξαρτήματα

  • Fuel Elf, Moto R40 FIM, 40% βιοκαύσιμα
  • Σιγαστήρας Yoshimura Japan, σιγαστήρας με καταλύτη
  • Ελαστικά Bridgestone, Αγωνιστικά ελαστικά με αυξημένη αναλογία ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών
  • Λάδι κινητήρα MOTUL, Λιπαντικό κινητήρα κατασκευασμένο με βασικό έλαιο βιολογικής προέλευσης
  • Καλύμματα JHI, Ανακυκλωμένο υλικό άνθρακα (pre-preg υλικό)
  • Φτερά Tras, Bcomp (σύνθετο υλικό από φυσικές ίνες λιναριού)
  • Μπροστινό φρένο Sunstar Engineering, ατσάλινοι δίσκοι χωρίς θερμική επεξεργασία, τακάκια με χαμηλές εκπομπές μικροσωματιδίων
  • Μπαταρία ELIIY Power, Μπαταρία LFP για μοτοσυκλέτα, Μπαταρία αποθήκευσης για το γκαράζ
Ετικέτες

EWC: Η Motul ενισχύει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής – Εξαγόρασε το 10% της διοργανώτριας εταιρείας

Ντεμπούτο για το “Challenge Motul” στο Spa, μετά την επένδυση της εταιρείας στην EMP
Motul EWC
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/4/2026

Η Motul ανεβάζει ακόμη περισσότερο την εμπλοκή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής με την εξαγορά ποσοστού της διοργανώτριας αρχής, συνδυάζοντας οικονομική και τεχνική υποστήριξη αλλά και ευκαιρίες για τη νέα γενιά.

Η Motul προχωρά σε ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της παρουσίας της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIM, ολοκληρώνοντας την εξαγορά ποσοστού 10% της Endurance Moto Promoter (EMP), διοργανωτή και προωθητή της διοργάνωσης.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συνεργασίας, δημιουργείται το “Challenge Motul”, ένας νέος θεσμός που θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον αγώνα Spa Motos 8 Hours στις 6 Ιουνίου. Στόχος είναι η ουσιαστική υποστήριξη των ομάδων στις κατηγορίες Superstock και Production, τόσο μέσω παροχής προϊόντων όσο και μέσω οικονομικών ανταμοιβών για την ομάδα που θα προηγείται στη βαθμολογία του Challenge σε κάθε αγώνα.

Όπως επισημαίνει η Motul, η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να κάνει τους αγώνες αντοχής πιο προσιτούς, σε έναν χώρο που απαιτεί όχι μόνο πάθος και σκληρή δουλειά, αλλά και σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές.

Motul EWC

Παράλληλα, η εταιρεία ενισχύει και το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Garages Ecoles, μια σχολή που εδρεύει κοντά στο Le Mans και απευθύνεται σε νέους ηλικίας 15 έως 18 ετών. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω του Motul Corazon Foundation, προσφέρει επαγγελματικό προσανατολισμό και τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία μέσα στο περιβάλλον του πρωταθλήματος.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εργαστούν ακόμη και σε αγωνιστικά γκαράζ ομάδων του EWC, δημιουργώντας μια άμεση γέφυρα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Η Andreea Culcea, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Motul, δήλωσε σχετικά: “Αυτή η επένδυση αποτελεί το φυσικό επόμενο βήμα στη μακροχρόνια δέσμευσή μας στους αγώνες αντοχής. Αντανακλά την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε διαχρονικά το θεσμό, αξιοποιώντας την τεχνολογική καινοτομία για τη βελτίωση της απόδοσης και της αξιοπιστίας. Ο στόχος μας είναι διπλός: να κάνουμε τους αγώνες πιο προσιτούς σε ένα ευρύτερο κοινό και να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τους πολυάριθμους φίλους του αθλήματος.”

Motul EWC

Η κίνηση αυτή της εταιρείας εμβαθύνει την εμπλοκή της, επενδύοντας όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον του θεσμού, αλλά και στα διεθνή αγωνιστικά δρώμενα της μοτοσυκλέτας γενικά, όντας χορηγός τίτλου στο WSBK και έχοντας συνεργασία με πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το MotoGP έως το 2030.