Δοκιμή καθαρισμού κινητήρα με Motul Engine Clean

Δοκιμάσαμε: MOTUL Engine Clean μετρώντας συμπίεση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/11/2017

Ο καθαρισμός κινητήρα δεν είναι διαδεδομένη πρακτική στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τα στοιχεία αγοράς των αντίστοιχων προϊόντων καθαρισμού στην χώρα μας. Μία από τις αιτίες είναι η ελλιπής ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, που όταν συνδυάζεται με την άγνοια γύρω από την καθ’ αυτή αναγκαιότητα του καθαρισμού αλλά και την παραπληροφόρηση που επίσης βλέπουμε να υπάρχει, μας αφήνει να κατανοήσουμε τους λόγους που η πλειοψηφία δεν καθαρίζει συχνά τους κινητήρες από κατάλοιπα της καύσης.

Το ζήτημα για εμάς ήταν να αποτυπώσουμε έμπρακτα την διαφορά πριν και μετά την εφαρμογή προϊόντος καθαρισμού και η ευκαιρία αυτή δόθηκε στο συνεργείο MOTO R-Evolution του κ. Μηνά Καραλή κατά την διάρκεια τεχνικού σεμιναρίου.

-------

Με την συνεργασία του συνεργείου μοτοσυκλετών: Μηνά Καραλή MOTO R-Evolution & της MOTUL Greece

Οι συνθήκες εφαρμογής ήταν ιδανικές για να δυσκολέψουμε το προιόν: Είχαμε στην διάθεσή μας μία Yamaha R1 του 2003 με αποκλειστικό ρόλο χρήσης τα track days, κι εμφανώς να έχουν παραμεληθεί τα διαστήματα συντήρησής της. Το οξύμωρο βέβαια ήταν πως μόλις 500 χιλιόμετρα πριν, είχαν αλλαχθεί τα λάδια. Οποιαδήποτε διαφορά μετά τον καθαρισμό, θα αποκτούσε λοιπόν πολλαπλάσια αξία.

Ο κ. Καραλής αφαιρεί μπροστά μας το καπάκι κεφαλής, μετρώντας συμπίεση, κι εξετάζοντας παράλληλα την όψη στους εκκεντροφόρους. Οι επικαθήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν αρκετές και χρειάζονται τρίψιμο για να αφαιρεθούν. Κλείνουμε τον κινητήρα, τον ζεσταίνουμε, κι αδειάζουμε στα λάδια ένα δοχείο 200ml Engine Clean της MOTUL, χωρίς να αφαιρέσουμε λάδι πιο πριν, καθώς δεν ήταν απαραίτητο.

 

 

Βάζουμε μπροστά την R1 και την αφήνουμε περίπου 20 λεπτά στο ρελαντί, στη διάρκεια των οποίων δεν ανέπτυξε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία. Αδειάζουμε τα λάδια και ξανά ανοίγουμε τον κινητήρα.

Οι επικαθήσεις στους εκκεντροφόρους είναι φανερά λιγότερες, αλλά το σημαντικό δεν είναι στην όψη τους, το σημαντικό είναι πως πλέον αφαιρούνται με ένα απλό πέρασμα του δαχτύλου χωρίς τρίψιμο, χωρίς πίεση!

Η όψη στο «ματάκι» της στάθμης του λαδιού είναι σημαντικά καλύτερη και την διαφορά έρχεται να επιβεβαιώσει η μέτρηση της συμπίεσης που έχει ανέβει κατά ενάμισι κιλοπασκάλ. Το μανόμετρο τοποθετήθηκε στον ίδιο κύλινδρο και δείχνει την διαφορά του πριν και του μετά, στο πολύπαθό αυτό μοτέρ της συγκεκριμένης Yamaha R1.

Συνήθως η διαφορά στην συμπίεση από τον καθαρισμό κινητήρα, δεν είναι σε μέγεθος που ο μέσος αναβάτης αντιλαμβάνεται απευθείας με το χέρι του, όμως τέτοια νούμερα μπορούν να γίνουν άμεσα αντιληπτά από τον δεξί καρπό, πριν χρειαστείς επαλήθευση από δυναμόμετρο.

Υπάρχει μία παραπληροφόρηση, τοπικά εδώ στην Ελλάδα, για την λειτουργία των προϊόντων καθαρισμού κινητήρα. Ιδιαίτερα από την στιγμή που μετά από τον καθαρισμό σε παλιές και κακοσυντηρημένες μοτοσυκλέτες, υπάρχουν ορισμένοι που δηλώνουν να έχουν εντοπίσει τα πρώτα σημάδια διαρροής από φλάτζες κατηγορώντας το καθαριστικό. Ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην πράξη. Κανένα από τα συστατικά του καθαριστικού δεν είναι διαβρωτικό και για αυτό όχι μόνο δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη υποχρεωτική σε αυτές τις περιπτώσεις σήμανση, αλλά συνίσταται η χρήση του και σε κάθε αλλαγή λαδιών, αν αυτό είναι οικονομικά εφικτό. Αυτό που συμβαίνει μερικές φορές σε συνεργεία, είναι ασυντήρητες μοτοσυκλέτες που με τον καιρό οι επικαθίσεις έχουν σφραγίσει τις διαρροές τους, να ανακαλύπτουν πως επιτέλους θα πρέπει να γίνει μία γενική συντήρηση.

Για εμάς η διαδικασία επαλήθευσης της αποτελεσματικότητας του καθαρισμού κινητήρα, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Μετρήσαμε την συμπίεση πριν και μετά, είδαμε τα κατάλοιπα της καύσης να φεύγουν και τις επικαθήσεις να αφαιρούνται χωρίς τρίψιμο και πίεση, σε σημείο που θα εξαφανίζονταν πλήρως μετά από άλλη μία αλλαγή λαδιών με καθαρισμό και διαπιστώσαμε έτσι έμπρακτα την διαφορά από την χρήση του MOTUL Engine Clean.

Στην Κεντρική Ευρώπη έχουμε εικόνα από το MOTUL Engine Clean να χρησιμοποιείται και στα diesel αυτοκίνητα, όπου η ποιότητα του καυσίμου δημιουργεί πολλά προβλήματα και ο καθαρισμός των κινητήρων από τα κατάλοιπα της καύσης, μια πιο συνηθισμένη διαδικασία. Γενικότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο καθαρισμός κινητήρα είναι μία πιο συνηθισμένη διαδικασία, και με την βοήθεια του συνεργείου R-Evolution και της MOTUL, μπορέσαμε έμπρακτα να δείξουμε πως δεν συμβαίνει τυχαία.

  

Motul Engine Clean

Ειδικό καθαριστικό για 4-χρονους κινητήρες μοτοσυκλετών με ή χωρίς υγρό συμπλέκτη. Διαλύει αποτελεσματικά επικαθήσεις άνθρακα και κατάλοιπα καύσης. Εξουδετερώνει τα υποπροϊόντα καύσης που επιβαρύνουν την λειτουργία και επιταχύνουν την φθορά του κινητήρα. Τα διαλυμένα κατάλοιπα απομακρύνονται από τον κινητήρα κατά την διαδικασία αλλαγής λιπαντικών. Καθαρίζει τον κινητήρα και επαναφέρει τα αρχικά επίπεδα συμπίεσης των κυλίνδρων. Καθαρός κινητήρας σημαίνει αύξηση ιπποδύναμης, μείωση κατανάλωσης καυσίμου και λιπαντικού, ομαλότερη λειτουργία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μειώνει την ρύπανση των καυσαερίων, μειώνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και προστατεύει τον καταλυτικό μετατροπέα.

Δείτε περισσότερα για το MOTUL Engine Clean

Εφαρμογή: 1) Προσθέστε το προϊόν στο σύστημα λίπανσης πριν την αλλαγή λαδιών, σε θερμοκρασία λειτουργίας. 2) Λειτουργήστε τον κινητήρα για περίπου 15 λεπτά στο ρελαντί, χωρίς να ανεβάσετε καθόλου στροφές. 3) Κατόπιν σβήστε τον κινητήρα και αντικαταστήστε τα λιπαντικά και το φίλτρο λαδιού με καινούργια. Για ιδανικά αποτελέσματα επαναλάβατε σε κάθε αλλαγή λιπαντικού.

Δοσολογία: Ένα δοχείο 200ml είναι επαρκές για ποσότητα λιπαντικού κινητήρα έως 4 λίτρα. Προσθέστε (ή αφαιρέστε) 60ml για κάθε λίτρο λιπαντικού. Το προϊόν συλλέγεται μαζί με τα χρησιμοποιημένα λάδια, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Δείτε πλήρες φωτογραφικό υλικό, από την δοκιμή του MOTUL Engine Clean: 

Με την συνδρομή του MOTO R-Evolution: https://www.motorevolution.gr/

Ετικέτες

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!

Γιατί ένας ίππος δεν ισούται με την πραγματική δύναμη που έχει ένα άλογο
Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/3/2024

Η παγκόσμια ιστορία των κινητήρων και το πώς θα φτάσουν αυτοί στον τελικό ιδιοκτήτη, πείθοντάς τον να επενδύσει σε κάτι θορυβώδες με αμφιλεγόμενη αξιοπιστία -όπως ήταν τότε οι ατμομηχανές- ξεκινά με ένα φανταστικό κόλπο marketing που το λουζόμαστε ακόμη και σήμερα. Ο μεγάλος Σκοτσέζος εφευρέτης James Watt είναι ο άνθρωπος που μας έδωσε τον όρο ιπποδύναμη και καθόλου περίεργα, από το όνομά του έρχεται και το γνωστό σε όλους μας Watt. Και επειδή η ιπποδύναμη πάντα λάθος μετρούνταν και ακόμη λάθος παραμένει, είναι περίεργο που ήδη το 1889, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του, δεν άλλαξαν τον συσχετισμό ώστε ένα Watt να ισούται με έναν ίππο, καθώς όπως θα δούμε στην πιο λεπτομερή αναφορά σχετικά με την προέλευση του όρου ιπποδύναμη, αυτό που τελικά μετράμε δεν έχει και μεγάλη συγγένεια με την πραγματικότητα.

Η πλέον βολική πρακτική για όλους μας θα ήταν κάθε μονάδα μέτρησης να είναι αυτό-επεξηγηματική ώστε πολύ γρήγορα να καταλαβαίνουμε τι έχουμε μπροστά μας. Διαφορετικά να είναι και κάτι απλό με το οποίο θα είναι εύκολο να γίνει η εμπειρική συσχέτιση πολύ εύκολα, όπως για παράδειγμα το κιλό, που πολύ γρήγορα μαθαίνει κανείς να σχηματίζει στο μυαλό του την εικόνα του πόσο βαρύ είναι ένα αντικείμενο που ζυγίζει δέκα κιλά. Έτσι και τώρα ξέρουμε εμπειρικά τι σημαίνει μία μοτοσυκλέτα με κινητήρα 100 ίππων και πώς ακριβώς θα διαφέρει από μία άλλη των 87 και μπορούν μάλιστα να φανταστούν όσοι δεν έχουν την εμπειρία για το πώς είναι μία μοτοσυκλέτα 200 ίππων, ωστόσο κανείς δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ένας ίππος και τι είναι αυτό που τελικά μετράμε.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
η πρώτη αναφορά που σχετίζει άλογα και μηχανές πηγαίνει πίσω στο 1702

Πολύ νωρίς στην ιστορία των κινητήρων με πρώτη αναφορά το βιβλίο του Thomas Savery  “The Miners Friend or an ENGINE to raise WATER by FIRE” που τυπώθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1702, περιεγράφηκε ο συσχετισμός του έργου του κινητήρα σε αναφορά με τα άλογα. Ο Savery ήταν μάλιστα και ο πρώτος που προσπάθησε να εμπορευτεί την ατμομηχανή. Ωστόσο η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη σε εύρος ατμομηχανή ήταν του Thomas Newcomen το 1712 και ήταν καλή μόνο για αντλιοστάσια, δεν θα μπορούσε ποτέ να δουλέψει σε οχήματα.

Για αυτό και πατέρας των κινητήρων αυτών καθώς και του όρου ιπποδύναμη, ήταν ο Watt που στα τέλη του 1760 παρουσίασε μία εξαιρετικά βελτιωμένη ατμομηχανή πάνω στα σχέδια του Newcomen μηδενίζοντας τον κενό χρόνο στους κύκλους ψύξης – καύσης. Ο Watt ήταν ιδανική περίπτωση εφευρέτη γιατί κατείχε κάτι που στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει υπάρξει ελάχιστες φορές. Εφευρέτες υπάρχουν άπειροι, αντίθετα από αυτό που πιστεύει ο κόσμος είναι το μόνο που δεν σπανίζει. Έμποροι και διαφημιστές επίσης σε πλεονάζοντα βαθμό. Αυτά τα δύο σε έναν άνθρωπο όμως, είναι σπάνιο. Διότι μία εφεύρεση στην απαρχή της έχει μόνο έναν πιστό, εκείνον που την κατασκεύασε. Για να ξεκινήσει η εμπορική της επιτυχία πρέπει να είναι τυχερός να βρει κάποιον που θα την προωθήσει σωστά και θα επενδύσει μέχρι να την μάθει περισσότερος κόσμος. Ακόμη πιο σπάνιο ο εφευρέτης να είναι και πλούσιος για να τα κάνει όλα μόνος του, συνήθως εκείνος που έχει τους πόρους δεν κάθεται να σπάσει το κεφάλι του με εφευρέσεις. Ο James Watt ήταν μία εξαιρετική περίπτωση γιατί είχε τον τρόπο να σκεφτεί εμπορικά, να κυνηγήσει την πώληση με τακτικές marketing αντί να γκρινιάζει δεξιά και αριστερά πως δεν τον βοηθά η πολιτεία…

Στο αχνό μονοπάτι που είχε ήδη χαραχθεί πριν από 60 χρόνια, πάτησε να ανοίξει δρόμο προσπαθώντας να τονώσει τις πωλήσεις της εφεύρεσης του και έτσι απευθύνθηκε και αυτός στα ορυχεία όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Γρήγορα βρέθηκε να πρέπει να εξηγήσει γιατί η δική του μηχανή άξιζε τα περισσότερα χρήματα που ζητούσε έναντι των υπολοίπων και ανακάλυψε πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δώσει τους ιδιοκτήτες ορυχείων να καταλάβουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Άλλαξε λοιπόν στρατηγική και στον επόμενο υποψήφιο πελάτη πήγε και του είπε πως η δική του μηχανή είναι η πρώτη στον κόσμο με δύναμη 10 αλόγων. Εξηγώντας του πως με μία μηχανή που δεν χρειάζεται διάλλειμα, δεν σταματά για τροφή και δεν κουράζεται, αντικαθιστά αμέσως δέκα άλογα. Επειδή ο Watt ήταν πρώτα από όλα ένας εφευρέτης και επιστήμονας, δεν σκόπευε να είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός του, ήταν όμως εξαιρετικά χοντρο-υπολογισμένος υπερτονίζοντας το πόσα άλογα κέρδιζε ενώ και η ίδια η μονάδα μέτρησης ήταν παραπάνω από αυτό που στην πράξη μπορούσε να κάνει ένα άλογο.

Μιας και ο στόχος της εποχής ήταν τα ορυχεία ο Watt έβαλε δύο Shetland Πόνι, μία Σκωτσέζικη ράτσα που χρησιμοποιούσαν για αυτή την δουλειά, να τραβήξουν βάρος 100lb (45kg) από ένα πηγάδι βάθους 220 foot (67m) με ταχύτητα 2.5 μίλια την ώρα. Αυθαίρετα τελείως μετά από αυτό διπλασίασε τα μεγέθη κατά 50% θεωρώντας πως τα άλογα είναι πολύ πιο δυνατά από τα Σκωτσέζικα Πόνι ενώ σήμερα ξέρουμε πως στην πράξη δεν απέχουν πολύ και πως τα Πόνι αυτά έχουν την δύναμη 0,7 ενός αλόγου.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
οι πρώτοι υπολογισμοί

Έτσι και αλλιώς κανένα άλογο δεν είναι ίδιο με όλα τα υπόλοιπα και εξ αρχής αυτή η μονάδα μέτρησης είναι λιγότερο βασισμένη στην επιστήμη από αυτό που θα έπρεπε, όμως ο στόχος δεν ήταν να μετρήσουν σωστά την δύναμη της ατμομηχανής αλλά να καταφέρουν να μαζέψουν παραγγελίες.

Ο James Watt τα κατάφερε εξαιρετικά σε αυτό τον τομέα ορίζοντας την ιπποδύναμη και δίνοντας έναν λόγο σε κάθε ιδιοκτήτη να κάνει την κίνηση αυτή και να απαλλαγεί από τα άλογα, που σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ανταγωνιστές του μιλούσαν και εκείνοι για ιπποδύναμη καθιερώνοντας τον όρο.

Όχι μόνο αυτό αλλά η πρώτη μάχη της ιπποδύναμης έγινε ήδη από τα μέσα του 1770 με σχετικές δηλώσεις σχετικά, καθώς δεν ήταν εύκολο να μετρηθεί στην πράξη η αλήθεια, φανερώνοντας από πολύ νωρίς την πορεία που θα ακολουθούσε η ανθρωπότητα με τα νούμερα της ιπποδύναμης.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
Λειτουργικό αντίγραφο της πρώτης μηχανής του Watt από Πανεπιστήμιο της Σκωτίας

Ευτυχώς όπως είπαμε ο James Watt ήταν αυτή η σπάνια περίπτωση εφευρέτη, επιστήμονα, εμπόρου και διαφημιστή, οπότε οι ισχυρισμοί του είχαν πραγματικό αντίκτυπο. Η δική του ατμομηχανή ήταν πράγματι πολύ καλύτερη παρότι οι αρχικές δοκιμές σε τραίνα που έγιναν αρκετά αργότερα, αποδείχτηκαν μια δύσκολη διαδικασία και κάπως επικίνδυνη για να μετακινείς επιβάτες. Στις αρχές του 1830 όμως μία τέτοια ατμομηχανή με σχετικά λίγες διαφορές και σωληνώσεις για το καζάνι που ήταν κάνες τουφεκίων έπιασε δουλειά στις ΗΠΑ ως το πρώτο δρομολόγιο με τραίνο με το marketing να διοργανώνει και αγώνα ενάντια σε άμαξα. Τα πάντα πήγαιναν βάση σχεδίου μέχρι που το καζάνι της ατμομηχανής ράγισε και χάνοντας πίεση έχασε λίγα μέτρα πριν, όμως αυτή η αρχική αποτυχία δεν στάθηκε εμπόδιο και οι ατμομηχανές επικράτησαν. Εξαιτίας τους ο κόσμος έμαθε την αξία των κινητήρων και αργότερα έδωσε βάση στα αυτοκίνητα με τον όρο ιπποδύναμη να συνεχίζει ακέραιος την πορεία του και να περνά και στις πρώτες μοτοσυκλέτες.

Πατέρας λοιπόν του όρου ο James Watt και ξεκίνημα της χρήσης του από την πρώτη στιγμή ανταγωνιστικά και με λίγο «τσίμπημα» προς τα πάνω σε σχέση με την πραγματικότητα. 264 χρόνια μετά και σχεδόν σε όλη την πορεία των 120 ετών που έχει γράψει η ιστορία των μοτοσυκλετών, οι παραπάνω βασικές αρχές για τον όρο «ιπποδύναμη» παραμένουν αμετάβλητες.