Motul WSBK – Στην πίστα του Estoril θα λάβει χώρα τελικά ο προτελευταίος γύρος του Πρωταθλήματος

Η ακύρωση του γύρου της Ουγγαρίας, φέρνει νέα δεδομένα, με τα Motul WSBK να επισκέπτονται δύο φορές την Πορτογαλία το 2024
motomagMotul WSBK – Στην πίστα του Estoril θα λάβει χώρα τελικά ο προτελευταίος γύρος του Πρωταθλήματος
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

7/6/2024

Αλλαγές έχουμε στο πρόγραμμα των Motul WSBK 2024, με την πίστα του Estoril της Πορτογαλίας να είναι τελικώς αυτή που θα φιλοξενήσει τον 11ο και προτελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος στις 11-13 Οκτωβρίου, μία εβδομάδα πριν η αυλαία πέσει στην Jerez, με το Balaton Park της Ουγγαρίας να μένει εκτός προγράμματος.

Η ένταξη της πίστας του Estoril στο πρόγραμμα των Motul WSBK για το 2024 έρχεται ως έκτακτη προσθήκη, μετά την ακύρωση του γύρου της Ουγγαρίας στο Balaton Park, ο οποίος είχε προγραμματιστεί για τις 23-25 Αυγούστου, όμως οι εργασίες συντήρησης δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Υπομονή τουλάχιστον μέχρι το 2025, λοιπόν, για την επιστροφή των Motul WSBK στην Ουγγαρία, καθώς δεν προβλέπεται να συμβεί φέτος. To Estoril, ωστόσο, έρχεται με νέα ημερομηνία, στις 11-13 Οκτωβρίου, παίρνοντας την θέση του 11ου και προτελευταίου γύρου του Πρωταθλήματος. Η πορτογαλική πίστα θα φιλοξενήσει τις κατηγορίες WSBK, WSSP και WorldWCR, αλλά και ο ευρωπαϊκός τελικός Superfinale του Yamaha R3 bLU cRU, όπως δηλαδή ήταν προγραμματισμένο να συμβεί και στην Ουγγαρία.

Η ημερομηνία αυτή, τοποθετεί το Estoril μία ακριβώς εβδομάδα, προτού τα Motul WSBK ταξιδέψουν στην δεύτερη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, την Ισπανία, και πιο συγκεκριμένα στην πίστα της Jerez για τον τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος για το 2024. Μέχρι και το 2022 η πίστα του Estoril αποτελούσε έναν από τους σταθερούς θαμώνες του προγράμματος του Πρωταθλήματος, επομένως οι περισσότεροι αναβάτες έχουν ήδη εμπειρία, όσον αφορά την συγκεκριμένη πίστα.

Motul WSBK – Στην πίστα του Estoril θα λάβει χώρα τελικά ο προτελευταίος γύρος του Πρωταθλήματος

Την τελευταία χρονιά μάλιστα, το Estoril χάρισε μπόλικο θέαμα, τόσο σε όσους βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν τα Motul WSBK, όσο και σε όσους τα είδαν από την άνεση του σπιτιού τους. Σε όλες τις κατηγορίες, ο νικητής κλήθηκε να παλέψει μέχρι και την τελευταία στροφή, με όλα να κρίνονται στον τελευταίο γύρο. Οι απίστευτες μάχες περιλάμβαναν το Titanic Trio, με τους Jonathan Rea, Alvaro Bautista και Toprak Razgatlioglu να μάχονται μέχρις εσχάτων για την πρώτη θέση και στους τρεις αγώνες. Στην κατηγορία WSSP, ο Dominique Aegerter ήταν αυτός που πήρε την νίκη και στους δύο αγώνες, ενώ στην μικρότερη WSSP300, ο Samuel Di Sora κατάφερε το απίστευτο. Ξεκινώντας από την 31η θέση, κατόρθωσε να περάσει όλους του τους αντιπάλους, παίρνοντας στο τέλος την νίκη. Η ιστορία όμως δεν σταματά εκεί, καθώς το Estoril ήταν ο χώρος που ο Jonathan Rea γιόρτασε το 2020 τον 6ο του τίτλο. Ευελπιστούμε ότι όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, έτσι και φέτος το Estoril θα μας χαρίσει σπουδαίες μάχες και μπόλικο θέαμα.

Ετικέτες

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες