Isle of Man TT 2024 – Ακυρώθηκαν οι αγώνες της Παρασκευής - [VIDEO]

Ο καιρός ήταν για ακόμη μία φορά ο κεντρικός πρωταγωνιστής
motomagIsle of Man TT 2024 – Ακυρώθηκαν οι αγώνες της Παρασκευής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

8/6/2024

Για την τελευταία ημέρα του TT, Σάββατο 8/6, μεταφέρονται οι αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής 7/6, καθώς οι δύσκολες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν την διοργάνωση στην απόφαση να αναβάλει όλη την αγωνιστική δράση της προτελευταίας ημέρας.

Το φετινό TT έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τις έντονες βροχοπτώσεις και την υγρασία στους δρόμους, χαρακτηριστικά στοιχεία του κλίματος του Νησιού, αλλά και από διάφορα τροχαία ατυχήματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τους αγώνες, όμως επηρεάζουν την όλη διαδικασία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η βροχή της Παρασκευής, με τα σύννεφα να έχουν καλύψει το βόρειο και δυτικό τμήμα του Νησιού, καθιστώντας επικίνδυνη την διεξαγωγή αγώνα.

Η βροχή δεν αναμενόταν να διακοπεί, κατά την διάρκεια του απογεύματος. Αντιθέτως, τα πιο πρόσφατα προγνωστικά έδιναν ένταση των φαινομένων, όσο η ώρα περνούσε, με πιθανή βελτίωση από τις 8:00 το απόγευμα και μετά. Κρίνοντας με βάση τα μέχρι εκείνη την στιγμή δεδομένα – τα οποία τελικώς επαληθεύτηκαν – και με γνώμονα την ασφάλεια τόσο των αγωνιζόμενων, όσο και του κοινού, η αρμόδια επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στις 15:00 (τοπική ώρα), με την οποία ακύρωνε οποιαδήποτε αγωνιστική δραστηριότητα, σχετική με το TT.

Isle of Man TT 2024 – Ακυρώθηκαν οι αγώνες της Παρασκευής

Οι αγώνες της Παρασκευής μεταφέρθηκαν για το Σάββατο 8/6, την τελευταία αγωνιστική ημέρα του TT, η οποία θα είναι αρκετά φορτωμένη. Έτσι, πέρα από τον αγώνα Senior TT, ο οποίος ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένος, ως είθισται, το απόγευμα του Σαββάτου, ρίχνοντας την αυλαία για το φετινό TT, την ίδια μέρα θα έχουμε τόσο τον 2ο αγώνα Supersport TT, όσο και τον 2ο των Supertwin TT. Οι δρόμοι αναμένεται να κλείσουν από πολύ νωρίς, ξεκινώντας από αυτούς του Βουνού στις 9:00 το πρωί (τοπική ώρα). Στις 10:00 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης των δρόμων που αποτελούν την πίστα του IOMTT, με τα Supersport να δίνουν το έναυσμα στις 10:30.

Ελπίζουμε ότι ο καιρός θα κάνει την χάρη, τόσο σε εμάς τους θεατές, όσο και στους αγωνιζόμενους, ώστε το IOMTT 2024 να μας αποχαιρετήσει με τον δέοντα τρόπο. Με μπόλικο θέαμα και φυσικά τον αγώνα Senior TT, που αποτελεί εθιμοτυπικά τον αποχαιρετιστήριο αγώνα κάθε χρόνο. Αν και δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, αν και οι δρόμοι θα κλείσουν κανονικά στις 10:00, ο πρώτος αγώνας μεταφέρεται για τις 11:30 (τοπική ώρα), λόγω ψιχάλας σε ένα μεμονωμένο τμήμα του Νησιού.

Ετικέτες

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες