Isle of Man TT 2024 - Νέο ρεκόρ μέσης ωριαίας από τον Michael Dunlop στα Superbike!

Απίστευτη επίδοση, που δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από νίκη λόγω μιας... ζελατίνας κράνους
motomagIsle of Man TT 2024 – Νέο ρεκόρ μέσης ωριαίας από τον Michael Dunlop στα Superbike!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

3/6/2024

Ο Michael Dunlop, που φέτος βρίσκεται σε τροχιά να ξεπεράσει τον θείο του και θρύλο των TT, Joey Dunlop, φαίνεται ότι έχει έρθει αποφασισμένος για όλα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ υψηλότερης μέσης ωριαίας στα Superbike με 135,970 μ.α.ω (ή αλλιώς 218,822 χ.α.ω.)! Δυστυχώς, δεν κατάφερε να το συνοδεύσει και με νίκη, καθώς στο pit stop ο υπεύθυνος για την αλλαγή της ζελατίνας του κράνους του, την κούμπωσε μόνο από τη μία πλευρά, με αποτέλεσμα ο MD να σταματήσει στη μέση του αγώνα για να την κουμπώσει!

Από την αρχή του αγώνα Superbike ο Dunlop έδειξε ότι είχε τον ρυθμό, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός. Μετά από μερικές μάχες μπροστά, ο MD κατάφερε να περάσει πρώτος, για να ξεκινήσει έναν φρενήρη ρυθμό, ξεπερνώντας μέχρι και τα 25 δευτερόλεπτα διαφορά από τον διώκτη του στην δεύτερη θέση! Στον επόμενο γύρο, το πέρασμά του από την παγίδα ταχύτητας στο Ramsey έδειχνε ότι ο Dunlop κατευθύνεται ολοταχώς για το απόλυτο ρεκόρ, που έχει θέσει από το 2023 ο Hickman, με 136,358 μ.α.ω. (219,446 χ.α.ω.). Αν και τελικώς δεν τα κατάφερε, μπόρεσε παρ' όλ' αυτά να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ μέσης ωριαίας για την κατηγορία των Superbike, το οποίο είχε κρατήσει για 6 χρόνια ο Hickman με 135,452 μ.α.ω (217,989 χ.α.ω.).

Το 2024 ήταν η χρονιά του Dunlop να βάλει το όνομά του στη λίστα των ταχύτερων περασμάτων από την διαδρομή του Βουνού. Έτσι, με μέση ωριαία 135,970 μ.α.ω. (218,822 χ.α.ω.), ο άνθρωπος με το βαρύ επίθετο κατάφερε να ξεπεράσει το κατόρθωμα του Hickman. Το παράδοξο είναι ότι το απόλυτο ρεκόρ, που για την ώρα παραμένει στην θέση του, έχει γίνει στην κατηγορία Superstock, όπου συναντάμε λιγότερες τροποποιήσεις στις μοτοσυκλέτες, σε σύγκριση με την Superbike, όπου σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει τα μοντέλα παραγωγής.

Isle of Man TT 2024 – Νέο ρεκόρ μέσης ωριαίας από τον Michael Dunlop στα Superbike!

Δυστυχώς η εξαιρετική επίδοση του Dunlop δεν συνοδεύτηκε και από νίκη στην Superbike κατηγορία, μιας και η ατυχία του χτύπησε την πόρτα και αυτός άνοιξε χωρίς να κοιτάξει από το ματάκι. Στερήθηκε έτσι και την ευκαιρία για την 27η νίκη του, που θα τον ανεβάσει πάνω από τον θείο του Joey Dunlop, στέλνοντάς τον στην κορυφή. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του, όπως μας είχε πει σε συνέντευξη που καταφέραμε να του πάρουμε κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στα κεντρικά της D3Ο, στην Αγγλία, με την οποία συνεργάζεται, και έχει δημοσιευτεί στο τ.651.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αλλοιώνει το γεγονός ότι μιλάμε για έναν αναβάτη χωρίς εργοστασιακή υποστήριξη (!), που συμμετέχει στο Isle of Man TT από καθαρό πάθος και αγάπη για αυτήν ακριβώς την μορφή αγώνων. Επομένως και μόνο το γεγονός ότι κατάφερε να έχει τόσο καταιγιστικό ρυθμό, σπάζοντας το ρεκόρ της κατηγορίας, είναι από μόνο του ένας άθλος. Από τους λίγους ρομαντικούς και ο τελευταίος των Dunlop που συνεχίζει την δυναστεία του βαρυσήμαντου αυτού ονόματος στους αγώνες δρόμου.

Ετικέτες

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες