Hellas Rally Raid 2023: Ξεκινά από την Ελλάδα ο πρώτος γύρος του ευρωπαϊκού θεσμού Tout Terrain Rally Cup

Έτοιμοι για περιπέτεια!
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

19/5/2023

Ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες Rally Raid θα λάβει χώρα στις 20 - 28 Μαΐου στην Κεντρική Ελλάδα, ο λόγος για το Hellas Rally Raid 2023 το οποίο συγκεντρώνει και φέτος πληθώρα συμμετοχών από όλο τον κόσμο.

Με κέντρο το Καρπενήσι για επτά ημέρες οι 359 συμμετέχοντες του Hellas Rally Raid 2023 θα προσπαθήσουν να διασχίσουν 1.730 χιλιόμετρα απαιτητικών χωμάτινων διαδρομών στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πριν επιστρέψουν και πάλι στο Καρπενήσι για τον τερματισμό.

2

Από το 2011 που πραγματοποιείται ο συγκεκριμένος αγώνας, έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της περιπέτειας και να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη Rally Raid διοργάνωση μετά το θρυλικό Rally Dakar. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αρκετοί επιλέγουν το Hellas Rally Raid ως προπόνηση για το Rally Dakar καθώς αποτελεί και μία σκληρή δοκιμασία πλοήγησης καθώς οι αναβάτες μαθαίνουν τη διαδρομή κάθε ημέρας το προηγούμενο βράδυ.

Όσον αφορά τον φετινό αγώνα, οι 359 συμμετέχοντες χωρίζονται σε 8 κατηγορίες ανάλογα με τον κυβισμό και τον αριθμό των κυλίνδρων του κινητήρα.

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

M1 κάτω από 290 κ. εκ.

M2 300 - 390 κ. εκ.

M3 400 - 475 κ. εκ.

M4 480 - 600 κ. εκ.

M5 650 - 750 κ. εκ.

M6 650 - 1300 κ. εκ.     

QUAD   

SSV

Ωστόσο στον φετινό αγώνα θα υπάρχουν συμμετέχοντες οι οποίοι θα αγωνιστούν στις κατηγορίες Rally2 και Tour. H Rally2, έχει λιγότερα χιλιόμετρα διαδρομών και δεδομένα GPS πέρα από το roadbook, έχοντας ως στόχο να δώσει με ασφάλεια στους νέους αγωνιζόμενους μια γεύση από το Hellas Rally Raid. Στην Rally2 μπορούν να μεταφερθούν και οι αναβάτες της Rally εάν για 2 συνεχόμενες ημέρες παρουσιάσουν μέση ταχύτητα μικρότερη από 25 χλμ/ώρα χωρίς να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος όπως μηχανικά προβλήματα, ατυχήματα, σκασμένα ελαστικά κλπ. Στην Tour από την άλλη οι συμμετέχοντες είναι εκτός συναγωνισμού, ενώ η πλοήγηση γίνεται μέσω GPS. Σημειώνεται ότι ο καθένας μπορεί να εγκαταλείψει μια μέρα και να επανεκκινήσει όσες φορές χρειάζεται χωρίς να αποκλειστεί αλλά με ποινές χρόνου.

4

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι του αγώνα οι αναβάτες των μοτοσυκλετών, των quad και των SXS, θα ξεκινήσουν την αγωνιστική τους Οδύσσεια με τον Πρόλογο των 30 χιλιομέτρων. Τη δεύτερη ημέρα του αγώνα θα χρειαστεί να διανύσουν 320 χιλιόμετρα χωμάτινων διαδρομών (Καρπενήσι - Αθανάσιος Δίακος - Καρπενήσι), ενώ την τρίτη ημέρα οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υπερκεράσουν το εμπόδιο των 280 χιλιομέτρων που τους περιμένουν (Καρπενήσι - Θέρμος - Καρπενήσι). Την τέταρτη ημέρα τα χιλιόμετρα χωμάτινων διαδρομών ανεβαίνουν ξανά -340 χιλιόμετρα- (Καρπενήσι - Λίμνη Πλαστήρα), με τους συμμετέχοντες του Hellas Rally Raid 2023 κατά την πέμπτη ημέρα του αγώνα να πρέπει διασχίσουν 390 χιλιόμετρα διαδρομών (Λίμνη Πλαστήρα - Καρπενήσι). Οι δύο τελευταίες ημέρες του αγώνα περιλαμβάνουν 370 χιλιόμετρα διαδρομών (Καρπενήσι – Σμόκοβο – Καρπενήσι 250χλμ.), (Καρπενήσι – Γαρδίκι – Καρπενήσι 120χλμ.), με τους συμμετέχοντες να επιστρέφουν για τον τερματισμό του Hellas Rally Raid 2023 στο Καρπενήσι.

Οι φίλοι των αγώνων Rally Raid θα μπορούν να μαθαίνουν τα όσα συμβαίνουν στο Hellas Rally Raid 2023, μέσα από τον ηλεκτρονικό ιστότοπο του αγώνα ΕΔΩ.

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες