Isle of Man TT 2023: Dunlop και Hickman μοιράστηκαν τις νίκες στα Supertwin και Superstock

Δύο νίκες απέχει ο Dunlop από το ρεκόρ του θείου του Joey
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/6/2023

Ο Michael Dunlop έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία του Isle of Man TT, καθώς με τη νίκη που πέτυχε στην κατηγορία Supertwin έφτασε τις 24 απέχοντας μόλις δύο από το να ισοφαρίσει το ρεκόρ των 26 νικών του θείου του Joey. Στον αντίποδα ο Peter Hickman έσπασε το ρόδι κερδίζοντας στην κατηγορία Superstock.

Η αγωνιστική δράση στο νησί του Man, καθυστέρησε κάποιες ώρες χθες καθώς κάποια σύννεφα είχαν προκαλέσει προβλήματα ορατότητας σε κάποια σημεία της διαδρομής. Όταν αυτά τα θέματα λύθηκαν οι αναβάτες ξεκίνησαν τη μάχη τους τόσο με τη διαδρομή όσο και με το χρονόμετρο στην κατηγορία Superstock. O Michael Dunlop για ακόμη μία ημέρα ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα με την μοτοσυκλέτα της MD Racing Honda. Στο πρώτο γύρο ήταν αυτός που βρέθηκε στην πρωτοπορία με τον Peter Hickman της Monster Energy by FHO Racing BMW να τον ακολουθεί κατά πόδας δείχνοντας αποφασισμένος να σταματήσει το σερί νικών του Michael Dunlop. Κοντά στους δύο πρώτους βρέθηκε στα αρχικά στάδια του αγώνα και ο Dean Harrison με την μοτοσυκλέτα της DAO Racing Kawasaki.

2

Μπαίνοντας στο πρώτο pitstop η διαφορά που είχε δημιουργήσει ο Hickman έναντι του Dunlop είχε εξανεμιστεί, καθώς ο πρώτος έχασε χρόνο στην προσπάθεια του να περάσει τον Davey Todd (Milenco by Padgett’s Motorcycles). Μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο το προβάδισμα του Hickman έναντι του Dunlop είχε εκ νέου αυξηθεί φτάνοντας τα 5.3 δευτερόλεπτα. Ο τρίτος Dean Harrison είχε πέσει πιο πίσω καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στον γρήγορο ρυθμό των πρωτοπόρων. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο, το προβάδισμα του Hickman είχε φτάσει τα 15.7 δευτερόλεπτα, με τον Dunlop να έχει επαναπαυτεί με τη δεύτερη θέση. Ο Hickman αν και βρισκόταν σε ρυθμό επίθεσης στον τελευταίο γύρο αποφάσισε να κόψει ώστε να φτάσει στην 10η νίκη του στο Isle of Man TT. Ταυτόχρονα ο ίδιος επικράτησε για 4η συνεχόμενη χρονιά στην κατηγορία Superstock. Ο Michael Dunlop αρκέστηκε με τη δεύτερη θέση, με τον Dean Harrison να τερματίζει για ακόμη έναν αγώνα στην τρίτη θέση του βάθρου. O Davey Todd, δεν απείλησε και δεν απειλήθηκε φτάνοντας στον τερματισμό κατακτώντας μια τέταρτη θέση. Ο James Hillier (OMG Racing) από την άλλη κατάφερε να ξεπεράσει τον Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan), στη μάχη της πέμπτης θέσης. Ο Hillier με διαφορά 1.3 δευτερολέπτων πανηγύρισε μια πέμπτη θέση με τον Coward να τερματίζει στην έκτη.

4

Επόμενη κατηγορία που είδαμε να αγωνίζεται στο νησί του Man ήταν αυτή της Supertwin. O συνήθης ύποπτος Michael Dunlop με την μοτοσυκλέτα της MD Racing έδειξε αποφασισμένος να γράψει ιστορία στον διάσημο αγώνα. Όπερ και εγένετο, ο Dunlop πήρε τον έλεγχο του αγώνα από τον πρώτο γύρο έχοντας δημιουργήσει μια διαφορά 4.5 δευτερολέπτων από τον Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan Kawasaki), με τον Mike Browne (Burrows Engineering/RK Racing Paton), να βρίσκεται 1.2 δευτερόλεπτα πιο πίσω. Ο Peter Hickman (PHR Performance Yamaha), ήταν τέταρτος έχοντας πίσω του τον Josh Brookes (Dafabet Racing Kawasaki), που πάλευε για ένα καλό αποτέλεσμα. Κλείνοντας τον πρώτο γύρο ο Dunlop είχε φτάσει τη διαφορά στα 14.3 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Coward, ο οποίος με τη σειρά του είχε πλέον διαφορά 2.4 δευτερολέπτων από τον Browne. Ο Hickman εξακολουθούσε να διεκδικεί το βάθρο καθώς βρισκόταν 4.2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Browne. Η τέρμα γκάζι οδήγηση του Dunlop συνεχίστηκε και στον δεύτερο γύρο με αποτέλεσμα η διαφορά από τον δεύτερο Coward να φτάνει τα 21.9 δευτερόλεπτα! Η μάχη για τη δεύτερη θέση ήταν αυτή που κρατούσε το κοινό σε αγωνία καθώς οι Jamie Coward και Mike Browne έδιναν τα πάντα σε κάθε σημείο της διαδρομής. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο ο Dunlop αν και είχε άνετο προβάδισμα νίκης αποφάσισε να αυξήσει και άλλο τη διαφορά από τους διώκτες του. Ο ίδιος με αυτόν τον τρόπο γιόρτασε την 24η νίκη του στο Isle of Man TT, ενώ ταυτόχρονα έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία του αγώνα. Με 4 αγώνες να απομένουν ίσως ο Dunlop ξαναγράψει ιστορία στο Isle of Man TT, καθώς μπορεί είτε να ξεπεράσει είτε να ισοφαρίσει τις 26 νίκες του θείου του Joey Dunlop.

5

Η μάχη για τις δύο εναπομείναντες θέσεις του βάθρου συνεχίστηκε μέχρι το τέλος με τον Mike Browne να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ο Jamie Coward αν και πάλεψε μέχρι τέλους τερμάτισε στην τρίτη θέση. Ο τέταρτος Peter Hickman κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Josh Brookes (Dafabet Racing Kawasaki), με τον Brookes να ισοφαρίζει και φέτος το καλύτερο του αποτέλεσμα στο TT (5η θέση). Την εξάδα στην κατηγορία Supertwin συμπλήρωσε ο Pierre Yves Bian (VAS Engine/Laser Scanning).

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες