Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Οι μοτοσυκλέτες δεν είναι μόνο σχέδιο!

Χθες η Microsoft έδωσε στη δημοσιότητα video στο οποίο παρουσιάζει μια νέα τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας ή ενισχυμένης πραγματικότητας. Η μετάφραση του όρου augmented reality, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί στα ελληνικά. Φορώντας λοιπόν ειδικά γυαλιά, ο χρήστης μπορεί να προβάλει στο φυσικό περιβάλλον ολογράμματα και να αλληλεπιδράσει μ’ αυτά. Κανονικά δεν θα μας απασχολούσε στο motomag αυτό το θέμα, αλλά το video καταπιάνεται σ’ ένα σημείο με την ιδέα που έχει η Microsoft για το πώς θα σχεδιάζονται οι μοτοσυκλέτες στο μέλλον. Αν είναι στο μέλλον να γίνουν χειρότερα τα πράγματα, προτιμάμε να μην εξελιχθούμε άλλο!

Η οπτική της εταιρίας λοιπόν είναι ότι για να φτιάξεις ένα νέο Kawasaki Ninja ZX-6R, παίρνεις το προηγούμενο και αρχίζεις να κάνεις επάνω του αλλαγές στην εμφάνισή του, μέχρι να έχεις το αποτέλεσμα που σου αρέσει. Μονάχα που αντί να κάνεις τις αλλαγές αυτές με την χρονοβόρα διαδικασία του πηλού, που έρχεται μετά από τεράστιους μαθηματικούς υπολογισμούς και ακολουθεί ολόκληρη σειρά από δοκιμές σε αεροσήραγγα, τώρα απλά θα αυξομειώνεις το μέγεθος του ρεζερβουάρ με τα δάχτυλα, σε μια ενισχυμένη πραγματικότητα, μέχρι να είσαι οπτικά ευχαριστημένος. "Έχω μια ιδέα για το ρεζερβουάρ" Λέει η σχεδιάστρια και αρχίζει να παίζει με τον όγκο του, καθαρά με γνώμονα την εμφάνιση. Όλες οι άλλες παράμετροι δεν παίζουν ρόλο. Ευτυχώς οι μοτοσυκλέτες έχουν πάψει να φτιάχνονται τόσο απλοϊκά εδώ και πολύ καιρό, και σίγουρα δεν θα επιστρέψουν προς τα πίσω στο μέλλον.

Εκπληκτική η τεχνολογία αυτή, αν και αρκετά μακρινή μέχρι να υλοποιηθεί σωστά, και παρόλο που η Microsoft δεν είναι η πρώτη (έχει προηγηθεί η Magic Leap με τις πλάτες της Google) της αξίζουν συγχαρητήρια για την παρουσίασή της. Μπορεί ν’ απλοποιεί εκατοντάδες φορές τα πράγματα σ’ αυτό το video, και να κακοποιεί ένα Ninja ZX-6R, αλλά είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πώς θα γίνεται η αλληλεπίδραση με τους υπολογιστές στο μέλλον. Φτάνει ν’ αφήσουν τις μοτοσυκλέτες να ολοκληρώνονται, μετά το στάδιο του σχεδίου σε CAD, από μηχανικούς με εξαντλητικές δοκιμές και κάθε τους τμήμα να σμιλεύεται και να παίρνει μορφή για πρακτικούς και όχι για απλά επιφανειακούς λόγους…

Microsoft HoloLens - Transform your world with holograms