Δυναμομέτρηση Yamaha Tracer 9 GT / MT-09 2021: Πόσο γκάζι έχει ο Euro 5 CP3

Τεχνολογία εναντίων περιορισμών 2-0
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/5/2021

Οι προδιαγραφές Euro 5 απαιτούν έως και 40% λιγότερες εκπομπές ρύπων σε σχέση με τις Euro 4 και αυτό δημιούργησε τρόμο στους φίλους των επιδόσεων, καθώς στο μυαλό όλων μας οι περιορισμοί συνοδεύονται από μείωση ιπποδύναμης και… ήχου! Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες μοτοσυκλέτες προδιαγραφών Euro 5 που έχουμε δυναμομετρήσει έως τώρα, είτε βγάζουν τα ίδια άλογα με τις εκδόσεις Euro 4, είτε περισσότερα. Επίσης ο ήχος των εξατμίσεών τους, όχι μόνο δεν έχει χαθεί, αλλά τις περισσότερες φορές είναι ακόμα πιο δυνατός και “ευχάριστος” στα αυτιά του αναβάτη. Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά οι κατασκευαστές επένδυσαν σε νέες τεχνολογίες και έδωσαν περισσότερη σημασία στους ήχους που παράγουν τα εξαρτήματα του κινητήρα.

Με τις προηγούμενες προδιαγραφές Euro 4, ήταν εφικτό να πιάσουν τους στόχους των εκπομπών ρύπων, χρησιμοποιώντας παλιές τεχνολογικές λύσεις και ταπώνοντας τις εξατμίσεις. Οι πολύ πιο αυστηρές προδιαγραφές Euro 5 δεν άφηναν περιθώρια για “φτηνές” και “πρόχειρες” λύσεις. Έτσι οι μηχανολόγοι επιστράτευσαν πολύ πιο προηγμένους τεχνολογικά ride by wire ψεκασμούς και κεντρικές μονάδες διαχείρισης της τροφοδοσίας με πολύ πιο ισχυρή επεξεργαστική δυνατότητα περισσότερων δεδομένων. Οι εξατμίσεις δεν “ταπώθηκαν” αλλά σχεδιάστηκαν από την αρχή με διπλούς καταλύτες.

Κι επειδή οι παρασιτικοί μηχανική θόρυβοι των εξαρτημάτων του κινητήρα μειώθηκαν στο ελάχιστο, τώρα ακούς πιο καθαρά τον ήχο της εξάτμισης. Συγκεκριμένα στην περίπτωση των νέων Yamaha Tracer 9 και MT-09, οι σχεδιαστές έβαλαν τις εξαγωγές της εξάτμισης να σημαδεύουν το έδαφος, με αποτέλεσμα η αντήχηση τον καυσαερίων στην άσφαλτο να δημιουργεί ένα μπάσο εφέ στα αυτιά του αναβάτη. Είναι τόσο επιτυχημένο το κόλπο, που στα νέα Tracer 9 και MT-09 ο χαρακτηριστικός τρικύλινδρος ήχος ακούγεται στα αυτιά σου με την ίδια ένταση που είχαν οι (νόμιμες) slip-on εξατμίσεις της Akrapovic στα προηγούμενα μοντέλα!

 

Ας μιλήσουν οι αριθμοί

 

Τόσο το νέο Tracer 9 GT, όσο και το ΜΤ-09 του 2021, κατέβηκαν από το δυναμόμετρο έχοντας γράψει την ίδια ιπποδύναμη και έχοντας δημιουργήσει το ίδιο σχήμα καμπύλης.

Μιλώντας στη γλώσσα των αριθμών, έβγαλαν 106,7 (Tracer 9) και 106,6 (MT-09) ίππους στις 10.000 στροφές, με την ροπή να είναι 8,6kg/m στις 7.100 για το Tracer 9 και 8,6kg/m στις 7.200 στροφές για το MT-09.

Με τις ίδιες παράμετρους και συνθήκες περιβάλλοντος, το προηγούμενο Tracer 900 είχε βγάλει 96 ίππους στις 10.400 και το προηγούμενο MT-09 SP είχε βγάλει 102,9 στις 10.400. Η ροπή του προηγούμενου Tracer 900 ήταν στα 7,5kg/m στις 8.200 και του προηγούμενου MT-09 SP στα 8,1kg/m στις 8.400 στροφές.

Να σημειώσουμε εδώ πως το τελευταίο από τα προηγούμενης γενιάς Tracer 900 GT που είχαμε δυναμομετρήσει σε διαφορετικό δυναμόμετρο είχε φτάσει έως τους 104,7 ίππους στις 10.600 και τα 8,2kg/m στις 8.400 στροφές.

Το τελικό συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι πως ο νέος τρικύλινδρος CP3 προδιαγραφών Euro 5 είναι πιο δυνατός, έχει περισσότερη ροπή και μάλιστα κορυφώνει την απόδοσή του σε χαμηλότερες στροφές.

Ως απόλυτοι αριθμοί, οι διαφορές μοιάζουν (και είναι…) πολύ μικρές. Όμως όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές, το δυναμόμετρο δεν αποτυπώνει πάντα την “αίσθηση των αλόγων και της ροπής” που νοιώθει ο αναβάτης.

Ειδικά στη σύγχρονη εποχή των ride by wire ψεκασμών, αυτή η απόκλιση μεταξύ αριθμών και αισθήσεων μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, λόγω των χαρτογραφήσεων στα διάφορα riding MODE που έχουν πλέον όλοι.

Ακριβώς αυτό συμβαίνει μεταξύ του Tracer 9 GT και του MT-09, όπου ενώ έχουν πανομοιότυπες καμπύλες ιπποδύναμης και ροπής, αν καβαλήσεις το ένα μετά το άλλο θα ορκίζεσαι πως το MT-09 έχει περισσότερη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Αν όμως βάλεις το D-Mode στη θέση 2 αντί για την “άγρια” θέση 1, τότε αντιλαμβάνεσαι πως το D-Mode 2 στο MT-09 είναι σαν το D-Mode 1 του Tracer 9…


 

VOGE DS525X: Δυναμομέτρηση και πρώτες εντυπώσεις

Το τρίτο δικύλινδρο on-off της VOGE με άρωμα adventure
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/8/2023

Από την πρώτη στιγμή που το είδαμε από κοντά στην έκθεση της EICMA, το DS525X της VOGE έβαλε υποψηφιότητα ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις για την Ελληνική αγορά το 2023. Πέρα από τον εντυπωσιακό εξοπλισμό του που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει Traction Control και ABS που απενεργοποιούνται πλήρως για οδήγηση στο χώμα, το DS525X έχει εντελώς διαφορετική σχεδίαση από το 500DS και 500DSX, αλλά και από το 525DSX που είχαν παρουσιαστεί την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα το 525DSX, δηλαδή η υπερκυβισμένη έκδοση του 500DSX, δεν ήρθε στην Ευρώπη καθώς η VOGE είχε σκοπό να φτιάξει μια διαφορετική μοτοσυκλέτα για την Ευρωπαϊκή αγορά.

2

Αυτή η πιο “ευρωπαϊκή” On-Off της VOGE ονομάζεται DS525X και αισθητικά ακολουθεί την γνωστή συνταγή “Adventure” δηλαδή έχει μεγάλες εξωτερικές διαστάσεις, που το κάνουν να δείχνει πολύ μεγαλύτερου κυβισμού απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Μιλώντας για πραγματικότητα, τα πραγματικά κυβικά του κινητήρα του DS525X είναι 494cc, ενώ του 500DSX, όπως και των Honda CB 500 είναι 471cc. Το CB 500 δεν το αναφέραμε τυχαία, αφού ο συγκεκριμένος κινητήρας κατασκευάζεται από την μητρική Loncin και σχεδιαστικά βασίζεται στον κινητήρα της Honda.

Στην έκδοση “525” με τα 494 κυβικά, έχουν αυξήσει τη διάμετρο και την διαδρομή του εμβόλου (68 x 68 από 67 x 66,8) με την VOGE να ανακοινώνει 47 ίππους στις 8.500 στροφές, αντί για 47 ίππους στις ίδιες στροφές που ανακοινώνουν για τον για τον κινητήρα του 500. Βλέπουμε δηλαδή πως η αύξηση του κυβισμού κατά 22cc δεν είχε ως βασικό στόχο την ιπποδύναμη, αλλά κυρίως την επίτευξη χαμηλότερων εκπομπών ρύπων χωρίς επιπτώσεις στην απόδοση του κινητήρα.

Στο δυναμόμετρο του ΜΟΤΟ είδαμε 45,36 αληθινούς ίππους στον πίσω τροχό, όταν το (Euro 4) 500DS το είχαμε δυναμομετρήσει στους 40,46 ίππους και το CB500X της Honda μας έχει δείξει έως 41,9 ίππους.

4

Βλέπουμε δηλαδή πως ενώ στα χαρτιά η VOGE είναι μετριοπαθής και υπόσχεται μόλις ένα αλογάκι διαφορά από τα 500άρια (των 471cc), στην πράξη ο κινητήρας του “525” (των 494cc) ξεπερνά τους τρεις ίππους διαφορά.

Ανάλογη είναι και η ροπή, όπου το “525” έχει 4,19kg/m και το “500” έχει 3,92kg/m.  

3

Οι πρώτες εντυπώσεις από την οδήγηση του DS525X έχουν άμεση σχέση με τις μεγάλες εξωτερικές του διαστάσεις. Αυτό σημαίνει πως είναι μια μοτοσυκλέτα με καλή προστασία από τον αέρα για το σώμα του αναβάτη στον ανοιχτό δρόμο.

Η ζελατίνα είναι εύκολα ρυθμιζόμενη σε δύο θέσεις ύψους, οπότε μέσα στην κίνηση της πόλης την χαμηλώνεις και δεν γίνεται ενοχλητική. Η εργονομία της θέσης οδήγησης είναι ακριβώς ίδια με αυτή που καθιέρωσε το TRX 502 της Benelli και ακολουθούν σχεδόν όλα τα εργοστάσια της Κίνας στις on-off μοτοσυκλέτες τους. Αυτό σημαίνει πως η σέλα του αναβάτη έχει μικρή απόσταση από το έδαφος και το τιμόνι είναι πολύ ψηλά τοποθετημένο. Αυτή η στάση του σώματος δυσκολεύει κάπως τις κινήσεις των χεριών όταν θέλεις να στρίψεις το τιμόνι από την μία άκρη στην άλλη και δεν εννοεί τις επιτόπιες μανούβρες, όμως έχει το πλεονέκτημα πως πατάς γερά με τα δύο πόδια στην άσφαλτο και είναι ιδανική για να σηκωθείς όρθιος στα μαρσπιέ όποτε σου έρθει η όρεξη να σκονίσεις τα ρούχα σου.

Το δεύτερο άτομο έχει τη δική του ξεχωριστή σέλα και κάθεται λίγο πιο ψηλά από τον αναβάτη για να βλέπει κι αυτός τον ορίζοντα εμπρός. Τόσο η σέλα του αναβάτη, όσο και του συνεπιβάτη έχουν αρκετό και μαλακό αφρώδες υλικό, προσφέροντας άνεση στις μικρών αποστάσεων μετακινήσεις εντός πόλης.

6

Οι αναρτήσεις ρυθμίζονται, με το πιρούνι των 43mm της KYB εμπρός να έχει πλήρεις ρυθμίσεις για απόσβεση, επαναφορά και προφόρτιση ελατηρίου ώστε να βρεις εύκολα την ιδανική αναλογία για τις συνθήκες ή τα γούστα σου. Πίσω δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξεις το εργοστασιακό setup, καθώς το αμορτισέρ είναι καλά κρυμμένο μεταξύ ψαλιδιού και υποπλαισίου.  Οπότε θα πρέπει να βρεις μια μέση λύση και να συμβιβαστείς με αυτή.

11

Τα φρένα της Nissin και το ABS που απενεργοποιείται πλήρως είναι εγγύηση για ένα ασφαλές φρενάρισμα στους ελληνικούς δρόμους και έχουν αντοχή στην υπερθέρμανση, αλλά είναι εμφανές πως τους λείπει το αρχικό δάγκωμα που χρειάζεσαι στην άσφαλτο.

Αντιθέτως στο χώμα είναι άψογα και σπανίως θα επέμβει το ABS, οπότε μάλλον η απουσία αρχικού “δαγκώματος” ήταν συνειδητή επιλογή της VOGE για αυτό το Adventure μοντέλο. Αξιοπρεπέστατο είναι και το Traction Control σε ταχύτητα αντιδράσεων και δεν σου πάει τα νεύρα όταν περνάς πάνω από τις γραμμές του τραμ.

9

Η οθόνη των οργάνων έχει τα πάντα, μέχρι και ένδειξη πίεσης ελαστικών, αλλά οι πολλές αντανακλάσεις στο φως της ημέρας την κάνουν δυσανάγνωστη. Δεξιά και αριστερά υπάρχει μία θύρα USB και μία πρίζα 12V για εύκολη φόρτιση συσκευών. Η σύνδεση μέσω Bluetooth ενός smartphone με τα όργανα είναι εύκολη, όμως με το App της VOGE δεν θα βρεις ποτέ άκρη.

Όσο γράφουμε χιλιόμετρα πάνω στη σέλα του DS525X και όσο φεύγουμε όλο και πιο μακριά από τη ζωή της πόλης, τόσα περισσότερα σημειώνουμε στο μπλοκάκι μας και όλες τις παρατηρήσεις και φυσικά μετρήσεις, θα τις βρείτε συγκεντρωμένες στην πλήρη δοκιμή του επόμενου τεύχους του ΜΟΤΟ.

 

9