Dakar 2017: 5η μέρα

Χιόνια στο Dakar
7/1/2017

Μετά το δραματικό τέταρτο σκέλος, η χθεσινή πέμπτη κατά σειρά αγωνιστική μέρα στο φετινό Dakar Rally είχε έναν βασικό πρωταγωνιστή κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον καιρό. Με θερμοκρασίες έως και 1ο Κελσίου, πέρασμα από χιονισμένα μονοπάτια και ασταμάτητη βροχή το απόγευμα, είναι να απορείς με τις αντοχές των αναβατών του αγώνα που μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες αγωνίζονται από το ύψος της θάλασσας και τους 40ο C, στα 4.000μ υψόμετρο και σε σχεδόν πολικό ψύχος.

 

Sam Sunderland & Matthias Walkner - KTM

Οι μεταβολές αυτές είχαν βέβαια και τις επιπτώσεις τους. Σχεδόν όλοι οι αναβάτες υπέφεραν από πονοκεφάλους λόγω της αλλαγής υψομέτρου, ενώ στον τερματισμό του χθεσινού σκέλους, μούσκεμα από την κορυφή έως τα νύχια, δεν μπορούσαν καλά, καλά να αρθρώσουν τις λέξεις από τα παγωμένα χείλη τους.

Οι κάκιστες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τους οργανωτές να ακυρώσουν το δεύτερο σκέλος της χθεσινής μέρας, κι έτσι τα αποτελέσματα κρίθηκαν από τους χρόνους των αναβατών στο πρώτο μέρος της ειδικής διαδρομής. Με τον πίνακα τον αποτελεσμάτων να δείχνει με βομβαρδισμένο τοπίο μετά την εγκατάλειψη πολλών αναβατών αλλά και τις ποινές μιας ώρας στην ομάδα της Monster Energy Honda, η νίκη στο πέμπτο σκέλος και μαζί η πρωτοπορία στην προσωρινή γενική κατάταξη πήγαν στον Sam Sunderland (KTM).

Ολοκληρώνοντας επιτυχώς το πέμπτο και μπαίνοντας στο έκτο σκέλος του αγώνα, ο Sunderland έτσι έσπασε ένα προσωπικό του ρεκόρ φτάνοντας μακρύτερα από κάθε άλλη φορά στην καριέρα του στο Dakar. Με τον συμπαθή Βρετανό να οδηγεί πλέον την κούρσα της γενικής κατάταξης, όλα τα βλέμματα και οι περισσότερες ελπίδες της Red Bull KTM Factory Racing Team για να διατηρήσει την κυριαρχία της έχουν πέσει επάνω στον Sunderland.

Κι ενώ ο Pablo Quintanilla (Husqvarna) είναι στα μόλις 12 λεπτά πίσω από τον Sunderland στην γενική, η έκπληξη του χθεσινού σκέλους ήταν η επίδοση του αναβάτη της Yamalube Yamaha Official Rally Team, Adrien Van Beveren. Με τους περισσότερους πρωταγωνιστές να χάνονται στην αρχή της χθεσινής ειδικής ο Γάλλος βρήκε γρήγορα τον σωστό δρόμο και συνέχισε για να ολοκληρώσει την καλύτερη έως τώρα ημέρα του στην τρίτη θέση της κατάταξης. Πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση της προσωρινής γενικής και ελπίζει να χαρίσει στην Yamaha το τεράστιο δώρο του τερματισμού στο βάθρο.

 

Adrien Van Beveren - Yamaha:

Κατεύθυνση η La Paz
Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε στα υψίπεδα της Βολιβίας από το απόγευμα της Παρασκευής οδήγησε τους διοργανωτές του Dakar Rally στην σοφή απόφαση να ακυρώσουν το έκτο κατά σειρά σκέλος, το οποίο και προβλεπόταν να είναι ένα από τα πιο δύσκολα του φετινού αγώνα. Έτσι, αντί για τα 527χλμ ειδικής σε σύνολο 786χλμ για την μέρα, οι συμμετέχοντες θα οδηγήσουν σε μεγάλα γκρουπ με κατεύθυνση της La Paz, όπου και τους περιμένει η πολυαναμενόμενη Res Day [Ημέρα Ανάπαυλας]. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα του Dakar, με τους συμμετέχοντες να κατευθύνονται νότια με στόχο της άφιξη στο Buenos Aires στις 14 Ιανουαρίου.

 

Αποτελέσματα

Dakar Rally 2017 – Σκέλος 5o

1. Sam Sunderland (GBR), KTM, 02:21:51

2. Paulo Gonçalves (POR), Honda, 02:28:58, +07:07

3. Adrien Van Beveren (FRA), Yamaha, 02:29:20, +07:29

4. Joan Pedrero (ESP), Sherco, 02:31:31, +09:40

5. Franco Caimi (ARG), Honda, 02:34:04, +12:13

6. Gerard Farres (ESP), KTM, 02:36:58, +15:07

7. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna, 02:40:03, +18:12

8. Cristian Espana (AND), KTM, 02:43:23, +21:32

9. Juan Carlos Salvatierra (BOL), KTM, 02:45:35, +23:44

10. Dani Oliveras (ESP), KTM, 02:46:20, +24:29

 

Rain Sebastien Loeb:

Γενική κατάταξη μετά το 5o σκέλος

1. Sam Sunderland (GBR), KTM, 15:22:05

2. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna, 15:34:05, +12:00

3. Adrien Van Beveren (FRA), Yamaha, 15:38:12, +16:07

4. Gerard Farres (ESP), KTM, 15:34:02, +20:57

5. Matthias Walkner (AUT), KTM, 15:51:06, +29:01

6. Xavier de Soultrait (FRA), 15: 58:11, +36:06

7. Stefan Svitko (SVK), KTM, 16:10:48, +48:43

8. Pela Renet (FRA), Husqvarna, 16:!6:50, +54:45

9. Martin Duplessis (ARG), KTM, 16:27:00, +01:04:55

10. Paulo Gonçalves (POR), Honda, 16:30:26, +01:08:21

 

Helder Rodrigues - Yamaha:

 

Φωτό: M.Kin, MCH Photo, F. Duhamel, M. Maragni, HRC

 

 

Ετικέτες

EnduroGP – Ο Andrea Verona μετακομίζει στην KTM

Θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Josep Garcia
Verona
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/11/2025

Ο Ιταλός πολυπρωταθλητής κάνει μία “εσωτερική” μεταγραφή, καθώς μετακομίζει από την GASGAS Factory Racing στην Red Bull KTM Factory Racing και θα αγωνίζεται ντυμένος στα πορτοκαλί τη νέα σεζόν.

Η Red Bull KTM Factory Racing ανακοίνωσε την συνεργασία της με τον Andrea Verona που θα ενταχθεί στην ομάδα EnduroGP για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM EnduroGP 2026.

Ο Ιταλός αναβάτης θα αγωνιστεί στην κατηγορία Enduro2 με την KTM 450 EXC-F, μαζί με τον επίσης πολυπρωταθλητή Josep Garcia, ο οποίος θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην Enduro1 για την ομάδα. Η υπογραφή του νέου συμβολαίου επεκτείνει τη πενταετή σχέση του Verona με την εταιρεία.

Verona

Ο Verona έχει κατακτήσει 8 Παγκόσμιους τίτλους στο Enduro και φέτος αναδείχθηκε για δεύτερη σερί χρονιά Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία Endurο2. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τους τίτλους που κοσμούν την τροπαιοθήκη του Ιταλού.

FIM Youth Enduro World Champion: 2017
FIM Junior Enduro World Champion: 2019
FIM E1 Enduro World Champion: 2020, 2021, 2022
FIM EnduroGP World Champion: 2022
FIM E2 Enduro World Champion: 2024, 2025

Με τον Andrea Verona στην Enduro2 και τον Josep Garcia στην Enduro1, η Red Bull KTM Factory Racing θα διαθέτει σίγουρα μία από τις ισχυρότερες ομάδες το 2026, ενώ και οι δύο αναβάτες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών, καθώς οι προετοιμασίες για τη νέα σεζόν εντείνονται.

Andrea Verona: “Είμαι πραγματικά χαρούμενος που από τώρα και στο εξής θα είμαι μέλος της ομάδας Red Bull KTM Factory Racing! Από παιδί ονειρευόμουν να οδηγήσω μια πορτοκαλί μοτοσυκλέτα εργοστασίου και τώρα που επιτέλους έχω αυτή την ευκαιρία, νιώθω απίστευτα! Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να είμαι ο καλύτερος και να κερδίσω όσο το δυνατόν περισσότερα! Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό και να πω: έλα 2026!”

Fabio Farioli – Διευθυντής της ομάδας Red Bull KTM Factory Racing: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Andrea εντάσσεται στην ομάδα Red Bull KTM! Έχοντας συνεργαστεί μαζί του ήδη για πέντε χρόνια, γνωρίζουμε τις δυνατότητες του Andrea και είμαστε αποφασισμένοι να τον βοηθήσουμε να συνεχίσει την επιτυχία του. Είναι ένας αποδεδειγμένος πρωταθλητής και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η επόμενη σεζόν θα είναι άλλη μια εξαιρετική για την ομάδα. Δουλεύουμε σκληρά από το τέλος του πρωταθλήματος για να είμαστε 100% έτοιμοι για το επόμενο έτος. Η σύνθεσή μας για το EnduroGP 2026 είναι εξαιρετικά ισχυρή με τους Andrea Verona και Josep Garcia, οπότε ανυπομονούμε ήδη για τη νέα σεζόν!”