Dakar 2017: 6η Μέρα

Τίποτα δεν έχει κριθεί
8/1/2017

Από την παραθαλάσσια Asunción της Παραγουάης στα 3,650m της La Paz στην Βολιβία. Και από τους 40 στον μόλις έναν βαθμό Κελσίου. Με τον περσινό νικητή εκτός αγώνα και την ομάδα της Honda να παλεύει να μπει στην δεκάδα. Η πρώτη εβδομάδα του φετινού Dakar Rally μας έχει χαρίσει μεγάλες μέχρι στιγμής μεγάλες συγκινήσεις. Κι όλα αυτά εν’ όψει της δεύτερης και τελευταίας εβδομάδας που ξεκινά αύριο από την La Paz έως το Buenos Aires της Αργεντινής.

Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές της πέμπτης μέρας και την πλημμύρα στο Bivouac της Oruro, η διοργάνωση αποφάσισε την ακύρωση του έκτου σκέλους. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Βολιβία υπέφερε από παρατεταμένη ξηρασία, τη χειρότερη ίσως των τελευταίων τριάντα ετών. 

Έτσι όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τον απαραίτητο χρόνο για να ανασυγκροτηθούν και να αναχωρήσουν για την La Paz όπου θα δοθεί η συνέχεια του αγώνα για την έβδομη μέρα.

Πιθανότατα οι περισσότεροι αναβάτες υποδέχτηκαν με ανακούφιση αυτή την απόφαση αλλά η ακύρωση μιας ειδικής 527χλμ δεν είναι ότι καλύτερο για όσους έχουν χάσει έδαφος στη Γενική κατάταξη.

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Βολιβίας La Paz, τους αναβάτες και τα πληρώματα του ράλι περίμενε μια έκπληξη, με μεγάλο πλήθος κόσμου να έχει απλωθεί σε μήκος 10 χλμ για να τους επευφημήσει. Υπολογίζεται πως ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί άγγιζε το ένα εκατομμύριο.

Μετά από 1.541χλμ ειδικών διαδρομών έφτασε η ώρα για ανασυγκρότηση. Σήμερα Κυριακή και κατά την διάρκεια της ημέρας ανάπαυλας, οι αναβάτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να μαζέψουν δυνάμεις για την ερχόμενη αγωνιστική εβδομάδα. Ας δούμε όμως τι δηλώνουν οι μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές του αγώνα:

 

Sam Sunderland

1ος Γενικής [Μετά το 5ο σκέλος]

“Όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής και είναι σημαντικό που βρισκόμαστε στην πρωτοπορία. Ο αγώνας έφτασε αισίως στα μισά του και βέβαια τα πάντα μπορεί να συμβούν στον δρόμο μέχρι το Buenos Aires. Στόχος μου είναι να μείνω συγκεντρωμένος και να αποφύγω τα λάθη. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει αρκετά και αυτό είναι ενθαρρυντικό για την συνέχεια…”

 

 

 

Pablo Quintanilla

2ος Γενικής [Μετά το 5ο σκέλος]

“Προς το παρόν νοιώθω καλά. Τις τελευταίες μέρες υπέφερα από πονοκεφάλους λόγω υψομέτρου, αλλά νομίζω το ίδιο συνέβη και με τους περισσότερους συναθλητές μου. Μας περιμένουν μερικά ακόμη δύσκολα σκέλη, με αρκετά απαιτητική πλοήγηση, οπότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυόμαστε.”

 

 

Adrien Van Beveren

3ος Γενικής [Μετά το 5ο σκέλος]

“Η διοργάνωση πήρε τη σωστή απόφαση να ακυρώσει το χθεσινό σκέλος. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πραγματικά άσχημες εκεί έξω. Για εμένα όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο που είχα φτιάξει από την αρχή του αγώνα. Φτάσαμε στα μισά σε καλή θέση και πλέον πρέπει με κάθε τρόπο να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο να αποφύγουμε τα λάθη στο δεύτερο μισό του αγώνα.”

 

 

Η δεύτερη εβδομάδα

 

Τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί στο φετινό Dakar Rally. Με τον αγώνα να αρχίσει να κατευθύνεται νότια από τα ξημερώματα της Δευτέρας, απομένουν ακόμη αρκετά σκέλη και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα να διανυθούν έως τον τερματισμό στις 14 Ιανουαρίου. Κι αν κρίνουμε από τα όσα συνέβησαν έως τώρα, είναι βέβαιο ότι τα πάντα μπορεί πάλι να αλλάξουν ώσπου το φετινό ράλι να φτάσει στο Buenos Aires.

 

Αποτελέσματα

 

Γενική κατάταξη μετά το 5o σκέλος

1. Sam Sunderland (GBR), KTM, 15:22:05

2. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna, 15:34:05, +12:00

3. Adrien Van Beveren (FRA), Yamaha, 15:38:12, +16:07

4. Gerard Farres (ESP), KTM, 15:34:02, +20:57

5. Matthias Walkner (AUT), KTM, 15:51:06, +29:01

6. Xavier de Soultrait (FRA), 15: 58:11, +36:06

7. Stefan Svitko (SVK), KTM, 16:10:48, +48:43

8. Pela Renet (FRA), Husqvarna, 16:!6:50, +54:45

9. Martin Duplessis (ARG), KTM, 16:27:00, +01:04:55

10. Paulo Gonçalves (POR), Honda, 16:30:26, +01:08:21

Φωτό: M.Kin, MCH Photo, F. Duhamel, M. Maragni, DPPI

Ετικέτες

SuperEnduro 2026, 3ος γύρος, Ισπανία: Ο Billy Bolt τα πήρε -ξανά- όλα κι έφυγε

Ο Toni Bou του SuperEnduro συνεχίζει να κυριαρχεί απόλυτα στον θεσμό
Billy Bolt
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/1/2026

Ένας ακόμη γύρος SuperEnduro, ένας ακόμη θρίαμβος για τον Billy Bolt και τη Husqvarna, με τον Βρετανό πολυπρωταθλητή να παίρνει τη Superpole και στη συνέχεια να κερδίζει και τα τρία σκέλη της μεγάλης κατηγορίας Prestige, διευρύνοντας και τη διαφορά από τους διώκτες του στη βαθμολογία.

Ο τρίτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIM SuperEnduro 2026 στο Μπιλμπάο εξελίχθηκε σε έναν ακόμη μονόλογο του Billy Bolt, ο οποίος έκανε για πολλοστή φορά το 3 στα 3 στα σκέλη της κατηγορίας Prestige, εξασφαλίζοντας φυσικά και τη νίκη στον γύρο.

Ο Jonny Walker της Triumph, ο Mitch Brightmore της GASGAS και ο Eddie Karlson με το ηλεκτρικό Stark συμπλήρωσαν το βάθρο και στα τρία σκέλη, ενώ ο 16χρονος Connor Watson πέτυχε την πρώτη του συνολική νίκη στο Youth Cup. Στην κατηγορία Junior, ο Milan Schmüser συνέχισε το σερί του με τρεις ακόμη νίκες.

Prestige - SuperPole

Bolt

Οι επτά ταχύτεροι αναβάτες συμμετείχαν στη SuperPole, όπου ο Bolt σημείωσε τον καλύτερο χρόνο για τρίτη φορά φέτος, όντας ο μόνος που κατέβηκε κάτω από τα 34 δευτερόλεπτα. Ο Walker ήταν ο πιο κοντινός αντίπαλος, ενώ Karlsson, Garcia και Vieira συμπλήρωσαν την πεντάδα.

Prestige - Πρώτος αγώνας

SuperEnduro

Ο Walker έκανε την καλύτερη εκκίνηση, αλλά ο Bolt τον πίεζε ασταμάτητα. Στον πέμπτο γύρο ο Walker έπεσε, δίνοντας στον Bolt την ευκαιρία να πάρει την πρωτοπορία και τελικά τη νίκη με διαφορά 17 δευτερολέπτων. Ο Walker τερμάτισε δεύτερος, ο Karlsson τρίτος, ο Brightmore τέταρτος και ο ο Gomez πέμπτος.

Prestige - Δεύτερος αγώνας

SuperEnduro Bilbao

Ο Brightmore, παρά τον εξαρθρωμένο ώμο του από την πρωινή προπόνηση, έκανε την καλύτερη εκκίνηση και οδήγησε τους πρώτους γύρους. Walker και Bolt πέρασαν στη συνέχεια μπροστά, με τον Bolt να παίρνει τη δεύτερη νίκη του. Ο Walker τερμάτισε δεύτερος, ο Brightmore τρίτος, Olszowy τέταρτος και Garcia πέμπτος.

Prestige - Τρίτος αγώνας

SuperEnduro

Ο Walker πήρε ξανά την εκκίνηση, αλλά ο Bolt τον ακολουθούσε από κοντά. Για πέντε γύρους ο Walker κρατούσε την πρωτοπορία, μέχρι που ένα λάθος στον τομέα με τις πέτρες επέτρεψε στον Bolt να περάσει και να κάνει το απόλυτο 3 στα 3. Ο Walker τερμάτισε δεύτερος, ο Brightmore τρίτος, ενώ Karlsson και Vieira ακολούθησαν.

Prestige - Συνολικά Αποτελέσματα

SuperEnduro

Ο Bolt, με τρεις νίκες και τη SuperPole, πήρε την τρίτη συνεχόμενη συνολική του νίκη. Ο Walker έκανε την καλύτερη εμφάνιση της χρονιάς και τερμάτισε δεύτερος, ενώ ο Brightmore, παρά τον τραυματισμό του, ανέβηκε στο βάθρο. Τέταρτος ήταν ο Karlsson και πέμπτος ο Garcia.

Junior - Ο Schmüser συνεχίζει το σερί του

Ο Schmüser, νικητής σε Πολωνία και Γερμανία, κέρδισε και τους τρεις τελικούς στο Μπιλμπάο, παρότι στον τρίτο έπεσε στην εκκίνηση και χρειάστηκε να ξεκινήσει από την τελευταία θέση! Ο Shaw και ο Puey συμπλήρωσαν το βάθρο στη συνολική κατάταξη.

Youth - Πρώτη συνολική νίκη για τον Connor Watson

Ο Watson, μόλις 16 ετών, πέτυχε στο Μπιλμπάο την πρώτη του συνολική νίκη. Στον πρώτο τελικό ο Walczak κέρδισε με άνεση, αλλά στον δεύτερο ο Watson πήρε την πρωτοπορία από τον πρώτο γύρο και, εκμεταλλευόμενος τα λάθη του Walczak, εξασφάλισε τη νίκη της βραδιάς. Ο Martinez ανέβηκε στο βάθρο για πρώτη φορά φέτος.

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται στις 31 Ιανουαρίου στη Βουδαπέστη.

Βαθμολογία Πρωταθλήματος μετά από 3 γύρους

1. Billy Bolt (Husqvarna) 186 βαθμοί

2. Jonny Walker (Triumph) 146

3. Mitch Brightmore (GASGAS) 118

4. Eddie Karlsson (Stark) 118

5. Josep Garcia (KTM) 99

Ετικέτες