Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro 2ος Καρδίτσα: Μάχη στην λάσπη!

Εξαιρετική η οργάνωση του ΣΜΟΚ πάλεψε με τον καιρό
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/3/2018

Ο 2ος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro ήταν βέβαιο, όπως γράφαμε εχθές, πως θα ξεκινούσε με μάχη απέναντι στον καιρό. Η οργάνωση όμως ήταν έτοιμη, έχοντας ήδη το σχέδιο από πριν και αποδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά.

διαστημικός χρόνος στο τέλος της ημέρας από τον Γιάννη Τρίγκα (#22 Beta)!

Φωτό – ρεπορτάζ: Θοδωρής Ερμήλιος – Post Production Media

Η απλή προς την λίμνη Πλαστήρα που είχε μετατραπεί σε παγίδα λάσπης άλλαξε, ακυρώθηκε η 5η και 6η ειδική και σχεδόν στο σύνολο του αγώνα τοποθετήθηκαν εκ νέου οι κορδέλες πιο χαμηλά, καθώς τις είχε παρασύρει ο αέρας το προηγούμενο βράδυ.

Όλα αυτά καθιστούν την μιάμιση ώρα καθυστέρησης ένα μικρό ρεκόρ, δείχνοντας πως οι άνθρωποι του ΣΜΟΚ εργάστηκαν πολύ γρήγορα και συντονισμένα.

Από την εκκίνηση και μέχρι τις 12 σήμερα, ο αγώνας γινόταν σε ένα γλιστερό «μους σοκολάτας», ωστόσο από εκείνη την ώρα και μετά ο ήλιος κατάφερε να επικρατήσει και οι χρόνοι να ανέβουν.

Κίμων Καράμπελας (#225 Gas Gas):

Ο δεύτερος αγώνας μένει ως μία συγκλονιστική μάχη για την πρώτη θέση της γενικής, που ο δικός μας, Κίμων Καράμπελας (#225 Gas Gas) θεωρούσε πως είχε στην τσέπη που, έχοντας όλη την ημέρα το προβάδισμα.

Μέχρι βέβαια ο Τρίγκας (#22 Beta) να μπει στην τελευταία ειδική, κάνοντας διαστημικό χρόνο! Ήταν ένας χρόνος που ο Κίμων που ξεκινούσε πιο μετά, όχι μόνο δεν στόχευσε να περάσει, αλλά απεναντίας θεώρησε πως είναι ρίσκο ακόμα και να τον πλησιάσει, μετρώντας ήδη τρεις πτώσεις από εχθές, κι ένα πρόσφατο χειρουργείο. Οι υπολογισμοί όμως δεν βγήκαν, φτάνοντας στο τέλος της ειδικής, είδε πως όχι μόνο ο Τρίγκας είχε ψαλιδίσει το σημερινό προβάδισμα, αλλά ήταν τόσο καλή η παρουσία του στη τελευταία ειδική, οδηγώντας εξαιρετικά γρήγορα, που στο τέλος η νίκη ήταν δική του και την δεύτερη ημέρα! Ήταν μία συγκλονιστική μάχη που χάρισε και το θέαμα, και φυσικά μερικές από τις έντονες στιγμές του αγώνα, που σύμφωνα με τους περισσότερους αναβάτες που πήραν μέρος, ήταν πετυχημένος αν και δύσκολος.

Εντυπωσιακός στα περάσματά του και ο Ζώρας (#133 KTM) που ξεπερνούσε γρήγορα κάθε  δυσκολία:

Θα επιστρέψουμε αναλυτικότερα για το διήμερο Enduro στην Καρδίτσα με πολλές φωτογραφίες!

 

Ετικέτες

Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!

Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από τον τρίτο αγώνα Enduro
Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2023

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε ειδυλλιακό μέρος με φανταστικές ειδικές διαδρομές, με την μία από αυτές να είναι δίπλα στην λίμνη Πλαστήρα.

Μπόλικες συμμετοχές, μία βασική διαφορά του φετινού πρωταθλήματος σε σχέση με την περσινή αγωνιστική σεζόν, αυξημένος ανταγωνισμός και καλές συνθήκες για οδήγηση στο χώμα συνέθεταν ένα σκηνικό για καταπληκτικό αγώνα.

Ωστόσο η ομίχλη οδήγησε στην ακύρωση, όπως αρχικά είναι ανακοινωθεί και με καταμέτρηση αργότερα της απόστασης που είχε καλυφθεί για πρόωρη διακοπή του.

Αυτό οδήγησε πολλούς αναβάτες σε παράπονα θεωρώντας πως δεν είχε καλυφθεί η απόσταση που ορίζει ο κανονισμός για να μην ακυρωθεί ο αγώνας που σημαίνει και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και κάλυψη όλων των εξόδων από τον διοργανωτή.

Επίσης στο ΜΟΤΟ υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες για λάθος σήμανση σε κομβικό σημείο της διαδρομής που έστειλε αρκετούς αναβάτες σε διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την μισή απόσταση που είναι το ελάχιστο όριο. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα βέβαια και λάθη στην σήμανση σχεδόν πάντα υπάρχουν και υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτό για τους αναβάτες που έχασαν χρόνο.

Θα πρέπει επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας όπως αυτές που επικράτησαν εκείνη την στιγμή και εμπόδιζαν τους αναβάτες να συνεχίσουν με ασφάλεια, να μπορεί να διακοπεί ο αγώνας για λίγη ώρα. Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ακύρωση ή για πρόωρη ολοκλήρωση, θα μπορούσε να γίνει μία διακοπή μέχρι η ομίχλη να διαλυθεί, όπως άλλωστε και έγινε μετά από περίπου μία ώρα. Με δεδομένο πως οι ομάδες δεν έχουν και την πολυτέλεια χρόνου μετά από κάθε αγώνα καθώς πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του, η διακοπή αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιθώριο πέρα του οποίου αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται να μιλάμε για πρόωρη ολοκλήρωση, όπως επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και συντομότερες εναλλακτικές διαδρομές για να σενάριο σαν το παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες κάθε αγώνα είναι διαφορετικές και οι διοργανωτές καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο. Η μηδενική ορατότητα σε αγώνα Enduro δεν γίνεται παρά να φέρνει την διακοπή του αγώνα, όπως και έγινε, καθώς η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων είναι το πρώτο που μετράει.

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro δεν ήταν λοιπόν ένας αγώνας που μπορεί κανείς να πανηγυρίσει για την νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Ζώρας τερμάτισε πρώτος κάνοντας τα λιγότερα λάθη και καλύπτοντας παραπάνω από την ελάχιστη απόσταση με θεαματική οδήγηση.

Ακολουθεί ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα από το ΜΟΤΟ!
φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος