SuperEnduro 2024, Πολωνία - Τα πήρε όλα και έφυγε ο Billy Bolt με τη Husqvarna [VIDEO]

Δύο νίκες και μία δεύτερη θέση ήταν αρκετές για να του αποφέρουν τη νίκη στη γενική κατάταξη μπροστά από τον Jonny Walker
motomag SuperEnduro Πολωνία – Τα πήρε όλα και έφυγε ο Billy Bolt με Husqvarna
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

11/12/2023

Μπροστά σε 15.000 θεατές στην Tauron Arena της Πολωνίας, ο Billy Bolt ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του 2ου γύρου της σεζόν, καταφέροντας να πανηγυρίσει τη νίκη στη γενική κατάταξη του αγώνα, κατακτώντας ταυτόχρονα το 24MX Leader Plate -νίκη στον αγώνα και ηγέτης στο Πρωτάθλημα- και τον καλύτερο χρόνο στη SuperPole.

Ο δεύτερος γύρος του SuperEnduro 2024 ο οποίος διεξήχθη στην Πολωνία, είχε ως πρωταγωνιστές τους Billy Bolt (Husqvarna) και Jonny Walker (Beta). Στον πρώτο αγώνα ο Bolt πήρε το Holeshot της Airoh με τον Walker να ακολουθεί κατά πόδας και τον Dominik Olszowy (Rieju) να βρίσκεται στα αρχικά στάδια του αγώνα στην τρίτη θέση. Οι Bolt και Walker πάλεψαν για την πρώτη θέση ωστόσο όταν έφτασε η ώρα να ρίξουν γύρο στους τελευταίους αναβάτες ο Bolt κατάφερε να το εκμεταλλευτεί καλύτερα, κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα και αφήνοντας πίσω του τον μεγάλο του αντίπαλο Walker. Στον δεύτερο αγώνα τα πράγματα άλλαξαν, ο Jonny Walker πήρε την πρωτοπορία, με τον Billy Bolt να βρίσκεται στις πιο πίσω θέσεις. Άπαντες περίμεναν να δουν τον Βρετανό αναβάτη της Husqvarna να κάνει την επίθεση του ωστόσο ο ίδιος δεν μπόρεσε να περάσει τους υπόλοιπους αναβάτες. Ο Walker ο οποίος φαινόταν πως είχε εύκολο έργο, παρόλα αυτά λίγο έλειψε να χάσει τον δεύτερο αγώνα, καθώς στον τελευταίο γύρο είχε μία πτώση. Ο Walker κατάφερε να ανέβει γρήγορα στη σέλα του Beta πανηγυρίζοντας τελικά τη νίκη στον δεύτερο αγώνα, με τον Bolt από την άλλη να καταφέρνει να ανέβει στη δεύτερη θέση ελαχιστοποιώντας τις βαθμολογικές απώλειες.

SuperEnduro Πολωνία – Τα πήρε όλα και έφυγε ο Billy Bolt με Husqvarna

Έχοντας από μία νίκη, οι Bolt και Walker μπήκαν  αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα στον τρίτο αγώνα. Με τον κόσμο στην Tauron Arena να ζητωκραυγάζει ο Bolt κατάφερε να στρίψει πρώτος παίρνοντας ταυτόχρονα το Holeshot της Airoh. Ο Βρετανός της Husqvarna σε κανένα σημείο του τρίτου αγώνα δεν απειλήθηκε από τον Walker, με αποτέλεσμα να φύγει από την Πολωνία με τη νίκη στην γενική κατάταξη. O Walker ολοκλήρωσε την εμφάνιση του στην Πολωνία κατακτώντας μία δεύτερη θέση, με τον Will Hoare (Beta), να κλείνει το βάθρο της γενικής κατάταξης. Μετά το τέλος του δεύτερου γύρου του SuperEnduro, o Bolt προηγείται με τους Walker και Hoare να ακολουθούν. Στην κατηγορία Junior o Ashton Brightmore (GASGAS), κατάφερε να πάρει τη νίκη στην γενική κατάταξη, με τους Rolad Liszka (KTM) και Suff Sell (KTM), να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Για τον θεσμό European Cup, ο Xavi Leon Sole (GASGAS), πήρε τη νίκη με τους Πολωνούς Maciej Wieckowski (GASGAS) και Hubert Zbikowski (KTM), να τερματίζουν στο δεύτερο και τρίτο σκαλί του βάθρου.

SuperEnduro Πολωνία – Τα πήρε όλα και έφυγε ο Billy Bolt με Husqvarna

Ο Billy Bolt δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα: "Για να είμαι ειλικρινής, μετά τον δεύτερο αγώνα νομίζω ότι όλοι περίμεναν να είμαι αρκετά θυμωμένος, αλλά ήμουν ευχαριστημένος με την οδήγησή μου. Συγκρατήθηκα λίγο για την αντίστροφη εκκίνηση, αλλά μετά άργησα πολύ να μπω μπροστά, ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ο Jonny ήταν τέσσερις μοτοσυκλέτες μπροστά και ήταν πραγματικά πολύ αργά. Μπορώ τώρα να απολαύσω τα Χριστούγεννα με άλλη μια νίκη στη γενική κατάταξη, αγάπη σε όλους!"

Με τη σειρά του ο Jonny Walker ανέφερε: "Ήταν καλά απόψε, ένιωσα ότι είχα καλό ρυθμό, δεν έκανα πολλά λάθη. Δεύτερος στη γενική και πάλι, αλλά ανυπομονώ για τη Γερμανία, ειδικά αφού κέρδισα τον Billy σε έναν από τους αποψινούς αγώνες! Είχαμε μερικές ωραίες μάχες και είναι πάντα δίκαιοι οι αγώνες μεταξύ μας, επιπλέον ήταν μια ωραία παράσταση για τους οπαδούς. Η πίστα ήταν δύσκολη, αλλά ήταν πραγματικά διασκεδαστική. Μπορώ να πάω για τις διακοπές των Χριστουγέννων νιώθοντας καλά".

Ο τρίτος Will Hoare δήλωσε: "Είμαι χαρούμενος απόψε. Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι αυτό το πισωγύρισμα που έγινε στη Superpole με έκανε να νιώθω έτοιμος για τον αγώνα. Οι τρεις αγώνες πήγαν πολύ καλά και πήρα την τρίτη θέση στη γενική, οπότε είμαι ευχαριστημένος με αυτό το αποτέλεσμα, αφού έκανα το ίδιο και στη Γαλλία πριν από δύο εβδομάδες. Είναι καλό για μένα να αγωνίζομαι μαζί με τους κορυφαίους αναβάτες και ελπίζω για το ίδιο και στη Γερμανία".

Ετικέτες

Η Kawasaki μπαίνει στο Enduro με Bimota BX450!

Η Kawasaki απείχε για περισσότερα από 20 χρόνια από το Παγκόσμιο Enduro, μα αυτό πιθανώς να αλλάξει με αιχμή του δόρατος μιαν Ιταλίδα
bimota bx450
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

24/3/2026

Ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησε η Kawasaki στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro ήταν το μακρινό 1999 με τον Φινλανδό Vesa Kytönen και μια τετράχρονη KLX250, ενώ έκτοτε επικέντρωσε τις off-road προσπάθειές της κατά κόρον στο Motocross.

Η επιστροφή της Kawasaki στο Enduro ξεκίνησε διστακτικά το 2024 με τα δίχρονα cross-country μοντέλα ΚΧ250Χ και ΚΧ300Χ, πρωτίστως από τις ΗΠΑ (με την ισχυρή cross-country αγορά), ενώ πλέον έχει παρουσία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro με έναν και μοναδικό αναβάτη, τον Ιταλό Davide Soreca στην κατηγορία Enduro 1 με KX250X.

Vesa Kytönen, Kawasaki KLX250
Vesa Kytönen, Kawasaki KLX250, 1999

Φαινομενικά η Kawasaki δεν διαφημίζει την πρόθεσή της να γυρίσει στο Παγκόσμιο Enduro και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από ένα απλό γεγονός: στην off-road γκάμα της για το 2026 η μοναδική μοτοσυκλέτα που έχει φώτα είναι η KLX450R, ένα μοντέλο περισσότερο dual sport παρά αγωνιστικό enduro, που μάλιστα δεν έχει ανανεωθεί καθόλου από το 2024. Όλα τα υπόλοιπα είναι είτε ΜΧ ή cross-country υβρίδια που υπάρχουν πρωτίστως για να εξυπηρετούν μεγάλες αγορές αυτού του χώρου, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Και ξαφνικά εμφανίζεται η Bimota με το ΒΧ450, με φώτα και με αγωνιστικές επιτυχίες πριν καν πουληθεί έστω και μια μοτοσυκλέτα στο ευρύ κοινό.

kawasaki klx450x
Kawasaki KX450X 2026

Η Bimota έστησε το ΒΧ450 πάνω στο cross-country ΚΧ450Χ, κρατώντας το μεγαλύτερο μέρος της μοτοσυκλέτας στην εργοστασιακή του μορφή. Ούτε υβριδικά πλαίσια με συνδυασμό αλουμινίου και ατσαλιού, ούτε περίτεχνα ψαλίδια, μόνο η βάση όπως τη σχεδίασε και έφτιαξε η Kawasaki στην Ιαπωνία, με μερικές προσθήκες όπως η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου Athena GET με χαρτογραφήσεις ειδικά σχεδιασμένες για το BX450.

Οι μηχανικοί της Bimota επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στα ηλεκτρονικά: δύο χαρτογραφήσεις, ρυθμιζόμενο traction control, launch control και μια συσκευή ελέγχου (controller) που πωλείται προαιρετικά και επιτρέπει προηγμένες ρυθμίσεις και διαγνωστικά. Προσέθεσαν ακόμη ένα σύστημα εξάτμισης τιτανίου Akrapovic, ρύθμισαν τις αναρτήσεις κατά τα δικά τους γούστα και έφτιαξαν δύο διαφορετικά ρεζερβουάρ καυσίμου ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη: ένα 6,2 κι ένα 10,7 λίτρων που μπορούν να τοποθετηθούν ως έχουν χωρίς αλλαγές στη μοτοσυκλέτα και αμφότερα περιλαμβάνονται στο βασικό πακέτο.

Bimota BX450
Bimota BX450 ως είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2022-2023

Η Bimota παρουσίασε το ΒΧ450 στο τέλος του 2022, ωστόσο δεν το ξαναείδαμε ως το 2024 που το έτρεξε σε πρωτότυπη μορφή σε δύο ιταλικά πρωταθλήματα, Motorally και Raid TT, στα οποία κατέκτησε νίκες και τον τίτλο στο δεύτερο. Με αφετηρία αυτήν την επιτυχία, οι Ιταλοί πήραν ξανά τον χρόνο τους (όλο το 2025) και φέτος ανακοίνωσαν πως η μοτοσυκλέτα τους θα διατεθεί για πρώτη φορά στην αγορά σε περιορισμένη παραγωγή.

Ωστόσο αυτά δεν είναι η πρώτη γραμμή επικαιρότητας. Το σημαντικό είναι κάτι που δεν έχει λεχθεί ευθέως και κρύβεται στα λόγια των Ιταλών της Bimota, όπως του εκτελεστικού διευθυντή της, Pierluigi Marconi:

"Για μας οι αγώνες δεν είναι κατηγορίες, είναι η ουσία μας. Κοιτώντας την enduro μας, δεν βλέπουμε κάτι εντελώς νέο, αλλά μάλλον μια νέα πρόκληση. Μπαίνοντας στον κόσμο του enduro δεν ξεδιπλώνουμε κάποια στρατηγική, είναι ένα φυσικό βήμα που ταιριάζει με το DNA μας. Αυτό δεν είναι παιχνίδι, είναι μια καθαρόαιμη αγωνιστική μηχανή. Η επιτυχία μας το 2024, όταν κερδίσαμε το Ιταλικό πρωτάθλημα Raid TT, το επιδεικνύει περίτρανα. Η εξέλιξη του BX450 ακολούθησε ένα ακριβές μονοπάτι όπου συναντιούνται ο σχεδιασμός και οι δοκιμές για βελτιστοποίηση πριν την παραγωγή. Το enduro είναι νέο για τη Bimota, μα οι αγώνες όχι. Τώρα είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε."

Bimota BX450
Bimota BX450 2026

Από τα παραπάνω δεν προκύπτει βέβαια εμπλοκή στο κορυφαίο επίπεδο του EnduroGP, αλλά ακόμη κι αν δεν προορίζεται για φέτος, αργά ή γρήγορα η Bimota θα θελήσει να βρεθεί εκεί. Και αυτή η λογική δείχνει να ταιριάζει γάντι με τη στρατηγική που ακολουθεί η Kawasaki – σιωπηρά εν πολλοίς – στο αγωνιστικό πεδίο τα τελευταία χρόνια.

Για την ιαπωνική εταιρεία, η οικονομική κρίση στο τέλος της δεκαετίας του 2000 λειτούργησε ως καταλύτης για μια μεγάλη στροφή. Σταδιακά έκοψε το πρόγραμμα MotoGP και μετακύλησε δραστηριότητες σε ιδιωτικές ομάδες (λ.χ. Endurance), ωστόσο δεν εξαφανίστηκε από τις πίστες. Απεναντίας, έριξε βάρος στο WSBK όπου κατέκτησε έξι σερί τίτλους με τον Jonathan Rea, ενώ ανάλογα δυναμικά επέμεινε και στο Motocross, με τον Romain Febvre να τη δικαιώνει με την κατάκτηση του κορυφαίου πρωταθλήματος MXGP το 2025.

Bimota BX450

Τώρα το τοπίο έχει αλλάξει ελαφρώς και πάλι, αυτή τη φορά με δάκτυλο Bimota. Η εξαγορά του 49,9% της ιταλικής εταιρείας στα τέλη του 2019 λειτούργησε ως καταλύτης για μια νέα εποχή, στην οποία φαίνεται πως η ιταλική εταιρεία αναλαμβάνει ολοένα και πιο σημαντικό αγωνιστικό ρόλο στην Kawasaki.

Δείτε για παράδειγμα τη φετινή εικόνα του WSBK: η εργοστασιακή Kawasaki τρέχει φέτος μια και μόνη ZX-10R στο πρωτάθλημα με τον Αμερικανό Garett Gerloff, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται από το δίδυμο των Alex Lowes και Axel Bassani με την ΚΒ998 Rimini της bimota by Kawasaki Racing Team. Φαντάζει λες και η Kawasaki έχει εναποθέσει την εκπροσώπησή της στη Bimota.

Τώρα η εμφάνιση του ΒΧ450 μοιάζει να κινείται στον ίδιο άξονα. Από τη μια η Kawasaki επιμένει να μη φτιάχνει enduro μοντέλα, αλλά να ‘σου η Bimota με ένα enduro και μεγαλόσχημες δηλώσεις περί αγώνων. Μήπως οδεύουμε προς EnduroGP με ένα μοντέλο ανάλογο του WSBK;

Τα γεγονότα προς εκεί δείχνουν και δη σε τέτοιον βαθμό που πλέον δεν περιμένουμε ανακοινώσεις συμμετοχής στο EnduroGP από την Kawasaki, αλλά από τη Bimota. Και, γιατί όχι, και Rally-Raid και Hard Enduro και Super Enduro.

 

Ετικέτες