Υποδεχόμαστε στην Ελλάδα τα πρώτα SUZUKI V-STROM 800 DE
Έφτασαν από Ιαπωνία και είναι στο δρόμο προς τα καταστήματα
Από τον
Μπάμπη Μέντη
2/5/2023
Με το ολοκαίνουριο V-STROM 800 DE έχουμε ήδη συναντηθεί στην έκθεση της EICMA όπου έγινε η πρώτη παγκόσμια παρουσίασή του στους δημοσιογράφους και έχουμε αναφερθεί αναλυτικά για την εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού των μηχανικών μερών του σε σχέση με το V-STROM 650, το οποίο ΔΕΝ θα αντικαταστήσει, καθώς έρχεται για να συμπληρώσει την γκάμα της Suzuki στα On-Off.
Οπότε το 2023 θα μπορείς να αγοράσεις V-Strom 650 από 9.495€, V-Strom 800 DE με 12.195€ και V-Strom 1050 από 14.995€. Λογική διαφορά χρημάτων ανάμεσα στα τρία μοντέλα και λογική διαφορά 20 ονομαστικών ίππων στην ιπποδύναμη. Το V-Strom 800 DE είναι φυσικά το μόνο από τα τρία που έχει σε σειρά τους δύο κυλίνδρους του, κάτι που “εξόργισε” τους δύο γέρους στο θεωρείο του Muppet Show των Social Media οι οποίοι σχολίασαν πως δεν είναι δυνατόν να έχει το “V” στο όνομά του αν δεν έχει V2 κινητήρα. Η Suzuki απάντησε πως το “V” στο όνομα των V-Strom είναι από την λέξη “Versatile” και όχι από την διάταξη των κυλίνδρων του κινητήρα, μια ομολογουμένως πανέξυπνη απάντηση που… κανένας δεν πίστεψε.
Πέρα από τη φιλοσοφία της ονοματολογίας που αφορά κυρίως όλους όσους ΔΕΝ σκόπευαν -έτσι κι αλλιώς- να το αγοράσουν, σε αυτό το δεύτερο ραντεβού μας με το V-Strom 800 DE είχαμε την ευκαιρία να το ξεψαχνίσουμε με περισσότερη άνεση απ’ ότι στην έκθεση της EICMA όπου έχεις πίεση χρόνου για να προλάβεις την επόμενη παρουσίαση που συνήθως ξεκινά σε δέκα λεπτά στην άλλη άκρη του κτηρίου.
Γενικά η διαδικασία του UNBOXING είναι ένα ευχάριστο πανηγυράκι για όλους μας, διότι σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως συμμετέχεις στην διαδικασία συναρμολόγησης μιας καινούριας μοτοσυκλέτας στο τελικό στάδιο της γραμμής παραγωγής. Επίσης δημιουργεί την ψευδαίσθηση “της πρώτης φοράς”, δηλαδή πως κανείς άλλος πριν από εσένα δεν την έχει αγγίξει!
Στην πραγματικότητα βέβαια η μοτοσυκλέτα έχει συναρμολογηθεί πλήρως και έχει δοκιμαστεί πάνω σε ειδικά δυναμόμετρα (μετράνε και ήχο εξάτμισης και φρενάρισμα εμπρός-πίσω φρένων) πριν μπει στην κούτα της για να ταξιδέψει από το εργοστάσιο σε όλες τις χώρες του κόσμου, και ανάλογα με τον τύπο και τις εξωτερικές διαστάσεις της κάθε μοτοσυκλέτας, αποσυναρμολογούνται διαφορετικά εξαρτήματα με στόχο να χωράνε όλα τα μοντέλα σε κουτί ενός μεγέθους.
Όπως κι αν έχει, το UNBOXING έχει πάντα την πλάκα του, έστω κι αν δεν προσφέρει κάποια ιδιαίτερη γνώση για τις μοτοσυκλέτες. Το μόνο που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από αυτή τη δεύτερη τετ-α-τετ επαφή μας με το νέο V-Strom 800 DE είναι η κορυφαία ποιότητα κατασκευής και υλικών για την κατηγορία του. Είναι πλέον από τις λίγες ιαπωνικές μοτοσυκλέτες που τις βλέπεις από κοντά και δεν ρωτάς αν είναι ή δεν είναι Made In Japan. Άψογη συναρμογή, εξαιρετικός σχεδιασμός μηχανικών μερών χωρίς τσιγκουνιές στα κρυφά σημεία και ποιότητα βαφής και πλαστικών που σε πείθουν για την αντοχή τους στη χρήση και τον χρόνο. Από τις πιο ποιοτικές μοτοσυκλέτες των τελευταίων ετών και άξιος εκπρόσωπος της “Made In Japan” φιλοσοφίας.
Continental TKC80 2026: Ιστορική αλλαγή για ένα από τα πιο πετυχημένα ON-OFF ελαστικά!
Υπήρξε το ελαστικό των MEGA TEST ON-OFF με τα περισσότερα χρόνια!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
10/12/2025
Δεν υπάρχει άλλο ελαστικό σε αυτή την κατηγορία που να έχει αντέξει τόσο μεγάλο διάστημα και μάλιστα σε αυτή την εποχή που τα ελαστικά μεικτής χρήσης σηκώνουν την πιο βαριά εξέλιξη, ακόμη και από τα ασφάλτινα αγωνιστικά. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο καλό ελαστικό έχει υπάρξει στο παρελθόν TKC80, χωρίς να χρειάζεται καμία άλλη δήλωση από την πλευρά της Continental. Από την δική μας πλευρά ήταν το ελαστικό με τις περισσότερες συμμετοχές στο επικό συγκριτικό MEGATESTON-OFF. Επίσης κι αυτό λέει πολλά για τις ικανότητες του TKC80 κυρίως αν το συνδέσει κανείς με το παρακάτω: Η μόνη κατηγορία που έχει αλλάξει τόσο πολύ σε απαιτήσεις την τελευταία δεκαετία, είναι οι Adventureμοτοσυκλέτες. Αυτό λένε οι ίδιες οι εταιρείες ελαστικών, διότι το να κερδίσουν τα superbikeπενήντα άλογα, δεν σημαίνει πως πρέπει να εφεύρουν εκ νέου το ελαστικό, χρειάζεται απλά να το βελτιώσουν. Αντιθέτως το να υπάρχουν ξαφνικά μοντέλα που έχουν 170 ίππους και μπορούν να πατήσουν σε χωματόδρομο, να έχουν αναρτήσεις που τους επιτρέπουν να στρίβουν με φόρα σε επαρχιακούς, αντίστοιχης μίας sportμοτοσυκλέτας και ταυτόχρονα ταξιδιωτικές ικανότητες εξαιτίας των οποίων ολοένα και περισσότεροι αναβάτες γράφουν πλέον ημέρες ταξιδιών με χίλια χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες όλα αυτά μαζί για τελείως νέες απαιτήσεις.
Και ναι, όταν λέμε πως πρέπει να πατούν χώμα κανείς, ποτέ, δεν εννοεί την Enduroχρήση (προφανώς) αν και υπό προϋποθέσεις, υπάρχει και αυτό, όπως είναι η έκδοση Rτου SuperAdventure και μόνο στα χέρια λίγων αναβατών. Ωστόσο η πρόσφυση στο χώμα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στην περίπτωση αυτών των ελαστικών. Χώρια που οι μεγάλες ON-OFFείναι μόνο ένα από τα πεδία εφαρμογής τους, για αυτό και το ελαστικό θα πρέπει να έχει πραγματικές εκτός δρόμου δυνατότητες, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις της μικρότερης κατηγορίας, όπως είναι πλέον η αναζωογονημένη μικρομεσαία των 450MT, 390 Adventureκτλ.
Ένα επικό MEGA TEST ON-OFF το 2018 καθώς ήρθε μαζί μας ο Chris Birch - Βασίστηκε τότε σε ελαστικά Continental
Την τελευταία δεκαετία τα στελέχη στις ομάδες εξέλιξης των κατασκευαστών ελαστικών, μας αναφέρουν το ίδιο ακριβώς: Πόσο τεράστιος κόπο απαιτεί αυτή η κατηγορία. Ένα ήταν εκείνο όμως που αποτελούσε σταθερή αξία, τουλάχιστον σε ότι αφορά την πρόσφυση στο χώμα, καθώς ολοένα έχανε πόντους στην άσφαλτο αλλά κυρίως, ολοένα και γινόταν μεγαλύτερο πρόβλημα η διάρκεια ζωής.
Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι έχει κάνει η Continentalγια την προσαρμογή των ελαστικών αυτών στα νέα δεδομένα. Με 170 ίππους στο χωματόδρομο, το μόνο εύκολο, ακόμη και για έναν αρχάριο, είναι να καταστρέφει πίσω ελαστικά σπινάροντας. Ένας απολύτως βατός χωματόδρομος που πηγαίνουν όλα τα IX, είναι ικανός να φάει τα τακούνια σε ένα τέτοιο ελαστικό αν σπινάρεις συνεχώς με την ευκολία που δίνει η ιπποδύναμη στις μεγάλες νέες μοτοσυκλέτες. Δεν χρειάζεται ένα πιο απαιτητικό τερέν ή να κολλήσεις την ποδιά σε έναν βράχο, καίγοντας το ελαστικό στην προσπάθειά σου να περάσεις από πάνω.
Η πρώτη γενιά των TKC80 έζησε λοιπόν τις τεράστιες αλλαγές της κατηγορίας, μπήκε στο ποτάμι και πέρασε και απέναντι με λίγα λόγια. Για τους υπόλοιπους κατασκευαστές τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Μπήκαν στο ποτάμι και παρασύρθηκαν, η βάρκα που είχαν δεν ήταν αρκετή και έπρεπε να φτιάξουν κάτι διαφορετικό για να βγουν απέναντι. Κι ευτυχώς το βρήκαν βελτιώνοντας τα δεδομένα της κατηγορίας και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό. Κάπως έτσι βρέθηκε το TKC 80 να μην είναι η πρώτη επιλογή πλέον, ιδιαίτερα από την στιγμή που εμφανίστηκαν ελαστικά που είχαν διπλάσια και τριπλάσια μάλιστα διάρκεια ζωής, την αχίλλειο πτέρνα του TKC 80 όσο ανέβαινε η ιπποδύναμη των μοτοσυκλετών, που παραδόξως, όπως είπαμε, δεν θυσίαζαν πολύ από την πρόσφυση στο χώμα.
Το νέο TKC 80 έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες (και τις απαιτήσεις) των νεότερων μοντέλων
Μετά από 18 χρόνια πορείας και ενώ έχει μείνει 14 χρόνια ίδιο, το TKC80 έχει έρθει η ώρα να ανανεωθεί καθώς η Continental, η εταιρεία που κάποτε μου εξηγούσε στο κέντρο έρευνας και εξέλιξης στη Γερμανία πως καταλήγει να δοκιμάζει έως και 25 συνταγές για κάθε αλλαγή γόμας, έχει πλέον βρει το επόμενο συστατικό που θα την κάνει να μπορεί να παλέψει για την κορυφή. Ένα σημείο που είχε κατακτήσει και μόνο αν βρει τον τρόπο να ξανά περάσει τον ανταγωνισμό θα καταφέρει να διεκδικήσει ξανά.
Το πρώτο πράγμα που δοκίμασαν στην Continentalήταν να του προσδώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τις νέες ιπποδυνάμεις. Παράλληλα θα μπορούσαν να πετύχουν δύο σε ένα αν κατάφερναν να του προσθέσουν και λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του TKC80 ήταν πώς δεν μπορούσε να αντέξει σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, ώστε να φτάσεις γρήγορα στον προορισμό και να ξεκινήσεις από εκεί την εξερεύνηση. Η κάλυψη αποστάσεων είναι ο μόνος τρόπος να εκμεταλλευτείς τις Adventureμοτοσυκλέτες πλήρως, διαφορετικά αρκούν και λίγα κυβικά, όπως και λίγα κιλά.
Υποτίθεται πως θα προτιμήσει κανείς μία μεσαία ή μεγάλη Adventure για να περάσει μία χωμάτινη διαδρομή, γιατί θέλει να διασχίσει τις πιο μακρινές ταξιδεύοντας γρήγορα, ώστε να απολαύσει περισσότερο χρόνο στον προορισμό. Σε αυτό ακριβώς τον τομέα ήταν που τα TKC80 έπασχαν περισσότερο. Εκείνο που είχαμε τονίσει εμείς ήταν πως μπορούσες να συνδυάσεις το πίσω ελαστικό από το TKC70 χωρίς να χάσεις από την αναλογία της κορόνας που έχει το κάθε ένα, καταλήγοντας με μία μοτοσυκλέτα που δεν συμπεριφέρεται σωστά οδηγώντας σβέλτα στην άσφαλτο. Αντιθέτως, ο συνδυασμός εμπρός TKC 80 και TKC 70 δούλευε άψογα και μπορούσες έτσι να ταξιδεύεις σε μακρινές αποστάσεις και να πατήσεις χώμα στον προορισμό σου έχοντας ακόμη μπόλικο λάστιχο.
Από την μεσαία, μέχρι και την μεγάλη κατηγορία, η Continental δίνει έμφαση σε απόδοση και διάρκεια ζωής
Για να ξεφύγει λοιπόν από το μειονέκτημα αυτό, η Contientalεπανασχεδίασε τα τακούνια και πλέον δεν υπάρχουν κενά στον κάθετο ως προς τον δρόμο άξονα αλλά μόνο κατά μήκος. Η περιστροφή του τροχού φέρνει την άσφαλτο σε επαφή με ενιαία στοιχεία γόμας τα οποία ξεχωρίζουν μεταξύ τους με μεγάλες αυλακώσεις.
Στην πράξη όμως αυτός ο σχεδιασμός έφερε σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, μία βελτίωση σε 2+1 τομείς. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σταθερότητα στα πολλά χιλιόμετρα και καλύτερη συμπεριφορά στο βρεγμένο όπου τώρα υποστηρίζεται λίγο μεγαλύτερη γωνία κλίσης όπως και το σπινάρισμα από την απώλεια πρόσφυσης, έρχεται λιγότερο απότομα.
Στα παραπάνω συνδράμει, πάντα σύμφωνα με την Continental, και η νέα γόμα, μία τελείως νέα συνταγή, βάση και της προόδου της τεχνολογίας υλικών, όλα αυτά τα χρόνια.
Το νέο μίγμα της γόμας δηλώνει καλύτερες ιδιότητες ως προς την πρόσφυση σε κρύο και βρεγμένο έδαφος τόσο βάση χημικής σύστασης, όσο και μέσα από την μικροκινητικότητα των δεσμών στο μίγμα που βελτιώνουν και τον χρόνο που έρχεται σε θερμοκρασία λειτουργίας. Αυτό δεν επηρεάζει την σταθερότητα που πρέπει να έχει το τακούνι για να μπορείς να στρίψεις στην άσφαλτο με ασφάλεια έχοντας εμπιστοσύνη πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην ακριβώς χειρότερη στιγμή για κάτι τέτοιο, έχοντας δηλαδή πλαγιάσει μέχρι τα μαρσπιέ. Το φαινόμενο της κινητικότητας πέλματος, που είναι έντονο σε ελαστικά 50-50 και ένας από τους λόγους που η πρώτη γενιά είχε μικρή διάρκεια ζωής, έχει περιοριστεί τώρα σε μεγάλο βαθμό. Με 17% αύξηση εμβαδού επαφής, την ίδια ώρα που το κενό μεταξύ αυλακώσεων δεν έχει μικρύνει, η σταθερότητα της νέας έκδοσης είναι σημαντικά αυξημένη. Το TKC 80 δεν είναι Radialαλλά έχει διαγώνια πλέξη σκελετού με ζώνες. Κατασκευάζεται στο νέο εργοστάσιο της Continental στην Ταϊλάνδη και θα βγει σε τέσσερις διαστάσεις για εμπρός, σε διάμετρο 19 και 21 και έξι διαστάσεις για πίσω στα αντίστοιχα 17 και 18.
Σχεδιασμένο για ακριβώς εκείνες τις μοτοσυκλέτες που παίρνουμε μαζί μας στο MEGATESTON-OFF, ανυπομονούμε να το δοκιμάσουμε στην πράξη καθώς αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της Continentalθα έχουμε έναν νέο άξιο σύντροφο στο επικό αυτό ταξίδι-συγκριτικό-περιπέτεια που ταυτόχρονα είναι και η σκληρότερη δοκιμή για ένα ελαστικό, μιας και δοκιμάζεται ταυτόχρονα σε όλα τα μοντέλα από διαφορετικούς αναβάτες!