HONDA X-ADV 2017 – Ένα νέο είδος μοτοσυκλέτας

7/11/2016

Κάποιος στην Honda αναρωτήθηκε: Τι θα συνέβαινε αν διασταυρώναμε ένα on-off με ένα commuter; Το αποτέλεσμα είναι το Χ-ADV, που βασίζεται στο Integra, μια μοτοσυκλέτα 750 κυβικών που μοιάζει με scooter – αλλά δεν είναι ακριβώς τέτοιο. Μοιράζεται τον ίδιο κινητήρα με το Integra, η μετάδοσή του είναι αποκλειστικά DCT, αλλά το πλαίσιό του είναι διαφορετικό.

Η Honda λέει πως θέλησε να του δώσει μια εμφάνιση "σκληροτράχηλου SUV με στυλ", αν και οι λέξεις "SUV" και "σκληροτράχηλο" δεν πάνε μαζί. Ας κρατήσουμε καλύτερα το σλόγκαν του: "Go have fun!", που του ταιριάζει καλύτερα. Και πραγματικά, κάτι τέτοιο που συνδυάζει την καθημερινή μετακίνηση με δυνατότητες κίνησης σε χωματόδρομους έχει ενδιαφέρον, και λόγω εμφάνισης που ξεχωρίζει απ’ ο,τιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στους δρόμους. Οι τροχοί του είναι 17 και 15 ιντσών, κι οι αναρτήσεις του έχουν διαδρομές 153 και 150mm, με cartridge πιρούνι 41mm μπροστά και μοχλικό Pro Link πίσω. Στάνταρ είναι η αλουμινένια ποδιά, οι χούφτες από το Africa και το κεντρικό στάντ. Κάτω από την σέλα έχει χώρο για ένα off road κράνος, ενώ η ζελατίνα του ρυθμίζεται σε 5 θέσεις.


Ενδιαφέρον είναι πως σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου στο R&D της Ηοnda στην Ρώμη, από... Ιάπωνες. Η εικόνα του fat bar τιμονιού με την μεγάλη οθόνη των οργάνων, ψηλά τοποθετημένη, θυμίζει μοτοσυκλέτα rally. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει με ένα ρεζερβουάρ; Πάνω από 300 χιλιόμετρα, λέει η Honda, με μόνο 13,1 λίτρα. Καλό αυτό. Και το βάρος του; Τα 238 κιλά που ζυγίζει γεμάτο ακούγονται πολλά, μέχρι να δει κανείς πως τα μεγάλα σκούτερ της αγοράς είναι βαρύτερα, όπως και οι μεγάλες on-off…


H Ηonda το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, να δοκιμάζει νέα είδη μοτοσυκλετών, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις που κανείς δεν είχε κάνει. Κάποιες φορές της βγήκαν τεράστιες επιτυχίες (και το παπί τέτοιο ήταν το 1958...) κάποια δεν τα ξαναείδαμε ποτέ. Αλλά το X-ADV συνδυάζει εμφάνιση που πουλάει, και δυνατότητες πολύ κοντά σ’ αυτές των περισσότερων αναβατών, κι επιπλέον, φαίνεται να έχει πλάκα! Η Honda έχει ρυθμίσει και το DCT να έχει πιο άμεση απόκριση από του Integra, οπότε και εκεί καλά το πάει! Πότε θα το οδηγήσουμε;

Βασίλης Καραχάλιος

Ιταλία: Νόμος για προδιαγραφές καμερών – 1.200 σβηστές μέχρι να ρυθμιστούν – Ας παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με χιονοστιβάδα προσφυγών, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δει τις κάμερες και από άλλη σκοπιά πλην της εισπρακτικής – Το ανάποδο δηλαδή από την Ελλάδα
italia autovelox
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Η Ιταλία έχει εγκαταστήσει αισίως 4.060 κάμερες ελέγχου τροχονομικών παραβάσεων και η κυβέρνηση Merloni έχει επενδύσει πολύ στη σκληρή ρητορική περί οδικής ασφάλειας και νομιμότητας που αρέσει και στην Ελλάδα. Μόνο που οι Ιταλοί ανακάλυψαν γρήγορα ότι οι κάμερες που είχαν τοποθετηθεί δεν είχαν ποτέ ρυθμιστεί σωστά και άρχισε ένα κύμα προσφυγών κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων που οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις προστίμων, αλλά και μποτιλιάρισμα στα δικαστήρια.

Η απάντηση δόθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τον υπουργό Μεταφορών της γείτονος, Matteo Salvini, ο οποίος έσπευσε να διορθώσει τη βιαστική εξάπλωση των καμερών φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή το πρέπον κανονιστικό πλαίσιο. Όπως αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος, 30 χρόνια πριν είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά η σχετική απαίτηση, μόλις τώρα όμως άρχισε να συμβαίνει και μόνο μετά το απέραντο μπάχαλο που προκλήθηκε από τις προσφυγές πολιτών.

Σύμφωνα με αυτό, κάθε κάμερα θα πρέπει καλιμπραριστεί και να ρυθμιστεί σωστά πριν τεθεί σε λειτουργία, ενώ αυτή η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για κάθε μία κάμερα.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στην Ιταλία από την Κυριακή 12 Ιουλίου και βάσει αυτού 2.856 από τις παραπάνω κάμερες είναι ρυθμισμένες και έτοιμες να σερβίρουν τις λυπητερές τους, ωστόσο άλλες περίπου 1.200 έχουν ήδη απενεργοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία και γι’ αυτές.

Ας παίρνουν παράδειγμα οι δικοί μας φύλακες της νομιμότητας που από την Άνοιξη πασχίζουν να στήσουν έναν διαγωνισμό προμήθειας των καμερών με παταγώδη αποτυχία δύο φορές, την ώρα που αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι υπάρχουσες βλέπουν παραβάσεις με ποσοστά σφάλματος της τάξης του 90% – κάτι που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμμέσως παραδέχτηκε, λέγοντας πως κάθε παράβαση θα ελέγχεται από αστυνομικό πριν αποσταλούν τα πρόστιμα, καθώς “μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές αστοχίες”

Ας τα βλέπουμε αυτά κι εμείς, οι χρήστες του δρόμου και ψηφοφόροι, κάθε φορά που ακούμε για κάμερες που καταγράφουν ανύπαρκτους συνεπιβάτες και χάνουν τις ζώνες ασφαλείας άμα ο οδηγός φορά σκούρα ρούχα, αλλά στις ειδήσεις φτάνουν μόνο οι διθύραμβοι για "χιλιάδες κλήσεις σε μια μέρα".

Ετικέτες