Kymco K Rider 400

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

25/10/2016

Πριν από λίγες μέρες είχαμε γράψει εδώ, σχετικά με την πρώτη μοτοσυκλέτα που επρόκειτο να παρουσιάσει η Kymco, και τώρα την βλέπουμε για πρώτη φορά με "σάρκα και οστά" σε φωτογραφία που ανέβηκε ιστοσελίδα από την Ταϊβάν, από την Έκθεση που γίνεται στην Κίνα.
Πρόκειται για το Κ Rider που προορίζεται για τις αγορές τις Ασίας –και ειδικότερα της Ιαπωνίας- γι' αυτό και διαθέτει τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Kawasaki ER-4 της μικρότερης δηλαδή έκδοσης του ER-6. Πέρα απ' αυτό, είναι ακριβώς ίδιο με την έκδοση των 650 κυβικών που θα έρθει στην ευρωπαϊκή αγορά, μόνο που στα 400 κυβικά η απόδοση είναι 42 ίπποι και 3,7 χιλιογραμμόμετρα ροπής.
Οι ομοιότητες με το δικύλινδρο της Kawasaki δεν σταματούν στον κινητήρα, καθώς τα βασικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά δείχνουν ίδια, παρά τους ελαφρώς διαφορετικούς σωλήνες του πλαισίου. Το σχεδόν οριζόντια τοποθετημένο αμορτισέρ προέρχεται από την ίδια πηγή έμπνευσης, ενώ η διαφοροποίηση έχει να κάνει με την αισθητική της μοτοσυκλέτας, με πιο επιθετική σχεδίαση και έναν ιδιαίτερα όμορφο οριζόντιο προβολέα που θυμίζει Benelli TNT, ενώ το ρεζερβουάρ και η ουρά θυμίζουν περισσότερο το ER-6.
Το βάρος για την έκδοση των 400 κυβικών ανακοινώνεται στα 210 κιλά (πλήρες υγρών), ένα νούμερο που θεωρείται υψηλό ακόμη και για την έκδοση των 650 κυβικών! Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή του και η διαθεσιμότητά του, και περιμένουμε την παρουσίαση του 650 στην EICMA τις προσεχείς ημέρες.

Honda: Τεράστιες ζημιές λόγω ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Κερδοφόρες οι μοτοσυκλέτες

Μία εσωτερική μάχη μαίνεται στον ετήσιο ισολογισμό της εταιρείας
honda
Από τον

Παύλο Καρατζά

14/5/2026

Η Honda μόλις ανακοίνωσε αυτό που ενδέχεται να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα στη σύγχρονη ιστορία της εταιρείας. Οι Ιάπωνες κατέγραψαν για το οικονομικό έτος - που έληξε 31 Μάρτη - ζημιά περίπου 2,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχεται κυρίως από τον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Honda ακύρωσε πρόσφατα τρεις προγραμματισμένες παρουσιάσεις ηλεκτρικών οχημάτων για τη Βόρεια Αμερική, ενώ αντιμετωπίζει τεράστια έξοδα αναδιάρθρωσης που συνδέονται με την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, αποζημιώσεις προμηθευτών, επενδύσεις σε εργοστάσια και διακοπή προγραμμάτων παραγωγής. Μάλιστα η εταιρεία αναμένει ότι οι ζημίες που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά οχήματα θα συνεχίσουν και κατά το οικονομικό έτος 2027 και αυτό ίσως συνδέεται και με την απόφαση της Honda να σταματήσει από τέλος του 2026 εντελώς τις πωλήσεις αυτοκίνητων στη Νότια Κορέα.

Όμως, ενώ ο τομέας των αυτοκινήτων της εταιρείας ξοδεύει σημαντικά χρήματα προσπαθώντας να επιβιώσει από τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, το τμήμα μοτοσυκλετών της Honda κυριολεκτικά κουβαλάει ολόκληρη την εταιρεία στις πλάτες του. Ο τομέας των μοτοσυκλετών φαίνεται μάλιστα πως μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να επιστρέψει στη λειτουργική κερδοφορία το επόμενο οικονομικό έτος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Honda είναι με διαφορά η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μοτοσυκλετών στον κόσμο. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τις πωλήσεις της έρχεται από αγορές όπως η Ινδία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες. Στις χώρες αυτές οι μοτοσυκλέτες αποτελούν ένα οικονομικό μέσο καθημερινής μετακίνησης και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι της μεσαίας και κατώτερης τάξης αγοράζουν ένα δίκυκλο για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως το κόστος εξέλιξης των μικρών αυτών μοτοσυκλετών είναι μικρό, δηλαδή το άκρως αντίθετο με την εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο τομέας των μοτοσυκλετών λοιπόν σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και μάλιστα σημείωσε αύξηση 11,9% σε σχέση με το περσινό οικονομικό έτος, δείχνοντας πως είναι το τμήμα που μπορεί να συμπαρασύρει την εταιρεία ξανά προς την κερδοφορία.

Ετικέτες