Πριν από λίγες μέρες είχαμε γράψει εδώ, σχετικά με την πρώτη μοτοσυκλέτα που επρόκειτο να παρουσιάσει η Kymco, και τώρα την βλέπουμε για πρώτη φορά με "σάρκα και οστά" σε φωτογραφία που ανέβηκε ιστοσελίδα από την Ταϊβάν, από την Έκθεση που γίνεται στην Κίνα. Πρόκειται για το Κ Rider που προορίζεται για τις αγορές τις Ασίας –και ειδικότερα της Ιαπωνίας- γι' αυτό και διαθέτει τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Kawasaki ER-4 της μικρότερης δηλαδή έκδοσης του ER-6. Πέρα απ' αυτό, είναι ακριβώς ίδιο με την έκδοση των 650 κυβικών που θα έρθει στην ευρωπαϊκή αγορά, μόνο που στα 400 κυβικά η απόδοση είναι 42 ίπποι και 3,7 χιλιογραμμόμετρα ροπής. Οι ομοιότητες με το δικύλινδρο της Kawasaki δεν σταματούν στον κινητήρα, καθώς τα βασικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά δείχνουν ίδια, παρά τους ελαφρώς διαφορετικούς σωλήνες του πλαισίου. Το σχεδόν οριζόντια τοποθετημένο αμορτισέρ προέρχεται από την ίδια πηγή έμπνευσης, ενώ η διαφοροποίηση έχει να κάνει με την αισθητική της μοτοσυκλέτας, με πιο επιθετική σχεδίαση και έναν ιδιαίτερα όμορφο οριζόντιο προβολέα που θυμίζει Benelli TNT, ενώ το ρεζερβουάρ και η ουρά θυμίζουν περισσότερο το ER-6. Το βάρος για την έκδοση των 400 κυβικών ανακοινώνεται στα 210 κιλά (πλήρες υγρών), ένα νούμερο που θεωρείται υψηλό ακόμη και για την έκδοση των 650 κυβικών! Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή του και η διαθεσιμότητά του, και περιμένουμε την παρουσίαση του 650 στην EICMA τις προσεχείς ημέρες.
Honda V3R: Ο ηλεκτρικός κομπρέσορας δουλεύει μόνο όταν χρειάζεται – Μπαίνει σε κινητήρες από V2 ως και V6!
Νέα ευρεσιτεχνία της Honda μας προσφέρει μια αποκαλυπτική ματιά στον νέο υπερτροδοφοτούμενο V3 που έρχεται το 2027
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
30/6/2026
Η Honda παρουσίασε για πρώτη φορά τον πρωτότυπο V3 κινητήρα με υπερσυμπιεστή στην EICMA 2024 και έναν χρόνο μετά επέτρεψε στην έκθεση του Μιλάνου με μια πρωτότυπη γυμνή μοτοσυκλέτα που φορά αυτόν τον κινητήρα, τη V3R 900 E-Compressor.
Χωρίς να έχει δώσει στη δημοσιότητα ακόμη αναλυτικά τεχνικά στοιχεία για τον νέο της κινητήρα, έχει αποκαλύψει την πρόθεσή της να φέρει το πρώτο μοντέλο παραγωγής με αυτόν σύντομα, οπότε δεν αποκλείουμε αποκαλυπτήρια μέσα στη φετινή χρονιά – η EICMA 2026 λ.χ. θα ήταν το ιδανικό μέρος για να τριτώσει το καλό.
Στο μεταξύ ωστόσο, μια ευρεσιτεχνία που κατοχύρωσε η Honda για τον συγκεκριμένο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα αποκαλύπτει για πρώτη φορά μερικές πτυχές της λογικής του.
Ως γνωστόν, ο συγκεκριμένος V3 φορά έναν υπερσυμπιεστή, δηλαδή μια διάταξη που συμπιέζει τον αέρα, αυξάνοντας την ταχύτητα της ροής καθώς εισέρχεται στο φιλτροκούτι για να ενισχύσει την απόδοση, όπως ακριβώς είναι και η αρχή λειτουργίας του ανάλογου συστήματος της Kawasaki στα μοντέλα της σειράς H2. Η ειδοποιός διαφορά στο σχέδιο της Honda είναι πως ο κομπρέσορας δεν παίρνει κίνηση μηχανικώς από τον στρόφαλο, όπως στην Kawasaki, αλλά είναι ηλεκτρικός και αυτόνομος, χωρίς να συνδέεται με τα υπόλοιπα περιστρεφόμενα μέρη του κινητήρα – εξ ου και το όνομα E-Compressor.
Αυτό είναι το σημείο που κάνει τη διαφορά στο σύστημα της Honda, καθώς του επιτρέπει να δουλεύει μόνο όταν χρειάζεται, σε αντίθεση με ένα μηχανικό σύστημα που λειτουργεί μονίμως περιστρεφόμενο από τον στρόφαλο μέσω ιμάντα.
Το πότε αυτό θα ενεργοποιείται είναι προφανώς ζήτημα που ρυθμίζεται από την ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα, οργανώνοντας τη λειτουργία του ανάλογα με την επιλεγμένη χαρτογράφηση για την ποθητή απόδοση.
Το πρώτο καθαρό όφελος από αυτή την ικανότητα είναι πως, όταν δεν χρειάζεται ο κομπρέσορας (λ.χ. όταν σέρνεσαι στο μποτιλιάρισμα με μικρές ταχύτητες), δεν επιβαρύνει τον κινητήρα αντλώντας ισχύ και ανεβάζοντας ανώφελα την κατανάλωση.
Για τον ίδιο λόγο, οι εισαγωγές του E-Compressor οδηγούν σε έναν ειδικό θάλαμο πλήρωσης (plenum chamber) προορισμένο να δημιουργήσει ομαλότερη ροή για τον αέρα καθώς οδηγείται προς τα μπεκ του ψεκασμού και ο οποίος θα σφραγίζει με μια ηλεκτρονική βαλβίδα. Όταν ο υπερσυμπιεστής δεν λειτουργεί, η βαλβίδα θα απομονώνει τον θάλαμο αυτόν, έτσι ώστε ο κινητήρας να δουλεύει καθαρά ως ατμοσφαιρικός, χωρίς απώλειες από το σύστημα που δεν χρειάζεται την παρούσα στιγμή.
Αυτό δίνει ένα θεωρητικό πλεονέκτημα στο πακέτο της Honda, καθώς φροντίζει ώστε η ύπαρξη και λειτουργία του E-Compressor να είναι πιο αποδοτική συνολικά για τον κινητήρα, προσφέροντας μόνο όταν χρειάζεται και χωρίς να επιβαρύνει απόδοση και κατανάλωση όταν δεν λειτουργεί.
Σύμφωνα με όσα έχει ήδη αποκαλύψει η Honda, στον V3 κινητήρα των 900 κυβικών εκατοστών η προσθήκη του E-Compressor του δίνει απόδοση ανάλογη με κινητήρα 1200 κυβικών, χωρίς να ανεβάζει ανάλογα την κατανάλωση καυσίμου.
Αυτά αφορούν στην παρούσα περίπτωση του 900άρη V3 κινητήρα, ωστόσο η Honda φαίνεται πως έχει μεγαλύτερα σχέδια για το E-Compressor. Όπως αναφέρει στην ευρεσιτεχνία της, η V3R είναι μια αφετηρία, καθώς η ίδια τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε πληθώρα κινητήρων με V διάταξη και το καλύτερο είναι πως αναφέρει πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα: V2, V4, V5 και V6!
Αφήνουμε λοιπόν τη φαντασία μας να οργιάσει και οραματιζόμαστε μια νέα γκάμα μοντέλων σε διάφορους κυβισμούς, όλα με ηλεκτρικούς υπερσυμπιεστές και αποδόσεις που υπερβαίνουν τα δεδομένα των κατηγοριών τους.