1η Καλοκαιρινή Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών της ΕΛΜΟΤΟ - Επιτυχημένο restart στον πολύπαθο θεσμό της Πανελλήνιας

Και πρώτο μπρα ντε φερ με την ΜΟΤΟΕ που διοργάνωσε την δική της συνάντηση στο νησί της Νάξου τις ίδιες ημέρες
Καλοκαιρινή συνάντηση ΕΛΜΟΤΟ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/6/2024

Περίπου 2.000 αναβάτες μοτοσυκλέτας κατέκλυσαν τον παραθαλάσσιο οικοσιμό Στόμιο Λάρισας για την 1η Καλοκαιρινή Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών της Ελληνικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας που έγινε μεταξύ 20-24 Ιουνίου 2024, κάνοντας ένα ελπιδοφόρο restart στον ταλαίπωρο θεσμό της Πανελλήνιας.

Η πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών έλαβε χώρα το 1982 στην Ιτέα, με λίγες συμμετοχές, για να φτάσει αργότερα να μετρά αρκετές χιλιάδες μοτοσυκλετιστές στην ετήσια διεξαγωγή της. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια η εκδήλωση μαστιζόταν από δυσάρεστα γεγονότα, από αναβάτες που ερχόταν για να καταστρέψουν θορυβωδώς λάστιχα, μοτέρ και μοτοσυκλέτες, κάνοντας ατελείωτα burnout, σούζες κ.α., με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε ακόμα και νεκρούς! Η διάθεση να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής της Πανελλήνιας υπήρχε, όμως τελικά αυτή η διάθεση φαίνεται να μετουσιώνεται σε πράξη μέσω της ΕΛΜΟΤΟ και όχι της ΜΟΤΟΕ.

Καλοκαιρινή συνάντηση ΕΛΜΟΤΟ

Η Καλοκαιρινή Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών της ΕΛΜΟΤΟ ήταν και το πρώτο πραγματικό μπρα-ντε-φερ με την ΜΟΤΟΕ, καθώς η τελευταία διεξήγαγε στις ίδιες ημερομηνίες την 42η Πανελλήνια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών, στη Νάξο, όπου οι συμμετοχές ήταν ελάχιστες, τουλάχιστον 10 φορές κάτω από εκείνες της ΕΛΜΟΤΟ.

Καλοκαιρινή συνάντηση ΕΛΜΟΤΟ

Χίλιες διακόσιες ήταν οι μοτοσυκλέτες που δήλωσαν συμμετοχή στο Στόμιο, ενώ στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ακόμα 600 μοτοσυκλέτες, χωρίς να έχουν δηλώσει συμμετοχή, και αρκετοί από τους ντόπιους που ήρθαν με τα παιδιά τους και επισκέφθηκαν την Καλοκαιρινή Συνάντηση, για να χαρούν με ασφάλεια μια εκδήλωση που άλλες χρονιές τρομοκρατούσε τους κατοίκους των περιοχών όπου διεξαγόταν. Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή λεσχών από όλη την Ελλάδα, αλλά και η προσέλευση μοτοσυκλετιστών ακόμα και από απομακρυσμένα νησιά.

Καλοκαιρινή συνάντηση ΕΛΜΟΤΟ

Το 2023 η νεοϊδρυθείσα ΕΛΜΟΤΟ είχε δώσει τα πρώτα θετικά στοιχεία όσον αφορά στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις συναντήσεις μοτοσυκλετιστών, διεξάγοντας την 1η Χειμερινή Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών που διεξήχθη στα Λουτρά Πόζαρ από 1 έως 3 Δεκεμβρίου. Μάλιστα η τοποθεσία δεν ήταν τυχαία, καθώς στόχο είχε να σβήσει τα κακώς κείμενα που δημιουργήθηκαν κατά την 35η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών η οποία είχε διεξαχθεί το 2016 στο ίδιο σημείο, από την ΜΟΤΟΕ...

Καλοκαιρινή συνάντηση ΕΛΜΟΤΟ

Θυμίζουμε πως η παραπάνω Χειμερινή Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία με περισσότερες από 400 μοτοσυκλέτες από όλη την επικράτεια να δίνουν το παρών. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν εκδρομές, σεμινάρια για αναρτήσεις και ελαστικά, pool party, μουσικές εκδηλώσεις, κληρώσεις δώρων, κ.α.

Καλοκαιρινή συνάντηση ΕΛΜΟΤΟ

Στην Καλοκαιρινή Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών, η ΕΛΜΟΤΟ έκανε το επόμενο βήμα στη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων, καταφέρνοντας να ελέγξει σχεδόν ολοκληρωτικά τους “κάγκουρες”, οι οποίοι ναι μεν βρέθηκαν και σε αυτή την εκδήλωση, ήταν όμως μονοψήφια παρέα, κάνοντας ελάχιστα έκτροπα έξω από μαγαζί ενάμισι χιλιόμετρα μακριά από το κάμπινγκ της εκδήλωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η ΕΛΜΟΤΟ ήταν εκείνη που κάλεσε την Τροχαία για το μεμονωμένο αυτό γεγονός, το οποίο έτσι έληξε άμεσα.

Καλοκαιρινή συνάντηση ΕΛΜΟΤΟ

Στην εκδήλωση εκτός από το κοινό συμμετείχε και η Γκοργκόλης Α.Ε., διοργανώνοντας test-ride των μοτοσυκλετών των KOVE & QJMOTOR, με τα 800X Pro & 450 Rally της πρώτης και το SVT650X της δεύτερης, αλλά και η Extra Products Tassoulis με σεμινάριο για τη λειτουργία των αναρτήσεων, η Pyschogios Racing Team με τον Ανδρέα Ψυχογυιό που έχει συμμετοχές στο ManxGP στο Isle of Man, η Moto Market αλλά και η εταιρεία ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Zero.

Καλοκαιρινή συνάντηση ΕΛΜΟΤΟ

Όπως και στη συνάντηση στα Λουτρά Πόζαρ έτσι και στο Στόμιο οι εκδηλώσεις ήταν πολλές, από οργανωμένες βόλτες με μοτοσυκλέτα, μουσικές συναυλίες, σεμινάρια, καλλιστεία custom μοτοσυκλετών, κ.α. Την Κυριακή έγινε και μοτό-πορεία στα Τέμπη, όπου πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όπου στη σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 85.

Καλοκαιρινή συνάντηση ΕΛΜΟΤΟ

Και μόνο ως επιτυχία μπορεί κανείς να θεωρήσει το γεγονός πως με τη λήξη της Καλοκαιρινής Συνάντησης Μοτοσυκλετιστών, όλοι οι παρευρισκόμενοι -συμμετέχοντες, εταιρείες και ντόπιοι- αποχώρησαν ευχαριστημένοι και… αρτιμελείς.

Καλοκαιρινή συνάντηση ΕΛΜΟΤΟ

Συγχαρητήρια στην ΕΛΜΟΤΟ, που μας δίνει ξανά ελπίδες για την ενσωμάτωση των αναβατών μοτοσυκλέτας στην κοινωνική συνείδηση με τον πλέον υγιή τρόπο.

Σε κακή κατάσταση τα οικονομικά του VW Group – Αυξάνουν οι πιθανότητες πώλησης της Ducati

Η καλή τιμή που πιάνει στην αγορά η ιταλική εταιρεία ίσως κριθεί σημαντικότερη από τη σταθερή της κερδοφορία
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Ο Όμιλος Volkswagen (VW Group) κολυμπά σε θολά νερά αυτόν τον καιρό, καθώς οι πληροφορίες που βγαίνουν από τον γερμανικό Τύπο ακούγονται ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η αλληλουχία που ξεδιπλώθηκε με αφετηρία το σκάνδαλο Dieselgate και συνέχισε με τις τεράστιες επενδύσεις στην Ηλεκτροκίνηση, ιδιαίτερα την περίοδο 2017-2019 και πριν η άφιξη του Covid ανατρέψει την κατάσταση, έχουν φέρει σε οικονομικές δυσκολίες τον Όμιλο, ενώ η σαρωτική είσοδος των Κινέζων κατασκευαστών στις δυτικές αγορές τρίτωσε το κακό για τους Γερμανούς.

Τώρα η εικόνα έχει επιδεινωθεί, καθώς η Porsche Automobilholding SE έχει μπει για τα καλά στα κόκκινα με απώλειες 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Το πρόβλημα ακουμπά ολόκληρο τον Όμιλο VW, καθώς η Porsche αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από τους μισούς ψήφους στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, συνεπώς οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι έχουν αμεσότερες και βαρύτερες συνέπειες στη λήψη αποφάσεων.

Παρότι λοιπόν η περσινή χρονιά έκλεισε με κέρδη 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το VW Group, ήδη έχει αφαιρέσει περίπου 3 δις από τη φετινή πρόβλεψη και βλέπει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από την κερδοφορία του χάρη σε μια σειρά προβλημάτων όπως οι αμερικανικοί δασμοί και η κακή εικόνα της παγκόσμιας αγοράς  υπό τη σκιά πολέμων και της αβεβαιότητας που προκαλούν στον ενεργειακό τομέα.

Όταν ξαναγράφαμε για την ιστορία αυτή στα τέλη Ιουνίου 2026, η VW εξέταζε την απόλυση 100.000 εργαζομένων σε όλον τον κόσμο – περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου δυναμικού του – και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία.

Πλέον η εικόνα έχει διαμορφωθεί ως εξής: τα τέσσερα γερμανικά εργοστάσια ακόμη μετρούν αντίστροφα για το λουκέτο χωρίς εμφανές παράθυρο αισιοδοξίας, ενώ ήδη η VW έχει κλείσει ή πουλήσει τρία εργοστάσιά της στην Κίνα. Παράλληλα, μιλά πια ανοικτά για 50.000 απολύσεις στη Γερμανία μόνο!

Κάπως έτσι ξαναφτάνουμε στη Ducati, η οποία φερόταν και παλιότερα έτοιμη για πούλημα, ωστόσο η VW αποφάσισε να μην χάσει ένα από τα πιο πετυχημένα ενεργητικά του Ομίλου. Στο μεταξύ όμως έχει ήδη πουλήσει την κατασκευάστρια μεγάλων ντιζελομηχανών Everllence, καθώς και τη Bugatti, εισπράττοντας κάμποσα απαραίτητα δισεκατομμύρια.

Η Lamborghini είναι επίσης εταιρεία που ακούγεται πως ίσως πουληθεί, μόνο που αυτή έχει ένα σημαντικό προσόν: συνέβαλλε στο άθροισμα κερδών του Ομίλου κατά 768 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, γεγονός που την κάνει αρκετά πολύτιμη για να βγαίνουν όμορφα τα νούμερα για τους μετόχους.

Η Ducati από την άλλη, όσο κι αν βρίσκεται στη μάλλον καλύτερη περίοδο της εκατονταετούς ιστορίας της με απανωτά ρεκόρ πωλήσεων και πρωταγωνιστική θέση στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων, ως κατασκευάστρια δικύκλων μοιραία εμφανίζει πολύ μικρότερη κερδοφορία σε απόλυτα νούμερα. Τα 52 εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε στα κέρδη του Ομίλου VW πέρυσι μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε μια συζήτηση που γίνεται σε τάξη μεγέθους δισεκατομμυρίων.

Και εδώ ακριβώς είναι που η πώληση της Ducati αρχίζει να φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική για το διοικητικό συμβούλιο του VW Group. Όντας στην αφρό του κύματος τώρα η Ducati μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια, την ώρα που η διατήρησή της στο εταιρικό σχήμα προσφέρει άφθονη δόξα και προβολή, αλλά σχεδόν τίποτα σε χρήμα. Και η VW αυτή τη στιγμή δεν καίγεται για αγωνιστικές δάφνες, μετρητό χρειάζεται.

Είναι ακριβώς αυτό που γράφαμε προ μερικών εβδομάδων, αλλιώς πουλάς όταν θες να αναδιοργανωθείς υγιώς προς το καλύτερο κι αλλιώς όταν οι πιστωτές σου βαρούν πόρτες και παράθυρα.

Διά του λόγου το αληθές, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας Patritalia για εξαγορά της Ducati από τον Όμιλο VW και τώρα μαθαίνουμε το προτεινόμενο αντίτιμο. Η Patritalia έχει προτείνει στη VW 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Ducati, τιμή υπερτριπλάσια από τα περίπου 800 εκατομμύρια που είχε κοστίσει στη VW η αρχική αγορά της Ducati το 2012.

Ίσως λοιπόν γι’ αυτό, όταν αμερικανικό μέσο απευθύνθηκε πρόσφατα στον Όμιλο VW ρωτώντας αν σκέφτεται όντως να πουλήσει τη Ducati, το γραφείο Τύπου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με γενικόλογες απαντήσεις του τύπου, “αναθεωρούμε τακτικά τη δομή του Ομίλου” και “θέλουμε να επικεντρωθούμε στην κεντρική μας δουλειά στον χώρο των αυτοκινήτων”.

Ακόμη κι αν δεν το σκέφτονταν καν πριν έναν μήνα, τώρα φαίνεται πως το βλέπουν πολύ πιο ζεστά το θέμα εκεί στο Wolfsburg.