ΑΑΔΕ: Διπλό μπλόκο σε 10 βυτία για νoθευμένα καύσιμα, σε Πάτρα και Ευζώνους

Στο τελωνείο της Πάτρας εντοπίστηκαν 9 βυτία και άλλο 1 στο τελωνείο Ευζώνων
μοτομαγ ΑΑΔΕ: Διπλό μπλόκο σε 10 βυτία για νoθευμένα καύσιμα σε Πάτρα και Ευζώνους
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/3/2024

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση σημαντικών ποσοτήτων επικίνδυνων διαλυτών (252.000 κιλά), που χρησιμοποιούνται για τη νόθευση καυσίμων, προχώρησαν Τελωνειακοί Ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε δύο σημεία, σε Πάτρα και Ευζώνους.

Ειδικότερα στο τελωνείο της Πάτρας, εντόπισαν 9 βυτία με ύποπτο φορτίο, προερχόμενα από κοινοτική χώρα. Μετά από ανάλυση του δείγματος από το Χημείο διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για επικίνδυνους διαλύτες, που χρησιμοποιούνται για νόθευση καυσίμων. Τα 229.000 κιλά των διαλυτών είχαν ψευδώς δηλωθεί με κωδικούς άλλων προϊόντων. Οι αναλογούντες φόροι και τα ανάλογα τέλη προσδιορίζονται στα 300.000 ευρώ.

ΑΑΔΕ: Διπλό μπλόκο σε 10 βυτία για νoθευμένα καύσιμα σε Πάτρα και Ευζώνους

Στο Τελωνείο Ευζώνων, μετά από έρευνα σε βυτιοφόρο βουλγαρικών πινακίδων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το βυτιοφόρο μετέφερε 23.000 κιλά διαλυτών που, όταν αναμειχθούν με βενζίνη, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νοθευμένου καυσίμου βενζινοκινητήρων. Η παραλήπτρια εταιρεία ταυτόχρονα δε διέθετε πραγματικές εγκαταστάσεις στον χώρο που δήλωνε ως έδρα της, στη Θεσσαλονίκη.

Ο τόπος παράδοσης του εμπορεύματος ήταν γνωστός στις Αρχές από προηγούμενη υπόθεση λαθρεμπορίας χημικών διαλυτών και αιθυλικής αλκοόλης, στην οποία εμπλεκόμενος ήταν μεταξύ άλλων και ο ιδιοκτήτης του χώρου. Το συνολικό ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων προσδιορίστηκε στα 30.000 ευρώ, ενώ ο τράκτορας, το βυτίο και το προϊόν κατασχέθηκαν.

ΑΑΔΕ: Διπλό μπλόκο σε 10 βυτία για νoθευμένα καύσιμα σε Πάτρα και Ευζώνουςmotomag ΑΑΔΕ: Διπλό μπλόκο σε 10 βυτία για νoθευμένα καύσιμα σε Πάτρα και Ευζώνους

Η Kawasaki παρουσιάζει το EC-2: Στρατιωτικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου

Αντικαθιστά το EC-1 στις ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας, μετά από τέσσερις δεκαετίες
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/3/2026

Η Kawasaki Heavy Industries που ασχολείται με την αεροναυπηγική, διαστημική, ναυπηγική, ενεργειακές εγκαταστάσεις, ρομποτική κλπ., παρουσίασε το EC-2, ένα μαχητικό αεροσκάφος που αντικαθιστά το μοντέλο EC-1.

Μετά από τέσσερις δεκαετίες σε υπηρεσία, το αεροπλάνο ηλεκτρονικού πολέμου EC-1 αποσύρθηκε το 2025 και τη θέση του αναμένεται να πάρει το νέο μοντέλο. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από την JASDF (Japan Self-Defense Forces) φαίνεται στην ουρά και ο αριθμός αναγνώρισης 68-1203, που υποδηλώνει ότι το αεροσκάφος δεν είναι καινούργιο, αλλά εννέα ετών και προηγουμένως χρησίμευε ως C-2 σε υπηρεσίες στρατιωτικών μεταφορών.

c1

Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας προβλέπει δοκιμές για το συγκεκριμένο αεροσκάφος τη φετινή χρονιά και τη λειτουργία του από την επόμενη. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει μία τροποποίηση του αεροσκάφους που η Kawasaki δεν θέλει να αποκαλύψει, κρύβοντας στην ουσία το μπροστινό του μέρος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο σύστημα παρεμβολής, όπως το Toshiba J/ALQ-5, για να μπερδεύει τα εχθρικά ραντάρ ή για να μπορεί να επικοινωνήσει σε ασφαλές περιβάλλον.

Δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το EC-2, που η ανάπτυξη του βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021 και η παρθενική πτήση του πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2026. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το EC-2 σχεδιάζεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο από τα μέσα του 2027 και πιθανότερη βάση των τεσσάρων αεροσκαφών που σε πρώτη φάση θα εξοπλίσουν την Ιαπωνική Πολεμική Αεροπορία θα είναι στην πόλη Iruma της επαρχίας Saitama, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Tokyo.